duminică, 15 aprilie 2012

Scurte considerații de paște





          

         Lumea creștină sărbătorește zilele acestea paștele ( săptămâna trecută catolicii, acum ortodocșii), pregătindu-se cum se cuvine din punct de vedere culinar, curățindu-și casa, eventual înnoindu-se cu vreo haină nouă, pentru cine are dare de mână. Ah, și am uitat ce era cel mai important, salutându-se sigur pe ei cu „ Hristos a înviat! ”. Nu tot la fel de siguri sunt însă  „ creștinii ” atunci când îi iei la bani mărunți despre ce înseamnă paștele, când a fost paștele serbat pentru prima dată și dacă are vreun rost să mai sărbătorim paștele în secolul XXI. Nu mi-aș fi așternut aceste gânduri pe hârtie dacă nu aș fi dat peste un articol din EVZ despre sărbătoarea paștelui la români, articol în care vine vorba și despre adventiști. Articolul respectiv prezintă succint și destul de obiectiv, zic eu, felul în care diferite culte neoprotestante din România serbează paștele, printre care la loc de frunte ca dispoziție în pagină se află adventiștii. O să aduc vorba imediat despre asta. 

      
      Mai întâi altceva. Acum o săptămână mi-a fost dat să vorbesc întâmplător despre paște cu un prelat evanghelic din Germania care, atunci când l-am întrebat de ce sărbătorește lumea creștină paștele, s-a uitat chiorâș la mine și mi-a spus sigur pe el că așa au dat dispoziție apostolii în Sfânta Scriptură. Serios?, l-am întrebat…La insistențele mele ca să-mi spună versetul sau versetele acelea din biblie unde apare o astfel de dispoziție apostolică, a început să se enerveze. Și s-a enervat și mai rău atunci când i-am spus ditamai prelatului că nu numai sărbătoarea paștelui, ci întreg creștinismul actual cu toate sărbătorile și tradițiile sale, nu are absolut nici-o acoperire biblică. S-a uitat la mine de parcă ar fi văzut vreun extraterestru atunci când am afirmat că religia creștină nu mai are astăzi absolut nimic în comun cu Hristos, poate decât că-i poartă numele acestuia. Dar, ca să nu-i stric omului cheful de ouă roșii, am abandonat subiectul de comun acord și am continuat să vorbim despre vremea frumoasă de afară. 

      Spre deosebire de concetățenii lor români de alte religii, adventiștii știu însă, în marea lor majoritate, adevărul despre paște. Ei recurg la biblie și numai la biblie atunci când vine vorba despre sărbătorile și tradițiile creștinismului, așa cum afirmă în articolul cu pricina un enoriaș: „ Tradiţiile sunt frumoase, dar când vin în contradicţie cu Biblia, eu aleg Biblia ”. 
   
     Foarte bine, domnule enoriaș. Așa și trebuie făcut, că doar biblia îți spune clar, verde în față, că „ Isus, Paștele nostru, a fost jertfit ” ( 1 Corinteni 5,7). Adică adevărul biblic luat ca întreg, și nu numai noul testament, îți arată fără îndoială că Paștele nu este o sărbătoare, nu este o friptură de miel sau cozonaci, nu sunt ouă roșii sau de alte culori, nici nu este vacanța copiilor sau un scurt concediu, …ci este Hristos . Un Hristos jertfit. Paștele, care însemană eliberare, ne-a fost dat(ă) prin moartea și învierea lui Isus Hristos. Așa că NU MAI AVEM NEVOIE din nou de vreun Hristos care să se jertfească, an după an, ci doar de credința în moartea și învierea Lui. 

    Dar…acum e acum! Dacă întrebi vreun creștin ortodox sau catolic sau de altă religie UNDE stă scris în biblie că apostolii ( sau Isus) au dat ordin să se serbeze paștele, UNDE stă scris că Isus a poruncit să fie serbată învierea sa, plus o sumedenie de alte tradiții moștenite de la părinți, discuția devine agitată pe un ton ușor iritabil. Omul nu știe că nu există absolut nici-un verset biblic care să recomande serbarea paștelui, nici a învierii, nici a crăciunului…Omul știe doar una și bună: așa a moștenit din părinți, asta e. Gata. Punct. 

    Tare se mai mândresc adventiștii ( și până la urma urmei pe bună dreptate) că ei nu sunt așa. Ei sunt altfel …deosebiți de lume, „ poporul ales ” al lui Dumnezeu care rămâne la ce stă scris în Scriptură și refuză tradiția primită de la părinți. Dar…oare chiar așa stau lucrurile cu adevărat? Sau de asemenea au și adventiștii propria lor tradiție, care nu are nimic de-a face cu realitatea, și păzesc cu sfială doar „porunci omenești ”? Există posibilitatea ca și adventiștii să se închine sabat de sabat în sinagogile lor unui Dumnezeu care nu aude nimic din ceea ce sporovăiesc ei acolo și pe care nu-L interesează nimic din ceea ce fac ei, nici pe plan local, nici pe plan mondial?

