duminică, 17 februarie 2013

Geneza 1 și 2 - marea agitație adventistă

      

     Acum 7 ani, mai precis prin vara lui 2006, o agitație fără precedent a cuprins biserica adventistă mondială. Ce se întâmplase? În urma unor elaborate studii anonime contra doctrinei trinității, dar mai ales a apariției internetului care putea acum să faciliteze enorm fluxul de informații  și să-l pună la îndemâna tuturor, biserica era zguduită de „scandalul trinității”. Pe tot cuprinsul globului, zeci și zeci de membri adventiști, altădată credincioși bisericii, se disociau acum public de doctrinele acesteia, dintre care la loc de frunte făcea parte doctrina trinității. Sistemul intrase în panică. Stabilitatea și unitatea bisericii erau serios amenințate. Iar contraatacul devenea imperios necesar. Așa au fost tipărite acele „lecțiuni” în favoarea dogmei trinității, prin care conducerea spera din răsputeri să închidă gura ereticilor și să stingă incendiul. Dar incendiul nu s-a stins deloc. Dimpotrivă, la 7 ani de-atunci, în pofida eforturilor disperate ale bisericii, un alt mare „scandal” mătură azi adventismul la nivel mondial: veșnicul conflict dintre creaționism și evoluționism. Iar de data asta… nu mai sunt în joc doar  simple pagube colaterale ( a se citi câțiva „terchea-berchea” nesupuși conducerii ), ci însă validitatea creștinismului în sine. 


    De data aceasta lucrurile devin serioase chiar și pentru îngâmfata biserică, obișnuită să privească de sus, cu autoritate și dispreț, pe anonimii din tranșeele teologice. Iar problemele ei se înmulțesc văzând cu ochii: tinerii încep să gândească tot mai mult cu propriul creier, afluxul de informații despre evoluție și știință în general este copleșitor și la îndemâna oricui interesat, pastori precum Sorin Petrof sau Edi Constantinescu încep să se disocieze tot mai clar de adventismul doctrinar al secolului 20, exodul de tineri din biserică crește în mod amenințător. Un cutremur de magnitudine nemaivăzută clatină din temelii la ora actuală adventismul. De data aceasta gluma chiar se îngroașă: dacă darwinismul se dovedește a fi adevărat, creștinismul însuși este un fiasco, iar Hristos … un mincinos. Nu mai este așadar vorba doar de integritatea și unitatea unei instituții sub asediul necruțător al săgeților ereticilor de afară. De data asta este vorba chiar despre speranța creștină în sine, iar implicațiile sunt uriașe. 

    Tocmai acesta este motivul pentru care am dedicat temei evoluționismului/creației o atenție specială pe blogul meu în acest an. Nu… nu din perspectiva celui care „ are adevărul ”. Ci din perspectiva aceluia care sapă cu frenezie după el. Nu din unghiul de vedere al ateului sigur pe sine și de ideologia deterministă care îl posedă poate fără să știe. Ci din punctul de vedere al unuia care recunoaște pentru prima dată că adevărul este dincolo de știință, dincolo de religie, chiar dincolo de biblie. Ori… dacă există infima probabilitate ca acest adevăr să te facă liber.. se merită să sapi după el, coste aceasta oricât ar costa. 

     Trecând acum direct în miezul problemei, am avut ieri, preț de doar câteva minute, bunăvoința să-l ascult pe Florin Lăiu la Londra.  Deși apreciez calitatea lui ca profesor de teologie , a-l asculta ca orator este un chin, mai atunci când încearcă să vorbească publicului despre … galaxii și astronomie ( e ca și cum m-aș apuca eu să vorbesc altora despre gramatica limbii ebraice ). N-am putut să-l ascult mai mult de 10 minute.  În schimb, nu pot să nu-i dau dreptate în ceea ce privește concluzia discursului său: 

  „ Dacă dăm la o parte Geneza 1 și admitem evoluționismul, atunci acceptăm o evanghelie a morții, a nonsenului, a nihilismului, și a totalei lipsei de speranță.  Pentru că evoluționismul nu ne aduce nimic din toate acestea. ” 

