joi, 18 noiembrie 2010

Dumnezeu nu este o carte (III)

     Dar revin la frământările mele despre ştiinţă în legătura cu divinitatea. Nu este ştiinţa oare tot o carte, poate la fel de "sacră" ca şi biblia despre Dumnezeu? Astăzi ştiinţa este atacată cu ignoranţă copilărească de către creştinul „atotcunoscător”. Dar puţin ştie el că ştiinţa modernă este de fapt un produs al creştinismului. Da, nu islamismul, nici budismul, nici vreo altă religie nu au adus omenirii progresele şi avantajele incontestabile datorate ştiinţei. Ci creştinismul, ceea ce nu mă miră deloc, având în vedere extraordinara deschidere a lui Hristos către nou. Dar să mă explic.
     În secole de plină dominaţie papală când întunecimea spirituală şi intelectuală se răspândea ca o pecingine peste tot ce avea suflare de viaţă, Dumnezeu a trimis nu numai un Martin Luther sau un John Wesley, ci şi pe un Nicolaus Copernic, Galileo Galilei,  Johannes Kepler şi Isaac Newton. Lumina a strălucit nu numai în domeniul teologic prin tezele lui Luther, dar şi în domeniul ştiinţific prin descoperirile remarcabile ale celor de mai sus. Numai că la început lumina adusă de corifeii ştiinţei moderne a fost considerată drept întuneric de biserică, un întuneric primejdios izvorât din străfundurile Adâncului unde locuieşte Satana. Ascultaţi ce spunea Thomas Caccini, cel mai crunt duşman al lui Galilei, preot dominican:
     " Dacă matematica şi ştiinţa contrazic biblia, sunt eretice. Ideea că pământul se învârte în jurul soarelui este eretică pentru că biblia ne spune că pământul este imobil. Eu nu voi accepta o concluzie ştiinţifică care contrazice biblia."
    De prisos să mai spun cine se înşela şi cât de tare...şi de asemenea de prisos să mai spun câte milioane de Thomas Caccini umplu în plin secol XXI până la refuz  băncile bisericilor sau urcă la amvoanele acestora.
     În 1613, Galilei scria o scrisoare pe această temă ducelui Castelli, unul dintre sponsorii săi, în care aborda astfel subiectul, vis-a-vis de titlul articolului meu:
    " Dumnezeu a scris două cărţi: cartea revelaţiei şi cartea naturii. Cartea revelaţiei a fost scrisă ca să ne spună cum să mergem la cer, cartea naturii a fost scrisă ca să ne spună cum merg cerurile. Pentru că amândouă vin de la acelaşi Dumnezeu, ele nu se pot contrazice. Cartea naturii nu ne va spune că nu trebuie să mergem la cer, aşa cum spune biblia, şi nici biblia nu ne va spune că cerurile nu merg, aşa cum ne spune cartea naturii. Cartea naturii a fost scrisă în limbaj matematic, de aceea ştiinţa e metodă corectă de a o citi. Cartea revelaţiei a fost scrisă ca să ştim tot ce ne trebuie pentru a duce o viaţă sfântă. Înţelegerea ei are la bază exegeza biblică, dar chiar şi interpreţii înţelepţi pot înţelege greşit Scriptura, aşa încât chiar şi exegeza biblică trebuie să fie deschisă pentru revizuire." 
    Puţin bănuia atunci Galilei ce reverberaţii nebănuite va avea acest soi de gândire, chiar la 400 de ani aproape de când a scris acele cuvinte. Trebuiau însă să mai treacă câteva  secole până când teoria lui avea să fie unanim acceptată de toţi şi ştiinţa învingea astfel nu biblia, ci concepţia că Biblia este infailibilă.
    Poate însă ştiinţa să fie de asemenea cartea de ultimă instanţă despre Dumnezeu? Poate ea să ne redea portretul exact al Dumnezeirii şi să ne descopere planurile acesteia? Chiar dacă este bazată pe rigori matematice universal valabile, poate ea cuprinde într-o formulă ceea ce este de necuprins? Unul dintre favoriţii mei din ultima vreme, celebrul fizician tetraplegic Stephen Hawking, şi-a dedicat viaţa căutării febrile după Dumnezeu. Nu, să nu credeţi că este creştin, dimpotrivă, este agnostic. Dar întreaga-i carieră s-a văzut impregnată de sforţările imense, supraumane uneori, de a găsi formula unei teorii M( de la Mystery, Myracle, Master) a totului care să reunifice toată ştiinţa la nivel macro şi micro( cosmologia şi mecanica cuantică) într-un singur enunţ matematic. Speranţa lui, că "dacă descoperim o teorie completă, va fi triumful suprem al raţiunii umane, pentru că atunci vom ajunge să cunoaştem <mintea lui Dumnezeu>"...mi se pare însă o utopie, deşi intenţia este vrednică de lăudat. Mă îndoiesc profund că Dumnezeu poate fi rezumat la o simplă ecuaţie matematică, deşi nu am dubii că Dumnezeu e un matematician desăvârşit. Dacă aşa ceva ar fi posibil, Dumnezeu nu ar mai fi Dumnezeul infinit si intranscendet cunoaşterii umane, ci o formulă. Ceva explicabil, vizibil şi de ce nu, corectibil(sic). Eu nu vreau să cred însă într-un Dumnezeu care se corectează şi updatează pe parcurs, pe măsură ce face anumite experimente cu creaturile Sale.
    De aceea, atât din punct de vedere ştiinţific, cât mai ales religios, ideea de a crede într-o carte ca adevăr suprem despre Dumnezeu mi se pare o batjocură la adresa Ştiinţei Infinite. Ca să nu mai vorbesc despre aberaţia care frizează schizofrenia atunci când se mai şi impune această "credinţă" altora. Apreciez biblia nu pentru că nu are greşeli( şi nu mă refer aici deloc la cele de ortografie), ci chiar din cauza asta. E un puzzle fascinant despre Dumnezeu care merită investigat cu pasiune. Apreciez ştiinţa nu pentru că ar fi explicaţia finală a dumnezeirii, ci pentru că este în sine însăşi căutarea febrilă după Dumnezeu.  Şi una şi alta sunt nişte cărţi sublime despre Înţelepciunea infinită, în ciuda greşelilor sau a caracterului lor incomplet.
   Dar dragii mei foşti "fraţi" şi actuali prieteni, vă rog din suflet ceva: nu-mi spuneţi vă rog ...că Dumnezeu este o carte. O să vă roşească obrazul în cer, dacă ajungeţi acolo. Mai degrabă, reset your religion...