     Trebuie să recunoașteți că, dacă așa ar sta lucrurile, oricât de ironic și de ascuțit ar fi limbajul criticilor acestei biserici, acesta pălește în comparație cu gravitatea situației. E posibil deci ca și adventiștii să aibă propria lor tradiție, oarbă față de realitate, oarbă față de adevăr? Hai să vedem. Întrebați un adventist ales la întâmplare care au fost dezbaterile conferinței de la 1888 și consecințele în timp ale refuzului bisericii de a accepta ceea ce s-a propus acolo. Întrebați-l unde stă scris în biblie despre un Dumnezeu triunitar. Întrebați-l unde stă scris că bătrânii, văduvele și plebea în general trebuie să întrețină din banii lor pastorii care predică evanghelia. Întrebați-l unde stă scris în noul testament că pentru a fi botezat în biserică trebuie să faci o mărturisire de credință cu privire la …niște puncte de doctrină. Întrebați-l unde stă scris în noul testament că sfânta împărtășanie trebuie administrată numai membrilor bisericii…Și întrebați-l când a poruncit Dumnezeu în scriptură ca biserica Sa să fie condusă de un cap…vizibil, uman ca și restul turmei?

    Desigur…nu va fi nevoie să îl întrebi toate aceste lucruri, deoarece adventistul nostru te va privi la fel de chiorâș cum m-a privit pe mine „ părintele ” evanghelic ” neamț și se va enerva la fel de repede ca acesta. Religia e aceeași peste tot, indiferent de nume, indiferent de sângele etnic care îți circulă prin vene. Singura ieșire „ evreiască ” a adventistului va fi aceea că va lăsa deoparte Torah ( Biblia) și va recurge imediat la „ Talmud ” ( scrierile Ellen White). Iar alea sunt atât de multe, de complexe și de întortochiate în interpretare că până și susținătorii aprigi ai „ Talmudului ” se vor certa între ei, fără ca să ajungă la vreun acord…

       Realitatea tristă este că așa cum  marea majoritate a catolicilor sau ortodocșilor sunt complet dezinteresați de paște de adevăratul Paște, tot la fel imensa majoritate a adventiștilor au Adevărul doar pe buzele lor, dar în realitate fug de El ca dracul de tămâie! Singurul lucru important și pentru adventiști este tradiția, desigur, una a lor proprie. Puțini sunt dispuși să vadă Adevărul în față și să constate cu maturitate și curaj că trebuie să-și reseteze fundamental religia pe care au moștenit-o de la părinți. Puțini sunt gata „ să se nască din nou”, cu tot ce înseamnă asta, și să abandoneze doctrinele lor aberante omenești. Pentru majoritatea covârșitoare viața spirituală  înseamnă doar mersul la biserică, întâlnirea cu prietenii și alte chestii mondene, și mai puțin căutarea Adevărului. Exact  la fel cum pentru majoritatea covârșitoare a catolicilor sau ortodocșilor paștele și crăciunul înseamnă doar mâncare și băutură, și mai puțin( sau deloc) nevoia după Isus. Toți o apă și-un pământ, asta este trista realitate... pe care nimeni nu vrea să o audă…

Iar vinovați, mereu, sunt doar provocatorii...

P. S. Dacă măcar una din acele întrebări adresate adventismului nu își pot găsi un răspuns serios cu biblia, atunci întreb și eu de unul singur: ce relevanță mai are atunci această biserică?!? 

7 comentarii:

  1. Salut Martin. Inca tot la faza de reset esti? Da-ti delete la religie si n-o mai reseta atata ca nu are rost...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Padre. Normal că tot în faza asta sunt. Și asta ptr că refuz cuvântul ultimei instanțe, orideunde ar veni el de pe Terra.

      Ștergere
  2. Sunt Ioan.

    Parerea mea ca traditia se asterne atunci cand numarul celor nascuti "in credinda"depaseste pe cei veniti la credinta.Ca unul venit dintre neamuri,la Hristos,am observat ca traditia e promovata atat de cei veniti la biserica-fara sa se fi nascut din nou-,cat si de cei nasuti in biserica dar nu in Hristos.Cele firesti cu cele spirituale au crescut mereu in acelasi ogor.Ramane partea fiecaruia,care aude vocea Duhului,de a curati traditia si tot ceea ce umbreste ce a facut Isus pt noi.
    Te urmaresc cu interes,chiar daca timpul meu este limitat pt comentarii,si ma bucur sa-ti spun ca si eu am preferat sa raman areligios-la fel ca Hristos.Cred ca doar in aceste conditii poti spune ce gandesti si poti tranzmite echidistant adevaruri care nu le pot spune teologii scoliti ai lumii religioase."ei nu s-au intinat cu femei"(nesupusi vreunei doctrine omenesti)-cred ca se refera la cei curati cu inima care-l pot vedea pe Dumnezeu in viata lor noua.
    Esti o voce a zilelor noastre.Ma surprind unele comentarii,totusi nu ma astept ca un prooroc sa fie vorbit de bine,atunci n-ar mai fi adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Ioan. Perfect de acord cu tine.
      Despre partea cealaltă a comentariului, „întâmplarea ” face ca să vin prin Italia vreo cinci zile de pe 27 aprilie până pe 1 mai. Deci peste 2 săptămâni. Poate ne putem vedea, deși mă îndoiesc că ajung până la Milano. S-auzim de bine.

