joi, 12 aprilie 2012

De doi bani speranță ( TV )


         


        Zilele acestea face oarecum furori pe internet un clipuleț youtube cu o gafă jurnalistică de proporții dintr-o televiziune din România. Nu este ceva neobișnuit pentru mine să constat tot mai dese și mai grave greșeli de acest tip, atunci când mai îmi arunc ochii din când în când pe presa română online, de exemplu. De la titluri țigănești precum „ Celebrul Gore, cu mușchii cât pepenii, va face 12 ani de pușcărie ” și până la greșeli de ortografie strigătoare la cer sau tematica de scandal aleasă pentru a face rating, presa ( și mass-media) mioritică excelează în mediocritate profesională și lipsă de bun simț. Ceea ce s-a întâmplat însă de curând  într-unul din studiourile de televiziune din București depășește orice imaginație și atinge culmile penibilului. Iar situația este cu atât mai gravă atunci când vine vorba despre un post TV creștin.
      Într-una din serile trecute, Liviu Dumitrașcu,  pastor al bisericii adventiste de ziua a șaptea(cu o veritabilă ascensiune în cadrul acesteia),  a comis o gafă de zile mari, confundând personajul invitat pe platoul de filmare cu altcineva. Personal am văzut multe gafe în direct, dar așa ceva niciodată,trebuie să o recunosc... E interesant traseul "educației" dumnealui: absolvent de liceu cu profil auto devenit șofer la salvare în Ploiești, apoi samsar de mașini aduse din occident și apoi devenit pastor la fără frecvență .  Și cum în general pastorii sunt buni la orice ( nu numai în BAZS, e valabil în orice biserică), de la consiliere pre și postmaritală până la psihologie și educație infantilă, etc, ... de ce nu s-ar fi adăugat și ziaristica la multilateral dezvoltatele capacități ale „ unșilor Domnului ”?

       Zis și făcut. Așa a luat naștere Speranța TV, un post de televiziune adventist unde mai toți șefii mari din birouri sunt pastori, unii redactori de renume sunt pastori  și a cărui mentalitate generală este de asemenea … de pastor. Nu vreau aici și acum să critic nepotismul adventist în floare din acea instituție, unde lucrează mulți cunoscuți ploieșteni de-ai mei intrați acolo pe „ pile și relații ”.  Și nu vreau să critic nici deontologia profesională mai mult decât penibilă existentă acolo, din moment ce domnul Dumitrașcu nu a fost informat corect măcar despre numele invitatului din platoul de filmare. Hotărât lucru pentru cineva care aruncă o privire fugitivă a temelor discutate : postul acela TV este o tribună de evanghelizare via satelit, și mai puțin o televiziune. 

       Cu toate acestea, nu pot ca să tac atunci când vine vorba despre impresia generală pe care o dă în exterior adventismul românesc în aceste zile, mai ales că gafa monumentală a lui Liviu Dumitrașcu coincide în timp cu aceea de a-l trimite pe domnul profesor Florin Lăiu de la catedra ITA, unde îi este locul de drept, la șefia unui obscur, oricum,  centru de studii răsăritene. În România există o zicală cunoscută de toți, conform căreia prefectura nu are nimic de-a face cu motoscuterul…iar ea se aplică în orice circumstanță în care cineva bate câmpii.  Înțeleg că domnii pastori sunt sublimi la amvoane, dar ce are de-a face jurnalistica și televiziunea cu evanghelizarea și cu păstoritul de suflete nu mai pricep. Stau și mă întreb, așa… de unul singur: oare de-asta să fi întârziat Isus 2000 de ani…că nu apăruse în eter televiziunea Lui, fie adventistă, fie de altă culoare religioasă ? Oare de-asta nu ajunge evanghelia la tot pământul, că n-aveam radio și TV? 

      ... Dar dacă ridicolul este mult mai mare decât ne-am aștepta în ceea ce-i privește pe adventiști? Dacă nu cumva majoritatea doctrinelor adventiste nu sunt altceva decât gafe monumentale, și nimic mai mult? Ce-am zice dacă într-o zi am ajunge la concluzia că Dumnezeu are de-a face cu adventismul precum are prefectura de-a face cu …motoscuterul? Ce-am zice dacă într-o zi vom afla că, de fapt, confuzia AZS teologică este cu mult mai mare decât ne-am imaginat? Dacă nu cumva adventiștii merg ca oile, laolaltă cu turma nenumărată a creștinismului contemporan, către Nicăieri, irosindu-și viața pe controverse sterile care nu au nimic de-a face cu Adevărul?!? 
     Dacă ar mai exista o brumă de creștinism autentic ( ca să nu zic de bărbăție) în BAZS din România, demisia de onoare a lui Liviu Dumitrașcu ar trebui neapărat însoțită de o reabilitare a lui Florin Lăiu. Mi-e greu să cred că Dumitrașcu nu este conștient de proporțiile gafei sale, cum la fel mi-e greu să cred că gibonii cu filacterii de la Uniunea Română nu sunt conștienți că locul de drept al lui Lăiu este în continuare la ITA. Oamenii „ din lume ” care văd totul din afară sunt atenți la imaginea de ansamblu. Păstorașii advenți deveniți peste noapte „ vedete ” TV pot păcăli electoratul lor propriu, dar cineva mai educat „ din afară ” realizează imediat discrepanța uriașă dintre lozincile de partid adventiste și „ practica care omoară ” adventismul.  

     Dar pot să sper eu mult și bine după normalitate și decență  în „ poporul ales ”… Când însuși ideea de  „ popor ales  ” este germenul mândriei care te face să te crezi drept buricul universului, cum să mai aștepți  umilință, corectitudine și  profesionalism? Și de la cine să aștepți așa ceva când pastorii adventiști sunt din start multilateral dezvoltați, unși ai Domnului, iar indicațiile lor prețioase sunt luate de plebe ca atare?

      Adventiștii și-au dorit cu disperare să devină cunoscuți. Acum, cel puțin în România, au toate șansele. Dar nu datorită dietei lor vegetariene, nici doctrinelor lor, ci grație televiziunii lor proprii.      

51 de comentarii:

  1. Ieșit din negura comunismului, lipsit de informații, fără cărți religioase în dotare și cu doar 17 ani de viață, am ajuns în BAZȘ. Nu vreau să spun că regret, dar nici nu ma bucur foarte tare. Mai mult de 20 de ani am studiat adventismul, creștinismul și restul ”ismelor”, iar concluzia lui Solomon cum că totul e deșertăciune, continuă să mă urmărească și să mă întristeze. Aproape că pot spune că am găsit mai mult adevăr în cartea IUBIREA INFINITĂ ESTE SINGURUL ADEVĂR al lui David Icke decât în cele 28 de puncte de doctrină ale BAZȘ. Astăzi, când îmi amintesc cei 5 ani petrecuți ca redactor la Radio Vocea Speranței, aproape că nu pot să îmi aduc aminte de vreun succes evanghelistic, ci mai degrabă de conflictele și problemele interne din redacție și din biserică, conflicte purtate în naivitatea mea de 23 de ani pe atunci, tocmai cu ”iluștrii conducători”, acești ”geniali atot-știutori”, acești ”oameni orchestră” numiți pe nedrept ”pastori”, pe care eu îi credeam dedicați ”lucrării Domnului” și nu vedeam altceva la ei decât ”politici oportunistice”.

