vineri, 24 ianuarie 2014

Gura păcătosului, urechile surzilor și ochii orbilor

    
    

     Zilele acestea circulă pe rețelele de socializare, mai mult sau mai puțin via Adventomania, o predică fulminantă, neobișnuit de dură la adresa pastorilor, a lui Iacob Coman. Mărturisesc că am lăsat puțin deoparte dizgustul organic pe care-l nutresc pentru ilustrul personaj adventist și l-am ascultat cu răbdare preț de vreo jumătate de oră, până când a început din nou să bată câmpii și m-a pierdut pe drum. Recunosc însă că ceea ce a spus în cele vreo 20 de minute de luciditate ( începând cu minutul 30) merită un scurt editorial pe blogul acesta „eretic ”.

     Nu știu care este cauza profundă a excesului de sinceritate a lui IC despre tagma pastorilor. Probabil că a avut vreo viziune cerească pe timp de noapte. Probabil că l-a vizitat vreun înger din cer, și  având în vedere dragostea lui pentru vechile hotare, credința dată ptr totdeauna sfinților și  biserica rămășiței, l-o fi somat cu limbă de moarte „să spună poporului păcatele lui și lui Iacob (sîc) fărădelegile sale ”.  Sau poate că s-a săturat și el, până-n gât, de mocirla aia spirituală pe care o numește aiurea, de când se știe, biserică. Cert este că în timpul recitalului său actoricesc nu mai bâzâie nicio muscă, nu se mai deschide niciun Smartphone, nu mai clipește niciun ochi. Timpul stă în loc, urechile surzilor se deschid, iar ochii orbilor se bulbucă cât cepele. Nu spun asta din burtă. L-am ascultat pe viu și știu bine vraja aceea suprarealistă care învăluie sala atunci când vorbește acest Toma Caragiu al adventismului românesc. 

    Dar de unde și până unde avalanșa asta de clarviziune în patria orbilor? Ce s-a întâmplat de spumegă și tună în felul ăsta împotriva propriilor săi colegi, pastorii, cu care se vede părtaș la masa mincinoșilor, în clubul mincinoșilor? O minune ca asta, să fiu sincer, nu se întâmplă prea des. Mai ales atunci când vine din partea unui fundamentalist adventist de tip taliban, care crede în inerantismul absolut al scripturii, în infaibilitatea spiritului profetic și în noțiunea de „ popor ales ”, printre alte bazaconii. Repet, nu știu ce s-a întâmplat, și nici nu mă interesează. Doar că…

    Doar că, dacă ești cât de puțin întreg la cap după ce ai ascultat predica asta, e inevitabil să nu te întrebi „ ce mai caut eu într-o biserică de mincinoși, condusă de mincinoși?” Ori omul a bătut total câmpii când s-a autodenunțat împreună cu colegii de breaslă și merită împroșcat cu pietre pentru că a îndrăznit să „ terfelească pe jos cu unșii Domnului ”, ori are cea mai mare dreptate, iar ca atare prezența în continuare în clubul mincinoșilor, fie că ești membru-oaie sau membru-cioban, este cea mai absurdă și ilogică decizie posibilă. 

   Nici că se putea alt titlu mai inspirat pentru predica cu pricina: mincinoșii-gură-spartă îndrugă de la înălțimea amvoanelor tot felul de lucruri verzi și uscate, iar mincinoșii-surzi aud ce vor ei. Nu o spun de data asta eu, ateul, ereticul și nebunul Martin, ci ditamai popă adventist cu filacteriile late. Dacă timp de trei ani de când tot spun asta pe acest blog, nu m-ați crezut, măcar pe el să-l ascultați. Gura păcătosului adevăr grăiește „ din prisosul inimii ”. Sau altfel spus... și bețivii se trezesc brusc câteodată. 

   Cea mai clară dovadă de prostie, cinism și auto-amăgire în lumea religiei este incoerența dintre vorbe și fapte. Dacă ar fi vorba despre vreun anturaj sau grup oarecare unde minciuna și alte fărădelegi sunt la ele acasă, logica și etica lucrurilor ar cere automat demisia/retragerea celui care critică dintr-un astfel de grup. Dar atunci când vine vorba despre o religie sau biserică, a rămâne în minciună, a asculta cu stoicism minciuna săptămână de săptămână și a contribui cu zecimile tale la propagarea minciunilor grupului tău, ei bine… aceasta este o datorie sfântă. Ah, și dacă ar ști sărmanele oi adventiste cât de multe și cât de grave sunt minciunile acelea pe care sunt fundamentate însăși doctrinele lor, repetate timp de 150 de ani până când au devenit adevăruri imuabile, atunci minciunelele alea despre care vorbește IC chiar ar păli în semnificație. 