      Ștergere
  3. IOAN.Salut si apreciez inlesnirea pe care o faci,pe blogul tau,pentru articolele unora care ar avea ceva de spus.E un mare lucru,sa poti vinde si a cumpara,fara sa primesti pe frunte un semn.Desigur ca cel ager la minte si-a dat seama ca fac aluzie la semnul fiarei din Apocalipsa 13.Sa fiu mai clar: in bisericile DOMNULUI a patruns practica omului.Asa se face ca domeniul religios a imbracat o haina seculara si a imprumutat regulile sale comerciale.Daca vrei sa scoti o parere,o invatatura pe "piata" ea trebuie sa fie de natura sa nu afecteze sistemul,sa nu aiba un pret prea mic sa sparga piata,si mai presus de toate sa nu dea de inteles omului ca ar putea fi liber.CRESTINULE UNDE ESTI?Chiar nu vezi ca ai ajuns un robot,un numar intr-un registru?.In bisericile mari(catolica, ortodoxa,evanghelica)dreptul la cuvant este doar pentru cler?Da, dar ei s-au indepartat de Cuvant,vei spune.Ei bine acest lucru il vei vedea si in biserica ta cat de curand,daca inca nu este deja!Predicile sau invataturile amvoanelor sunt doar pentru o clasa parazitara ,care tranzmite gandul ca traiesti mai bine daca nu faci nimic sase zile si nu numai,ci promoveaza luarea caracterului lui Dumnezeu in desert.Omul simplu isi spune:daca omul lui dumnezeu este nepasator fata de turma lui,tot asa este si Tatal fata de noi toti.Predicile doctorilor in teologie nu mai misca pe nimeni.Candva ,predicile simple ale taranilor impuneau respect si conduita crestina.Cuvintele celor scoliti nu mai misca pe nimeni si sunt asa sarace ca pleci tot flamand.ESTE FOAMETE IN TARA DUPA AUZIREA CUVINTULUI.Sunt miscat de cuvintele Apocalipsei ca nimeni nu poate predica sau asculta un cuvant dela Domnul fara sa ai un semn pus de om(ul faradelegii).Cu timp in urma credinciosii mai studiau lucrurile si-i le expuneau public.Acum sunt cei platiti de biserici sa tina multimea intr-o amortire inselatoare.Nu fi ca Meroza, iesi din nepasare si pune o piatra la Templul lui Isus.Pentru indrazneala lui Petru,Ioan sau Pavel a ajuns Isus la noi!Au vorbit atat in templu cat si-n afara lui.Tot la fel Isus poate ajunge si la altii prin contributia ta.Am unele descoperiri care mi s-au facut despre apocalipsa si as vrea sa le pot expune in viitor.Dorinta mea ,-si a multora ,cred-este sa seaman mai mult Cuvantul,si mai putin a ne ocupa cu raspunsuri la obiectii,interminabile dealtfel.(pentru tine personal:nici sa nu te gandesti sa nu treci prin Milano.Nu este o intamplare,chiar imi doresc sa stam putin de vorba.orice in ce zona ai merge tot la vro 300 km de milano(cel mult) trebuie sa treci,asa ca...o sa fi oaspetele familiei mele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Întrebare : ” CREȘTINULE, UNDE EȘTI? ”...

    Răspuns: ÎN LANȚURI ! Lanțurile tradiției, dogmelor, prejudecăților...lanțurile fricii de a nu pierde mântuirea, fricii de judecata lui Dumnezeu, fricii de a nu fi exclus dacă nu gândești ca ceilalți. Lanțurile minciunilor , manipulărilor, răstâlmăcirilor de orice fel.

    Întrebare: CREȘTINULE, CE EȘTI?

    Răspuns: Un robot, un sclav, un consumator, un spectator, o marionetă, „ un număr într-un registru ”, nu tatuat pe mână, ca la Auschwitz, ci tatuat în suflet, cu fierul roșu al manualului bisericii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Creștinul este fratele mai mic aLui Isus,un rod al jertfei dragostei Sale veșnice!!!! CREȘTINUL

    RăspundețiȘtergere