vineri, 12 septembrie 2014

Proști, da' mulți...

 

   
   
      Sunt impresionat pe zi ce trece tot mai mult de disprețul și aroganța uluitoare a celor din biserică față de știință. Și asta în plin secol 21. Sunt peste măsură de uluit și scârbit de atotsuficiența intelectuală a creștinului de rând, care de la înălțimea amețitoare a adevărurilor sale „prezente”  privește în jos sfidător spre savantul ( sau laicul ) care nu-i împărtășește convingerile religioase. Atitudini sau replici de genul „ Degeaba vă străduiți să studiați, degeaba vă aflați în căutări... Isus nu-și va termina lucrarea cu oameni intelectuali ,ci din contră cu oameni simpli,ca niște pescari...."; "Dumnezeu este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov, nu al filozofilor "... Sau: “întelepciunea lumii acesteia este un gunoi" șamd… sunt leit-motivul gândirii neoprotestante în special, și al creștinismului dogmatic-instituționalizat în general. Pentru asemenea indivizi este cât se poate de clar faptul că Dumnezeu nu se identifică cu cei bogați intelectual, ci cu ei, cei inculți, analfabeți și „săraci cu duhul”. A lor, nu-i așa… este împărăția cerurilor…


   Haideți să vedem succint cum stau lucrurile la suprafață. Și asta pentru că sunt de părere că până și o simplă privire superficială a contrastului dintre cei învățați și neînvățați poate deschide ochii cuiva care este … măcar onest. Și ele stau în felul următor: un om de știință care elaborează o teorie științifică nu face acest lucru doar ptr că a avut, așa… o inspirație de moment, întărită misterios de niscaiva viziuni de noapte cerești. Nu o face nici măcar de unul singur, chiar dacă el este promotorul ideii și teoriei respective, la care a lucrat și și-a dedicat ani serioși din viață. Ci lucrarea sa este propusă mai întâi spre verificare unor comitete specifice de evaluare, alcătuite din savanți cu grade academice, după ce a fost publicată peer-review, adică cu posibilitatea de a fi revizuită și îmbunătățită de alți cercetători mondiali în domeniu. 

   După o evaluare îndelungată care ține cont de metodologia științifică , după ce teoria respectivă a reieșit a fi falsificabilă ( adică s-a putut a fi demonstrată coerența logică și nefalsitatea ei ), și reproductibilă ( prin faptul că rezultatele experimentelor sunt mereu aceleași, oridecâteori ar fi repetat experimentul ), lucrarea respectivă capătă girul unei teorii științifice ( ceea ce, spre deosebire de limbajul popular consacrat, înseamnă tocmai antonimul a ceva nesigur, ipoteză, schimbător, etc…). În spatele acestei teorii științifice stă nu numai un individ și mintea lui sclipitoare ( de ex Einstein și teoria relativității ), ci de cele mai multe ori o altă teorie științifică premergătoare ( cum ar fi în acest caz teoria newtoniană a mișcării corpurilor ), un potop de dovezi și date empirice, observații, analize, ecuații matematice grele, ani îndelungați de muncă în laborator, participarea la colocvii și congrese internaționale în domeniu, doctorate, masterate, consensul științific . Într-un cuvânt, coate tocite, nopți dormite și scurtcircuite de neuroni din dorința de a înțelege tot mai bine viața și natura.

    În comparație cu munca îndelungată și plină de sudoare a omului de știință care cercetează natura și universul în căutare după adevăr stă individul religios despre care vorbeam la început. Sigur pe sine, denunțător și disprețuitor la adresa științei și omului de știință, înfumurarea sa atinge cote astronomice din moment ce, fără ca să fi înțeles vreodată ce e treaba asta cu falsificabilitatea, fără ca să știe ce e aia ecuație de gradul trei, fără ca să priceapă noțiuni elementare din știință precum  gravitația, meioza sau mitoza, fotosinteza sau cum funcționează o celulă, timpii de înjumătățire sau izotopi radioactivi, ce mai încoace încolo… fără ca să fi citit în toată viața lui măcar vreo carte de popularizare a științei, darămite să fie în stare să înțeleagă ce este un tratat științific sau să fi participat la cursuri universitare de specialitate… își permite să numească toată știința actuală un gunoi. Uite-așa… la pachet. Și la îndemnul apostolului Pavel, bineînțeles (care fie vorba între noi… departe să se fi referit la conceptul actual de știință, deoarece așa ceva nu exista atunci, nici chiar la greci ). 

