vineri, 17 februarie 2012

Creștinism păgân ( XI ) : Isus revoluționarul


     

    Majoritatea creștinilor de azi se revoltă atunci când între ei apar persoane care încep să critice sistemul și religia moștenită de la părinți, acuzându-le tocmai pe aceste persoane de o atitudine răsculătoare, care produce haos și tulburare în biserică. În opinia fundamentaliștilor, nu este potrivit cu caracterul creștin ca să arunci critică în stânga și-n dreapta, nu este frumos să tulburi temeliile credinței oamenilor, și nu e bine să pui la îndoială dogmele bisericii. „ Noi oamenii suntem de vină pentru că biserica a ajuns cum a ajuns, biserica însă este a lui Dumnezeu”. Adică…exact pe dos. Cu totul pe dos. Voi încerca să arăt la sfârșitul serialului meu despre „creștinismul păgân” al zilelor noastre că, dacă Isus Hristos este modelul desăvârșit pentru creștini, atunci ori creștinii nu au înțeles nimic din atitudinea Lui vis-a-vis de sistemul religios consacrat al timpului Său, ori Isus a acționat cu totul greșit, ba chiar impertinent în anumite momente din viața Sa. Care este adevărul în acest sens?

      „Rebelii” care arată astăzi bisericii creștine bubele ei sunt întâmpinați de o ploaie de întrebări precum cele care urmează: „ De ce trebui să fiți atât de negativiști atunci când vă referiți la biserică?” … „ Isus nu este critic. El n-ar vorbi despre ce este greșit și rău în biserică, așa cum faceți voi” … „ El ar vindeca oile slabe și nu le-ar descuraja, micșorându-le credința în biserică ” … „ Mai bine concetrați-vă asupra aspectelor pozitive și lăsați în seama Lui pe cele negative. Lucrarea și biserica este a Lui. El va scoate neghina din grâu, și nu voi”….etc. 
     Astfel de afirmații trădează o lipsă totală de cunoaștere a unui Isus revoluționar, profet radical, predicator deranjant, polemist, chiar provocator. Da, e adevărat, Isus nu a fost un agitator de gloate și nici un rebel zgomotos. Nu a fost zelot, sandinist, zapatist, marxist sau leninist. Nu în sensul acesta a fost El revoluționar. Nu a organizat conspirații secrete împreună cu ucenicii pentru asasinarea lui Pilat sau incendierea Sanhedrinului. Așa ceva nu a fost Isus.  Dar este de neacceptat ca să citești evangheliile și să nu vezi că totuși…Isus a fost cel mai mare revoluționar din câți au existat vreodată. 
      În mod constant a înfruntat tradițiile cărturarilor și fariseilor, și n-a făcut-o accidental, ci de foarte multe ori premeditat ( vezi de ex vindecarea femeii gârbove din sinagogă, sau a paraliticului din ziua sabatului). A încălcat în mod deliberat tradițiile, atunci când i-a lăsat pe ucenici să culeagă spice în sabat sau când mânca fără să se fi spălat pe mâini ( atenție, aici este vorba despre un ritual, și nu despre igienă). A răsturnat mesele bișnițarilor de la templu, conștient că prin asta va stârni furia „mai marilor norodului”. Și nu numai atât, i-a numit pe aceștia în mod public, în curtea templului, morminte văruite pline de oasele morților, criminali periculoși și o ceată de tâlhari! 
     Ah , ce mult îl admiră creștinii pe Hristos atunci când citesc aceste episoade din viața Sa, dar cât de refractari și suspicioși devin vis-a-vis de frații lor care încearcă să-i calce pe urme, arătând bisericii de azi aberațiile ei dogmatice și  deviațiile ei de comportament psihosocial ( manipulare, șantaj, inducerea sentimentelor de frică, obligarea membrilor la supunere oarbă, etc). Dar în Isus, Modelul nostru, avem un om care a refuzat să se plece în fața tradițiilor religioase. Un om care a propovăduit o revoluție prin felul Său de a fi. Un om care nu a tolerat ipocrizia. Un om căruia nu i-a fost teamă că-i va scandaliza pe cei mari. Un om căruia nu i-a păsat că stârnește mânia dușmanilor Săi, preoții. Un om care ura sistemul religios al vremii sale.  Ah, și era să uit…un om căruia nu i-a fost teamă că-și va pierde mântuirea dacă se va face prieten cu păcătoșii cei mai mari. 
    Așa că vechea și înrădăcinata concepție că „oamenii sunt de vină, dar biserica este a lui Hristos” este nu numai un fals istoric, dar și o contradicție logică. Biserica este făcută tot din oameni, nu-i așa? Nu din îngeri. Iar dacă oamenii sunt de vină, atunci e logic că BISERICA ESTE DE VINĂ. Cu dogmele ei, cu tradițiile și prejudecățile ei, cu riturile și formele ei pe larg prezentate în acest serial ca fiind păgâne, cu atitudinea ei față de individ, cu înfumurarea ei mai mult sau mai puțin disimulată că ar deține tot adevărul, cu comitetele ei aberante până noaptea târziu, cu traficul de suflete umane între iad și rai, cu averile și politicile ei financiare…biserica instituțională este și azi, ca întotdeauna, …o peșteră de tâlhari. O curvă îmbătată de sângele oponenților ei și de vinul dracilor. Un locaș al lui Baal. Un mormânt frumos zugrăvit pe dinafară, ca să dea bine la capitolul publicitate, dar plină de oasele morților pe dinăuntru, plină de putrefacție morală și de orice fel. 