    Nu mă surprinde așadar datu-n petec al lui L.D. E ceva tipic mediocrității care domnește în biserica asta excesiv de mândră dar care în același timp, în mod paradoxal, se identifică pe sine cu rebutul numit Laodicea. Dar șmecherii au știut întotdeauna să profite de mințile naive și fricoase, iar banii au fost întotdeauna cheltuiți ”eficient” în numele Celui de sus. Așadar, să le dorim în continuare noi și noi ”succesuri”, timp în care să ne scuturăm tălpile de praf și să pășim mai departe...cât mai departe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde lipaește Domnul Isus și Duhul Sfânt, intervine formalismul,senzația de gol interior, de inutilitate ...

      Ștergere
  2. BRAVO LUCICA!!!!!!! RASTIGNEȘTEI PE ADVENTIȘTI POATE TE VA ÎNSCAUNA ”DUMNEZEUL TAU” CA ȘEF AL INFERNULUI!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Martin, eu te credeam om serios, pai tu cu de-al de astea iti pierzi timpul, cu gafele unuia sau ale altuia, mai mult sau mai putin profi in ceea ce face, in biserica sau televiziunea bisericii. Scrie frate despre ceva mai constructiv, mai educativ daca vrei, mai optimist, mai frumos ca nu cred ca L-ai epuizat pe Cel care te-a inspirat in multe din articolele tale; lasa prostia din biserica, nu o mai scoate in evidenta, n-o mai arata cu degetul ca o stim cu totii, iar daca o faci pt cei din afara bisericii ca fiind un semnal de alarma nu stiu cati il aud sau il vad. Iar in ceea ce-i priveste pe cei din biserica, parca cu cat strigi mai tare, scotand in evidenta prostia si rautatile si neadevarurile si nepotismele si etc, si etc. cu atat nu aud si nu vad nimic, ba chiar ii speriipe unii, nu ii ajuti, si am sa-ti dau un exemplu: am recomadat un articol de-al tau unei familii dintr-o biserica adventista din Timisoara, oameni cu facultati, oameni care gandesc si am crezut ca articolul o sa-i ajute putin sa vadau pic din realitatea dureroasa din biserica dar din pacate nu au putut sa vada continutul articolului ci s-au poticnit in tonul lui, si mi-au zis ca esti un razvratit si ca ai ceva probleme, si mi-au inchis gura, nu am mai avut subiect de discutie.
      Asa ca sugestia mea este sa nu te mai concentrezi sa scoti in evdenta greselile de pe o bancnota falsa ci descri-o cat mai in detaliu pe cea adevarata ca ne ajuta mai mult. Iar daca vrei sa le mai dragi cate o sapuneala fratilor tai din biserica fa-o dar sa se simta ca ai lacrimi in ochi (schimba tonul sapunelii nu continutul).
      Este doar o sugestie tu vei face cum crezi ca e mai bine.
      O zi buna.

      Ștergere
    2. Pe undeva în adâncul sufletului meu tind să-ți dau dreptate, Cristina. Știu că limbajul meu este uneori dur și extrem de ironic la adresa bisericii. Dar mai știu că pe oamenii morți ( spiritual) nimic nu ar trebui să-i deranjeze, prin urmare...nici limbajul meu. Dacă se simt deranjați, cine știe...poate mai e de doi bani speranță. Dar dacă se simt deranjați de patosul meu, este doar pentru că ei caută adevăratele probleme în altă parte, și anume la cuvintele pe care le folosesc eu, în loc să rețină ideea.
      Mereu și mereu aceasta a fost atitudinea atunci când cineva încerca să reformeze sau să aducă un aer nou în vreo biserică. Se dădea vina imediat pe limbajul ironic sau necizelat sau direct al persoanei care mustra biserica... Exemplele abundă de-a lungul veacurilor, iar Jones și Waggoner au fost și ei acuzați de aceleași lucruri ...nu cred că mai e cazul să reamintesc asta. Iar despre ML cel autentic, nici nu mai vorbesc...Mereu și mereu aceeași placă, m-am săturat.

      De acord cu tine că a critica prea mult ceva sau pe cineva iarăși nu e semn de echilibru. Dar unde a găsit familia aia din Tm numai critică pe blogul ăsta? Nu cred că îmi dedic timpul numai pentru critică, oricine bine intenționat poate constata asta. Dar, și acum asta trebuie să înțeleagă oricine, MAI ÎNAINTE DE A CONSTRUI CEVA NOU ...TREBUIE DĂRÂMAT TOTUL ! Iar când dărâmi ditamai catedrala adventă, nu vii cu dalta și ciocanul, ci cu buldozerul...

      Familiei din TM îi este frică de un posibil adevăr pe care îl pot descoperi aici. Și preferă să sugă în continuare suzeta de la amvoane și să doarmă în continuare într-o lume numai a lor. Asta este părerea mea. Frică...

      Ștergere
    3. @ML
      La nivelul nostru limitat, al oamenilor, de multe ori e mai potrivit fix invers: inainte de a darama totul e mai bine sa construiesti ceva nou (e valabil si pt o casa in care locuiesti si e singurul loc unde poti locui). Altfel, cand darami totul si nu poti construi imediat ceva nou (iar o credinta sau un model nou nu se pot construi imediat, ...valabil de altfel si pt o casa), ...omul ramane fara nimic, ramane "pe afara" sau "in strada", in "bataia vantului".
      Poate ca mai degraba e mai bine sa incerci sa construiesti ceva nou, sa arati modelul acelui "nou" pana la nivel de concret (viata de zi cu zi) si sa inviti oamenii spre acele modele. Cred ca si Martin Luther cel autentic s-a straduit sa construiasca ceva nou concomitent cu distrugerea bisericii catolice. Si numai atunci, cand a avut "ceva" (un model, o credinta noua, ba chiar o biserica noua) a putut cu adevarat sa-i adune pe cei care nu se simteau bine si nu se regaseau in "casa" veche.
      Martin, care e modelul tau de viata si de credinta la nivel concret? Cum traiesti tu? Poate mergand pana la ...unde te rogi, cum te rogi, ce rugaciuni rostesti? Sau, daca preferi sa nu fie la personal, ci la general si la "to be", ...care e modelul pe care sa il adopte oamenii care renunta la bisericile false? Trebuie sa se roage numai acasa, individual, ...si eventual sa comunice pe bloguri/ forumuri/ mailuri, ...sau si sa se intalneasca si sa vorbeasca fata in fata, sa isi construiasca locasuri unde sa se roage, sa se spovedeasca, sa se impartaseasca etc?
      Apropo, tu te mai duci la vreo biserica sau vreun astfel de locas? Te mai spovedesti, impartasesti etc?