   Îmi aduc aminte de o scenă din trecutul meu din Spania, într-o pauză dintre lecțiunile SS și predică, care îi are ca protagoniști pe subsemnatul și împricinatul Iacob Coman. La un moment dat, ca o cloșcă care vrea să-și adune puii sub aripă, a ieșit afară pe stradă unde tinerii încă mai continuau să glumească unul cu altul, și a început să-i apostrofeze părintește: „ Haideți măi, drăgălașilor, haideți înăuntru… unde ați venit voi azi? La stadion, la șezătoare?” Vezi Doamne… nu care cumva să-i pierdem înțeleptele cuvinte din predica iminentă,vorbind pe-afară despre banalitățile noastre cotidiene. 

   Mi-am luat inima în dinți și, ca unul care tocmai citeam în acele zile „ Aceasta este biserica ” de A.T. Jones, am îndrăznit să-i răspund, spre stupefacția tinerilor din jur care se uitau la mine ca la un extraterestru: „ … la sinagoga Satanei, frate Coman, la sinagoga Satanei ”. S-a uitat la mine lung, dar mi-a răspuns scurt: „ Domnul să te mustre, tinere”. După care a urmat o replică la fel de scurtă din partea mea: „ Și pe dumneata, pastore”. 

   După mulți ani, iată… fără ca să-și mai aducă aminte de vorbele mele, și foarte posibil fără să fi citit măcar vreun singur articol de pe acest blog, Iacob Coman îmi dă dreptate fără să vrea. Căci ce fel de sinagogă este aceea  unde tronează minciuna, dacă nu a Satanei, celui care de la început a fost mincinos și „tatăl minciunii”? Și nu orice fel de minciună sau minciunică, ci minciuna spusă în numele Domnului și ridicată la rang de doctrină.

    Îndrăznesc să-l contrazic însă și de data asta: nu toți pastorii sunt mincinoși. Nu toți pastorii sunt lingușitori, fricoși sau duplicitari. Nu toți pastorii țin cu dinții de fotoliile confortabile din sistem. Mai sunt câțiva, extrem de puțini, care chiar îndrăznesc să spună lucrurilor pe nume, care caută febril după adevăr și-l spun gloatelor , indiferent cât de neplăcut sau dureros ar fi acesta. Pastori care realizează imensa spălare de creiere de-a lungul timpului din biserică, care pledează pentru o abordare rațională și logică a mesajului scripturii, care se delimitează de miturile creațiunii în 7 zile literale sau a vârstei de 6000 de ani a vieții pe Terra. Pastori care fac apel la gândire critică și rațiune, și nu la emoții cauzate de pierderea mântuirii; care denunță acapararea puterii de către elitele bisericești sau încearcă să privească asupra diferitelor paradigme adventiste (escatologice, de ex) din unghiuri de vedere cu totul noi. Pastori care nu mai consideră știința din secolul XXI drept un pericol pentru credință, și nici nu confundă credința cu superstiția cea mai ieftină. 

   Dar… cum era și normal, aceștia nu au nici cea mai mică șansă în fața primilor. Tocmai acești pastori sunt cei disprețuiți, cei vorbiți de rău în fața enoriașilor, cei condamnați că spun minciuni (evoluționiste, de exemplu). Adevărul nu se poate impune cu forța, mai ales în țara minciunii. Iar minoritatea este întotdeauna etichetată drept eretică și periculoasă de către cei ce dețin puterea asupra creierelor.  Și să te mai miri atunci de ce tagma pastorilor, administrația și biserica în general a ajuns „clubul mincinoșilor”? Ceea ce se întâmplă nu este altceva decât un rezultat natural al unor alegeri perfect conștiente făcute de conducerea bisericii în ultimii 120-130 de ani. 