Martin Luther, 18 noiembrie 2010 

13 comentarii:

  1. Daca ideea ta de a crede intr-o carte ca fiind adevarul suprem al lui Dumnezeu s-a prabusit, ma mir ca o mai poti aprecia. Daca aceasta carte e o insulta si batjocura la adresa Creatorului, idee cu care sunt de acord, in ce mai poate consta aprecierea fata de ea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că m-ai înțeles greșit. Nu aș spune niciodată că biblia este o insultă la adresa Creatorului, ci aș spune( de fapt am spus) că ideea vehiculată până la saturație prin biserici că biblia este chiar Cuvântul lui Dumnezeu ...aceasta este cea mai mare batjocură la adresa lui DUmnezeu. Nu Biblia este Cuvântul, ci Isus Hristos este Cuvântul. Lui i se cuvine toată stima și închinarea, și nu bibliei în primul rând. Asta am vrut să spun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana mai ieri,credeam si eu la fel. Dar reexaminand vechiul testament, "turnul babel" s-a prabusit. Iar daca vechiul testament s-a facut praf, noul testament nu mai are fundament. Si culmea ca desi ideea aceasta descoperita ma incomoda la inceput enorm, pe zi ce trece dau peste noi si noi elemente care-mi confirma ca e reala.

    Fii atent la minutele 0-1.05
    http://www.youtube.com/watch?v=2kDmDS_HNYU&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu înțeleg ce vrei să spui cu Vt și NT. Și mai mult, nu înțeleg ce legătură are asta cu clipulețul despre teoriile conspirației oferit.

      Ștergere
    2. Daca vechiul testament se prabuseste deoarece caracterul acelui dumnezeu descris acolo are mai mult atribute dracesti si omenesti decat dumnezeiesti, mai poate sta ca temelie pentru un nou testament? Noul testament se bazeaza pe vechiul, caci un fiu are nevoie de un tata nu? Dar daca "Tatal" vechiului testament e un drac cu manta de dumnezeu....cine e fiul noului testament?

      Iar in dreptul filmuletului, ti-am indicat sa fii atent doar la minulul 0-1:05. Plecand de la premiza ca Isus ar fi fiul lui dumnezeu, ma intreb cu infricosare, ce are el de impartit cu sistemul bisericesc in favoarea infiintarii unei NWO? Daca copilul din Betleem e lumina, ce are el de-a face cu NWO?

      Ștergere
    3. Prietene, Dumnezeul adevărat nu știu cât are de-a face cu dumnezeul violent al VT. Dar știu că Isus a arătat suficient omenirii adevăratul caracter al Tatălui său. Noul testament se bazează pe vechiul în exact aceeași măsură în care acest blog se bazează pe învățăturile adventiste. Adică...iau ce e bun din ce am fost învățat și arunc la gunoi ce nu este bun. Exact așa au procedat și apostolii cu ceea ce au învățat din VT.

      Isus și Dumnezeu nu au nimic de-a face nici cu religia oamenilor, nici cu părerile oamenilor, și nici cu sistemele oamenilor. Afirmația papei din acel clipuleț este strict afirmația unui muritor care mă îndoiesc profund să aibă ceva comun cu Dumnezeu. Dimpotrivă, oamenii lui Dumnezeu, precum Ioan scriitorul Apocalipsei, au avertizat despre venirea acestui sistem malefic, nu au invitat popoarele într-acolo.

      Ștergere
    4. Se trage Isus din neamul Iudeilor? Cine e acel dumnezeu caruia se inchinau iudeii? Nu cel al vechiului testament? De a cui genealogie trebuie sa vorbim cand amintim de Isus? Nu de cea a iudeilor vechiului testament? Si tu mai zici ca nu are nimic de-a face una cu alta?

      Iar daca continuam cu asazisa scuza ca Isus a demonstrat la nesfarsit dragostea tatalui pe pamant, cum se face ca in apocalipsa preia din nou acele atribute dracesti al tatalui din vechiul? Sa inteleg ca pe pamant a jucat doar un pic de teatru ca la sfarsit sa-i acceptam iarasi sub mantaua metaforei si absurditatii atributele contrare caracterului sau? Nici din punct de vedere al fizicii nu sta in picioare, caci daca Dumnezeu e viata, nu poate veni sa distruga asa cum scrie in apocalipsa deoarece el nu poate fi atat viata cat si absenta vietii(moartea) in acelasi timp. Chiar nu observi ca personajul apocaliptic are atribute dracesti omenesti?

      Ștergere
    5. Daca moartea e absenta vietii, adica deconectarea de la sursa vietii, cit e de absurda imaginea fiului din apocalipsa care vine sa loveasca pe cei necredinciosi...cu....ce? Ca pana si Einstein a fost mai destept spunand ca moartea nu e.....ceva......ci lipsa a ceva. Si cum impaci tu imaginea asta a fiului din apocalipsa cu dragostea vesnica? Daca reusesti sa rezolvi ecuatia asta fara sa apelezi la paradox, esti un geniu. Eu n-am reusit si stiu ca nu va fi posibil niciodata pentru ca ....nu sta in picioare.

      Ștergere
    6. Nu e moartea doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta vietii? Exista ea in sine?

      Si de cand are nevoie "dragostea vesnica" adica Dumnezeu de o jertfa....ca cineva sa se poata reconecta la sursa vietii? Cat e de absurda imaginea?