      PS: Poate o sa-mi spui ca "totul e Isus". Totusi si El a avut nevoie de apostoli si de cei care I-au dus cuvantul ca sa ajunga la oamenii din diferite colturi ale lumii.
      Fara ei nu cred ca ar fi auzit prea multi de Isus. Aceia au fost oamenii care au organizat "modelul" aici pe pamant. Omeni in carne si oase care au vorbit de cuvantul Lui, in jurul carora se strangeau multimile, impreuna cu care se rugau si care au propovaduit modul de viata, ...unde sa se roage, cum sa se roage, cand sa tina post, cum sa se caiasca, spovedeasca, impartaseasca etc.
      PPS: desi nu sunt adeptul niciunei biserici si, la fel ca si tine, ma consider a-religios (pe langa a-gnostic - in sensul de "fara cunoastere"), ...sunt si lucruri de admirat la biserici/religii: ideea si efortul de unitate interna si de adunare a oamenilor/ comunitatilor in jurul lor. Sunt ca un stalp in jurul carora se aduna si roiesc oamenii, mii de oameni, milioane sau chiar miliarde. Sunt concrete, tangibile (cu bunele si cu relele lor), sunt prezente. Sunt un model, un reper concret (repet, cu bune si cu rele)
      De exemplu, nu vad nicaieri atatia oameni adunandu-se in jurul unor modele, unor repere. Nu vad ateii sau agnosticii sau "razvratitii" formand comunitati mari care sa fie animate de un scop comun, de un gand comun, de un model comun. Ba dimpotriva, ateii, agnosticii sau "razvratitii" (inclusiv cei mizantropi, ...sper sa-mi fie cu iertare) imi par (poate ma insel si imi cer scuze) singuratici sau in grupuri restranse (de cativa) sau uneori cu scopuri punctuale care ii aduna, dar efemere. Ei se simt bine mai mult cu ei insisi sau doar cu un cerc destul de limitat, nu regasesc o rezonanta comuna, un scop comun, o unitate intr-un ideal sau un model de viata comun cu multi altii. (vorbesc inclusiv de mine, ...si eu tot aici ma situez).
      ...Iar oamenii (sau cel putin o mare parte) cred ca au nevoie de unitate si de comunitate. Mai urat spus (dar cred ca realist), oamenii simt nevoia de a "roi" in jurul unui "stalp" sau sa aiba un "stup" al lor. Suntem la fel ca albinele. Ia o albina si las-o singura, fara un stup din care sa faca parte; ar fi pierduta!

      Ștergere
    4. Thekkido,
      Fără lingușiri sau perieri ieftine ( ptr că nu mi-e deloc felul), postarea asta a ta este cea mai valoroasă probabil de pe blogul ăsta! Ai foarte mare dreptate atunci când vorbești despre nevoia de sociabilitate a omului, nevoie pe care biserica i-o împlinește fără doar și poate! De fapt, știu sigur că azi foarte mulți tineri de ex mai merg la biserică nu pentru ceea ce pot auzi acolo de la amvon, ci ptr că au cluburile și găștile lor de prieteni, băieți, fete...etc. Se văd unii cu alții, stabilesc excursii, ieșiri la pizza, una-alta. Apoi bătrânii singuratici găsesc în frățietatea de la biserică un sprijin moral cât de mic, o alinare temporară a singurătății lor...Deci este adevărat tot ce ai spus. Numai că...
      ... Numai că eu nu vorbesc despre sociabilitatea pe care o conferă biserica pe acest blog. Hai să separăm lucrurile între ele. În timp ce sunt perfect de acord că biserica este necesară din pct de vedere social, nu mai pot fi de acord că biserica creștină de azi mai satură sufletul și ridică intelectul așa cum ar trebui să o facă. Bisericile sunt pline de intoleranță religioasă, tradiție lipsită de viață, manipulare și...îmi pare rău să o spun, prostie și ignoranță. Dar toate pretind că sunt conduse de Hristos! Păi poate fi discrepanță mai mare între afirmația asta și realitatea strigătoare la cer?

      Acum...ce e de făcut? Sincer...nu știu. Dacă vrei gașcă( stupul de albine) poți merge la biserică și o vei avea. Vei avea confortul și siguranța pe care ți-o dă stupul. Dar dacă vrei adevăr...dacă-l vrei pe Hristos, trebuie să îl cauți în afara bisericii!!! Așa a fost, și așa va fi mereu. Și asta ptr că de fiecare dată când Hristos a dorit să intre în biserică ( nu mă refer acum neapărat la cel autentic), a fost dat în șuturi afară. Istoria evului mediu e plină de dovezi în acest sens. Iar adeventiștii, din păcate, nu fac excepție.

      Ștergere
    5. ( continuare)
      Înțeleg că nu ar rezista mulți la izolarea de stup, așa cum am făcut eu, dar crede-mă că nici asta nu mă mai convinge așa de tare. Și asta ptr că similitudinea cu stupul are o limită: în timp ce albina izolată de stup moare, nu tot la fel se întâmplă cu sufletul sincer care este izolat de biserică. Și asta o spun ptr că sunt convins că viața adevărată, din belșug - așa cum zicea chiar Isus - nu vine de la oameni, ci vine direct de la Isus!
      Concret: acum aproape doi ani, când prezbiterul bisericii din Spania mi-a văzut profilul de pe blog unde scrie că sunt a-religios, mi-a scris că voi cădea în prăpastia negării totale de Dumnezeu. Că îmi voi pierde credința definitiv. Ei bine, s-au scurs 6 ani de când am abandonat orice contact cu biserica, și credința mea în Isus, admirația mea față de lucrările Lui și despre genialitatea lui Dumnezeu este din ce în ce mai mare! Cu alte cuvinte...nu am murit spiritual nicidecum. Sunt fericit și îmi merge bine, în ciuda încercărilor mele personale dureroase!
      SĂ-MI EXPLICE MIE BISERICA CUM DE POATE FI POSIBIL LUCRUL ACESTA FĂRĂ EA!!! Cazul meu, ca unul care nu numai că nu mi-am pierdut credința în cea mai mare furtună a vieții, dar chiar mi-am întărit-o fără să fi fost cineva lângă mine, este o serioasă palmă peste obrazul celor care afirmă că biserica este esențială! Nu, nu biserica este esențială! Credința în Isus și foamea după adevăr sunt esențiale !

      Ștergere
    6. @ML
      Asa cum ziceai, analogia cu stupul este limitata. Oamenii pot trai fara stup, in fapt unii dintre ei chiar asta si-au fixat ca stil de viata sau chiar tanjesc spre asta, este ceea ce ii implineste. Ma gandesc la sihastrii, la calugari care se retrag si traiesc in izolare. Deci oamenii nu sunt dependenti de societate... ca albinele. Sau nu atat de dependenti, oricum.
      Ma gandeam insa la cum ar fi mai "potrivit" pentru omenire, pentru cei 7 miliarde de oameni. Ca extreme ma gandesc la 7 miliarde de sihastrii, fiecare construindu-si propria sihastrie si regasindu-se in aceasta sau, la extrema cealalta, o comunitate gigantica, un stup gigantic de oameni care sa vibreze la unison.
      Ambele sunt extreme, ...iar intre acestea realitatea umana are si comunitati mari, si comunitati medii, si comunitati mici si foarte mici, si sihastrie.
      Ti-am spus, apreciez la comunitatile religioase unitatea (atat cat exista, dar mai mult ca la atei, agnostici etc). Pe de alta parte, mai ales atunci cand sunt mari, aceste comunitati (inclusiv religii) sunt rigide. Probabil ca la un moment dat asta devine o chestie de alegere (de variante) si marimea lor nu permite sa fie prea flexibile. Daca permiti sau incurajezi diversitate de opinii, idei, interpretari intr-o comunitate mare si nu este controlat cumva asta, atunci se va ajunge, conform proverbului, cate capete atatea idei. Si atunci se duce unitatea pe apa sambetei...

