Pentru săptămânile care urmează v-am pregătit un nou serial, de data aceasta despre o altă problemă majoră cu care se confruntă creștinii, și anume atunci când este vorba să accepte vârsta de miliarde de ani a planetei, a soarelui și chiar a vieții. Autorul materialului pe care îl voi traduce este dr. Roger C. Wiens, PhD în fizică și geologie, angajat la Space & Atmospheric Sciences Group la laboratorul național american Los Alamos. Dr. Roger Wiens este un creștin care a fost membru pe rând în denominațiunea fraților menoniți, apoi baptist, congregaționist conservator și Vineyard. Deși este de peste 4 decenii un apreciat om de știință, nu vede niciun conflict între știință ( studiul creației lui Dumnezeu ) și biblie, sau între miracole pe de-o parte și vârsta veche a pământului, pe de cealaltă parte. Așadar, există toate premizele ca prejudecățile creștinilor sinceri cu privire la vârsta veche a vieții pe Terra să fie demontate pas cu pas în acest serial, dar de către un expert în fizică și geologie creștin.
Datarea radiometrică - procesul prin care este determinată vârsta rocilor prin măsurarea dezintegrării elementelor radioactive care le compun - a fost folosită pe scară largă de mai bine de 50 de ani. Există peste 40 de astfel de tehnici, fiecare utilizând un element radioactiv diferit sau o metodă diferită de măsurare. Pe parcursul anilor a devenit evident faptul că tehnicile de datare radiometrică corespund între ele, iar privite ca întreg prezintă o imagine coerentă despre faptul că pământul a luat naștere cu mult timp în urmă. Alte evidențe apar din concordanța totală între datările radiometrice și alte metode de datare precum dendocronologia ( datare după inelele copacilor ) sau datarea după inelele de ghiață din glaciari. Mulți creștini au fost conduși să se îndoiască de corectitudinea datărilor radiometrice și sunt cu totul inconștienți de numărul uriaș de măsurători în laborator care au arătat consistența acestor metode. Mulți creștini sunt de asemenea inconștienți de numărul mare de savanți creștini iubitori ai bibliei care sunt activ implicați în datările radiometrice.
Introducere
Argumentele științifice despre vârsta pământului au fost mereu o pricină de poticnire pentru cei care privesc biblia drept cuvântul lui Dumnezeu. Chiar dacă vârsta Terrei nu este niciodată menționată în biblie, ea este totuși o problemă de conștiință deoarece acei care acceptă o interpretare literală a primelor capitole din Geneza pot calcula o dată aproximativă pentru săptămâna creației, pornind de la durata vieții celor menționați în acele genealogii. Asumând o interpretare literală a săptămânii creațiunii, chiar dacă unele generații au fost omise din genealogiile Genezei, Terra nu ar avea atunci mai mult de 10 000 de ani. Datarea radiometrică indică însă faptul că pământul nostru este de mii de ori mai bătrân decât atât , având o vârstă aproximativă de 4,5 miliarde de ani.
Sunt creștini care acceptă aceste evidențe și interpretează Geneza într-un mod mai puțin literal științific. Cu toate acestea, mulți alți creștini, din păcate majoritatea, sugerează că metodele de datare geologică nu sunt fiabile, că sunt greșit interpretate de către savanți, sau că în cel mai bun caz aceștia sunt duși în confuzie în momentul interpretării datelor. Din nefericire, la această stare de lucruri a contribuit o literatură apologetică a creației neprofesională, inadecvată descoperirilor științifice în domeniu din ultima jumătate de secol, sau dimpotrivă riguros științifică, dar greu de digerat de către laici, ceea ce a adus și mai multă confuzie cu privire la temă.
Acest material este menit să înlăture această confuzie, prezentând în mod succint tehnicile de datare radiometrică, și arătând gradul de concordanță dintre ele. Mulți oameni onești, de altfel, au fost manipulați să se îndoiască de datările radiometrice, fără ca să aibă nici cea mai vagă idee despre acestea. De exemplu, majoritatea creștinilor nu știu că datarea cu carbon este folosită doar extrem de rar în privința rocilor. Dumnezeu ne-a chemat să fim „ înțelepți ca șerpii” ( Matei 10,16 ) chiar și în această eră predominant științifică seculară.
