sâmbătă, 16 iulie 2016

Al treilea război mondial

   

     Am spus-o de mai mult timp, dar nu atât de vocal. Nu eram sigur. Nu aveam toate elementele necesare care să-mi spulbere orice îndoială. Dar cred că nebunia care s-a întâmplat pe coasta de azur chiar de ziua națională a Franței e prea grozavă și înspăimântătoare ca să mai cred că aș putea greși. Acum sunt sigur: ne aflăm deja în plin al treilea război mondial. A spus-o deja un cronicar cu experiență precum C.T. Popescu. A spus-o imediat după tragedie Donald Trump. Și o vor mai spune cu siguranță și alții, din ce în ce mai gălăgios, în zilele și lunile care vor urma.


   Lumea în care trăim, fie că e vorba de Europa sau SUA, fie că vorbim despre un restaurant obscur în cel mai chic cartier al capitalei Bangladesh-ului sau promenada din Nice, o sală de concert din Paris sau un club LGBT din Orlando, a luat-o complet razna. Oamenii sunt cuprinși de o ură scelerată unii împotriva altora, sau dacă nu… de o frică teribilă, care paralizează rațiunea și anulează orice șansă pentru viitor. Atmosfera este categoric una de război, deși lipsesc tancurile pe străzi și bombele din cer. Europa sângerează necontenit de doi ani încoace, de când cu evenimentul Charlie. SUA este gata să instaureze președinte ( iar după această tragedie șansele sale sunt mai mari ca oricând ) un individ mai mult decât dubios. În Franța, Austria, Germania, Marea Britanie,  partide populiste, cu mesaje pline de ură la adresa musulmanilor, negrilor, imigranților, acumulează cu fiecare an care trece tot mai mult sprijin din partea populației. Ce se întâmplă? Și de ce cred că al treilea război mondial nu este numai un zvon sau o teorie a conspirației, ci cruda realitate? 

   Mai întâi, acest război nu este ( cel puțin în prezent ) unul obișnuit, așa cum am spus deja. Armele nu sunt neapărat cele convenționale, ca cele care ți-ar veni în minte atunci când auzi cuvântul ăsta groaznic: război. Nici strategia celor care sunt angrenați în el nu este aceeași ca într-un război obișnuit. Lumea la început de mileniu 3 este schimbată total, din n puncte de vedere. Iar noțiunea de război s-a schimbat odată cu lumea. Cine așteaptă un război mondial între Putin și NATO, sau unul reeditat între SUA și Orientul mijlociu, s-ar putea să aștepte mult și bine. Scenariile de ieri nu mai au nimic de-a face cu realitatea de azi. Și totuși există un război teribil, la scară mondială, deja în plină desfășurare: cel între fundamentalismul religios și secularism. Între teocrația promovată de „religia cărții” și democrație, libertate, dreptul la liberă cugetare și expresie. Iar în acest război nimeni, absolut nimeni, nu poate rămâne neutru, oriunde ar locui pe fața planetei. 

   Lumea noastră este scindată mai mult decât oricând în două tabere majore: cea a oamenilor care vor să trăiască după voința zeului și cea care vor să-și conducă viața în mod liber, fără ca vreo biserică, vreo carte religioasă sau vreo religie să le spună ce au de făcut. Polarizarea societății în acest sens este mai evidentă ca oricând. Un nebun de legat intră într-un club de homosexuali în Orlando, iar comentatorii se împart imediat în două tabere: a celor care aplaudă, cu biblia în mână, crimele comise… ba chiar regretă că ucigașul nu a făcut mai multe, și a celor consternați și solidari cu victimele, indiferent că aceștia sunt homosexuali. Altul se năpustește ca un demon cu camionul într-o mulțime pașnică, secerând fără nicio noimă viața a peste 80 de civili printre care se află copii, tineri și femei, iar în timp ce întreaga societate civilizată plânge și este șocată, unii  - monștri la suflet și la chip - se bucură și postează „ Allah este mare ” pe rețelele sociale. Două tabere. Atât și nu mai multe. Una care își încordează creierii din răsputeri ca să salveze planeta de scenariul apocaliptic iminent al schimbării climatice, alta … care își dorește disperat ca Apocalipsa de orice fel, Jesus sau Jihadul să vină cât mai repede. Unii care militează pentru toleranță față de aproapele, indiferent de orientarea lui sexuală, iar alții care spumegă pe gură, din jilțul sfințeniei, pedepsele divine care trebuie să cadă din cer asupra sodomiților. Iar dacă acestea întârzie, cu frenezie le-ar aduce chiar ei la îndeplinire dacă n-ar fi legile statului laic. Unii care adoră viața asta, și alții care și-o detestă, așteptând-o pe cealaltă. Că doar cealaltă - știu ei sigur din cartea lor sfântă - e mai bună decât asta. 