    Este adevărat că mulți tineri altădată activi din biserică au ales în ultimii ani ateismul pur, tocmai datorită acceptării evoluționismului darwinian. Este adevărat că în spatele determinismului darwinian, așa cum este el prezentat azi în lumea academică, în presă sau în documentare, supranaturalul, Dumnezeul creator, nu-și mai găsește niciun loc. Este adevărat că dacă omul a evoluat din primate, iar conștiința de sine, moralitatea și capacitatea de a empatiza  i-au venit pur și simplu de la sine, de-a lungul a milioane de ani, fără absolut niciun fel de aport supranatural, atunci Dumnezeu este doar reminiscența grotescă a lumii antice care tremura îngrozită la auzul vreunui trăznet, sau aducea jertfe umane în perioadele de secetă. Într-adevăr, aici este mult mai mult în joc decât pierderea unor membri din biserică. Aici este vorba despre aruncarea la gunoi în mod definitiv a mesajului biblic în sine. 

     Ce trebuie făcut așadar? Trebuie îmbrățișat evoluționismul darwinian cu patimă, dacă până acum fuseserăm entuziasmați de viziunile perimate despre creație ale lui Ellen White via Thomas Burnet sau James Ussher, a cărui cronologie biblică despre apariția vieții pe Terra este deja dovedită ca fiind depășită? Trebuie aruncată la gunoi biblia cu tot cu mesajul ei despre un Creator, dacă până acum consideram greșit că orice cratimă și virguliță dintr-ânsa sunt … inspirate? Trebuie divinizată acum știința, dacă până mai ieri aduseserăm osanale așa zisului.. spirit profetic? Ce trebuie făcut? 

     În mod sigur, varianta lașă a ascunderii evidențelor față de gloată, a spălării la creier cu veșnicele citate deja demodate științific ale EGW, a întrebuințării bibliei ca manual infailibil de științe ale naturii, a fricii de cercetare independentă… toate aceste reminiscențe medievale trebuie abandonate. În locul rostirii de lozinci perimate și agățării oarbe de înțelegerea teologică a unora din secolele 17 -19, trebuie făcut loc analizei serioase a argumentelor științifice, criticii textuale a bibliei, analizei istorice a contextului în care a fost scrisă Geneza și vechiul testament, confruntării libere  de idei. Din păcate, am două vești: una bună și una rea. Cea rea este că o astfel de resetare a modului de a privi biblia nu se va produce niciodată în biserică, iar cei care își fac speranțe că teologia poate fi reînnoită în funcție de noile descoperiri științifice , visează în van. Biserica nu se va schimba niciodată, dogmele vor rămâne dogme, iar cei care sunt nemulțumiți de ghetourile spirituale și intelectuale în care trăiesc vor fi nevoiți să-și asume dureroasa cale a singurătății și oprobriului celor „ sfinți ”. Cea bună este că există compatibilitate între mesajul biblic privit în ansamblul său și știința contemporană. Prin urmare, nu biblia trebuie aruncată la gunoi, deoarece ne va fi necesară în căutările noastre, ci prejudecata noastră veche că ea ar deține adevărul  ultimei instanțe în absolut toate domeniile și că ea ar fi în sine însăși CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ( eu cred că acest Cuvânt este Creatorul însuși, și nu biblia scrisă de om ).

    Ei bine, nu este ușor să faci o astfel de afirmație. Și cu atât mai dificil este să te faci înțeles celor obișnuiți să privească biblia toată viața prin ochelarii de cal ai religiei. A propune altora o lărgire a orizontului cunoașterii, o aprofundare a argumentelor care vin din astronomie, genetică sau biologie, o educație bazată pe citirea altor cărți decât cele exclusiv religioase… o astfel de inițiativă va fi catalogată de mulți ca o invitație la agnosticism sau chiar ateism. Dar este oare mai productivă și mai onestă împotrivirea faraonică față de nou? Este mai corect să ții cu forța mulțimile în obscurantism medieval, spunându-le basme ridicole despre soarele creat în ziua a patra, păcatul originar al lui Adam și Eva și blestemele divine care au decurs din acesta, vârsta tânără de 6000 de ani a vieții, sau cum milioanele (!!!) de specii de animale, pești sau insecte au trecut prin fața lui Adam într-o singură zi de 24 de ore? 

