sâmbătă, 27 aprilie 2013

Afară!


   
        Adeseori mi-a fost fluturat pe sub nas argumentul că îți poți pierde credința în mod inevitabil dacă renunți la apartenența față de o biserică. Că nu poți rezista singur pe marea învolburată de încercări și ispite ale acestei vieți. Că tu, ca individ, nu contezi decât ca parte a unui angrenaj spiritual mai complex, și despărțit de acesta devii inutil, asocial, oxidat, Schrott aruncat la gunoiul existențial. De aceea nevoie de  ritualuri, de aceea nevoie de organizație, de aceea nevoia de O Carte ( una singură ) și dogmele-i adiacente. De aceea nevoie de religie. Bun, dar unde este Hristos în toată povestea asta?

    Oriunde te-ai uita cu ochii prin biblie, El este mereu afară, deși dorește să locuiască înăuntru. Înăuntrul inimii omenești. Nu e nevoie să citești mesajul lui Dumnezeu către Laodiceea încăpățânată a oricărui secol „ creștin”, nici să asculți interpretările care de care mai abracadabristice ale teologilor plătiți mai mult sau mai puțin din zecimea enoriașilor ca să-ți dai seama că Dumnezeul adevărat surprinde întotdeauna. Ba chiar șochează la fiecare pas pe care-l faci alături de El. Iar șocul este atât de mare încât nu mai rămân în preajma Lui decât stigmatizații societății: analfabeții, curvele și păcătoșii în general. Sfinții fug cu oroare din fața Sa, deoarece Dumnezeul acesta… este prea de tot și din cale-afară. 

   E nevoie în schimb să te concentrezi numai la persoana lui Isus Hristos ca să începi să pricepi cum ar putea arăta Dumnezeul cel adevărat. Nu trebuie să citești altceva decât evangheliile, ca să-ți dai seama. Fără literatura religioasă adițională a bisericii tale. Fără să asculți predicile siropoase ale pastorului tău favorit. Fără să asculți părerile altora. Doar tu și Isus cel din evanghelie e suficient. 

   Ei bine, vei descoperi în acel Isus un Dumnezeu incomod pentru elita religioasă. Un Dumnezeu care „ strică templul ” sacru al poporului ales. Un Dumnezeu neconvențional, care interpretează altfel pe Moise decât cărturarii cu multă școală. Un Dumnezeu „ușuratic”, care mănâncă și bea cu păcătoșii cei mai mari. Un Dumnezeu care liberalizează Sabatul în ochii norodului după bunu-I plac. Un Dumnezeu străin de Corban, neinteresat de putere și alianțe omenești, prieten cu femeile adultere și dușman învederat al prejudecăților de orice fel. 

   Dumnezeul acesta nu are program bătut în cuie în sabat. Nu are favoriții Săi, precum YHWH-ul iudeilor. Cartea lui din care citește este mai degrabă natura, decât Scriptura, deoarece mai toate parabolele sale sunt împrumutate de acolo, și nu din Moise sau din prooroci. Iar Împărăția sa este în mod uimitor, în mijlocul oamenilor, și nu departe de ei. El nu plătește taxa pentru templu din proprie inițiativă. Când merge în sinagogă se duce ca să provoace, niciodată doar ca să asculte. Iar mulțimile neștiutoare îl urmează cu duiumul, fie pentru pâine și pește, fie pentru că „ niciodată nu a mai vorbit vreun om ca omul acesta ”. 

    Cea mai mare dramă a creștinismului de astăzi este aceea că el nu există. Nici nu poate să existe de altfel, despărțit de Hristos, singura și autentica sursă a creștinismului. Creștinismul contemporan nu mai este de mult un stil de viață care copiază perfect Modelul său suprem. S-a transformat încă după moartea apostolilor într-o paiață de prost gust, care ia numele lui Dumnezeu pe buze precum iau musulmanii numele lui Alah pe buze. Aiurea și fără rațiune. Fără sens. Fără viață. 

   Și asta pentru că Isus stă afară. Întotdeauna stă afară. Și te invită afară. Afară din barcă pe marea furioasă, afară din sinagoga ta, afară din lumea ta religioasă aspră și rece. „ Dar… vei spune… afară sunt de asemenea pericole” . Ateismul, liberalismul, agnosticismul,relativismul, umanismul, toate pândesc asemenea unor valuri gata să te înghită. „ Ce mă fac dacă părăsesc „ barca ” în care am călătorit , de bine, de rău… o viață întreagă până acum? Unde mai este siguranță, unde mai este certitudine?”  