   Ar fi mult de discutat despre cauzele care au provocat acest al treilea război mondial care de-abia a început. Se poate da vina, pe bună dreptate, pe naivitatea criminală a Americii și a Europei din ultimii ani, care a crezut că odată îndepărtați de la putere criminali odioși precum Saddam sau Al-Gaddafi, oamenii de acolo vor împrumuta bucuroși de la eliberatori și valorile, mentalitatea și cultura acestora. Se poate blama de asemenea gogoașa mizerabilă numită „political corectness” dusă de politicienii actuali, care n-au înțeles și nu înțeleg încă nimic din ce li se întâmplă în propria ogradă. Poate fi înjurată Merkel cu cea mai mare sete pentru politica ei sinucigașă de a permite intrarea necontrolată în Europa unor oameni care habar nu au ce e ăla dialog, pluralitate de opinii  sau cuvântul „ nu”. Dar nu voi scrie nimic despre asta. Nu aici și acum. Intenția mea e să merg mult mai la rădăcină. Iar eu sunt convins că rădăcina tuturor relelor, cea mai groaznică plagă care lovește în zilele acestea omenirea, cea mai morbidă armă pe care a inventat-o omul vreodată, este religia. Fie că face din tine peste noapte un militant ISIS fără suflet care este în stare să calce cu camionul peste cadavre de copii, fie că te determină să-ți urăști aproapele pentru că este ateu sau homosexual, fie că te transformă într-un zombi care se duce în vârful muntelui să aștepte venirea Domnului departe de societate, religia te ucide și prin tine ucide și pe alții. Religia te decuplează complet de realitate, făcând din tine un automat fără creier, un produs al „cărții”, fără opinie proprie, un slugău al bisericii sau al moscheii, fără rațiune și judecată. Toți ceilalți sunt păcătoșii, infidelii, demonii. Doar tu ești alesul, unealta fără de care zeul n-ar putea trăi. Lumea întreagă din jurul tău, cu glumele și culorile ei diferite, cu nepăsarea ei față de sacru și libertatea ei prea din cale-afară,  e iadul. Dar sfera ta religioasă îmbâcsită și strâmtă este în schimb cerul însuși, pentru care ai fi bucuros să-ți dai viața. 

   Bineînțeles, islamul este astăzi pe buzele tuturor atunci când vine vorba de actorii principali ai acestui război. Nu fără motive, evident. Chiar dacă nu ești francez, belgian, spaniol sau american poți vedea și înțelege foarte bine că islamul este religia urii, a intoleranței, a lipsei de respect pentru orice este diferit. Religia care dorește prin definiție, indiferent ce interpretare a coranului ai asculta, ca să domine lumea. Dar nu vă lăsați înșelați. Nu doar islamul este vinovat pentru asta, ci și creștinismul. Și asta pentru că și creștinismul ca religie are înscrisă în fundamentul său avertizarea altora și evanghelizarea întregii lumi. Și creștinismul propagă prin citirea literală, mecanică a cărții sale, ură și intoleranță. Ați uitat oare de atitudinea ortocșilor pioși când cu evenimentul „ Colectiv”? Sau de bucuria cu care o biserică baptistă din Orlando a salutat masacrul homosexualilor? Sau de blestemele creștine cu focul veșnic de care au parte atei respectabili precum Hawking sau Dawkins? Aici vorbim de un fenomen general, nu de câteva cazuri izolate. Religia naște ură, indiferent cum s-ar numi ea. Iar ideea că zeul te-a ales pe tine, tocmai pe tine, ca să duci mesajul său necredincioșilor, și că viața lor oricum nu e viață adevărată dacă ei nu-l acceptă pe zeul tău… să-mi fie cu iertare… dar este comună atât creștinismului celui mai civilizat, cât și islamismului de tip ISIS cel mai fundamentalist. Cartea „sfântă”, citită mecanic și pios, naște monștri îmbrăcați la patru ace sau care își pun în jur centura cu explozibili. 