    Isus a urât biserica și religia oficială a timpului său, dar l-a iubit „până la capăt” pe om, fie că era o prostituată, un tâlhar la drumul mare sau un fariseu. Pseudocreștinii din secolul XXI iubesc tradițiile și dogmele lor, dar le este indiferentă în realitate persoana și vocea semenului lor care îi critică. Mai bine îl dau repede pe mâna Satanei, îl numesc în bloc psihopat sau frustrat, îi mai publică la drumul mare și aspecte din viața lui privată…și gata. Au terminat cu el…Ducă-se dracului de nebun…
     O maximă spune că „ un rebel încearcă să schimbe trecutul; un revoluționar încearcă să schimbe viitorul ”. Isus Hristos este un model pentru mine deoarece a schimbat în mod drastic lumea. A schimbat concepția omului despre Dumnezeu. A schimbat concepția bărbatului despre femeie. Domnul nostru a venit să schimbe de o manieră radicală vechea ordine a lucrurilor, înlocuind-o cu o nouă ordine. El a venit să aducă o nouă Împărăție, un nou legământ, o nouă naștere, o nouă rasă, o nouă cultură și o nouă civilizație. DAR NU O NOUĂ RELIGIE SAU O NOUĂ BISERICĂ. Din păcate, cu excepția apostolilor, nimeni sau extrem de puțini au înțeles asta timp de 2000 de ani. De aici și îmbârligatul și diabolicul sistem de nșpe religii, culte și denominațiuni de pe fața pământului. Toate dușmănindu-se reciproc. Toate pretinzând că sunt vocea lui Dumnezeu. Și toate subjugând conștiința și sufletul. 
    Ei bine, Isus a fost liber. Iar toți cei care l-au urmat învățăturile, de asemenea au fost oameni liberi. Am scris acest serial lung pentru că îmi pasă de oameni. Ca unul care la rândul meu am avut o religie a fricii și a formei, lipsită de viață și farmec, dar acum mă simt pe deplin liber și fericit, am scris acest serial și am conceput acest blog pentru a elibera și alți oameni din chingile tradiției, superstiției, dogmelor, religiei. Sistemul bisericesc instituționalizat, fie că e catolic, ortodox, protestant sau neoprotestant nu este nou-testamental. Nu este creștin, ci păgân! Și așa cum am arătat până acum cu - consider eu - multiple citate și dovezi istorice serioase, acest sistem împiedică funcționarea adevăratei biserici a lui Hristos! Sugrumă spiritul, alienează intelectul, ucide esențele. 
     Când a pus sub semnul întrebării biserica instituțională a timpului său, Martin Luther a stârnit mânia multora. Dacă nu ar fi beneficiat de protecția miraculoasă a prințului Frederick cel Înțelept și a armatelor acestuia, ar fi fost cu siguranță omorât pentru convingerile sale, la fel ca mulți alți reformatori, de fapt. Astăzi protestanții privesc la Luther și îl aclamă ca pe un erou, admirând curajul lui nebunesc. Felul autoritar în care a răspuns criticilor aduse lui de către nunțiul papal este însă destul de puțin cunoscut de către protestanții de azi. Dacă credeți că limbajul meu dur și adesea ironic din cadrul acestui serial și blog, în general, sunt greu de acceptat și prea puțin constructive, citiți atunci diatribele lui Luther împotriva sistemului său bisericesc sau corespondețele sale private cu oponenții lui teologici, precum Erasmus de Rotterdam. Acelea sunt cu adevărat violente…
   Nu am scris acest serial și acest blog în speranța că voi face vreo reformațiune. Îmi vine să râd….Eu nu sunt nimeni ca să am o astfel de putere și societatea secolului XXI nu mai are nimic de-a face cu cea din secolul XVI. Dar am scris acest serial și scriu acest blog din empatie față de acei semeni de-ai mei, care…ca și mine, caută sinceri adevărul dincolo de lozinci religioase. Speranța mea e că voi reuși prin scrisul meu să redau cumva speranța celor care sunt deprimați din punct de vedere spiritual și nu știu ce să facă. Răspunsul meu este simplu: gândiți singuri, altfel, curajos, alungați teama de a cerceta totul, iubiți ipocriții și religioșii, dar urâți ipocrizia și religia, fiți revoluționari!!  Nu pentru că v-o spun eu. Ci pentru că așa a fost Domnul nostru!  Sau n-a fost așa?!? 

16 comentarii:

  1. Din nefericire ai dreptate si multumim ca te gandesti la noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Titlul serialului “Crestinism pagân”, in primul rând, mi se pare o asociere nepotrivita de termeni, deoarece au un continut semantic in contradictie unul cu celalalt. Sunt doua concepte diferite, care nu au nimic in comun. Ceea ce este crestin nu poate fi pagân, iar ceea ce este pagân nu poate fi crestin. Pagânismul este un ansamblu extrem de complex si eterogen de credinte, ritualuri, zei, practici religioase, de la cele mai bizare la cele mai abominabile. Crestinismul, de la inceputurile manifestarii lui si de-a lungul secolelor de dezvoltare, in diferitele sale variante, s-a pronuntat si inca se pronunta hotarât si radical impotriva pagânismului. Crestinismul si pagânismul se afla intr-un total antagonism conceptual si de perspectiva asupra lumii si vietii. De aceea, titlul in sine, mai mult decât un joc de cuvinte, care nu se leaga impreuna, precum apa si uleiul, pentru a defini o idee unitara, mi se pare, daca nu o asociere cinica si rauvoitoare, cel putin una nefericita de termeni, care induce in eroare pe cititorul neavizat.
    In al doilea rând, nu sunt de acord cu acest titlu, deoarece identifica crestinismul cu pagânismul si atribuie pagânismului esenta crestinismului, ceea ce este un fals grosolan. Chiar daca s-ar admite o anumita influenta care vine din cultura paganismului precrestin asupra evolutiei crestinismului, in special din zona lui filozofica progresista, aceasta in primul rand trebuie dovedita, apoi trebuie vazut in ce aspecte s-a manifestat aceasta, daca s-a manifestat, si in ce masura o asemenea influenta a schimbat esenta crestinismului incat acesta sa fie pagân, fara nici o legatura cu religia intemeiata de Isus Hristos si apostolii Sai.
    In al treilea rand, articolele care apar in serialul cu acest titlu, nu fac o analiza, care sa dovedeasca esenta pagâna a crestinismului, asa cum unii scriitori istorico-critici din trecutul apropiat au incercat sa demonstreze prin asocieri simpliste, originea crestinismului in religiile misterelor orientale, ci se dedica exclusiv criticii distructive si cinice, in numele mintii rationale si a stabilirii adevarului, a crestinismului in unele aspecte ale evolutiei lui in timp si a formelor lui de manifestare si de traire a experientei cu divinitatea. De aceea, pentru continutul articolelor din aceasta serie, mi s-ar parea potrivit un alt titlu, mai la obiect si mai putin ofensiv. Pentru mine, este de-a dreptul o jignire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu. Este părerea ta și ai voie să ți-o exprimi. Acum să-ți răspund.
      În primul rând titlul ales nu îmi aparține. Este titlul cărții cu același nume apărut la o editură creștină, și publicat de către creștini -zic eu- bine inetnționați. Faptul că te-a indignat această combinație „nepotrivită” de termeni denotă că cel puțin ptr tine...serialul meu ( eu nu am făcut decât să scot ideile principale din carte) și-a atins scopul : să șocheze, să trezească la realitate, să facă un duș rece.

      În al doilea rând faptul că tu nu accepți titlul și ideea din spatele său nu înseamnă neapărat că cei care au scris cartea nu ar avea dreptate. Creștinismul actual larg răspândit prin biserici nu este CREȘTINISM ADEVĂRAT doar pentru că poartă numele cristo-centric. Ci este păgân până în pânzele albe, iar eu cred că autorii au venit cu nenumărate dovezi istorice în acest sens. Nu știu dacă măcar te-ai obosit să le citești pe cât m-am obosit eu să le rezum...Este logic că e o nepotrivire ”jignitoare” de termeni, dar asta numai ptr ca creștinii de duzină( care se numără cu milioanele) să tresară măcar la gândul că religia lor nu are nici în clin nici în mânecă cu Hristos. Nimic, prietene, decât că-I poartă frumosul nume. În rest nimic. Nada. Apă chioară care nu satură. Stau și mă întreb: OARE CE ESTE MAI JIGNITOR? Faptul că autorii au ales acest titlu cărții și implicit această caracteristică deloc măgulitoare creștinismului( aceea de păgân), sau că creștinii de azi poartă numele lui Hristos, slujind de fapt pe diavolul, autorul moral al păgânismului? Fals grosolan nu este aparenta nepotrivire de termeni „creștinis păgân”, ci chiar creștinismul actual care este de fapt păgânismul cel mai hidos!

      Acum chiar de pomană am scris toate articolele astea? Chiar nu vezi câte argumente istorice și logice se aduc în cadrul său de cercetători serioși ai istoriei bisericii? Înseamnă că ori ăia sunt cu toții niște tâmpiți și niște rău intenționați, ori că mi-am pierdut timpul degeaba pentru tine și că nu te pot convinge nici cele mai clare argumente.

      Ștergere
  3. Martin apreciez efotul tau pentru a deschide mintea acelora care vor sa mearga mai departe cu sinceritate,iti citesc blogul de mult timp si apreciez ce sustii chiar daca cu unele probleme nu sint de acord(probabil din nestiinta pt ca nu am studiat asa de mult).Este prima oara cind postez un comment si doresc de acum inainte sa-o fac mai des,as vrea sa te rog daca ai sa-mi trimiti materiale de citit in domeniul religiei sa pot sa inteleg mai bine mecanismul acesta lumesc de-a manipula si in domeniul religiei si de-a atribui niste merite care nu-ti apartin Cei care au avut ceva de spus si au fost inpotriva sistemelor(de orice fel)au avut de suferit si nu ma mira reactia unora.Iti urez succes in continuare,la cit mai multe postari
    aureliangabriel66@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc ptr aprecieri și încurajări. Referitor la materialele pe care mi le ceri, un bun început e chiar cartea din care am spicuit eu acest serial. Se numește chiar așa: „ Creștinism păgân”. Pentru mine au ieșit clar în evidență pârghiile de manipulare din sistem pe măsură ce am citit-o, dacă nu cumva deja îmi erau demult cunoscute, pe propria-mi piele.
      Cu ceea ce nu ești de acord te-aș ruga de asemenea să vii. Nu numai recurg la critică, dar am și nevoie de critică. Altfel nu putem găsi adevărul( sau cel puțin o parte din el), decât prin dialectica ideilor. Și nu prin predică :-). Să ai o zi bună

      Ștergere
  4. Crestinismul pagan e cartea lui Barna? O ai in lb romana sau engl. Eu o am in eng. scanata. Mi-ar placea si o versiune in romana.

    RăspundețiȘtergere
  5. O poți găsi la editura Kerigma, aici http://www.kerigma.ro/carti.php?detalii=22371.

    RăspundețiȘtergere
  6. ,,Personal respect ideile oricui,,dar nu le si impartasesc!!!Dar duhul spune lamurit ca ,in vremurile din urma ,unii se vor lepada de credinta , ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile deracilor ,,, 1 timotei 4 .1,,,Nu ma surprinde citatul de mai sus deoarece din istoria trecutlui am avut nefericcita ocazie sa cunosc personal astfel de comportamente si chiar incumetari a unor persoane ( grupuri ) care pretindeau ca au inteles pe ,,adevaratul ISUS ,, dar din nefericire cu trecerea timpului s-a vazut cum au sfarsit ,,in rusine,,,E trist dar cu cat ne apropiem de ,,sfarsit ,, astfel de atitudini se vor imulti ..Dumnezeu sa ne lumineze sa stim care este voia lui ,, Imi cer scuze daca am jignit pe cineva !!!O seara buna iti doresc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paul, bun venit!

      Nu, nu m-am simțit cu nimic jignit de tine, poate și pentru faptul că ceea ce ai scris rămâne pentru mine o hieroglifă :-). Nu pricep unde ai vrut să bați în mod concret și ce mesaj ai vrut să ne transmiți. versetele biblice din 1 Timotei le cunosc. Dar ce legătură au ele cu articolul? Poți fi și critic, nici-o problemă! Dar să fie una obiectivă...O seară bună și ție.