În ciuda acestei chemări, există încă puncte de vedere diferite în biserica creștină. Un dezacord în ceea ce privește vârsta pământului este totuși de importanță minoră comparat cu scopul general al creștinismului; este mult mai important să credem în Stânca Veacurilor decât în veacurile ( vârsta )stâncilor ( în engleză este un frumos joc de cuvinte în acest sens ). Dar același Dumnezeu care ne-a spus ca să fim blânzi ca porumbeii, ne-a chemat de asemenea să fim înțelepți ca șerpii, și tot El a deplâns faptul că „ fiii veacului acestuia sunt mai înțelepți decât fiii luminii ” ( Luca 16;8 ). Din păcate, experiența trăită pe teren dovedește faptul că noi creștinii am încurcat apelurile Maestrului nostru, adeseori dovedind că suntem înțelepți ca porumbeii și blânzi ca șerpii, atunci când vine vorba despre imaginarul conflict dintre știință și biblie.
( va urma ).
Am avut ocazia sa discut cu cineva care lucreaza in domeniul dandocronologiei.E o tipa careia i-am renovat casa in Olanda acum aproape 2 ani...e de aici din Spania si acum isi dadea doctoratul daca nu ma insel aici pe la Sevilla.In fine,vorbind cu ea pe tema varstei pamantului mi-am dat seama cat de ignoranti am fost crescand in sistemul asta opac, care doar poate sa faca din noi niste oameni rupti de realitate si ancorati doar in mituri babesti.Lucreaza la un Institut in Olanda si printre altele analizeaza destul de des material iesit la suprafata recent,corabii si vase pe care din cand in cand vre-o furtuna le scoate la iveala.A aparut de curand si intr-un reportaj la National Geographic unde s-a ocupat chiar de datarea unei bucati de lemn care apartinea unei corabii f. vechi...ceva de genul asta....
RăspundețiȘtergereO teorie care încearcă să împace vârsta rocilor cu tradiţia celor 6000 de ani este cea despre existenţa planetei înaintea acestei date, dar nefinisată, fără condiţii pentru viaţă. Eu am auzit însă că există şi fosile datate ca fiind mai vechi de 6000 de ani. E adevărat?
RăspundețiȘtergereDesigur ca este adevarat. Tocmai de aceea am inceput serialul acesta cu datarile radiometrice, ptr ca sa vedem despre ce este vorba, lipsiti de prejudecati religioase. Majoritatea covarsitoare a fosilelor indica o varsta de milioane, zeci sau chiar sute de milioane de ani. Si voi vorbi si despre asta.
ȘtergereProblema noastra, a celor care ne-am nascut in adventism, este ca mostenim fara sa vrem conceptiile pionierilor nostri, in mod concret Ellen White, care la randul ei, asa cum am aratat de nenumarate ori, s-a inspirat din multi autori neadventisti, iar in ceea ce priveste v#rsta vietii pe Terra, s-a inspirat din cronologia episcopului James USsher, la moda si ayi in cercurile protestante, dar care nu tine apa, daca studiezi serios ( vezi serialul de 5 episoade despre cronologiile biblice). Trebuie sa ne croim o alta teologie.
Draga Damaris, vreau sa iti spun ca ai internetul la dispozitie sa cercetezi. Gandestete ca ai toata biblioteca din lume la dispozitie. eu inainte credeam la fel ca creatia a avut loc acum 6000 de ani dar daca o sa faci un studiu stiintific asupra vechiului testament o sa descoperi altceva. De exemplu noi presupunem ca primele cartii ale vechiului testament ar fi fost scrise de Moise dar nu avem nici o dovada ca asa este, de fapt la alcatuirea primelor cartii sau folosit 4 surse care difera putin intre ele. Combinate intre ele au format primele cartii ale bibliei. Ex: in geneza 1 creatiunea exprimata intr-un fel, in geneza 2 difera putin.
RăspundețiȘtergereChestia asta cu povestea despre creație din Geneza 1 și un pic altfel în geneza 2 e prea interesantă ca să nu-i dedic un articol special. Ptr că da, e vorba despre două narațiuni diferite despre Geneză.
Ștergerehttp://www.loribalogh.ro/2010/11/religie-si-stiinta-cat-de-batran-este-pamantul-metode-de-datare-8/
RăspundețiȘtergereO întrebare: eu ți-am publicat linkul spre articolul tău, în spiritul libertății de exprimare. Dar tu mi-ai publica pe blogul tău comentarii de-ale mele care respectă unele din paradigmele evoluționiste? Mă îndoiesc...
ȘtergereOricum, o să las cititorilor mei linkul către argumentarea ta creaționistă, ca să poată compara cu materialul pe care îl scriu eu.