      Ștergere
    7. Nu Dumnezeu a avut nevoie de jertfa Fiului său. Ci oamenii. Oamenii, în speță Pilat, Caiafa și mai marii poporului au dorit-o. Știi de ce au dorit-o. Ptr că Individul acesta numit Isus era gură spartă și amenința sistemul, munca și lefurile lor. Și autoritatea lor. Așa că...s-au gândit mai bine să-l jertfească pe el și să salveze ...poporul. Atunci, și întotdeauna.
      Că Dumnezeu a prevăzut dinaintea căderii omului scenariul ăsta, nu are legătură cu ce a dorit El de fapt. El doar a îndeplinit dorința oamenilor.

      Nu cred într-un Dumnezeu care va pedepsi lumea la sfârșit cu focul cel veșnic ( și nici temporar, cum cred AZS ), dar cred totuși că Dumnezeu va face dreptate cumva, într-un mod poate prea greu de explicat acum. Dacă păcătoșii și-au dorit moartea veșnică, apăi cu nici-un chip nu-i va băga cu forța în rai :-) E mai mult de discutat, nu poate fi acoperită tema suficient într-un comentariu.

      Ștergere
    8. Un fost adventist, ar trebui sa stie ca povestea jertfei incepe in Geneza odata cu Cain si Abel. Acel asazis "dumnezeu" cere jertfe din partea omului sub pretextul ca asa va ajunge omul sa inteleaga insemnatatea mortii fiului sau, care va veni sa se jertfeasca pentru rasa umana. Dar tot in Geneza se dau poruncile, iar una dintre ele zice "sa nu ucizi!". Cat e de absurd? De la un psihopat te poti astepta la asa ceva, dar de la un Dumnezeu?

      Hai s-o luam logic. Eu de expl. ca si creator, creez fiinte. Dar inainte sa le creez nu am posibilitatea sa le intreb daca ele sunt sau nu de acord cu ceea ce am de gand sa fac, corect? Ei, deci ce-mi ramane de facut? Sa le dau posibilitatea de a decide...dupa ce le-am creat. Adica le dau acea libertate de a alege daca vor sa existe, vor sa traiasca...sau nu. Asa ar proceda un Dumnezeu care e dragoste, nu crezi? Si daca una dintre fiintele pe care le-am creat, nu e de acord, sau poate vrea sa traiasca, dar poate intr-un alt fel decat e posibil...ce-mi ramane de facut? Il informez, ca doar atata timp cat ramane legat de mine, caci eu sunt sursa vietii...poate trai. Altfel nu. Ei, dar ce te faci daca una dintre creaturi nu accepta realitatea ca viata/existenta sa e posibila doar daca ramane conectat la sursa vietii/creator? ....si incepe sa-si inchipuie ca ar putea trai si deconectat? Adica sa fie si el un fel de dumnezeu/sursa a vietii si sa poata exista/trai prin sine insusi? Ii explici ca e imposibil, ii arati care sunt consecintele daca s-ar deconecta....si-l lasi sa aleaga. Acum daca el alege sa se deconecteze si sa-si vada de drum....tu ca si creator ce faci? Il dai afara, il pedepsesti???? Nu....cu durere in suflet, il lasi sa plece.....si-ti vei dori la nesfarsit sa se intoarca inapoi...caci il iubesti, si doresti sa traiasca alaturi de tine.

      Si atunci te intreb pe tine....unde e nevoie de jertfa....sau pedeapsa?????? Sau ce dreptate vrei sa mai faca Dumnezeu? N-a fost drept din start?

      Ștergere
    9. Pai nu stiu cum vezi tu situatia , dar eu vad iadul ca un efect al deconectari umane. E soarta finala a sufletelor bazat pe propriile alegere mai mult sau mai putin constiente. De ce? Pentru ca un suflet care nu e conectat la Sursa se va hrani cu vicii, consecintele? Le ve zi deja in societatea moderna. Cat despre Iisus si sacrificiu iti prezint urmatoare imagine tu decizi daca e acceptabila sau nu? Dumnezeu e curentul, Iisus e priza , iar sacraficiul e stecherul? Ai inteles analogia?

      Ștergere
  4. p.s. e un chin a ma deplasa pe blogul tau. merge groaznic de incet

    RăspundețiȘtergere