      Intrebarea sau curiozitatea mea (sau poate chiar un ideal) ar fi daca poate exista vreun model de comunitate care sa vibreze la unison, cu un nucleu minim de idei comune care sa asigure aceasta unitate, aceasta vibratie comuna pentru 7 miliarde, sau 10 miliarde, sau 100 de miliarde de oameni... atat de diferiti de altfel.
      Sau daca intotdeauna vom fi asa, impartiti in mii de feluri.
      Care este nucleul invataturii lui Isus care ar putea uni 7 miliarde de oameni, fara a mai aparea interpretari, perspective diferite, diferente de opinii? Crezi ca exista ceva care ar putea sa uneasca 7 miliarde de oameni in aceeasi vibratie ...sau intotdeauna vor exista lucruri care ne dezbina mai puternice decat cele care ne unesc?

      ...Sau la nivelul de "jos" si cel mai "mic", ...ce ar putea sa uneasca si sa apropie 2 oameni si sa-i faca sa vibreze la unison si sa se inteleaga, ...oameni care sunt separati de idei, perspective sau interese diferite, ...atat de mult incat fiecare vede la celalt "minciuna", "rautate" si "venin"??? Exista ceva in invatatura lui Isus care sa apropie atat de mult si sa fie atat de comun tuturor, incat sa poata trece "muntii" diferentelor???
      Daca exista, acel model este ceea ce imi doresc, ...acela ar trebui sa fie "noua casa".

      Ștergere
  4. Nu dragul meu...nu este vorba de frică.Este vorba că ori ce adevar posibil, se gasește doar în HRISTOS;iar HRISTOS ESTE CAPUL BISERICII.Cine te poate crede,cînd tu vorbești de demolarea acestei biserici,sfidînd pe însăși ARHITECTUL ei.Hristos,”MÎNTUITORUL PACATOȘILOR”, a promis ca va venii după biserica Sa,...și nu după indivizi,...ratăcitori, care s-au priponit în duhul mintii lor, de știință(pe nedrept numită așa) și filozofie umana.Cît despre biblie,ai afirmat(în alt articol)ca Dumnezeul pe care L-ai descoperit tu este mai mare decît aceasta.Cine să te creadă???...Poate filozofii s-au savanții?Dar bunicul și bunica de la țară?Ei n-au dreptul la mîntuire?Ce pacat că te-ai departat atît de mult de asemănarea cu HRISTOS! semnează cu tristețe, un adventist antipatic din biserică biserică. CRISTI POP MARAMUREȘ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog frumos, Cristi, spune-mi și mie: Hristos este capul cărei biserici în mod concret?!?

      Ștergere
    2. Martin , nimeni nu a spus ca te ocupi numai cu critica pe acest blog, se vede asta de la oposta, sugestia de a schimba tonul muzicii era a mea iar familia cu pricina s-a poticnit in acest ton, atata tot; iar in ce priveste construirea a ceva nou nu am inteles foarte bine: vrei sa contruiesti ceva nou in biserica, dupa ce darami ditamai catedrala adventa, tu fiind in afara bisericii, sau cum ?, ca nu inteleg planul tau.
      O zi frumoasa.

      Ștergere
    3. Cristina,
      Eu nu am nici-un plan și nici-o intenție. Sunt prea mic ca să lupt cu ditamai mașinăria adventistă...Eu am doar simpatie pentru OAMENII din biserică care sunt înlănțuiți în dogme și crezuri false...și mai am de asemenea o nestinsă foame după adevăr. Pentru că e și normal să fiu frustrat când văd că am fost manipulat și mințit 30 de ani.
      Din ceea ce aflu eu, doresc să împărtășesc ceva și cu anonimii din biserică care mă trimit grațios în brațele lui Lucică ( vezi mai sus un astfel de individ). Cine știe...poate că îmi vor mulțumi într-o zi...Dar eu nu fac blogul ăsta ca să culeg laude și mulțumiri. Puțin îmi pasă mie de laude sau de bârfe prostești la adresa mea. Mie îmi pasă doar de adevăr, oricât de dureros ar fi acesta. Așa că cine citește, să înțeleagă...

      Ștergere
    4. Tocmani pentru ca ai simpatie pentru oameni in general si pentru oamenii din biserica in special, ti-am sugerat schimbarea tonului cu care scri, si nu mai fi frustrat ci sa fii fericit ca ai descoperit manipularea si minciuna in care sunt inca multi, iar picioarele in fund primite in biserica nu au fost decat pasi inainte catre Hristos si adevar.
      Familia din tm din exemplu, chiar sunt oameni de treaba dar asa cum spui cred ca le este putin frica sa mearga in alta directie decat merge biserica si ca iei sunt multi dar probabil pana nu le ajunge cutitul la os nu o sa faca nimic. Nu pot decat sa cred ca trezirea lor si a altora sa se faca cat mai repede si chiar ci prin blogul tau. Asa ca cine citeste , sa inteleaga!
      O zi frumoasa.

      Ștergere
  5. imi pare rau ca ai adunat atata ura in suflet. esti un om trist. daca ai atins cerurile cu varfurile degetelor... asta ramane la constatarea celor din jurul tau. probabil ca si tu stii in adancul sufletului care este adevarul.
    as vrea sa-ti raspund eu la intrebarea pe care i-ai adresat-o lui Cristi - cred ca adventistii nu au afirmat niciodata ca Hristos este capul bisericii adventiste, desi asa se doreste, ci este capul bisericii din care fac parte membrii oricarei religii, atata timp cat iubirea lor pentru Isus este sincera.
    cred ca invitatul acestei emisiuni este mai crestin decat tine - reactia lui la gafa facuta de Dumitrascu a fost cu totul simpatica. ia exemplu.
    ma rog ca Dumnezeu sa-ti aduca pace-n suflet.
    Oana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana,

      Dă-mi voie să te contrazic. AR TREBUI să fiu un om trist și plin de ură având în vedere chinul sufletesc la care sunt expus de 4 ani. De fapt, unii prieteni buni chiar mi-au spus că ei ar fi înnebunit de durere să fi fost în locul meu. Îți mulțumesc că te rogi ptr mine( dacă chiar o faci...), dar țin să spun că am pace în suflet în ciuda acestui chin imens. Și îi mulțumesc și eu cerului că mă vindecă pe zi ce trece de rana imensă din suflet, rană pe care nu o doresc nimănui dintre anonimii grațioși de pe aici sau din biserici.
      Pentru că...după pierderea cuiva drag prin moarte, nu este rană mai imensă după părerea mea ca unui tată să-i fie interzis de peste 4 ani de zile să aibă cel mai mic contact cu fetița lui, în timp ce persoana care face acest lucru( care interzice) este un om de afaceri din comitetul bisericii, care cotizează cu vârf și îndesat zecime și care se urcă la pian în sabat și cântă frumos „ Domnului ”... Numai Dumnezeu știe ce e în sufletul meu. Cu toate astea urăsc de moarte doar ipocrizia, nu și pe ipocrit.
      Nu am intenționat niciodată să dezvălui asta public, ptr că știu că nici asta nu aduce nimic, în afara unor eventuale reci „păreri de rău ”. Dar m-ai provocat, și nu m-am putut abține. Și poate că e bine ca să se știe totuși de unde am atâta „ venin ” în mine. :-)

      Ștergere
    2. iti inteleg frustrarea si supararea, si poate nu voi fi in stare sa-ti inteleg niciodata durerea. cred ca "pacea din suflet" la care m-am referit o intelegem diferit. eu cred ca pacea in suflet iti da un sens de viata, numai langa Dumnezeu. daca ai pace in suflet, din punctul meu de vedere, nu poti sa arunci cu noroi nici chiar peste cei rai, dusi, ipocriti, tirani, pierduti, si cum vrei sa-i mai numesti. da, in biserica adventista sunt multi dintre acestia. da, este greu sa accepti ca o biserica cu atatea imperfectiuni ar putea fi biserica lui Dumnezeu. dar ce bine ca mantuirea-i personala! as vrea sa-ti aline Dumnezeu inima si ai puterea de a ierta si de a-L lasa pe Cel Vesnic sa judece si sa condamne. daca gandesti altfel, atunci spune-ne cine este cel care iti provoaca atata suferinta. da-ni-l si-l vom omori cu pietre.
      Sper ca timpul pe care-l petreci in asteptare ca sa te reintalnesti cu cel/cea pe care ai pierdut/o prin moarte sa ti se para ca o clipa. Si-o sa ma rog, cu singurata, sa-ti strangi fetita in brate cat mai curand, in fiecare seara inainte de culcare.

      ma cheama Oana, si locuiesc in San Bernardino, California
      pe tine cum te cheama?

      Ștergere
    3. Oana, îți mulțumesc frumos ptr cuvintele tale. Acum știi care este cauza profundă a limbajului meu tăios, deși repet, nu am intenționat niciodată să fac public asta ptr că mi-e silă de „ mila ” oricui...E adevărat că limbajul meu s-a degradat în ultimii ani, dar numai Dumnezeu cunoaște motivele ascunse care stau în spatele acestei degradări. N-o spun ca o scuză, ci ca o explicație.

      Am învățat ceva uluitor în ultimii ani, ceva care m-a marcat. Aici în Germania mi-au făcut bine numai persoane cu un limbaj necizelat atunci când treceam prin cea mai grea depresie a vieții. Și asta în timp ce „ frații ” din „ poporul lui Dumnezeu ” mă dușmăneau și judecau pentru părerile mele personale cu privire, să zicem , la trinitate. Atunci am înțeles că NU CONTEAZĂ ALTCEVA DECÂT SUFLETUL OMULUI. Nimic altceva. Omul judecă după ceea ce vede și aude, Dumnezeu judecă după intențiile adânci din spatele faptelor, după sinceritatea sufletului. Băieții ăia care au jucat în viața mea rolul samariteanului milos ...erau și sunt destul de spurcați la gură uneori. Dar AU FĂCUT MULT BINE UNUI NECUNOSCUT. Cum interpretezi tu asta? Pe mine unul m-a lăsat fără grai și a fost o dureroasă lecție de viață.
      Nu spun asta ca și când ei ar fi acum modelele mele. Nicidecum. Dar cred că ai înțeles ce am vrut să zic. Niciodată nu e bine să judeci după aparențe.

      Încă odată, mersi ptr cuvinte. Mă chiamă Dumitru George și locuiesc în Nowhere, No Man's Land.

      Ștergere
    4. George,
      imi cer iertare ca ti-am provocat sila prin " mila" pe care mi-a provocat-o povestea ta. ia-o cum doresti.
      spui ca oamenii aia nu sunt modelele tale, dar cine este modelul tau? poate ca oamenii aia atata stiu, n-au avut contact cu ceva mai bun. dar tu, care afirmi ca stii si cunosti atatea? spui ca - Dumnezeu cunoaste motivele... eu personal cred ca Dumnezeu nu acorda nici o circumstanta atenuanta la ceea ce noua personal ne placem sa credem ca e ok, ca Dumnezeu intelege. daca intr-adevar iti pasa, i-a modelul lui Isus. imi pare rau, dar eu nu vad nimic din caracterul Lui in misiunea pe care ti-ai incredintat-o.

      sa-ti dea Domnul tot ce-ti doreste inima si sa implineasca El toate planurile tale
      si cred ca El va implini aceasta fagaduinta in dreptul tau cand nu vei mai fi preocupat de intrigi, biserici, pacate, ci, tinta iti va fi sa-L cunosti pe El, si atata!

      Oana

      Ștergere
  6. Pentru o persoana sincera, adevarul celor eprimate, conteaza mai mult decat forma in care se exprima. Personal, ma deranjeaza infinit mai mult prostia ambalata in exprimari academice insotita de zambete largi(ce om bun,iti vine sa zici cand ii auzi vorbind), decat un adevar spus direct intr-o forma perceputa ca fiind mai bruta.
    .Draga ML ,nu te laud, pt.ca cred ca nici nu ai nevoie de asa ceva, insa cred ca mergi pe un drum bun, incercand sa deschizi si altora ochii in legatura cu ¨arendasii viei Domnului¨.
    Un singur lucru cred ca mai e de zis, nu trebuie ca cineva sa darame totul ci ¨...unele lucruri trebuiesc daramate, iar altele zidite in locul lor.¨

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred cu tărie că singurul lucru care nu trebuie dărâmat este credința puternică în moartea și învierea lui Isus Hristos. Asta este vestea cea bună! Asta este temelia ! Restul majorității lucrurilor care se aud pe la amvoane este rezultatul teologiei evului mediu, care înrobește sufletul și-l ține permanent în frică ( că nu e desăvârșit, că trece cazul lui pe la judecată, etc, etc). Isus este eliberarea și bucuria. Religia este robia și moartea sufletului. Asta încerc să spun pe aici. Cine are ochi să vadă,bine. Cine nu, nu.

      Ștergere
    2. As vrea sa-i dau anonimului care a scris, ca conteaza mai putin forma in care exprimi adevarul, atata timp cat e adevar, de fapt sa-i relatez o mica experinta din scurta mea viata de biserica: acum cativa ani impreuna cu niste frati dintr-o biserica micuta din Romania (am fost 5 in total)am gasit noi niste adevaruri in spiritul profectic si in biblie si ne-am gandit sa le spunem si celor dinbiserica noastra unde ne intalneam sabat de sabat si nu numai lor. Doar ca aceste adevaruri nu prea corespundeau cu niste indicatii trasate in scris de niste frati din conducerea bisericii referitor la cum ar trebui sa credem(nu doar noi ci toti din biserica). Noi am vrut sa spunem si am spus doar adevarul asa cum am crezut noi ca este bine, in forma bruta, sus si tare sa ne auda toata tara, si ne-au auzit, doar ca ce s-a auzit nu a fost adevarul pe care vroiam sa-l transmitem (sau ma rog nu in masura in care am fi vrut noi)ci s-a auzit ca in cutare loc niste fratiori mai tineri si mai nelinistiti fac scandal. Ne-au vizitat oameni importanti din biserica ca sa ne calmeze, dar noi nuvedeam ce este de calmat ca noi ziceam doar adevarul. Ce a fost mai dureros, nu a fost faptul ca ne-au dat afara din biserica ( desi la ora aia pt mine a fost), ci faptul fratii nostrii din biserica locala nu au inteles nimic din mesajul nostru si practic nu au prea inteles mare lucru din acel ADEVAR. Ce a urmat? Unii din noi au reintrat in biserica cu aceleasi crezuri pentru care au fost dati afara doar ca sa stie si fratii nostrii din biserica locala care era acel ADEVAR; si ce a fost frumos, a fost ca fratele care a ridicat primul mana pt excluderea noastra acum predica, (nu stiu daca il mai lasa), asa cum stie el acel ADEVAR de la anvon,iar noi ce-i 5 suntem care pe unde putem, dar mai putin in biserica. Asa ca conteaza si forma in care spui un adevar, conteaza si cui te adresezi si probabil mult alti factori, iar eu consider ca atunci cand sta in putinta noastra ca un adevar, o parere, o critica sau ce o fi, poate fi rezentat de o asemenea maniera incat sa aiba si efect nu vad de ce sa nu o faci. Asta am vrut sa-i sugerez la Martin.

      Ștergere
  7. MArtin,chiar e nevoie de retorică?Să știi ca ți-am citit artiocolele și mi-am dat seama despre orientarea ta actuala, în ce privește și subiectul acesta despre biserică...Înainte de ați răspunde concret la întrebare,aș vrea să știi ca și eu ca și alți frați adventiști, am întrebări, am frămîntări, am decepții...(inclusiv cu privire la doctrină)dar nu pot și nu voi putea niciodată să fiu ispitit,să arunc anatema, asupra bisericii AZȘ ,biserică către care Duhul Lui Dumnezeu mi-a călăuzit pasii cu multă migală și cu multă răbdare încă din copilarie.Tu ceri ARGUMENTE? Cărturarii și fariseii au cerut semne;dar nu li s-a promis decît ”semnul lui Iona”...Prin Filip,ucenicii au cerut și ei DOVEZI(ce decepție!)Sa umbli cu Hristos și sa nu-L recunoști? Da dragul meu, e posibil sa fi fost în biserica Lui Dumnezeu și sa nu-ți fi dat seama că Hristos este capul acestei biserici.(s-au mai trist sa nu fi cunoscut niciodată călăuzirea Duhului Sfînt) Acum,o altă întrebare retorică pt un răspuns concret:Cunoști vreo altă biserică în afara BAZS al cărei cap sa fie HRISTOS? același CRISTI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristi draga,

      Mai nepriceput fiind eu, am cautat sa vad cine e capul BAZS si uite ce'am gasit pe website-ul oficial:

      http://www.adventist.org/world-church/presidential/index.html

      Capul BAZS (SDA) este, se vede treaba, Ted N.C. Wilson.

      Ștergere
  8. Cristi, crezi prietene ce vrei. Trezirea la realitate e dureroasă. Dureroasă rău, te asigur. Dacă vrei să te legeni în continuare într-o siguranță falsă AZS, crezi ce vrei. Dar dacă vrei să faci voia lui Dumnezeu, și nu a oamenilor, vei ajunge probabil într-o zi să discerni ce scriu eu pe aici.
    BAZS nu mai are nimic de-a face cu Hristos începând cu 1888. V-a spus-o chiar EGW, într-o viziune de noapte din timpul conferinței de la 1888. Dacă nici pe ea nu o credeți, cum mă veți crede pe mine?!?

    Există o singură biserică al cărei Cap este Hristos. Pune mâna și citește fără prejudecăți cartea lui Jones „ Aceasta este biserica”. și mai vorbim pormă...

    RăspundețiȘtergere
  9. Martin,crezi ca exagerările,interpretarea subiectivă a faptelor s-au crearea de confuzii...ajută la ceva? Daca Hristos a fost capul BAZS pînă la 1888(adică pînă la Jones)după cum dai de înțeles,cine se poate erija în judecatorul acestei boiserici, în afară de Hristos? (după această dată) EGW.,Jones??Nu dragul meu...EG.WHITE,a rămas consegventă credinței ei, că această biserică este ”obiectul suprem al atenției Lui Dumnezeu pînă la sfîrșitul timpului”.Viziunea din timpul conferinței de la 1888 a descoperit revolta conducătorilor, fată de tratatele lui Jones și Wagoner, cît și față de susținătoarea lor EGW;însă ea nu vorbește nimic despre anatemizarea bisericii,în ansamlul ei.(aceasta este o interpretare falsă)Sînt de `acord că acești soli ai Lui Dumnezeu(Jones și Wagoner)au descoperit prin revelatie divină cel mai minunat adevăr despre Hristos...anume că, dovada neprihanirii Lui, a constat în unitatea dintre divin și uman...(ca esență)ceea ce e nevoie sa se întîmple cu fiecare dintre noi pt mîntuire.Însă,nu sînt de`acord că ei ar fi sugerat prin scriirele lor că BAZȘ,ar fi încetat să mai fie biserica Lui Dumnezeu.(iarăși o interpretare falsă)Cît privește pe Ted N.C. Wilson,,sa nu creem confuzie...omul ca președinte,are sensul de conducator,administrator s-au chiar slujitor...Hristos ca și CAP,are sensul de proprietar, de arhitect(înțelegem lucrul acesta în primul rînd prin ”răscumpărare”etc)Apoi despre trezire să lăaăm judecata pe seama Lui Dumnezeu,în sensul ca EL nu poate greși atunci cînd se uită în ochii noștrii...(sper să mă`nțelegi) CRISTI

    RăspundețiȘtergere
  10. Măi Cristi, fii consegvent :-) Dacă accepți că revolta conducătorilor din 1888 a fost împotriva lui E W, ATJ și EGW, care aveau ceva de spus de la Dumnezeu, atunci de fapt împotriva cui a fost revolta, hm? Nu împotriva lui Dumnezeu?!? Desigur, că doar și EGW ți-o spune, de mii de ori în Writings 1888, un volum în engleză pe care mă îndoiesc că l-ai citit .

    Deci, să recapitulăm ca la clasa 1-a. Dacă accepți că revolta de atunci a fost împotriva lui Dumnezeu( că doar așa zice și EGW) și dacă mai accepți că biserica AZS niciodată nu și-a recunoscut public acest păcat și niciodată nu s-a pocăit de el( asta nu știu exact, zic si eu)....atunci cum spuma mării mai este biserica AZS biserica lui Dumnezeu iar Hristos capul bisericii? Hai că deja îmi pierd răbdarea...până și un copil de 6 ani ar pricepe repede realitatea. Dar VOI NU VREȚI MĂI. Voi nu vreți să o pricepeți. Ați pomenit de la părinți religia adventă și sunteți în stare să mergeți cu ea până la moarte. Exact cum zic ortodocșii când vă duceți cu cărțile la ei „ e păcat mamă să ne schimbăm religia”...așa sunteți și voi. Vă e frică de adevăr și vă gândiți numai la mântuirea voastră. Ar trebuie să fie exact invers: să vă pese de mântuirea ALTORA și să vă intereseze NUMAI adevărul. Dar voi trăiți într-o lume de-andoaselea, numai a voastră. Poți să rămâi acolo dacă ții morțiș, nimeni nu zice nimic. Dar nu mai îmi citi blogul, că mi-l citești de pomană.