   Cine crede că lumea va rămâne în continuare la fel după aceste valuri groaznice de ură, fundamentalism religios și homofobie, se înșeală amarnic. Ea este polarizată de mult între „aleși” și „necredincioși”, democrați și teocrați, oameni civilizați, informați și educați pe de-o parte, și brute sălbatice, roboți religioși și intoleranți pe de cealaltă parte. Nu știu cum va arăta viitorul, dar dacă cei din prima tabără nu reușesc să convingă prin glasul rațiunii pe cei din cealaltă tabără ( și sunt foarte pesimist în această privință ) ne paște de data asta cel mai grozav holocaust din câte a văzut planeta vreodată. Deoarece războiul ăsta nu mai e dus în numele conceptului de rasă pură, ci direct în numele lui Allah sau Iehova. 

   Oh, vor spune prietenii creștini, dar cum poți să pui creștinismul radical pe aceeași treaptă cu islamul? Cum să compari fundamentalistul biblic care urăște homosexualii și bleastămă ateii cu cel islamic care se aruncă în aer omorând oameni nevinovați? Păi e simplu: și unii și alții sunt mânați de ură și călăuziți orbește de cartea sfântă. Și unul și altul doresc cucerirea teologică a lumii. Și unul și altul, dacă le-ar sta în putință, ar umple pământul de ruguri aprinse, spânzurători sau cadavre decapitate. Creștinismul a ucis musulmani în trecut ( și nu numai, grozave sunt genocidele împotriva păgânilor din cele două Americi înfăptuite de spanioli în evul mediu)  în numele Domnului, islamul ucide astăzi creștini în numele lui Allah. Dacă în occident nu avem parte astăzi de nebunia și haosul general din state precum Siria, Libia sau Irak, nu este pentru că morala creștină ar fi superioară celei musulmane, sau că biblia ar fi superioară coranului. Ci pentru că creștinismul s-a confruntat acum 300 de ani cu iluminismul, cu un curent puternic de reforme și secularizare, cu despărțirea definitivă dintre stat și biserică, în timp ce islamul trăiește încă în evul mediu. Prea mulți creștini care preaslăvesc drepturile și libertățile fundamentale ale societății apusene nu sunt conștienți de faptul că ele sunt tocmai produsul unor eforturi colosale ale umaniștilor, iluminiștilor și seculariștilor care n-au mai vrut să știe nici de Dumnezeu, nici de biserică, nici de biblie. Dacă nu ar fi fost aceștia, Europa și SUA ar fi arătat și astăzi ca pe timpul puritanilor sau reformatorilor, cu vânătoare de vrăjitoare și oameni biciuiți în public sau arestați pentru curvie. E foarte ușor să fii creștin și să strâmbi din nas cu privire la coran, considerându-l o carte a urii și intoleranței față de femei și păgâni, dar oare biblia nu a avut până în secolul trecut exact aceleași efecte? Cei care s-au opus cu vehemență abolirii sclaviei în SUA, drepturilor negrilor și emancipării femeilor au fost prin excelență creștini pioși. Faptul ca sclavii să fie tratați de la egal cu egal cu oamenii liberi, negrii să aibă aceleași drepturi ca albii, iar femeia să fie liberă să voteze, să divorțeze, sau să-și aleagă singură un job, a fost respins până târziu în secolul 20 de societatea creștină profund tradițională din Europa și SUA, singurele argumente pro-sclavie și contra emancipării feminine fiind cele biblice. 

    Personal, singura șansă reală pe care o văd pentru omenire este ca rațiunea să triumfe asupra misticismului religios, cărțile de știință să înlocuiască treptat interesul pentru „ cartea cărților”, iar omul să fie educat din fragedă pruncie nu cu coranul sau biblia, deci un singur mod absolutist de a vedea lumea, ci în mod cartezian, prezentându-i-se rând pe rând informații din toate sursele de educație aflate la dispoziție, iar el să aleagă liber pe care dorește să o urmeze. Atâta timp însă cât copilului îi este prezentată cu insistență doar o singură variantă despre lume și viață, doar o singură carte sfântă, doar o singură teologie, și că lumea se împarte doar în culorile alb și negru, se ne mai mire absolutismul religios, fundamentalismul și intoleranța sălbatică față de orice și oricine este altfel din societatea contemporană? Atât timp cât un copil creștin sau musulman nu este învățat să gândească ambivalent, să iubească dialogul, să se informeze în mod corect, să știe că „ îndoiala este începutul înțelepciunii”, oricine sau orice este altfel va fi tratat din start drept dușman al său, al lumii și al lui Dumnezeu. 

    Tocmai am observat pe Facebook, în timp ce scriu aceste rânduri, o postare care are foarte mare legătură cu articolul meu de astăzi și care se dorește a fi una inteligentă, poate chiar „maximă”. Ea sună astfel: „ Nu confunda religia cu credința. Religia cauzează războaie și ură. Credința transformă vieți.” Cât de frumos spus, și cât de fals și lipsit de sens în același timp… Doar cineva care a ieșit complet din universul religiei poate să-și dea seama de lacuna de logică ascunsă în spatele acestor vorbe frumoase. Și asta deoarece credința, oricât de frumoasă și pașnică ar fi la originile sale, cauzează … religii!! E drept, transformă și vieți de oameni. Dar exact așa cum spunea și Iisus ( Matei 23, 15 ), credința poate transforma pe cineva nu neapărat în sens pozitiv, ci poate face din el un automat fără creier și fără empatie, un individ de două ori mai rău decât cei care l-au convins la credință, și poate de zece ori mai rău decât a fost înainte. Omul „transformat” astfel cade din lacul ignoranței în puțul urii și al fundamentalismului. 


   Al treilea război mondial este unic în dramatismul său tocmai pentru faptul că este unul purtat în numele credinței. Dacă liderii politici din lumea civilizată nu vor fi în stare să priceapă determinarea absolută a celor care duc acum Jihadul sfânt, dacă nu vor face legi inteligente și în același timp extrem de drastice care să oprească evul mediu la porțile Bosforului, dacă societatea vestică, în ansamblul ei, nu va înțelege că războiul cu acești zombi religioși nu poate fi câștigat nici prin arme convenționale, nici prin dialog, toleranță sau political corectness, ci prin completa lor izolare și scoatere în afara legii , printr-un Jihad al rațiunii și al statului de drept opus celui al credinței oarbe în cartea sfântă, grozav este viitorul copiilor noștri. Iar sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem noi astăzi s-ar putea să fie mai aproape decât ni-l imginăm. Dar nu prin venirea vreunui Jesus pe norii cerului, ci prin bombe atomice aflate la comanda unor descreierați religioși. 

13 comentarii:

  1. Coorect Omule ! Dar ce te faci ca tocmai astfel de evenimente devin aspiratoare de oameni in urma careia si picatura aia de ratiune ii parasesc si pun botul la prozelitismul ideologic. Deci ? Am putea spune ca starea conflictuala in care se afla mapamondul are ca precursor setea de uniformizare a conceptiei despre viata si lume.Fie ca vb de islam sau crestinism.
    Se observa de la o posta ca Mahomed si Gizas nu au fost niciodata compatibili. Nonsensul religiilor tocmai asta este : se resping reciproc, dar toate cica promoveaza iubirea de aproapele.Trist !

    "Sa ne obisnuim sa traim cu extremistii printre noi" -o afirmatie a ministrului de interne francez ��resemnare sau inconstienta ,zic.

    RăspundețiȘtergere
  2. „ Nonsensul religiilor tocmai asta este : se resping reciproc, dar toate cica promoveaza iubirea de aproapele.Trist !”

    Normal că trist. Trebuie să fii neapărat în afara oricărei religii ca să faci observația asta de bun simț. Cine a fost în vreo biserică știe foarte bine că ești iubit doar dacă gândești cu turma și nu de capul tău. În momentul în care ai început să gândești de unul singur, fundamentalismul religios este identic fie că ești în Irak, în Siria, pe promenada din Nice sau în curtea bisericii adventiste, unde vine prezbiterul în pauză să te amenințe să nu mai spui și altora ceea ce îți trece prin cap. Individualitatea în gândire, libertatea de expresie, toleranța, cultul dialogului serios, respectul pentru altul care gândește diferit, toate acestea și multe altele asemănătoare sunt virtuți inexistente practic în orice biserică creștină, în orice moschee musulmană, în orice sectă sau în orice religie a lumii. Normal că este trist. Și culmea, tocmai ei pretind că sunt cei care cultivă sau încurajează acele virtuți. Nu există ipocrizie mai ordinară ca în lumea religiei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos! Felicitari pentru text! Dar nu izolarea lor cred ca este solutia. De fapt, cred ca acest lucru este imposibil si, chiar daca ar fi posibil, prin absurd, nu ar exista garantia ca un grup izolat de beduini nu va reusi sa "evadeze" pentru a indeplini vreo sarcina divina... O boala nu o vindeci prin "izolare" pentru ca nu reusesti sa o elimini definitiv, ci prin tratare sau operatie. Altfel, risti ca acea boala sa se transforme intr-o tumoare maligna, care oricand se poate imprastia in tot corpul, ducand inevitabil la deces. Operatia nu cred ca este o solutie, deci ne ramane tratarea! Ce anume trebuie facut pentru acest lucru? Aceasta este intrebarea la care trebuie sa raspundem!

    RăspundețiȘtergere
  4. Religiile vor disparea doar atunci cand oamenii vor intelege ca sensurile cartilor sfinte sunt integral alegorice. Iisus nu a existat! Conducerea Imperiului roman a inteles ca imperiul se poate destrama, fiind afectat de enorm de multe conflicte interne cu populatiile ocupate, dar si datorita discreditarii si satirizarii paganismului, care nu mai avea nici o credibilitate http://avram-marius.blogspot.ro/.../isus-christos-o... si ca doar impunerea unei religii unice ar reinstaura controlul mental asupra populatiei, mult mai ieftin si mai eficient decat cel militar si politienesc. Flavienii au "demarat" procedura impunerii crestinismului, procesul fiind finalizat de Constantin.http://www.filmedocumentare.com/mesia-lui-cezar.../. In acest scop, l-au luat pe cronicarul iudeu get-beget Josephus si l-au botezat Flavius Josephus.http://ro.wikipedia.org/wiki/Iosephus_Flavius. In paralel, sectele esoterice au fost eliminate brutal, deoarece reprezentantii lor cunosteau semnificatiile spirituale ale acestui sistem numit "viata" si nu puteau fi constransi fizic, nefiindu-le teama de moarte... gnosticii, esenienii, druizii, nestorienii, zamolxienii, mai tarziu catarii si samanii, si altii. "Istoricitatea" lui Iisus e o minciuna , http://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_Jesus, dealtfel "Iisus", ca si multe alte personaje mitologice care au aceeasi semnificatie de "constiintza christica", nu au existat niciunul http://www.mixdecultura.ro/.../o-altfel-de-istorie.../ Dealtfel, un studiu literar, stilistic, lexical, al bibliei, demonstreaza ca evangheliile au fost scrise, intr-un rastimp de vreo cinci sute de ani, de cel putin 600 de persoane! Nu prea avem unde sa "bagam" anii astia decat inainte de anul zero! http://www.filmedocumentare.com/cine-a-scris-biblia/. In perioada dintre anul 100 si pana la consiliul de la Niceea, grupuri de "crestini" fanatici au actionat, sub protectia Romei si a patriarhilor, ca niste gasti de cartier, ucigand pe cei ce se opuneau "directiei politice", distrugand si arzand toate referintzele despre Iisus de dinainte de anul zero, inclusiv prin distrugerea renumitei biblioteci alecsandriene.http://www.descopera.ro/.../9187491-hypatia-din... . Iar aceste lucruri incep sa devina evidente in urma unor cercetari oneste si nepartinice.http://www.mediafax.ro/.../iisus-nu-a-existat-niciodata... Singura semnalare istorica a lui Iisus, cea facuta de istoricul roman de origine evreiasca Flavius Josephus (37 - 100 d.Hr.) s-a dovedit a fi un fals, un insert realizat cateva sute de ani mai tarziu de catre niste calugari crestini contrariati de faptul ca marele cronicar al Imperiului Roman nu a mentionat absolut nimic despre viata lui Iisus, desi povesteste amanuntit istoria iudeilor chiar in vremea in care a "trait" acesta.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In comentariul tau ai introdus multe link-uri care nu stiu cat de corect expun informatiile date de tine..fiecare poate sa scrie ce vrea pe astfel de site-uri... fara o verificare riguroasa bazata si pe alte surse tot ceea ce spui e material pentru site-uri gen Cancan s.a.

      De ce m-as increde in Wikipedia si nu in Evanghelii?

      Citeste te rog cartile lui Bart Ehrman ( " Rastalmacindu-L pe Iisus" , " Petru, Pavel si Maria Magdalena" s.a.). O sa vezi ca acolo nicidecum nu se neaga existenta lui Iisus si autorul are o cultura generala si o pregatire teologica cu mult peste autorii articolelor site-urilor care promoveaza fel si fel de teorii iluzorii...

      Cum sa spui ca evangheliile au fost scrise in 500 de ani?


      Icetears

      Ștergere
    2. Nici eu nu sunt de acord cu unele afirmații ale primului anonim ( apropo, dacă nu doriți să vă logați, măcar semnați-vă după comment ) în ceea ce privește istoricitatea lui Iisus. Dar nu am mai avut timp să contraargumentez. Las însă următoarea afirmație de pe Wikipedia, chiar dintr-un link recomandat de el referitor la această temă:

      „ Other than Carrier, notable experts who have published peer reviewed books on the historicity of Jesus using the most current scholarship available on the subject include: Dale Allison, Bart Ehrman, Amy-Jill Levine and Geza Vermes, all of whom believe that the historical Jesus existed and oppose the Christ Myth Theory, but who tend to see the historical Jesus as a Jewish preacher who never claimed to be God nor had any intention to found a religion. However some authors disagree with this consensus”.

      Eu am citit nu numai Bart Ehrman ( două cărți ) ci și Werner Kubitza, un fost teolog german devenit ateu. Iar ei spun cu totul altceva decât prietenul nostru anonim. Iisus a existat cu siguranță. Mormântul gol la fel. Unde acești experți au însă dubii majore este atunci când vine vorba de învierea lui Iisus, nu de existența sau influența lui.

      Ștergere
  5. Chiar e dificil de dat un răspuns corect în ceea ce privește metoda de contracarare a acestor sălbatici. Primul instinct a fost acela de a-ți da dreptate că izolarea nu e o problemă, ci tratarea. Dar pe când stăteam și mă gândeam ce anume „tratament” să oferi acestor barbari ca să se civilizeze la rândul lor, mi-am adus aminte de Israel. Israelul este o țară prosperă în mijlocul unor sălbatici. Este o insulă de civilizație și democrație într-un ocean de nebunie. Iar tocmai izolarea totală și drastică ( cu ziduri înalte de 8-10 m ) în Cisiordania și Gaza de arabi este răspunsul. Accesul în Israel ptr orice arab sau palestinian este extrem de dificil, iar controalele extrem de riguroase. Și chiar așa, tot mai au loc din când în când atentate puse la cale de arabi. Fără izolare, fără ziduri și fără o armată puternică... Israelul ar fi ras de pe suprafața pământului de arabi în 2 minute. Europa ar trebui să învețe categoric de la evrei cum să se protejeze de cancerul numit Islam. Problema e că nu vrea. Și nu vrea ptr că are rahatul ăla de politică numit political corectness...

    Așa că după părerea mea întâi și întâi în Europa trebuie schimbați urgent politicienii actuali, până nu vine extrema dreaptă la putere și produce și mai multă nebunie. Dar trăiesc în Germania de 7 ani, văd ce s-a întâmplat în UK... am trăit și în Spania 8 ani... și știu cam cum gândește occidentalul: el crede că poți convinge cu vorba frumoasă acești barbari. Că poți dialoga cu ei. Pffff... La capitolul naivitate nimeni nu-i întrece. În Europa avem nevoie de politicieni fermi, dar democrați. Și care să urască curvăsăria numită political corectness. Numai că a spune adevărul și a fi politician... e ca și cum ai spune că spui adevărul și ești pastor sau teolog :-) Keep dreaming...

    RăspundețiȘtergere
  6. eu inca cred ca adevaratele religii care nu au o problema cu iubirea dar iti aduc adevarate lectii de viata sunt celel politeise pentru ca acolo sun o mana de personaje care iti spun uite ce stim noi tu poti sa faci ce vrei dar sa nu te mire ca ai patit ceva daca nu vrei sa faci ca noi

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit si articolul si autobiografia facuta de tine. Un articol foarte bun care mi-a placut. Descrierea vietii tale facuta sumar mi-a placut si mai mult. Tu ai avut curajul sa parasesti credinta impusa de oameni si ai facut primul pas spre libertate. Eu am facut acest pas candva si ma simt extraordinar acum. Acum ne-a ramas sa ne convingem si sa invatam adevarata credinta care este proprie, personala si nu se poate imparti cu nimeni, pentru ca fiecare isi traieste viata in functie de evolutia spirituala. Unii vor reveni aici pana invata si vor face si ei pasii spre evolutie si libertate. Viata nu se termina aici si asta o poate simti numai cel ce are o treapta evolutiva mai inalta si degeaba o spui celorlati pentru ca nu au cum sa inteleaga acest adevar. Istoria nu se termina cu o inaltare in masa si stii de ce....religiile au fost creeate pentru a tine sub control masele si inca le mai controleaza......Iti doresc curaj in continuare pe drumul ales de tine.

    RăspundețiȘtergere
  8. hombre.. si care ar fi fost dupa opinia ta *atitudinea ortodocsilor piosi* dupa evenimentul *Colectiv*..de compasiune? sa le plang de mila unora care rageau versuri cu *Behemot*sau cu *hell* asa..de distractie? unde scrie sa *empatizez* cu unii care o ard satanisti (chair din astia de Duminica..)
    de ce sa mi *resetez* religia? pentru ca vine domnia ta (provenit dintr o secta neo protestanta care lua biblia ad literam fara s o priceapa si fara s o *patrunda* duhovniceste)sa ma convinga de ce? pai ateismul s a nascut tocmai in mediul protestant (si a facut milioane de victime incepand cu revolutia franceza si continuand cu *revolutiile comuniste* clocite culmea!! ghici unde? in laboratoarele din Geneva (unde si a scris Lenin *operele*) adica in patria *protestantismului*. haios nu? cum se leaga toate..
    nu am mari asteptari de la tine acum dar persevereaza citeste informeaza te si poate peste 2-300 ani (glumeam) iti vine porumbelu pa cap..
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
  9. din ce cauza vorbitorii de romana au devenit *atei*?
    -popa are masina mai tare ca a lor
    -Biserica i a ucis pe Galileo, Bruno, Edison, Platon si Aristotel
    -Biblia nu a picat din cer
    -au citit in Adevarul ca in Biblie scrie *crede si nu cerceta*
    -au crezut ca numele ziarului e pe bune..
    -au confundat pe Dante cu crestinismul
    -au citit in Gandul si Libertatea ca traim in epoca ratiunii
    -au citit in Cancan ca omul se trage din maimuta
    -au citit ca pamantul e rotund
    -nu mai suntem in evul mediu
    -au citit ca Remus Cernea se trage din delfini
    -nu au citit nimic
    -suntem in secolul 21...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule , vezi ca ai uitat sa-l mentionezi si pe Orwell, asta asa ca sa priceapa cetitorii ca toate ”animalele” sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele.

      Cristiiii,baai cristii !!!!.. toti suntem o apa si-un pamant , pricepi ? dar a venit religia cu memele ei si a creat iluzia ca nu putem convietui impreuna , daca nu acceptam eculubratiile Zeului denumit dumnezeu , Gizas , Allah , Buda , Krisna , yehova , etc. La dreaq cu ei . Astazi a venit nota de plata pentru dogmele si ideologiile propagate de ei . Unii platesc datorita ”dogmei”, iar altii platesc datorita idioteniei politicienilor care nu mai acorda suveranitate nici unei tari.

      Eu, raman totusi la parerea ca atata vreme cat toti mancam si ne cacam prin aceleasi orificii de cand am aparut pe Planeta asta, nu putem fi decat egali . Daca am priceput asta , dumnezeu nu are ce sa mai intermedieze, nici in cer nici pe pamant. Dar cum nici la cruce si nici in istoria crestinismului, nu a fost o chestiune echitabila , astazi , dupa atata vreme , tot mai multi incep sa priceapa ca religia devine ridicola cand clameaza adevarul , care de fapt nu exista . Singurul adevar este acela ca inca se moare datorita unor vederi inguste si retrograde din partea unora ce-si aclama credinciosia . Prosti , da multi ! si nu , dumnezeu nu joaca zaruri , ci mai nou : islamo-iudeo-pokem-mania !

      btw: si cre(s)tinii au luat-o prea in serios pe aia : ochi pt ochi si dinte pt dinte http://www.bbc.com/news/world-africa-25708570

      Ștergere