duminică, 9 octombrie 2016

Martin Luther reloaded. Sfârșit de drum…

   

   Una din replicile pe care le-am primit din partea unor prieteni creștini în ultimii ani a fost următoarea: „ … Toate ca toate. Ți-ai pierdut credința… e problema ta. Dar schimbă-ți și tu numele ăla de Martin Luther măcar. De mult nu te mai caracterizează”. Recunosc că remarca lor este pertinentă și până la un anume punct chiar îndreptățită. Acest articol se dorește a fi nu numai o reacție vis-a vis de această sugestie, dar și o luare de rămas bun față de cititorii care m-au urmărit cu mai mult sau mai puțin interes vreme de exact 6 ani. 


   Să încep cu pseudonimul celebru pe care mi l-am ales pentru blog. Așa cum spuneam chiar la început de drum, prin octombrie 2010, Martin Luther a fost nu doar un personaj care m-a inspirat, ci și unul cu care m-am identificat profund. Aceia dintre cititori care cunosc detalii din viața mea personală, cunosc de asemenea ura, prejudecățile și nedreptățile (persecuția a lipsit doar din motive legate de epoca seculară în care trăim…) pe care le-am primit în dar din partea celor care își zic creștini. Pentru simplul fapt că (atunci când eram încă adventist de exemplu) gândeam puțin altfel decât majoritatea, mulți s-au grăbit să vadă în mine un „tulburător al norodului”, un nebun, un înfumurat sau un eretic … Adică orice le trecea prin cap, numai ceea ce eram cu adevărat nu: un sincer căutător după adevăr. 

   Ca și Martin Luther, mi-am iubit enorm biserica. Ceea ce am făcut ulterior despărțirii mele de ea nu a fost făcut de mântuială, nici din frustrare ( deși ar fi nedrept din partea mea să o neg întru totul) sau pentru glorie personală. Ci din interes și prețuire pentru foștii mei „frați” de credință, pentru rudele mele, pentru familia mea, pentru prietenii mei adventiști. Cum altfel s-ar putea explica miile de ore petrecute în redactarea articolelor, sutele de postări de pe blog, răspunsurile prompte la mii de comentarii ale cititorilor? Doar cine a trecut prin experiența blogăritului știe ce muncă ( uneori de zile întregi ) se află în spatele fiecărui articol și fiecărui serial pe care le-am publicat. Ce anume m-ar fi putut motiva să scriu, dacă nu pasiunea pentru adevăr și dragostea față de cei dragi?

    La fel ca pe Martin Luther, viața m-a purtat pe căi foarte întortocheate în urma tragediei din viața mea personală. Întâmplător sau mai degrabă nu, izolarea mea din Germania din ultimii ani - la mii de km distanță de cele mai dragi ființe pentru sufletul meu, din Spania și România -, am asociat-o vrând-nevrând cu singurătatea lui Martin din castelul Wartburg. Frustrările lui au fost și frustrările mele. Zbuciumul lui sufletesc a fost și zbuciumul meu. Rănile lui au fost și rănile mele. Pasiunile lui, adică scrisul și căutarea febrilă după un Dumnezeu autentic, au fost și pasiunile mele. Iar uneori până și opoziția părinților mei față de ceea ce făceam a fost identică cu înverșunarea cu care părinții lui îl somau de fiecare dată să termine cu „ereziile” și să ceară iertare papei. Am fost singur. Sau cel puțin… m-am simțit singur, ca și Martin, în lupta cu un colos monstruos: corporația adventistă de ziua a șaptea. Iar faptul că am iubit limba lui Goethe a fost alt element de legătură sentimentală cu celebrul reformator, poate cel mai neînsemnat dintre toate.  

   Prea puțini însă dintre adventiști ( și neoprotestanți în general ), întristător de puțini, cunosc tabloul complet, real, neîmbrobodit ideologic, al marelui reformator. Spun acest lucru deoarece, departe de a fi fost vreun sfânt, Martin a posedat trăsături de caracter care azi stârnesc pe bună dreptate uimirea și dezaprobarea oricărui creștin. Ba îndrăznesc să afirm chiar mai mult: cel mai conservator sau mai ipocrit pastor creștin din secolul XXI îl întrece cu mult pe Luther  ( în sens pozitiv ) în ceea ce privește măcar latura social-comportamentală. De ce ?!? Imaginați-vă un predicator al „cuvântului lui Dumnezeu” care prin scrierile sale îndeamnă la ură contra iudeilor, care susține și chiar încurajează crimele comise asupra acestora, folosindu-se de citate din evanghelii… Imaginați-vă un „serv al Domnului” care folosește din plin ironia cea mai usturătoare în dezbaterile cu adversarii săi teologici, iar pe alocuri chiar proferează vulgarități la adresa acestora. Un om plin de sine, un neamț încăpățânat până la cer și înapoi. Da… acesta a fost Martin Luther, „unealta lui Dumnezeu”, oricât de incredibil v-ar părea. Departe de a fi fost întru totul un personaj demn de urmat, Martin trebuie totuși apreciat pentru intențiile sale în primul rând. Fără el, Europa și creștinismul nu ar mai arăta așa cum arată astăzi, ci ar fi încă în evul mediu, așa cum se întâmplă în lumea islamică unde nu a avut loc nici reformațiune, nici iluminism. 

   La fel ca și Martin, de data aceasta în sens negativ, am tunat și spumegat și eu ani de zile prin intermediul articolelor mele, folosind adeseori ironia și un stil agresiv, acid, care de multe ori mai degrabă au îndepărtat cititorii mei adventiști/creștini decât să-i apropie. Chiar dacă aveam dreptate în ceea ce spuneam, mi-a trebuit ceva timp să înțeleg că la fel de mult, ba poate chiar mai mult, contează cum spui ceea ce spui, decât ceea ce spui în sine. Ori eu am iubit întotdeauna adevărul și onestitatea, dar nu am știut să fiu diplomat. Nu am avut suficient tact cu adversarii mei de idei. Am urât să port mănuși în conversații, deoarece prea adeseori creștinii care făceau asta cu mine ( și nu numai cu mine ) s-au dovedit a fi mai degrabă siluitori de suflete decât „frați”.  Mai repede munți de ipocrizie decât prieteni. Am asociat de aceea întotdeauna mănușile cu ciomagul de la spate; limbajul mieros, religios-clișeic, lipsit de orice imperfecțiune, cu ipocrizia cea mai mizerabilă.  Dar mai este ceva: întrebați-vă care muritor nu ar urla din gură de șarpe ( și poate nu numai atât…) dacă cineva îl lovește cu un ciocan peste degete în mod intenționat?!? Ironia și aciditatea din comentariile sau articolele mele nu au izvorât dintr-o inimă fericită sau liniștită. Ci au fost doar produsul logic al „atenției”, „corectitudinii”, „milei”, „ răbdării”, „ transparenței”, „bunăvoinței”, „afecțiunii” și „inteligenței” pe care creștinii în general, și adventiștii în mod special, mi le-au arătat cu vârf și îndesat în toți acești ultimi ani. Este o logică de copil de doi ani aceea că dacă aceștia s-ar fi purtat omenește cu mine ( „creștinește” nici nu mai spun…) altfel ar fi fost limbajul meu. Și altfel ar fi arătat blogul meu. Sau poate nu ar fi arătat în niciun fel… 

   Astăzi a sosit însă timpul să-mi iau adio de la o astfel de atitudine beligerantă. Poate că este „de vină” vârsta. Sau poate că privesc la ce anume m-a schimbat pe mine însumi din credinciosul conservator de odinioară în scepticul moderat de astăzi, și știu acum care sunt factorii care pot schimba gândirea cuiva. Știu de exemplu că niciodată nu vor convinge pe cineva polemicile, deși ele au indiscutabil rolul lor în evoluția intelectuală a cuiva. Mult mai mult înveți de exemplu dintr-un dialog cu partea „adversă” ideologic, decât dintr-un monolog religios sec, lipsit de viață, așa cum se practică astăzi în biserică. Mai știu că a discuta cu cineva care nici măcar nu e dispus să-ți înțeleagă argumentele, ci este focalizat încă din startul discuției cu tine pe contrazicerea acestora, înseamnă doar timp pierdut și creiere prăjite. Nimeni nu poate fi convins de ceva anume printr-un limbaj sau atitudine pasională. Ci doar prin forța argumentelor, a faptelor, a … realității care se vede dincolo de vorbele goale sau de clișeele religioase. Un argument serios este mai puternic decât mii de predici lacrimogene și tone de literatură religioasă. Desigur, asta pentru cine încă mai posedă măcar un neuron în stare de funcționare…

    Prin urmare țin să comunic cititorilor mei că „Martin Luther” cel pasional, cel zgomotos și coleric, cel frustrat și rănit … nu mai există. Demonstrând fidelitate față de titlul blogului său, s-a resetat pe el însuși. Cine urmărește nu numai blogul meu, dar și postările mele de pe Facebook din ultimul timp, poate lesne observa că atitudinea mea la adresa fostei mele biserici s-a schimbat. M-am detașat în ultimele luni de zile de tot ce este trecut din viața mea. Iar blogul acesta, oricât de mult aș avea legat sufletul de el, aparține de-acum la rândul său trecutului. Morții, oricât de iubiți sau de jeliți ar fi, tot trebuie îngropați la un moment dat…

    Fără ca să mă ridic nici măcar la gleznele celebrului meu tiz din punctul de vedere al notorietății ( și oricum nu aceasta mi-a fost ținta atunci când am demarat acest proiect ), pot asigura însă că blogăritul a fost o experiență de neuitat. Am crescut din multe puncte de vedere alături de cititorii mei. Multora le-am schimbat viața, deslegându-i de lanțurile reci ale dogmatismului religios, dându-le curajul să gândească singuri, alungându-le definitiv teama din suflete. Astăzi mă încearcă un sentiment de satisfacție și împlinire din acest punct de vedere. Am primit an după an zeci de emailuri de mulțumiri, felicitări și încurajări. Am încheiat frumoase prietenii cu creștini de toate soiurile posibile, cu agnostici sau atei, într-un fel în care ar fi fost imposibil în fosta mea viață religioasă. Câteva dintre aceste relații mai continuă și astăzi, online sau telefonic, iar altele s-au diluat implacabil în ceața patimilor ideologice. 

    Încă de la început, blogul meu nu s-a dorit a fi doar o tribună a criticismului îndreptat către biserica adventistă, ci și un parcurs intelectual de căutare autentică după Dumnezeu, prin prisma studiului unor științe naturale precum astronomia, fizica, chimia ( remember lungul serial despre datările radiometrice?!), neuropsihiatria sau științele neurologice în general ( vezi articolele despre homosexualitate, transgenderism, pedofilie, etc). Am împărtășit cu voi entuziasmul meu pentru aceste domenii de cercetare, pe măsură ce parcurgeam cărți specifice de gen, iar cine a fost interesat de aceste subiecte a putut crește o dată cu mine. Dacă mi-am pierdut credința pe care am avut-o cândva, țin să vă asigur ( pentru ultima oară ) că acest lucru se datorează exclusiv informațiilor din diferite domenii științifice, și nicidecum rănilor sau frustrărilor mele din trecut. Acelea au fost doar catalizatorul dilemelor mele. Însă discipline precum genetica, embriologia, evo-devo sau paleontologia pe de-o parte, și studiul nedogmatic al bibliei prin metoda istorico-critică, pe de altă parte, au fost factorii care au cântărit decisiv în schimbarea mea, și care au năruit ultimele mele speranțe legate de creștinism. 

    Pot fi considerat vinovat datorită curiozității mele cu privire la aceste subiecte? Am vreo vină pentru faptul că am căutat febril după adevăr, ascultând și înțelegând argumentele „alteram partem”?!? Din moment ce dovezile care vorbesc împotriva creștinismului există în fața nasului fiecăruia, la doar un click depărtare, constituie cumva refuzul încăpățânat de a le privi în față și cerceta vreo virtute? Sunt convins că nu. Conștiința mea este curată deoarece am mers pe firul dovezilor, oricât de neplăcute ar fi fost ele. Și am fost mai degrabă dispus să pierd totul pentru adevăr, oricât de crud ar fi fost acesta, și oricât de nemiloase ar fi fost consecințele pentru mine … decât să mai port la nesfârșit măștile ipocriziei, ale atotcunoașterii, ale autosuficienței intelectuale pe care mi le-a oferit religia părinților mei. Mai bine singur, dar cu o conștiință împăcată și cu o coloană vertebrală dreaptă, decât înconjurat de mulți „prieteni” de la care poți aștepta prea multe, dar care nu ți-au demonstrat absolut nimic până acum….. 

    Singur în fața cardinalilor și nobililor germani care constituiau dieta din Worms, lui Martin Luther îi mai rămâneau doar două alternative: să retracteze toate scrierile sale și să se bucure de liniște și avantajele de odinioară, sau să nu retracteze nimic și să piardă totul, inclusiv viața sa. Astăzi îl înțeleg mai bine ca oricând. Știu prea bine ce înseamnă să pierzi totul, chiar pe cei pe care îi iubești cel mai mult, pentru că nu mai gândești precum majoritatea. Știu ce înseamnă urletul „demonilor” în ceafă, care te îmbie să renunți la toate convingerile tale pentru o clipă de odihnă… pentru o gură de aer. Pentru o fată frumoasă… Pentru copilul tău… Știu la fel ca el cât de dincolo de orice descriere omenească este presiunea momentului…

   … Dar la fel ca el îi invit cu cea mai mare cordialitate pe prietenii mei creștini să-mi demonstreze din punct de vedere logic cu ce sunt greșit în scrierile mele. Să mă convingă rațional, cu răbdare și argumente solide, că adevărul este de partea lor. Îi conjur să-mi arate dovezi că m-am rătăcit, și cum genetica, embriologia, cosmologia modernă, biologia, științele neurologice, chimia și fizica se înșeală, iar o carte scrisă de păstori de oi acum 3000 de ani are dreptate. „ De îndată ce voi fi convins de lucrul acesta, voi retracta orice greșeală și voi fi cel dintâi” care va apăsa butonul Delete, iar blogul meu va dispărea în neant. Dar „dacă nu sunt convins printr-un raționament clar”, și dacă toate apelurile vor fi strict de natură emoțională din partea creștinilor, „atunci nu pot și nu voi retracta” poziția mea actuală, deoarece o astfel de retractare ar fi nu numai o violare a conștiinței mele, ci și o dovadă de cea mai mare lașitate din partea mea. Chiar dacă acum sunt un Martin Luther reloaded, care nu va mai ironiza și nu va mai „înțepa” pe nimeni, voi continua să rămân totuși un … Martin. Unul original însă, sceptic și desprins de orice religie omenească. 

   Și apropo de noul Martin, în încheiere. Știu că mulți se vor grăbi să mă eticheteze ca ateu. Acesta este lucrul la care orice om religios se pricepe cel mai bine: etichetatul. Dar dacă mă veți întreba pe mine care din „-ist” urile de odinioară mă mai definește la ora actuală cel mai bine, vă voi spune fără să clipesc: umanist. Sunt umanist. Pentru că ființele umane, indiferent că sunt atei, agnostici, creștini sau budiști, homosexuali sau heterosexuali, sunt cu mult mai importante decât dogme sau tradiții. Călcați pe urmele mele, întrucât și eu calc pe urmele celui mai mare Umanist din câți a cunoscut lumea vreodată.

 Rămas bun, dragi cititori ! Adios!

   

   


    

13 comentarii:

  1. Ma bucur nespus ca ai gresit atunci cand mi'ai scris, nu demult ca nu mai esti naiv ca sa crezi ca un om se poate schimba. :)
    Esti dovada vie ca te'ai inselat.
    Temperamentul? Unele trasaturi raman la fel. Insa in profunzime se petrec niste schimbari care pt ochiul care priveste la aparente si lucruri de suprafata raman invizibile.
    Eu am vazut ce'ai scris, si te cred.
    Blogul tau? O istorie publica a cautarilor tale. Lasa'l acolo, pt cei care vor o mana intinsa la un moment dat.
    Trairi, zbucium, conflicte interioare.. Cine altul te'ar intelege mai bine, decat unul care a mers in paralel? N'ai de ce sa'ti fie rusine. Stii bine cine esti.
    Esti ceea ce esti acum, profund.
    Te'ai nascut in lanturi, si pe multe le'ai biruit.
    Iti doresc bafta, bro'.


    * sper ca nu ti'e plin spamul ca si mie, si comentariul meu va incapea acolo. Am vrut doar sa'ti trimit un gand bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Szilard pentru toată compania ta de-a lungul schimbării mele. Unele dintre punctele de vedere vechi, adventiste, le-am abandonat definitiv și datorită ție. Ai fost unul dintre cei mai constanți și productivi comentatori de pe blog în toți acești ani. Thank you for all and all the best from me too.

      Ștergere
  2. Martine ,

    M-a uns la suflet mesajul tau ! Sunt unul din sutele de beneficiari ai eforturilor scrierilor tale , de la aparitia acestui blog . Te asigur ca odata cu tine s-au ”pierdut” si altii de marea turma a ”sfintilor” ce ”pazesc ” cu ”evlavie si credinciosie” recomandarile unuia numit de oameni, dumnezeu . De fapt in natura nu exista nici rasplata nici pedeapsa , ci doar consecinte . In toate religiile insa, se penduleaza intre rasplata si pedeapsa . Consecinta urii exacerbate la adresa celorlati colegi de specie , apare tocmai pe fondul neintelegerii esentei Umanismului , care trebuie sa primeze in dauna oricarei denominatiuni , biserici , cult , rit , meme , tagme ,etc..

    ”Adevarata civilizatie este aceea in care fiecare om îi da celuilalt drepturile pe care le cere pentru el insusi”( -Robert Ingersoll)...Or, aici este capitolul in care religia cu toate -ismele ei , asa cum spuneai si tu , a esuat lamentabil.

    Sanatate multa bro ! si nu uita ca singurul viciu de care sufera religiosul , si care nu poate fi vindecat never , este ipocrizia . Ipocrizie , care rezida maximal tocmai din Cartea Cartilor . Fatarnicia a urcat cea mai inalta culme, a devenit dogma , virtute , canon , caci unii oameni tin Biblia langa ei pe noptiera , in metrou , pe masa prezidentiala cand depun juramantul, pentru a parea sustinatori si drept cunoscatori ai Adevarului. Adevar care este la fel de relativ precum vremea pe un varf de munte . Si ne dam seama dupa o viata petrecuta prin biserici , ca atatea persoane sunt false , incat si Mos Craciun pare mai autentic :)

    Felicitari Martine , Felicitari George ! ..si fa ceea ce simti . In definitiv oricum vei fi criticat. De fapt, daca ar exista cu adevarat o Creatiune , cu siguranta am fost creati pentru lucruri mult mai mari decat a fi religiosi . Si ca sa inchei cu o gluma , un medic renumit a spus unui pacient crestin asa : ” cel mai bun medicament la boala ta este iubirea ! ..si daca nu functioneaza, zice pacientul !...nu stiu !..pentru asta nu s-a inventat inca reteta....dar eu il iubesc pe dumnezeu si El ma iubeste !...din cate imi dau seama , zice medicul , nu stiu care dintre voi doi este un mincinos :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc și ție Iluminatule ptr atenția acordată acestui blog, ptr comentariile tale, ptr poeziile tale anti-sistem. Mă bucur mult dacă am putut să-ți fiu de folos cu ceva.

      Ștergere
  3. George, iti doresc toate cele bune si sper sa mai am ocazia sa mai citesc articole de la tine.
    O intrebare (sau rugaminte): te rog sa anunti cumva atunci cand cartea la care lucrezi este finalizata...

    Chiar daca doar de 2 ani am "dat" de acest blog, am citit cu mare atentie majoritatea articolelor si comentariilor si pot spune ca am inceput sa citesc multe carti si sa fiu interesat de mai multe subiecte.

    Sper sa ne mai auzim,

    All the best,
    Icetears

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Icetears, mă bucur mult dacă acest blog a contribuit câtuși de puțin la trezirea curiozității tale și la descoperirea pasiunii pentru citit. Da, blogul rămâne deschis comentariilor, numai că eu nu voi mai posta prea curând ceva...

      Sunt ocupat însă cu un așt proiect, poate și mai important decât blogul, și anume cea de-a doua mea carte. Voi reveni însă cu un anunț editorial când această carte ( o abordare critică a bibliei și a religiei în general) va fi gata. Mai durează ceva timp până atunci, nu pot spune cu exactitate cât. Dar voi anunța aici și pe Facebook când va fi gata tipărită.

      All the best și ție,
      Martin Luther :-)

      Ștergere
  4. Mi-a placut articolul despre EGW. Felicitari!
    Am avut un prieten (a murit de inima) care a innebunit dupa ce a cunoscut adevarul gol golut despre EGW.
    http://resetyourreligion.blogspot.ro/2014/08/ellen-white-si-contrafacerea-istoriei.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Asteptam cu nerabdare sa-ti citim noua carte!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc ptr interes! Va mai dura însă sigur vreun an, doi...

      Ștergere
  6. Am citit cateva din articolele tale si imi dau putin seama de experienta pe care ai avut-o cu "crestinii". Religia este "aroma artificiala" a credintei. Credinta este increderea in Creator nu in ce spun oamenii despre El. Pentru crestini in cel descris in Biblie. "Pastorii de 3000 de ani" cred ca erau niste oameni mult mai sensibili la mediu cu foarte mult timp, agilitate, si minte mult mai limpede decat avem noi azi. Nici Avram nici Moise nu erau niste pastori oarecare ci oameni cu o istorie in spate si niste vieti bogate in experiente si oameni. Multe din istoriile Bibliei suna ca basmele din copilarie, dar in final acest popor sclav in Egipt, a ajuns in Canaan si a devenit o natiune pe care nimeni nu o neaga si care a fost dispersat dupa promisiunea facuta in Biblie devreme, si a dat nastere la un om cunoscut de intreaga lume ca Salvatorul (mantuitorul) omenirii din pacat care de 2000 de ani a atras (asa cum a zis inainte de crucificare) milione de oameni si nu din cei mai prosti dar mai ales a provocat asa o rezistenta si opozitie din partea puterilor lumii incat nu poti sa nu recunosti ca este ceva de cercetat in aceasta istorie. Cand incepi sa cercetezi descoperi ca exista o polarizare clara intre doua pozitii: iubire si egoism. Sigur ca iubirea este evident pozitia politic corecta si de admirat iar egoismul(daca nu se preface) se acopera cu haina independentei si dreptului la fericire personala. Deci oamenii aleg daca sa creada in iubire sau in iubirea de sine. In functie de cat exercita omul iubirea de aproape in aceeasi masura crede in iubirea Creatorului, pentru ca in masura in care vrea sa exercite dragoste in aceeasi masura primeste de la El. Cel ce este "Eu sunt" nu pune nici o picatura de forta in ceea ce da, numai cat omul doreste plus o mica rezerva in caz ca vrea sa cheltuiasca putin mai mult. Cel ce foloseste talantul dat i se mai da, cel ce nu-l foloseste il pierde si vedem asta chiar in lumea fizica cum corpul neexersat se atrofiaza.
    Viata noastra se desfasoara in doua dimensiuni: fizic si spiritual. Partea fizica ne invata despre partea spirituala. Viata este un fenomen dual. Intelegerea dimensiunii fizice ne deschide sensul dimensiunii spirituale. Cand spun spiritual ma refer la gandire. Natura gandurilor nu este materiala. Nu pot fi descifrate sau nici macar interceptate cu nici o masinarie umana pentruca nu sunt de natura fizica(materiala). Si totusi gandurile sunt reale si determina viata mai mult decat orice altceva. Biblia descrie o controversa spirituala care afecteaza viata noastra a tutror si anume lupta dintre dragoste(comuniune) si egoism(separare). Nu vedem lupta asta la tot pasul in toata lumea? Parintii au dragoste pentru copii, dar copii sunt egoisti din nastere. In prietenii unul iubeste si de multe ori altul profita de aceasta iubire; in casnicii la tot pasul egoismul se remarca in contrast cu daruirea.
    Ce este dragostea? Biblia spune ca e Dumnezeu. Dragostea e ceva spiritual. Este ce face pe cineva sa se sacrifice pe sine pentru binele altuia. Este impotriva naturii fizice care cere conservare de sine. In situatia de "pacat" in care suntem sacrificiul poate cauza moartea. Dar intr-o situatie ideala de viata perfect curata sacrificiul nu este decat o cedare a intaietatii. Asta nu a putut suporta Lucifer. Gelozia pe Dumnezeu l-a innebunit(asta e diagnosticul meu). Cred ca oricine poate sa vada in lume pe langa rau din prostie sau nestiinta raul care este criminal in sensul ca este foarte deliberat si constient( chiar daca nu cauzeaza moartea sau ranirea nimanui). Fortarea constiintei care are loc in Biserica crestina, presiunea de a te conforma cu ideile unor oameni care pretind ca respecta Biblia, dar de fapt se interpun intre om si Dumnezeul lui, este un exemplu de azi, de rau constient(mai ales dupa toata cunoasterea istoriei evului mediu).

    RăspundețiȘtergere
  7. partea a2a (din cauza limitarii de spatiu)
    Sa nu confundam crestinii cu numele cu adevaratii urmasi ai lui Isus Hristos. Probanil n-ai cunoscut nici unul si de asta nu sti ca exista. Nu confunda "cei chemati afara"(eclesia) cu biserica vizibila de orice denominatiune(cu numele). Cei chemati afara nu sunt organizati in clici si grupuri, ci sunt uniti printr-un spirit de dragoste de adevar. Nu se cunosc poate si nu sunt impreuna ca Ilie si cei 7000 pe care numai Dumnezeu ii stia.
    Biserica actuala este un business. Este normal sa te faca sa versi pentru ca asa a spus si Isus Hristos in Apoc 3:16. De asta i-a dat lui Ioan mesajul ca va chema poporul Lui pacalit de exteriorul "preacuvios si atotstiutor" afara din Babilon. Babilonul este "Biserica" adica tot ce poarta numele de biserica. Restul lumii in simbolismul Apocalipsei este Egipt si Sodoma. Babilon este orice institutie care se erijeaza intr-un turn de salvare. Biblia nu recunoaste alt Salvator in afara de Fiul lui Dumnezeu. Raspunderea noastra este de a asculta vocea Lui, nu a oricarui alt om sau grup.
    Scopul vietii este de a descoperii aceasta voce in multimea gandurilor care trec prin mintea noastra, care nu e o voce ci ganduri in cuvinte si impresii.
    EGW a fost inspirata fara indoiala dupa cantitatea de ganduri intelepte exprimate in raport cu cele gresite. Si unele din cele gresite au fost corectate. Nici un om in afara de Isus Hristos nu a fost perfect in inelegerea voiei Lui Dumnezeu. Nici unul din Biblie si de nicaieri. Dar considerand proportional suma gandurilor exprimate, calitatea lor la momentul respectiv, si intelesul lor la timpul respectiv, si intentia ei la timpul respectiv, si rezultatul in timp care va fi apreciat de Dumnezeu, cred ca putem vedea influenta Lui asupra acestui om. Supararea pe Biserica si "crestini"nu trebuie sa arunce la gunoi adevarul din Biblie si lucrarea lui Dumnezeu in viata noastra.
    Ai incercat sa-ti imaginezi cum ar arata lumea azi fara Isus si fara Noul Testament? Nu e greu. Ne uitam la lumea pagana inainte de Mohamed, la China si India din aceeasi perioada si Africa centrala si de sud din aceeasi perioada, nativi americani si australieni din timpul cand au fost descoperiti si avem o imagine clara despre omenirea fara Hristos si Biblie. Cum va place?

    RăspundețiȘtergere
  8. parte a3a (ultima)
    Biserica lui Dumnezeu care a instituit-o Hristos se numea Calea. El este Calea adevarul si viata. Ceea ce s-a numit biserica imediat dupa apostoli a devenit un business si cei care-l urmau pe Domnul Isus nu erau condusi de as zisa biserica. Biserica lui Isus este trupul Lui, deci nu are alt cap decat pe Hristos. Eu nu pot sa spun altuia ce sa faca si nici altul mie ci toti contribuie dupa cum ii cheama Dumnezeu. Isus a spus sa nu numim pe nimeni tata sau invatator. Dumnezeu este Tatal nostru si Domnul Isus este singurul invatator. Pentru mine lupta asta acerba impotriva adevarului biblic care se da chiar in "biserica" este dovada ca Biblia este corecta. Exista o lupta spirituala impotriva Adevarului prezentat de Biblie. De ce? De ce nu se lupta lumea impotriva basmelor din copilarie sau impotriva budismului sau actorii impotriva rolurilor sau oamenii de stiinta impotriva legilor naturii? Pentru ca natura fizica nu se lupta cu ea insasi, ci cu natura spirituala. Copilul vrea sa se diferentieze de parinte, chiar cand nu poate sa se sustina singur(3-4 ani pana la 18-20). Dar vrea sa beneficieze de totce are nevoie.Nu are un spirit de unitate cu parintele. Toata stiinta( descoperirea legilor care guverneaza corpul si natura) demonstreaza existenta unui datator creator de legi intelligent si iubitor. Dar tot stiinta poate demonstra prezzenta unei forte distrugatoare, stricacioase, descurajatoare, continuu la lucru in toate fiintele vii,care sa le impinga la rau.
    In concluzie vreau sa spun ca credinta este o alegere despre explicarea vietii asa cum o traim. Prin credinta explicam ce ni sa intampla ca fiind in providenta unui Creator atotputernic, atotstiutor siperfect iubitor care va rezolva toate problemele la timpul hotarat de El. Fara credinta lucrurile ar trebui sa fie intr-o lipsa de ordine, haos care de fapt nu se vede din cauza ordinii pe care o descoperim la tot pasul. Deci alegerea este a fiecaruia. Ce face mai mult sens: sa crezi int-un Dumnezeu care are un fiu si cei doi au facut om dupa chipul si asemanarea lor( asa cum fiul a iesit din Tatal, Eva a fost scoasa din Adam) sau totul vine din nimic si se duce nicaieri si nu are nici un inteles( intentie). Un link bun: http://www.divinavindecare.ro/
    Dumnezeu este dragoste si Isus e calea, adevarul, si viata prin care dragostea vine la noi. Salvarea nu eate o stare ci o viata, Hristos in voi speranta slavei. Slava este Spiritul Sfant care este Tatal, asa cum a spus Isus femeii samaritene: Dumnezeu este duh si cine sa inchina Lui se inchina in duh si in adevar (nu pe munte, nu in buserica, nu in catedrala, sau la Ierusalim). Sper sa fi adus macar un gand nou si bun de mangaiere si dragoste divina.

    RăspundețiȘtergere