    RăspundețiȘtergere
  11. Încă ceva: ideea generală că biserica ta este biserica adevărată sau poporul lui Dumnezeu este cea mai nenorocită dintre toate ideile religioase. Te face să te crezi automat( deși nu spui cu gura asta) buricul universului, sfântul sfinților, și mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Adică exact ideea de la care a pornit inchiziția. Nimeni nu e mai drept ca tine. Nimeni nu are adevărul decât tu. Iar modestie, umilință, sinceritate și foame după adevăr ioc. Este un microb diabolic extrem de fin această idee...desigur...susținută cu versete biblice și citate din mărturii.

    Bullshit. Totul e un mare rahat. Sau vorba înțeleptului: nimic nu e nou sub soare. Totul este deșertăciune și goană după vânt. Nebuni paranoici care se cred poporul ales și oameni simpli cu adevărat de valoare care sunt nebăgați de nimeni în seamă. Așa a fost și așa va fi mereu până la sf timpului...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai la obiect si mai simplu nici ca puteai sa zici: " Iar modestie, umilință, sinceritate și foame după adevăr ioc. ".

      Aceasta atitudine a creeat monstrisorii care sunt inghersuiti in biserici sambata de ...duminica in zilele noastre. Aceasta atitudine a creeat intelectualii fundamentalisti ca prof. Laiu...si altii. Aceasta atitunine a creat glumele de oameni gen Dumitrascu. Si tot aceasta atitudine va creea idiotii care'i vad de buni pe cei mai sus enumerati si..atitudinea lor.

      Ștergere
    2. Martin dragule...ca unul care iti urmaresc blogul am o mare rugaminte la tine...nu mai folosi cuvinte (neacademice ca sa nu spun vulgare si de cartier) gen bullshit, mare rahat, misto etc. pe care le-am regasit atat in articole cat si in comentariile tale. Am pretentia de la tine ca esti un om cizelat. Te rog de dragul meu si a altor cititori ai blogului tau sa tii cont de aceasta sugestie. Multumesc!

      Ștergere
  12. Concluzia la care am ajuns mai nou este ca ideea de biserica e o boala psihica aparuta in urma nebuniei omenirii si a inaltarii de sine. Dumnezeu nu are nevoie de biserici, de rituale, de teorii si nebunii. Ci doar de creaturi care rezoneaza in dreptul dragostei sale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici măcar asta n-aș spune, dacă îmi dai voie. Dumnezeu nu are nevoie de creaturi care să-L laude pentru ceea ce face, că doar nu e Kim Jong-Il sau Kim Jong- Un. Noi, ca și creaturi ale sale, avem nevoie să pricepem și să lăudăm dragostea Lui. Ne face bine nouă, la psihic, să știm și să credem în dragostea Lui.

      Ștergere
    2. Asta ar insemna ca Dragostea nu are nevoie de feedback...ceea ce mintea mea refuza sa accepte.

      Ștergere
  13. Cristi, dragule,

    Lasa vorbele mari si mestesugite, ca alea tin la copii. Nu e nicio confuzie: Ted N.C. Wilson este presedintele, seful, capul BAZS.

    Cauta si arata'mi un singur pasaj din Biblie in care sa se vorbeasca despre alegerea sefilor asa cum se face acum in BAZS, cu propuneri, candidati, voturi etc. Apostolii au tras la sorti, ca sa'l lase pe Dumnezeu sa decida. Alegerile cu voturi sunt din sistemul politic grecesc.

    Si, intre timp, citeste ce parere are Dumnezeu despre dogma catolica (da, e doar o dogma catolica) a alegerilor 'inspirate' de vreun Spirit (daca e ala sfant sau celalalt se vede dupa efecte), la episodul cu Saul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare...tare de tot faza asta cu alegerile „inspirate ” de vreun spirit...Cât de orbit poate să fie cineva ca să creadă că Duhul Sfânt se ocupă cu sisteme omenești de vot?!?

      Ștergere
  14. @Martin: "spune-mi și mie: Hristos este capul cărei biserici în mod concret?!?"
    Capul bisericii ecumenice care formeaza NWO

    RăspundețiȘtergere
  15. Dragii mei fara cultura, daca ati cauta si voi mai multe informatii inainte de a scrie orice va vine in mintea aia de 2 bani ati sti mai multe.. Hristos nu este capul nimanui..ori esti cu Dumnezeu, ori impotriva lui..atata timp cat crezi in el absolut nici o religie si biserica nu conteaza! dar tot venind vorba..am cateva paragrafe pentru voi sa meditati:
    “Puteti citi Biblia de la Geneza la Apocalipsa si nu veti gasi un singur verset care sa autorizeze sfintirea duminicii. Scripturile obliga la pazirea religioasa a sambetei, o zi pe care noi n-o sfintim niciodata.” Cardinal Gibbons, The Faith of our Fathers, pag. 89 (108)
    avand in cont ca va legati de advevntisti, ei fiin singurii care tin legea Bibliei, ca pana la urma urmei, ce este religia decat faptu ca se crede in Dumnezeu si in Biblie, adevarat? sau aveti altceva de comentat in legatura cu asta??

    “Duminica este doar o creatie a Bisericii Catolice.” American Catholic Quarterly Review, January 1883
    “Duminica este doar o lege a Bisericii Catolice.” American Sentinel Catholic, June 1893

    Daca protestantii ar urma Biblia s-ar inchina lui Dumnezeu in Sabat. Tinand duminica, urmeaza o lege a Bisericii Catolice.” Albert Smith, Chancellor of the Archdiocese of Baltimore, February 10, 1920


    “Biserica Catolica a schimbat pazirea Sabatului in duminica prin dreptul autoritatii divine, infailibile data ei de fondatorul ei, Isus Christos. Protestantul care pretinde Biblia ca singur indrumator al credintei, nu are nici o baza pentru pazirea duminicii. In aceasta chestiune, adventistul de ziua a saptea este singurul protestant consecvent.”The Question Box, The Catholic Univers Bulletin, August 14, 1912"

    sper ca prin aceste texte sa va fi luminat putin mai mult mintea si vorbele pe care, inainte sa le scoateti...ganditi-va!

    Toata lumea face greseli, nimeni pe aceasta lume nu este perfect!

    RăspundețiȘtergere
  16. STimate anonim,cultura,e de mai multe soiuri...adică ca să-ți dai seama de ce factura e, trebuie să te uiți mai bine în oglindă.Cît despre cei fără cultură ei nu au prejudecăți,pt că sînt imuni la stres Așa că nu-i subestima,pt că sînt în avantaj(cel puțin,așa se cred)din convingere.Apoi,tu ce zici ca om de cultură... ce legătură are Capul bisericii,cu sîmbăta?(chiar dacă în alt context ar avea) „un alt anonim pt tine,fără cultură”

    RăspundețiȘtergere
  17. Cine sunt cei care din umbra au condus dintotdeauna lumea si o conduc si la ora actuala? Nu iudeii? Cui se inchina ei si ce zi pazesc? Nu "dumnezeului" vechiului testament....pazind sambata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonime dragă, o recomandare: mai lasă clipurile yutub cu conspirații idioate la o parte, și mai pune mâna și pe o carte serioasă din când în când. Uite...poți începe cu biblia. :-)

      Ștergere
    2. Corbule, biblia, cartile EGW, Waggoner,Jones,etc le-am "mancat" cat am fost adventista...Acum urmeaza disectia lor...si conexarea datelor la factele politice.