     Afară poate fi inconfortabil, cu siguranță. Poate fi vânt și furtună, dileme și frământări , zbucium și durere. Poate fi singurătatea cea mai cruntă și chiar o cruce pusă în spate de cei care pretindeau că te iubesc și te așteaptă. Dar uiți, atunci când te gândești la toate aceste inconveniențe… uiți că Isus însuși este … de asemenea afară! Iar dacă El te cheamă afară , vei mai îndrăzni să rămâi înăuntru? 

    Orice sistem, orice religie, orice ideologie, orice teologie… toate te obligă să rămâi supus înăuntru. Isus te invită să ieși afară și să fii liber! Să cunoști o altă lume, plină de culori. Să vezi o altă realitate și o altă viață, plină de surprize! O viață din belșug, autentică. Să vezi siderat minunea mersului pe apă. Să urmărești mut minunea potolirii furtunii de către glasul Său. Să înviezi împreună cu El la o nouă viață, pe care nu o mai cunoscusei mai înainte! 

   Nu prieteni, credință în Dumnezeu nu este aceea când ești cu grupul, ai siguranță, căldură și certitudini. Credință nu este atunci când mergi la biserică și cânți frumoase cântări de cor. Și nici când „ frații ” îți zâmbesc la intrarea în biserică sau fac spălarea picioarelor cu tine, o dată la trei luni. Ci credință autentică este atunci când ești singur, afară, doborât de frământări și obosit de poveri, dar nu renunți să mai speri. Când Dumnezeu tace și mugesc doar valurile nedreptăților de orice fel, dar tu nădăjduiești după dreptate.  Când strigi la El și nu vine niciun răspuns, dar îți încordezi auzul și mai mult.  Când te scarpini cu ciobul, iar „ prietenii ” tăi râd de tine, dar exclami: „ Știu că Răscumpărătorul meu este viu”! Când îți dai sufletul pe o cruce, iar pământul se cutremură în jurul tău de o sfântă indiferență la durerea ta, dar spui : „ În brațele Tale îmi încredințez duhul meu”.  

    Atunci, și doar atunci… dacă mai poți rosti încrezător numele lui Dumnezeu, înseamnă că ai credință. Acolo, și doar acolo, în întunericul tău existențial cel mai gros… este prezent chiar Dumnezeu, lângă tine. Dar întotdeauna misterios, întotdeauna surprinzător, întodeauna… AFARĂ! Ai însă curajul să ieși … afară?!? 
    

8 comentarii:

  1. Religile, toate! - fara nici o diferenta, l'au confiscat pe Dumnezeu din fara oamenilor. I'au facut un sicriu frumos, si asemeni ateilor, l'au inghesuit si ingropat in el.

    Culmea este ca nimeni n'are indrazneala sa'si puna problema daca acel dumnezeu le mai este de vreun folos, devreme ce l'au transformat in relicva.

    Ironia este ca tocmai aceste religii, cu dumnezeul lor mort cu tot, le fura adeptilor chiar unicitatea: personalitatea, sufletul.
    Deh, asa se intampla cand te inchini la chipuri cioplite de maini omenesti!

    In realitate, pe Dumnezeu, fiind libertatea ultima, nu'l prea poti inchide in nimic. Nici in sicriul dogmelor, nici in cusca vreunei ideologii, nici nu'l poti aresta, sa ti'l faci dupa chipul tau...

    Insa pt asta cam ai nevoie de...creier.
    Dumnezeu e inteligent. Asa cred eu. Si cand l'a facut pe om dupa chipul lui, sigur nu l'a facut prost. Omul asa a preferat sa devina, dandu'si mintea sa fie faultata de oricine s'a straduit putin.

    Vestea buna este ca daca vrei sa nu mai fii prost, chiar poti deveni inteligent!
    Insa, cum spui....afara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Ci credință autentică este atunci când ești singur, afară, doborât de frământări și obosit de poveri, dar nu renunți să mai speri. Când Dumnezeu tace și mugesc doar valurile nedreptăților de orice fel, dar tu nădăjduiești după dreptate."
      ----
      Serios? credinta autentica are de-a face cu singuratatea?...si cu un dumnezeu mut?
      wow...ce fel de credinta o fi si asta intr-un dumnezeul care tace?

      Ștergere
  2. Dragă Ano,

    Înainte de a-ți mai publica și alte comentarii, te rog dă-ți arama pe față, spunându-ne nu numai ce gândești ( sau nu ) ci și cine ești. Nu mai suport comentariile acide din spatele anonimatului. Dacă ai un minim de responsabilitate, dă-ți masca jos aici, să te cunoaștem cu toții.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va salut!

