Mașinăria, o subțire placuță de metal, este primul dispozitiv creat de mâna omului care este guvernat de misterioasele forțe ale fizicii cuantice, ce operează la nivel subatomic și este considerată cea mai mare reușită științifică a anului 2010.
Obiectele normale, de zi cu zi, se supun legilor fizicii convenționale guvernate de Newton, însă acestea nu mai funcționează la scară subatomică, așa că a fost nevoie ca o întreagă ramură a fizicii teoretice să fie inventate pentru a explica ce se întâmplă la acest nivel submicroscopic,scrie The Independent. Einstein a fost primul care a îmbrățișat fizica cuantică, pe care a respins-o însă mai târziu pe motiv că este prea imprevizibilă – „Dumnezeu nu joacă zaruri cu Universul”.
Cu toate acestea, în ultimii ani, au fost înregistrate o serie de efecte care pot fi explicate doar cu ajutorul mecanicii cuantice, iar în martie, oamenii de știință de la Universitatea din California au reușit să construiască primul dispozitiv care pare să urmărească regulile cuantice enunțate de Einstein cu privire la undele luminoase.
Reușita, catalogată de revista Science drept cea mai mare realizare științifică a anului, deschide drumul pentru dezvoltarea unor computere cuantice, printre altele, care sunt mai rapide decât procesoarele convenționale și care nu pot fi penetrate de hackeri pentru că manevrează și transmit date folosind o formă imbatabilă în criptare.
„Teoria cuantică spune că un obiect de foarte mici dimensiuni poate absorbi energie doar în cantități mici, nu stă niciodată perfect nemișcat și poate fi în două locuri în același timp”, spune Adrian Cho, de la revista Science. „Este pentru prima oară când oamenii de știință au demonstrat efectele cuantice în mișcarea unui obiect creat de mâna omului. Aceasta deschide drumul pentru o gamă largă de posibilități, care variază de la controlul cuantic asupra luminii, curenților electrici și a mișcării, până la testarea granițelor mecanicii cuantice sau a simțului realității”.
Reușita a fost obținută de fizicienii Andrew Cleland și John Martinis de la Universitatea din California, care au dezvoltat o paletă micuță din metal, fabricată dintr-un material semiconductor, abia vizibilă cu ochiul liber. După ce au răcit dispozitivul la o temperatură de – 273 de grade Celsius, cercetătorii i-au ridicat energia cu o singură cuantă (cea mai mică cantitate de energie radiantă, a cărei valoare depinde numai de frecvența radiației) și l-au făcut să vibreze, devenind mai gros sau mai subțire la o frecvență de circa 6 miliarde de ori pe secundă și generând curent electric detectabil. Au reușit chiar să-l facă să vibreze în două stări energetice diferite în același timp, fenomen permis doar de legile mecanicii cuantice.
Fizicienii nu au reușit încă să plaseze un obiect în două locuri diferite în același timp, spune jurnalistul de la Science, însă faptul că au reușit să obțină această simplă stare de mișcare cuantică înseamnă la fel de mult.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu