sâmbătă, 23 martie 2013

Edenul, căderea în păcat și legile fizicii

     

   Dragi prieteni, vă propun spre studiu o perspectivă despre Geneza 1 diferită de cea cu care am fost obișnuiți până acum, dar care încearcă să țină cont atât de mesajul esențial al bibliei , în ansamblul ei, cât și de axiomele științifice ( aici exclusiv din fizică ), așa cum au fost confirmate și reconfirmate în ultimii 50 de ani. Videoul încearcă să demitizeze creațiunea perfectă în care au crezut teologii secolelor renașterii și iluminismului, și să ofere o soluție de compromis între creația biblică și aspecte ale teoriei evoluției. 

Geneza 1, o altă perspectivă from Martin Luther on Vimeo.

11 comentarii:

  1. Stii care este diferenta dintre un ciocan si o pisica ? Logic, si socant in acelasi timp , tinand cont de legile entropiei : cu cicanul poti sa spargi nuci, dar cu pisica nu poti bate cuie !
    tot asa, prin cunoasterea lui Dumnezeu si a Cuvantului Sau, poti capata viata eterna, dar prin invatarea predicii tale sau a Elenei Alba nu poti rascumpara timpul pierdut. Viata nu se limiteaza la a o filozofa, ci trebuie traita dupa voia CELUI ce a creat-o . Moise a cunoscut mai bine ca tine legile vietii ,ca sa poata elibera si conduce prin pustie un popor , dar teoria expusa de tine ne lasa sa ne invartim in jurul cozii speculatiilor teologiei inverse invataturii Mantuitorului Isus Hristos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine Behăilă. Probabil că în ceea ce te privește, fiind un creștin născut din nou care nu mai ai deloc întrebări și dileme, ci doar răspunsuri la toate, entropia chiar nu își mai face efectul. Probabil că tu ai fost deja schimbat prin credință într-un trup nou cu o minte nouă, și acum îmi dai peste nas unuia ca mine, care îmi pasă de entropii și termodinamici mai mult decât de voia Domnului. Asta e. Fiecare cum își așterne, așa (a)doarme.

      Ștergere
    2. Fiecare cum își așterne, așa (a)doarme.

      Corect!
      Eu de exemplu mi'am asternut altfel. Sau de ce crezi ca la mine nu mazgaleste Beha' ?

      Ștergere
  2. :)rad cu lacrimi, multam ML pt postarile lui Beha', M.poate te induri si-l lasi si tu;
    apropo iti citesc si tie blog-ul de ceva vreme; ce sa zic, ai un stil...invat razand.:)

    daca am inteles bine entropia era prezenta mediului dar nu si omului, decat dupa cadere, iar blestemul(entropia) a cazut asupra lor...deci sa inteleg ca Adam privea cum lupu papa iepurasu acolo in Eden? sau cum creste palamida prin porumb?




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu exact ce natura privea Adam. Si nu stie nimeni cat timp a trecut de la crearea lui pana la caderea testului. Poate doar cateva zile, timp in care nu a avut timp sa iasa din gradina ( loc care ptr mine era un loc special pe planeta, din moment ce a fost izgonit apoi din ea dupa cadere )si sa vada cum moartea domina de altfel planeta asta.

      Cred ca testul pomului cunostintei nu era prevazut sa dureze prea mult timp. In tot acest provizorat moral, sa-l numim asa, toata creatia era supusa insa legilor entropiei, iar omul de asemenea. Nu cred ca plantea se putea sustrage acestor legi si nu cred ca degenerarea naturii a inceput ca urmare a pacatului. Nu face sens. Moralitatea cuiva nu are nimic de-a face cu legile fizicii. Iar pacatul in sine nu schimba nimic in structura univesului sau a planetei.

      ESte absurd sa mai credem ca omul a fost pedepsit cu moartea biologica datorita neascultarii sale. Mi se pare mult mai onest intelectual sa cred ca omul prin neascultare s-a despartit de singura posibilitate de a primi un alt fel de natura, de a primi nemurirea, mancand din pomul cunostintei si nemaiaavand acces in acelasi timp la PV. Prin despartirea sa de Pomul vietii, s-a intamplat inevitabilul: omul s-a adaptat treptat treptat la mediul inconjurator, mediu care era demult timp ( de sute de milioane de ani ) deja supus mortii.

      Oricum, trebuie discutata si dezvoltata aceasta idee, nu pretind ca este ireprosabila.

      Ștergere
    2. pai discutam, deasta suntem "aici"; nu caut nodul in papura la o teorie noua, ci dimpotriva...avand marea controversa in vedere, ma intereseaza astfel de dezbateri care mi-L descopera pe Dumnezeul mai degraba a fi Proiectant, Artist,Inginer,...decat un magician hocus-pocus

      nici eu nu cred ca actiunile morale/imorale ale lui Adam a determinat ca ursii sa nu mai manince doar mure, ci somoni...cu atat mai putin cred in blestemele lui Dumnezeu ca actiuni directe.

      inclin si eu sa cred spre "creatia" prin bigbang, dar asta implica sa accept macro-evolutia adica ajung la "rascruce" euglena: fac la stanga "plante", fac dreapta "maimute"(e specia dominanta, vreo 7 miliarde si cativa oameni, in curand vor ramane doar maimutele, "atunci va veni sfarsitul");


      cred ca sunt facut de un Inginer (pt ca sunt "destept" :))
      cred ca sunt facut de un Artist (pt ca am 2 ochi albastrii)
      cred ca sunt facut de un Proiectant (pt ca pot fi un templu)









      Ștergere
    3. Mai baieti...poate trebuie sa ne gandim daca un cumva nici nu a existat Adam.De ce oare sa nu gandim si pe varianta asta...a...deacord unii nu pot creste ,,intr.-un an cat altii in 4,, da ,e un proces dureros...insa vom ajunge sa socotim ca Biblia e mai multa metáfora decat ne-am imaginat.

      Ștergere
    4. Fiecare e liber să creadă ce vrea... Consider însă că adevărata inspirație constă tocmai în succesul cu care știi să desparți fabula de realitate. Nu numai biblia este metaforă. Îndrăznesc să spun că orice altă carte, din orice domeniu, inclusiv cel științific, este de fapt o proiecție a minții sale asupra realității. Dar dacă proiecția poate fi mai mult sau mai puțin subiectivă, nu înseamnă că REALITATEA nu este obiectivă. Aici s-ar putea să ai tu probleme de percepție filozofică, Emile.

      Ștergere
    5. Ai inceput sa ma innebunesti cu realitatea asta a ta, mai!

      Ștergere
  3. super materialul....bravo!

    RăspundețiȘtergere
  4. super materialul....felicitari!

    RăspundețiȘtergere