      Ștergere
  7. ...Simate George te salut,,personal nu imi prmit sa critic adevarul , dimpotriva ma straduiesc sa il inteleg asa cum e scris in carte( biblie si marturie).Nu voi intra in detali cu in ce priveste primul mesaj .Nu voi critica nici biserica ( organizatia) chiar daca in interiorul ei sunt carente.In cel mai rau caz criticile trebuie sa mi le fac mie insumi. Iar ca incheiere nu poti intelege adevarul si nici parerile altora ,,, daca in loc sa accepti adevarul asa cum este ,faci filozofie...Numai bine!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate Paule,
      Am o rugăminte la tine: dacă poți și dacă vrei, fă-ți un bine și citește și altceva în afară de biblie și de mărturie. Uite, de exemplu, blogul ăsta. Nu e făcut cu intenția de a-și bate joc de biblie și mărturie, ci ca să arate celor ca tine că Adevărul e mult mai mult decât biblia și mărturia. Dacă poți înțelege asta, bine! Dacă nu, atunci...mă tem că totul e deșertăciune și goană după vânt sub soare. Inclusiv căutarea adevărului...
      Zici că vrei să-ți faci ție critică. Cum? În ce fel? Nu meditând dacă critica sau propunerile altora sunt adevărate? De unde știi tu că progresul de orice fel nu vine tocmai prin a gândi altfel de cum ai fost obișnuit să crezi mult timp?

      Ștergere
    2. George tu ai auzit de Isus smeritul si ascultatorul de tatal?
      Deschide-ti inima si mai asculta si ce zic fratii calauziti de Duhul ca Paul ti- a spus numai de bine pentru sufletul tau.
      Ti-ai facut blog si deja te crezi realizator tv
      daca nu esti de acord cu sistemul nu-l urma dar da tu dovada ca esti in Cristos. Isus a spus sa facem ce spun preotii ca ei stau pe scaunul lui Moise...tu te-ai asezat pe fotolul de razvratit si crezi ca poti intra in cer fara o pocainta sincera ba mai inseli si pe alti naivi care casca gura la tine pe aici
      Pocaieste-te, intoarce-te la femeia ta si traieste-l pe Cristos in smerenie ca asa ne-a invatat El: sa aducem roada in rabdare
      Pe forumul tau oricine nu-ti aduce osanale pentru toate balivernele ce le scrii e banat!
      Adica nu cumva sa luati lina oitei in raspar ca va veti convinge ca de fapt e o veritabila blana de lup .
      In concluzie, desi pe alocuri ai dreptate, te scalzi in aceiasi rautate care te-a facut sa esuezi in viata!

      Ștergere
    3. Ma simt obligat sa ii sar prietenului in ajutor.

      ..si iata cum se manifesta in splendoarea ei nobletea adventistica!...cea care se gandeste intotdeauna profund la sentimentele celui pe care'l raneste.
      Si aici nu ma refer la " naivi care casca gura la tine pe aici " , ci la un OM care'si pierde efectiv timpul pt cei pe care'i pretuieste si de care ii pasa, ca sa primeasca ca rasplata un astfel de comentariu! Si mai ales de la un anonim - curajul neasumarii propriilor fapte fiind o alta caracteristica nobila a adventistilor.

      Bre...nu ti se exfoliaza pielea de pe obraz, anonimule?

      Ștergere
  8. IOAN ISI DA CU PAREREA.Daca unii spun ca MARTIN este deviat eu v-as invita sa cititi acele texte cu mustrari si amenintari -di cartea ISAIA,IEREMIA, EZECHIEL,ZAHARIA,OSEA...-adresate preotilor,capeteniilor,pastorilor sufletesti;profetii despre inlaturarea acelor sisteme.Faptul ca ele sunt sustinute de unii este pt faptul ca aveti fie rude printre ei,fie aveti copii sa-i promovati in sistem(SA FIM SERIOSI,TOTI STIM CA SE TRAIESTE FOATTE BINE CU UN EFORT MINIM).Incercati sa-l marturisiti pe Hristos ca PASTORUL CEL BUN si o sa vedeti cum va da afara din biserica,si se va gasi un motiv pt asta...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am si eu o intrebare pentru toti crestinii, de fapt doua: Ce dovezi exista ca acest personaj Iisus Hristos ar fi existat ? Daca a existat, ce ma poate convinge pe mine ca El ar fi fost evreu ?

    Sper ca nu aruncati cu pietre in mine.

    Cu respect,
    Cristian

    RăspundețiȘtergere