      Fiecare cum alege...nu? Libera alegere:-)

      Numai bine!

      Ștergere
  18. Martin,după nenumărate revolte împotriva Lui Dumnezeu,Israel a ramas totuși POPORUL ALES pînă la Hristos...de ce oare? Erau ”conducătorii”(preoții de la templu)de pe vremea prof Ezechiel mai de încredere...decît conducătorii BAZȘ de la 1888? Pe de altă parte,a crede astăzi în ”răzvrătirea împotriva Lui Dumnezeu”(ca sintagmă)e o utopie...(vorbesc în nume personal)Oamenii nu s-au razvrătit niciodată împotriva Lui Dumnezeu,ci împotriva propriei lor ființe.(fie personal fie colectiv)Necredința bigotismul,idioțenia s-au paranoicul, acționează întotdeauna împotriva propriei noastre ființe, grabind pe zi ce trece condiția de neființă. Cît privește biserica Capul ei și cine are dreptate,trebuie să recunoaștem ,că biblia are răspunsul și la această problemă.(nu ne rămîne decît s-o studiem) succes Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristi...

      Biblia NU ARE toate răspunsurile, ptr că nu e scrisă de Dumnezeu, ci de oameni. Iar oamenii nu au toate răspunsurile. Apoi, dacă totuși are unele răspunsuri, fiecare le înțelege și intepretează în mod diferit. Și problema n-ar fi asta....Ci faptul că își impun unii altora părerile. De-aia mi-e mie silă. Așa ceva se numește religie...

      Ștergere
  19. Martine,

    Astia alde Cristi sunt din categoria 'da si du'te'; cam la fel, dar mai grav decat aia ce intra si injura 'pocait', adica fara puli, ca's 'cuvinte porcoase', da' la fel de jignitor si jegos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești al doilea care îmi spune același lucru. I-am spus și lui Mizantropescu: n-am nevoie de nșpe mii de comenturi, și nici să fac din blogul meu o Mecca de agramați religioși care nu-și cunosc bine nici măcar limba română. Prefer trei comentarii, dar scurte și serioase. O să iau măsuri cât de curând, ca să nu îmi devină forumul ca cel de pe Oxigen.

      dar e și asta o lecție, ptr cineva care vrea să vadă ceva...

      Ștergere
  20. Domnule ML, am și eu o rugăminte, așa în calitate de „protejat” al dumitale. Încetează te rog să mai intri în rolul de avocat al meu, în special atunci când ai de deversat răutăți împotriva bisericii mele și a colegilor mei. Nu am nici o nevoie de lobby, din partea nimănui, cu atât mai puțin din partea unor oameni a căror viziune despre religie o urăsc. Dumnezeu să-ți plătească pentru toată slujba pe care o faci celuilalt!
    Florin Lăiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „ Dumnezeu să-ți plătească pentru toată slujba pe care o faci celuilalt! ”

      Asta ce a fost?!? Binecuvântare sau blestem?!?

      Nu sunt avocatul nimănui, d-le Lăiu, doar detest nedreptatea și ipocrizia strigătoare la cer a celor care își zic „ frați ” ai tăi, dar care te sapă pe la spate și te sancționează pentru felul în care gândești! Că tu îți iubești acum mai degrabă călăii decât adevărul că oamenii ăia chiar își bat joc de munca dumitale ( în timp ce eu petrec ore întregi să o traduc din engleză pentru publicul larg adventist )...arată cât de ridicolă și penibilă a devenit situația în care te afli. În sensul că unul ca mine ( care critică biserica) apreciază mult studiul tău, iar colegii dumitale ( cu care eventual te speli pe picioare la Sfanta cină) scuipă semințe și pe tine, și pe studiul tău! Mari și încurcate sunt căile trinității...

      Ștergere
  21. Dragă Martin, nu mă înţelege greşit. De la Facere încoace, blestemele lui Dumnezeu au fost cele mai mari binecuvântări ale noastre. Nu văd de ce te deranjează "blestemul" meu. Eu doresc ca Dumnezeu să dea oricui după faptele lui, aşa cum deja El a făgăuit. Nu este invenţia mea. Iar dacă ar fi fost invenţia mea, tot nu reprezintă mare lucru, devreme ce Dumnezeu nu împlineşte cuvintele oricui. Te ocupi prea mult cu ceea ce judeci tu că este nedreptate şi ipocrizie, condamnând vehement simple gafe omeneşti. Dacă te lauzi cu un Dumnezeu "mai bun" decât cel biblic, care nu Se supără niciodată şi nu bate pe nimeni, tu de ce ai atâta plăcere să condamni pe alţii în articolele tale? Eu îmi cunosc mai bine prietenii şi fraţii şi falşii prieteni sau fraţi, decât îi cunoşti tu. Înţeleg că munceşti din greu ca să traduci manuscrisul meu, dar ascunzi faptul că eu nu ţi-am permis acest serviciu. Nu am permis nimănui publicarea manuscrisului în engleză sau în traducere. Sunt curios dacă vei avea curajul cavaleresc de a posta acest comentariu pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu nu confund critica către o instituție ( fie TV Speranța, fie AZS ) cu critica către o persoană. Cred că în critica către o instituție poți fii obiectiv, mai ales dacă ai făcut parte din acea grupare/instituție, pe când în critica către o persoană poți fi subiectiv, deoarece nu cunoști adâncul sufletului nimănui. În articolul de față am criticat oarecum gafa lui Liviu Dumitrașcu numai în contextul mai larg al gafelor adventiste. Altfel nu. Iar în tot acest context evreiesco-românesc ești implicat și dumneata. NImeni nu neagă că îi cunoști de o mie de ori mai bine ca mine pe acei „ frați ” care ți-au făcut ce ți-au făcut. Dar toată lumea serioasă care privește din afară conflictul respectiv poate să vadă subiectivismul tău mare cât un munte, din moment ce îi aperi pe cei cu care te însoțești ( încă). Ar fi culmea să-ți cer să fii obiectiv, privind lucrurile din afară. Pur și simplu nu poți, deoarece inima bate pentru AZS. Ești trup și suflet cu această biserică. asta este...

    Am postat răspunsul meu la negația ta de a traduce articolul, dar probabil nu l-ai citit: http://resetyourreligion.blogspot.de/2012/08/doctrina-sanctuarului-geniu-adventist_1937.html?showComment=1344744751539
    Nu ascund nimic pe acest blog, cu excepția vulgarităților, grosolăniilor și atacurilor evidente la persoană. Ca dovadă, aveți aici un dialog recent desrpe asta pe pagina mea de Facebook : Dumitru George, 12 august.

    RăspundețiȘtergere