     Din ceea ce am citit până acum în ultimii trei ani, exclusiv din domeniul științific, nimic nu mă determină să abandonez credința. Nici vârsta veche a vieții pe Terra, nici Big-bangul, nici chiar evoluția, dacă este înțeleasă în mod echilibrat, nu mi-au infundat cumva concepția că Dumnezeu nu există.  Fundamentalismele de orice fel sunt o extremă la fel de bolnăvicioasă ca ateismul promovat de Dawkins sau Hawking. Disprețul și ignoranța creaționiștilor față de știință sunt la fel de vinovate ca ura și batjocura ateilor față de un Creator. Iar atitudinea de ridiculizare a muncii titanice de ani de zile a savanților denotă nu numai prostie crasă, ci și încăpățânare și îngâmfare. 

    Da, a sosit o nouă eră, o eră a cunoașterii care nu mai poate fi reprimată de niciun sistem omenesc. Biserica stă în fața unei alegeri majore: ori se reformează odată cu vremurile, ori devine o închisoare rece a morților vii. Oamenii nu mai pot fi ținuți cu forța în ignoranță. Vremea viziunilor și viselor a trecut. A sosit acum vremea privitului prin telescop la miliarde de ani lumină depărtare, sau a privitului prin microscop la nivel atomic. Cine neagă aceste transformări riscă să se transforme în dinozaur spiritual și intelectual. Iar dinozaurii, o știm cu toții, au dispărut de mult, loviți de un meteorit. Încercări disperate ale bisericii de a ține oamenii în infantilism intelectual, așa cum este acum ciclul de lecțiuni despre creație, nu va aduce ca rod decât efectul invers scontat: tot mai mulți tineri vor părăsi biserica, iar necredința își va face simțită prezența cu și mai mare putere. Nu ar fi fost mai corectă o dezbatere serioasă a acestei teme, în mod onest și curajos, în funcție de ultimele informații științifice, decât o încăpățânare lașă de a rămâne la „ stă scrisul ” pionierilor noștri, care nu s-au ridicat mai presus de epoca în care au trăit? Nu ar fi fost mai cinstită ascultarea tuturor părților implicate, decât regurgitarea absurdă a acelorași lozinci desuete? Nu ar fi fost mai creștinească ascultarea și prezentarea tuturor argumentelor în discuție, urmată apoi de cântărirea acestora în funcție de logică și rațiune? 

    Din păcate, adventismul actual este departe de a fi acea invitație curajoasă la rațiune, rugăciune și cercetare a dovezilor, așa cum a fost el după 1844. Singurul lucru care mai îl interesează nu este adevărul, ci doar … supraviețuirea! Dar atunci când un sistem religios nu mai este interesat decât de supraviețuire, se întâmplă ceea ce s-a întâmplat mereu în istorie: îi merge numele că trăiește, dar în realitate este mort. Mort de 2000 de ani. Și fără șanse ca să priceapă vremea când a fost cercetat. 

13 comentarii:

  1. Parerea mea este la fel ca si a ta. Biserica AZS nu o intereseaza ceea ce spune stiinta si o sa ajuna ca si in timpul inchizitiei Catolice. Cei cu alte pareri decat biserica vor fi nimiciti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Norocul nostru este că în secolul 21 există viață și după ... condamnarea noastră de către biserică. Acum vreo 500 de ani nu am fi avut norocul ăsta. Azi epocile s-au schimbat... dar mentalitățile au rămas aceleași pentru mulți... Păcat.

    Eu sper totuși că următorii 20 de ani vor aduce o schimbare majoră în adventism, prin exodul tinerilor. Fără tineri... biserica chiar ar trebui să intre în panică, dacă mai are un minim de conștiință( conștiență ). Nu cred într-o reformare a adventismului, deoarece interesele puterii sunt prea mari. Dar cred într-o biserică virtuală, anonimă, spirituală, liberă... care caută adevărul și pe Dumnezeu cu orice preț. Aia cred. Restul sunt reminiscențe ale evului mediu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca la 22 de ani sunt unul dintre tinerii care in urma documentarii cat si a experientei cu Domnul pot spune ca nimic din ce ai scris nu e adevarat. Ignoranta despre care vorbeste se pare ca nu vine din biserica ci din partea criticilor prea comozi sa vada toata problema. Frate eu nu sunt perfect dar nu ma apuc acum sa dau vina pe biserica ci ii multumesc Lui Dumnezeu ca exista o biserica ce are in doctrina principiile Lui. Si da, nu sunt singurul, ba chiar cred ca exodul tinerilor de care vorbesti este mai degraba alegerea lor spre o viata de pacat, si eu am fost acolo dar Domnul m-a salvat si inca il rog sa lucreze la inima mea de piatra. Sa ai pace si nu uita studentii in medicina si nu numai descopera validitatea creatiei literare din Sfanta Scriptura. Daca esti sincer nu sterge acest mesaj, nu toti suntem de acord cu tine. Sa ai pace!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Ano,

      Mă bucur că ai experiențe cu Domnul și că ești documentat. Dacă zici tu, înseamnă că așa și trebuie să fie. Acum ai 22 ani, zici? Așteaptă să mai crești puțin ( din toate pctele de vedere ) și mai vorbim când vei ajunge pe la 40 de ani. Sunt curios ce ne vei spune atunci. Pentru că la vârsta asta, crede-mă, nu ești trecut prin viață, iar tot ce cunoști despre biserică, viață și Dumnezeu... cunoști doar din cărți.

      „Viață de păcat”, „inima de piatră”, „principiile Lui ”... sunt toate elemente învechite ale unui limbaj religios mort. Că tu nu crezi că asta este o limbă de lemn, este posibil. Dar mai așteaptă deci încă vreo 20 de ani și îmi spui atunci dacă ți se va părea și ție la fel.

      Crezi multe lucruri care de fapt sunt doar presupuneri, inclusiv creația „ literară”. Apropo, cred că ai vrut să spui literală, adică exact ca în Genea. De ex, crezi că „ exodul tinerilor de care vorbesti este mai degraba alegerea lor spre o viata de pacat ”... Ești sigur de ceea ce crezi? Ai fi în stare să pariezi cu viața ta ceea ce tocmai afirmi aici? Și ce este aceea „ viață de păcat” în mod concret? Ptr că ptr unii înseamnă droguri, discoteci, baruri, femei, prostituție, trafic de fel de fel de lucruri, iar ptr alții înseamnă pur și simplu a nu gândi teologic precum ei, majoritatea. Mulți dintre cei care au părăsit biserica din acest ultim motiv, chiar foarte mulți în ultimii 5 ani... înseamnă că duc o viață de păcat , deoarece nu mai sunt de acord cu biserica în foarte multe puncte. Dacă e așa... atunci da, eu și prietenii mei am ales într=adevăr o „viață de păcat”.

      După cum vezi, am fost sincer și nu ți-am șters mesajul. Dar faptul că ți-l public și ți-am răspuns.. asta nu înseamnă că părerile tale sunt mai mult decât ceea ce sunt: simple păreri personale. Numai bine.

      Ștergere
  4. Am 22 de ani dar ca experienta de viata cred ca am trecut prin destule. Limbajul"de lemn"cum ii spui il folosesc deoarece asta e forma de exprimare pe care am invatat-o pentru a exprima ceea ce simt. In primul rand Domnul m-a indreptat spre o gandire in El inca de cand eram mic atat prin comportamentul religios si plin de dragoste al bunicii mele dar si prin cartea think big. (nici eu nici bunica mea nu cunosteam Scriptura, stiam doar sa ma rog si tot subiectul cu Isus era foarte vag...) Dupa foarte multi ani vad ca si americanii ce vorbeau despre succes vb si despre o relatie cu Dumnezeu... Cand am fost provocat sa imi argumentez religia a trebuit sa studiez. Nu am avut propria initiativa pana atunci de asemenea si cand am cercetat cat si inainte eram violent, impulsiv, curvar (sa nu mai zic... desi sunt sub anonimat - partial, desigur) Am ajuns intr-o biserica azs in care tinerii erau mai mult interesati dupa bani, persoane in varsta violente si cu o evlavie falsa. Constientizand starea mea de pacat ma gandeam de ce oare am ajuns aici. Din cauza oamenilor m-am botezat dupa foarte mult timp. Nu sunt o persoana care sa amane asa ca daca am inceput sa studiez pe la 18 si m-am botezat la 21 de ani mie mi se pare mult (studiu personal din varii religii, caci nu frecventam vreo biserica). Am avut probleme cu parinti, facultatea si chiar am mi-am pus credinta la indoiala dar ma bucur ca El are mai multa rabdare cu mine decat am eu cu mine.
    Am inteles in timp de ce m-a chemat prin persoane ce aveau multe defecte.
    Am intalnit in timp si biserici unde oamenii nu criticau, totusi in ceea ce le priveste viata personala nu stiu nimic si nici nu vreau.

    Tinerii de care vorbesc eu ca parasesc biserica nu sunt dintre cei cu diferente teologice, de fapt nu am cunoscut astfel de persoane ci destul de multe care veneau la biserica din varii motive si aveau pacate (pacate nu numai in sensul crestin ci chiar si pentru cei de alte religii sau atei) alti nu mai veneau din acest motiv. Eu acest l-exod am vazut, si in parte si datorita exemplelor negative...

    Multe ar fi de spus insa o persoana ce se vrea documentata consider ca face o greseala sa nege creatia literara din geneza. Si chiar si o mai mare greseala sa o atribuie unei singure biserici cand de fapt acest lucru e o invatatura protestanta. Apoi logica spune ca daca accepti istoria din geneza ca fiind valida atunci doar prin afirmatii eronate si prin imaginatie sa adaugi idei ce nu se regasesc in Biblie. Uita-te la interdependenta dintre plante, animale si tot ce e pe pamant si apoi explicati cum poti sa le atribui o varsta diferita decat ziua de 24 de ore de care vorbeste Scriptura. Dar recunosc asta e logica si credinta si sincer si celelalte idei au logica si credinta. Eu unul am acceptat sa Il cred pe Dumnezeu pentru ca El a fost mereu cu mine si cand L-am chemat m-a ajutat chiar si atunci cand nu meritam.

    Crede-ma nu vreau sa te jignesc, am intrat din intamplare pe siteul tau si am vrut sa las un mesaj, o sa mai citesc articole dar nu pot garanta ca voi mai comenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Prietene Anonim, iti doresc ca Dumnezeu sa te ajute sa studiezi Biblia in continuare si nu doar sa o citesti.El o sa iti deschida ochii in calatoria ta spirituala.Nu te dezamagi dar pe parcurs ce o sa studiezi tot mai mult si o sa descoperi adevarul o sa ai tot mai multe deceptii dar o sa iti intareasca credinta si vei vedea adevarul. Te rog ca in studiul tau asupra Bibliei sa te dezbraci de influienta cartiilor lui EGW si ale altora ca sa poti sa ai tu un studiu personal si sa intaresti relatia ta cu Dumnezeu. Fi binecuvantat.

    RăspundețiȘtergere
  6. La ce a scris Maxx zic Amin!.
    In religiile in care am umblat am intalnit oameni religiosi si oameni credinciosi...cei religiosi rastignesc Adevarul ca sa supravietuiasca ei si religia lor, iar cei credinciosi se lasa rastigniti pentru Adevar.
    Permite-mi sa intru in lumea ta si sa te/va salut cu Ps.116. Numai de bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristilz, eu vad problema in feleul urmator: De cand a aparut biblia de la Constantin si pana in timpul nostru au trecut cateva sute de anii, timp in care biblia a trecut prin cateva interpretarii si reinterpretarii. Bisercile aparute in urma interpretarilor au incercat prin diverse cartii sa complice intelegerea bibliei impovarand accesul omului simplu catre Dumnezeu prin diverse explicati fantasmagorice. Cel mai bun exemplu se vede tot in biblie in scrierile apostolului Pavel care incerca sa elibereze omul de sub jugul legilor iudaice si vesteste libertatea pe care o ofera Isus dar in urma lui veneau altii si incercau sa ridice la loc zidul care il daramase Pavel. Citind biblia fara prejudecatii intelegi adevarata libertatea pe care ne-o daruieste Isus. Problema apare atunci cand studiezi liber si incepi sa iti pui intrebarii, intelegand adevarul o sa ajungi sa fi blamat de familie, biserica, prieteni ca nu mai esti in toate facultatile mintale(ceea ce am si patit) dar pot spune linistit ca sunt liber in Hristos. Iti recomand un documentar bun www.filmedocumentare.com/cine-a-scris-biblia , cred ca il gasesti si pe youtube. Mersi pt psalm

      Ștergere
    2. Maxx și Cristilz, nu suntem singuri. Pe mine au încercat să mă facă să retractez tot ce am scris/zis, dar m-am refugiat în castelul Wartburg și nu mai au ce să-mi facă :-) Lăsând gluma la o parte, este cert că asistăm la un fel de renaștere a creștinismului din cenușa dogmelor și riturilor păgâne în care și-a pretrecut lunga adolescență de 2000 de ani. Se ridică acum o biserică care nu mai este interesată de altceva decât de adevăr. Iar asta este foarte bine, dar și periculos ptr biserica veche, instituționalizată.

      Ștergere
  7. Baieti si eu sunt de acord cu voi si cred ca "Martin"are dreptate.Prietenul nostru anonim e bine intentionat numai ca se supraestimeaza si in acelasi timp,subestimeaza viata.Crede ca nu se poate mai mult decat ceea ce a trait el pana acum dar nu realizeaza ca ADEVARUL este mai presus decat orice experienta umana si atunci cand crezi ca L-ai cunoscut pe deplin,iti face surpriza sa-ti arate inca o latura de-a Lui.Asta este de altfel minunat si poate din acest motiv si este atat de "ravnit"!Ce n-as fi eu sigur,ar fi chestia cu 40 de ani,desi aprob afirmatia,numai ca nu cred sa se aplice la fiecare individ.Totusi daca cineva urmareste sa cunoasca adevarul,atunci va trece prin fiecare etapa si va ajunge unde trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Biserica stă în fața unei alegeri majore: ori se reformează odată cu vremurile, ori devine o închisoare rece a morților vii."
    .........

    Hai s-o luam usurel. Biserica nu trebuie reformata caci ea a fost infiintata cu un scop. Scopul a fost si este de a tine sub control.Ptr. a putea tine sub control e neoie de grupare, de organizare, iar in caz de esec...de REorganizare. Daca analizam doar istoria BAZS de la infiintarea ei si pana azi vom observa ca ea n-a detinut candva adevarul ca mai pe urma sa ajunga la apostazie. http://www.jesusisfreedom.net/secret-worship-to-sun-god-ra-in-churches-and-temples.html
    Iar eu as zice sa nu ne oprim doar asupra cultului AZS ci sa depanam sirul pana la capat. Inafara de asta, exercitiul acesta il putem aplica si in dreptul termenului religie.

    RăspundețiȘtergere
  9. " Ce trebuie făcut așadar? Trebuie îmbrățișat evoluționismul darwinian cu patimă, dacă până acum fuseserăm entuziasmați de viziunile perimate despre creație ale lui Ellen White via Thomas Burnet sau James Ussher, a cărui cronologie biblică despre apariția vieții pe Terra este deja dovedită ca fiind depășită? Trebuie aruncată la gunoi biblia cu tot cu mesajul ei despre un Creator, dacă până acum consideram greșit că orice cratimă și virguliță dintr-ânsa sunt … inspirate? Trebuie divinizată acum știința, dacă până mai ieri aduseserăm osanale așa zisului.. spirit profetic? Ce trebuie făcut?"
    ................

    Analizat la rece. Adica analizata biblia la rece pe baza cunostintelor stiintifice. Analizat la rece personajul Dumnezeului+familie cat si caracterul si intentiile sale/lor. Si cand vorbesc de analiza, ma refere la una acribica. Cel putin asa am facut eu, si in ciuda faptului acuzatiilor dinafara ca voi deveni atee, am ajuns sa arunc biblia la gunoi ramanad ferm convinsa de existenta unei fiinte supranaturale denumite de mine -sursa vietii- care insa nu are nici in clin nici in maneca de-a face cu dumnezeul bibliei.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Citind biblia fara prejudecatii intelegi adevarata libertatea pe care ne-o daruieste Isus"
    .......................
    Eu as zice ca cine se invarte inca in jurul lui Isus, citeste inca biblia cu prejudecati. Afla adevarata fata a tatalui sau ca sa vezi ce-i cu personajul filui. Caci tatal e pionul unu si fara el fiul nu-si are rostul in istoria asta,nu? Iar cand ajungi sa vezi fata adevarata a tatalui, iti va sari in ochi si asa zisa "LIBERTATE"(intoarce-o pe dos)....care ti-o ofera doctrina fiului.

    Toate la un loc alcatuiesc CRE(S)TINISMUL care nu e nimic altceva decat O SECTA IUDAICA. Si cum am invatat noi la carte? DUPA FAPTELE LOR II VETI CUNOASTE!

    RăspundețiȘtergere