    Mai există vreo speranță totuși pentru biserică după dușul rece al lui Coman? Se vor trezi morții subit la viață? Hmm… e ca și cum ai crede că minciuna se poate transforma treptat în adevăr sau cancerul se poate vindeca singur. Gura păcătosului nu va trezi urechile surzilor și nici nu va reda vederea orbilor. Da… nici măcar atunci când se întâmplă minunea să grăiască adevărul, într-o proporție de 20 minute de luciditate raportate la ani întregi de bătut câmpii. 



         

21 de comentarii:

  1. Martin,..eu sunt de parere ca actorul si-a jucat perfect piesa, avand in vedere ca in sala printre atatia surzi, se mai aflau Cornel si Edi de la Chicago...

    Predica a fost cu bataie lunga..Vezi ca si...cea cu OMUL DRACULUI(vezi pe intercer ) este un atac direct la Edi si compania....

    Ca unul care am antene si rude in America,iti aduc la cunostinta ca totul este dirijat de la IERUSALEM...iar faza faptul ca se declara si el mincinos nu este decat o diversiune de amagit marea turma de prosti...

    Eu insa filtrez si raman cu ce ma intereseaza in mod direct pe mine....Pentru cei care-i cunosc stilul nu este nimic nou sub soare.....Se stie ca merge cu icoana Lenutei in buzunar,..dar si ca este un idolatru al literalismului Bibliei...

    Deci se pare ca Unsii,..au scos artileria grea din dotare sau se poate vorbi si de principiul :problema-reactie-solutie..!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi este clar că este o diversiune de cel mai prost gust, așa cum îi stă bine unui actor renumit. Știu foarte bine cum funcționează mecanismele puterii pentru ca să orbească și manipuleze și mai mult mințile surzilor și orbilor. Atunci când apare pericolul reformei, fie el cât de mic acolo... la firul ierbii, elita „iezuită” declanșează contrareforma, altfel s-ar duce pe apa sâmbetei secole întregi de catolicism, cu tot ce înseamnă asta.

      IC nu este deloc un pastor prost, însă este orb. LA fel de orb ca oricine se agață cu disperare de varianta talibană a adventismului ( credința în infaibilitatea SP și inerantismul bibliei). Nici fariseii și saducheii nu erau proști în disputa lor cu Isus, și nici iezuiții astronomi din Collegium Romanum din Roma în disputa lor cu Galileo Galilei. Dar timpul a dat dreptate atât lui Isus cât și lui Galilei, adică acelora care nu s-au agățat de textul cărților sacre în demersul descoperirii adevărului. Iată ce spunea Galilei într-o scrisoare adresată lui Kepler:

      „ My dear Kepler, I wish that we might laugh at the remarkable stupidity of the common herd. What do you have to say about the principal philosophers of this academy who are filled with the stubbornness of an asp and do not want to look at either the planets, the moon or the telescope, even though I have freely and deliberately offered them the opportunity a thousand times? Truly, just as the asp stops its ears, so do these philosophers shut their eyes to the light of truth”.

      Azi se întâmplă la fel. Dacă i-ai pune în mână lui Coman sau altor talibani din breaslă( intră aici din păcate chiar și Florin Lăiu ) cărți serioase de exegeză istorico-științifică a bibliei, ar da cu ele de pământ exact în aceeași manieră în care astronomii iezuiți refuzau ( la propriu ) să se uite prin telescopul lui Galilei și să vadă munții de pe lună. Acești indivizi școliți și parașcoliți sunt orbiți cumplit de interesele personale stringente sau de spălarea la creier masivă de zeci de ani de zile. EI nu caută adevărul, ei deja îl au. Și este imposibil să faci pe cineva să înțeleagă ceva, atât timp cât menținerea jobului său depinde tocmai de neînțelegerea acelui lucru ( Upton Sinclair ).

      Totul nu este decât un cumplit teatru al absurdului. Nu ai cum să realizezi dimensiunea colosală a prostiei și manipulării bisericești decât atunci când ieși total din sfera religiosului și te întâlnești personal cu Dumnezeu pe drumul Damascului.

      Ștergere
    2. Hai mai, fiti seriosi.
      La ce'am vazut, si ma pricep sa vad, tipul e dus cu pluta rau de tot.

      E clar si ca joaca o piesa, si o joaca extrem de prost: n'are talent actoricesc. Sorry, Iluminatule. Oscarul se acorda atunci cand joci perfect.
      Asta merita Lingura de Lemn.