    Mai intai as vrea sa spun ca va urmaresc blog-ul de ceva timp si as vrea sa va multumesc pentru ceea ce faceti.
    Am cochetat o perioada cu ideile adventiste(n-am fost botezat, nici macar n-am participat la vreun serviciu), dar dupa ce am aflat ca de fapt nu exista vreo trinitate, am decis ca e timpul pentru a verifica celelalte cunostinte (cum ar fi Biblia si inspiratia sa). Am citit vreo cateva carti ale lui B. Ehrman, am citit si "Pagan Christianity" (despre care ati avut o serie de articole), acum citesc "The cannon of the New Testament" a lui Bruce Metzger. Ceea ce vreau sa pun e ca mi-am largit orizonturile si asta vi se datoreaza si dvs.
    Eu ma consider oarecum norocos pentru faptul ca n-am facut niciodata parte din vreo biserica sau denominatiune. Ceea ce ma deranjeaza la oameni, si in special la cei din biserici, este ca atunci cand se abordeaza un subiect care nu le covine, nu aleg un raspuns simplu (cum ar fi "nu stiu"), ci se hazardeaza in argumentatii ridicole. In fond, ceea ce ma deranjeaza este, de fapt, nesinceritatea. Fiecare are dreptul la o opinie si, bineinteles, la o credinta proprie, iar daca multi dintre noi aleg sa creada ce se predica de la amvon, fara a verifica veridicitatea celor spuse, asta tine de constiinta fiecaruia, pana la urma.
    Ma intereseaza foarte tare articolele despre datarea radiometrica, dar din pacate nu inteleg prea multe (nu prea mi-a placut chimia in liceu, adica mai degraba modul cum a fost predata materia asta si am lacune in domeniul asta), iar facultatea imi mananca mult din timp si am multe carti incepute (spre exemplu am inceput "The story of civilization" a lui Will Durant, pe care nu cred s-o termin vreodata). Asa ca sper ca articolele dvs. sa ma lumineze in problema asta.
    Ceea ce m-ar mai interesa ar fi temele legate de evolutie.

    Numai bine,
    Cornel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Cornel pentru aprecieri și pentru interesul arătat. Mă bucur că ai un orizont mai larg de vederi și că ești într-o continuă căutare. Bart Ehrman este super, I-am citit si eu două cărți, Will Durant este mai greoi, din câte am înțeles, poate și pentru că este istoric și filozof. Ca să nu mai spun că îți cere într-adevăr o dedicare specială să-i citești lucrarea sa kilometrică despre „ Istoria civilizațiilor ”.

      Îmi pare bine că ești interesat despre temele referitoare la evoluție și datarea radiometrică, pe care încerc să le tratez cât pot de exhaustiv pe blog. Așa ceva însă cere foarte mult timp și răbdare, iar dacă în ceea ce privește răbdarea nu aș avea o problemă, cu timpul liber stau un pic mai rău. Dar nu atât de rău cât să abandonez proiectul. În niciun caz. Keep in touch! And thanks again.

      Ștergere
    2. dupa atata invatatura tehnico-stiintifica, asta a venit asa ca o savarina :) si asta tocmai cand ma pregateam sa "critic" (solicit) prezenta si acestui gen care atinge si emotia, de fapt pe romaneste mi-e sa nu te "germanizezi";
      chiar ma bucucr de ceea ce citesc!

      cat despre religie vs credinta o vad la fel ca sex vs dragoste si nu cred ca-i mare secret faptul ca sex poti sa faci si de unu singur,...,si ce-i religia daca nu un fel de onanitie spirituala, iar cand se strang in grup devine gang-bang.


      Ștergere
  4. Da ...eu am curajul sa ies afara dupa 22 ani de la botez si fiind si ,,nascuta in credinta,,.
    Mi-am facut scrisoare de retragere fiind dezamagita de foarte multe lucruri , dar cel mai important lucru a fost faptul ca pastorul meu mi-a zis ca nu ar boteza un om care nu crede in sora E.W.
    Am spus pastorului ca nu imi doresc sa fac parte dintr-o biserica unde oamenii sunt botezati in alt nume decat al lui Hristos.
    A tinut sa imi precizeze ca daca voi parasi ,, corabia,, imi va fi foarte greu ,,sa vaslesc de una singura intr-o barcuta pe apa,,.I-am raspuns ca prefer singura in barcuta decat pe ,,Titanic,, :)
    E trist la ce tertipuri se apeleaza sa se razgandeasca omul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „ dar cel mai important lucru a fost faptul ca pastorul meu mi-a zis ca nu ar boteza un om care nu crede in sora E.W.”

      Fapte 16:31: „ Crede în DOmnul Isus, și vei mântuit, tu și toată casa ta ! ”

      O diferență colosală, nu-i așa?!?

      Ștergere