      Ștergere
    3. ''Tipul'' nu-i dus cu pluta deloc, si nu-i trebuie nici un premiu, nu a jucat nici prost nici rau, a spus adevarul gol golut, din pacate!!!

      Ștergere
  2. Da ,Martin e posibil ca lui Toma Caragiu sa-i fi ajuns cutitul la os ! Din p.d.v.psihologic in cazuri din astea omul cu o minima doza de sinceritate ,ori a vazut ce nu trbuia vazut pe acolo pe,,sus" ori a avut vreun ,,meci"sau mai multe cu tov.de breasla ! Chiar daca a facut ,,teatru" prin asta a transmis ,,ceva" si mincinosilor dar si surzilor ! O zi buna si........un bun auz si....sa auzim de bine !

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca surzii nu-s asa de surzi cu toate ca mincinosii raman mincinosi. Daca ai interpreta literal predica lui IC nu poti spune ca nu are dreptate.Dar el a vrut sa spuna lucruri care depasesc literalul si care nu apartin surzilor. Sunt sigur ca e o strategie la mijloc regizata de "fratii de la Adison" unii dintre ei foarte conservatori care-l " lucreaza " pe Edi permanent. Desigur ca Duhul il inspira sa predice dupa ce in prealabil este informat de problemele locale unde este invitat. Coincidenta asta s-a intamplat de mai multe ori si pe la noi (M). IC este un show-man si nimeni nu contesta lucrul acesta. Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun. (220v)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-mi gaseam cuvintele care sa exprime cel mai bine...dar acum le imprumut de la tine : DEZGUST ORGANIC FATA DE PERSONAJ!
    Referitor la continut: este o diversiune, menita sa loveasca in "opozantii "pastori. Si mie mi-a sarit in ochi aceasta generalizare, cum ca toti pastorii mint! Ai punctat bine - aceasta predica are si efecte secundare : 1. el insusi este un mare mincinos si atunci ce credibilitate mai are in orice spune si 2. biserica devine astfel o sinagoga a satanei, iar pe cale de consecinta, ce sa mai caut aici?
    Ma tot intreb de ce a fost scos la inaintare IC, chiar asumandu-si aceste efecte secundare deosebit de grave? Raspuns: miza era foarte mare!!!!! Probabil ca noi nu ne dam seama ce amploare ia curentul de gandire "open mind" +/- ura fata de pastorii ce gandesc , si de aceea trebuie starpit cu orice pret! Chiar cu acest pret! Nu cred sub nicio forma ca este un act de sinceritate sau de curaj din partera lui IC! Ar mai exista insa o ipoteza: isi pregateste debarcare si imbarcarea pe o alta corabie (pe la vreo biserica-sora unde este DECAN!)
    aura

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit pledoaria dumneavoastră si raman socat de sinceritatea unui foarte probabil fost adventist! Cu tine, Martin Luther, vorbesc! NU cred ca nu ai dreptate vis a vis de umbra spirituala in care din pacate unii din conducerea bisericii au cazut! Si nici ca majoritatea membrilor se complac in aceasta mocirla spirituala .Dar a nega credinta in Adevarurile Scripturii nu are a face cu comportamentul lor! Sunt niste oameni! Nu degeaba Isus ne a spus ca "blestemat e omul care se increde in om". Merg mai departe si judec ca frustrarea ta vine din zona increderii acordate oamenilor. Aici prietene ai gresit! Si sa ti mai spun ce cred : IN IMPARATIA LUI DUMNEZEU NU AU CE CAUTA PROSTI! Daca nu si schimba mintea si nu apreciaza valorile binelui nu vor intra acolo! Mai cred ca inca mai sunt 6000 care nu si au pus genunchiul jos in fata acestor Baali ! Timpul renasterii spirituale si al coborarii Duhului Sfant e aproape! In Matei daca nu gresesc scrie de lupi imbracati in haine de miel. Cred ca nu spunea oilor din staul despre lupii din afara lui. Le avertiza de cei din interior, aia sunt periculosi! Cu asta as incheia : Noi avem azi nevoie de o intelegere corecta a Tatalui nostru ceresc si anume iti sugerez sa citesti rugaciunea Tatal nostru, pilda samariteanului milos si pasajul cu despartirea pe care o va face la final pe criterii nu religioase ci de cunoastere a lui Dumnezeu fata de noi! Am fost gol si mi ati dat de imbracat ....etc si celorlati restul. Sper ca nu te am jignit si nici nu doresc sa intru in polemici! Vreau doar sa facem ceea ce trebuie! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oau! Asta da comentariu.
      Martin, ai citit rugaciunea Tatal nostru, pilda samariteanului si pasajul cu despartirea oilor de capre?
      Mie de'aia'mi place de oamenii astia: ca vor sa imparta ceea ce'au inteles. Sunt generosi.
      Ce ne'am face fara ei?!

      Ștergere
    2. Mizantropescu........... "E usor a scrie versuri. Când nimic nu ai a spune" ! Numai bine!

      Ștergere
  6. Cred că omul chiar s-a trezit. Nu ştiu dacă şi ceilalţi...

    RăspundețiȘtergere
  7. ginditorul de la hamangia26 ianuarie 2014 la 12:49

    Pe timpul nu de mult apus, in asa zisa epoca de aur se practica in mediile delictive AUTODENUNTUL prin care respectivul cauta sa convinga autoritatile ca merita ceeace primeste pedeapsa. Ori IC nuspune nimic in acest sens,nu incearca sa se dezica de trecut si sa-si dea demisia din sistem .JOACA TEATRU cum mai mereu o face pe unde este chemat peste hotare.Vom mai auzi si de altele si mai mari,dar toate la timpul lor.

    RăspundețiȘtergere
  8. hm...parca articolul precedent era despre o "noua" viziune a jertfei lui Isus, pai intre asta si predicile din bisericile de acum(mai ales cea in discutie) sunt mii de parseci :)
    bebelusii(enoriasii) macar de-ar bea laptic si tot ar fi bine, dar se infoaie cu zar.

    RăspundețiȘtergere
  9. Poate că ai dreptate, Martin, în ceea ce spui, dar în momente dramatice omul are nevoie mai întai de compasiune. Analiza la rece poa' să vină şi mai târziu. Suntem, totuşi, oameni. Omul ăsta va fi dat afară din AZS şi nu asta ar fi cel mai rău lucru ce i se poate întâmpla, ci tinicheaua care i se va lega de gât. Iar tinicheaua, aici e trist, i-au pregătit-o deja cei din afara AZS: diversiune, teatru de prost gust, ipocrizie. Efectul pe termen lung va fi dezastruos pentru că, de-acum încolo, nimeni nu va mai îndrăzni să spună adevărul căci se va aştepta la acelaşi tratament, chiar şi din partea celor .. nesurzi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ar fi bine inclsua o fereastra aici dupa articol cu inregistrarea predicii spre a fi usor de urmarit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Predica este în linkul albastru din primul fragment al articolului.

      Ștergere
    2. am urmarit predica in care vorbeste despre minciuna si am ramas impresionat de cele spuse , am incercat sa inteleg de ce , sau ce l-a determinat sa fie asa revoltat , nu am inteles , dar dupa ce am urmarit si celelalte prezentari , inteleg ca a dorit sa trezeasca interesul pentru studiu serios al bibliei ,si ca increderea totala trebuie sa fie in Dumnezeu nu in pastori, sa ne hranim din cuvant singuri ,daca-L asteptam pe Isus.

      Ștergere
  11. Citez din memorie ce spune Pavel "Un atenian a spus ca toti atenienii sunt niste mincinosi".Tradus in contextul nostru,un pastor spune ca toti pastorii sunt niste mincinosi.Marturia lui poate fi crezuta? Poate ca are dreptate si o sti el ceva ,cunoscandu-i pe acesti "baci" ,dar dece nu a avut curaj sa tune si sa fulgere asa in tara si s-a dus la Chicago?

    RăspundețiȘtergere
  12. Este mare gradina Domnului. Iar voi sunteti cele mai urate buruieni. Nu inteleg de ce nu va vedeti de treburile vietii voastre atee. Va ganditi cat de grav ar fii sa fiti unelte ale diavolului? Mie mi-ar fi frica.

    RăspundețiȘtergere
























  13. prea putine comentarii in care cineva sa fi luat pentru sine vreo invatatura.....ci hai sa judecam pe altii!!!



    RăspundețiȘtergere
  14. Martin Luhter!!! Eu stiu ce te asteapta pe celalalt mal......FOCUL VESNIC. Succes!!!

    RăspundețiȘtergere