    Tot discursul amețitor-repetitiv-patologic al bigotului religios creștin este un neîncetat recurs la autoritatea infailibilă a cărții lui sacre: biblia. „ Cuvântul lui Dumnezeu spune ”…. „ Acest lucru nu este îndeacord cu ce spune Cuvântul lui Dumnezeu ”…sau „ Cuvântul lui Dumnezeu ne conduce în tot adevărul”, etc… El uită că oamenii simpli care au scris acel „ cuvânt” nu știau nici măcar cum se produce fizic ploaia și grindina,  nu știau că pământul este rotund și nu plat, și că există o chestie numită galaxie care conține zeci și sute de miliarde de pământuri ca al nostru, și că în univers există de fapt zeci și sute de miliarde de galaxii ( ca să nu mai pomenesc acum despre posibilitatea existenței a altor miliarde de universuri ), lucru care face ca pământul nostru să nu mai fie chiar așa de buric al universului pentru vreo divinitate. El uită că oamenii au scris biblia, și nu Dumnezeu, și că acei oameni au scris potrivit cu cultura lor, mentalitatea lor, lumina lor. Ca să nu mai spun faptul că biblia( canonul sacru ) NU a fost alcătuită după placul Duhului Sfânt, ci după bunul plac al prelaților catolici din secolul 4, care au scos din ea ce-a vrut burta lor grasă, astfel încât să corespundă dogmelor deja existente în creștinismul oficial de la acea vreme. El uită că cunoaștem astăzi prea puțin din epistolele și evangheliile originale, ceea ce avem noi fiind de fapt doar copia copiilor copiilor copiilor originalelor, copii măsluite, schimbate la față și adaptate interesului corporativ… ei bine, asta știe prea puțin creștinul nostru „sărac în duh” dar tare în clanță atunci când vine vorba să ironizeze știința. Fie vorba între noi… de foarte multe ori omul nostru religios nici măcar biblia nu și-o cunoaște foarte bine. Ei bine, bisericile mustesc de astfel de indivizi.

     Pe de altă parte, argumentul că Isus și-a ales ca ucenici niște oameni neînvățați este ales într-o așa formă de bigotul religios încât este o pledoarie pe față pentru prostie. „ Nu vă mai obosiți atâta să învățați prin facultăți sau să citiți lucruri deștepte. Pentru că toate acestea sunt deșertăciune față de înțelepciunea lui Dumnezeu.” Dar spune asta în timp ce se folosește de GPS, tramvai, mașină, avion, servicii medicale ultramoderne, tehnologie de ultimă oră, precum televizoarele sau telefoanele Smart, sau computere performante. Spune asta în timp ce tehnologia îi permite să-și țină evanghelizările și emisiunile religioase prin satelit. Este incredibilă și revoltător de mare discrepanța dintre disprețul sau dezinteresul  față de știința modernă și disponibilitatea de a-și însuși avantajele create de aceasta. Este uluitor de trist să constați că omul religios alege mai degrabă ignoranța, refugiul în mitologie și superstițiile cele mai elucubrante când de fapt informație valoroasă se găsește azi doar la un clic depărtare. 


    Ce e de făcut? În primul rând, nu e inteligent să te angajezi în discuții cu astfel de indivizi. Atât pot ei. Atât știu ei. Și-au clădit o lume de basm a lor proprie, o lume proprie a sentimentelor și emoțiilor frumoase care nu poate fi dărâmată de argumentele raționale ale omului de știință. A trezi din somn astfel de oameni este munca lui Sisif. Cum să-i faci să înțeleagă ceea ce spui, dacă ei nici limba maternă nu și-o scriu bine?!? Cum să faci să funcționeze un creier ce întreaga viață a fost setat mai degrabă pe parametrii misticismului decât pe cei ai logicii? Cum să faci apel la rațiune când omul religios doarme?!? Raționalizarea lucrurilor și visarea lor, concretul și abstractul, realitatea și basmul sunt două lumi diferite. În timp ce sunt conștient că omul religios nu poate fi făcut să vadă realitatea așa cum o vede omul de știință, a pretinde însă savantului să bage în seamă „realitatea ”, „adevărul”, „evanghelia” omului religios … mi se pare o deplină aroganță. E ca și cum ai încerca să-ți înveți părinții cum să te educe. Sau cum i-ai preda tabla înmulțirii profesorului universitar de matematică. Dar… ce mai contează ignoranța fără margini a religiosului, dacă numărul celor care-i împărtășesc credințele este ceea ce-l salvează ( aparent ) de la ridicol? Ce mai contează minciuna pe care se bizuie dogma sa, dacă aceasta aduce speranță ( chiar dacă falsă )? Și ce importanță mai are aroganța cu care se adresează interlocutorului său sceptic, dacă totul vine de fapt din evlavie pentru Dumnezeu? Proști, da' mulți...

P.S.   .... Recomand călduros vizionarea emisiunii de mai jos, cu un (fost) pastor AZS care spune cam aceleași lucruri ca și mine, dar cu alte cuvinte. 

37 de comentarii:

  1. Proști, da' mulţi... dar cu zecimi grase în buzunare... că asta contează. Pentru că dacă nu ar fi proști nu ar mai da clerului partea „lui Dumnezeu”! Deci, cu cât mai mulți și mai proști, cu atât mai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine m-a atentionat o "sora"mai apropiata,dupa ceremonia de casatorie ,sa nu m-a apuce dragostea intr-atat incat sa uit de zecimea din darurile primite cu ocazia respectiva .

      Ștergere
  2. Care e cel mai rezistent parazit?O bacterie,un virus?
    O idee!
    Rezistenta.Foarte contagioasa.
    Odata ce o idee pune stapanire pe creier,e aproape imposibil de eradicat.(Inception)
    Omul religios este educat in biserica de care apartine ca este deasupra oricarei forme de stiinta deoarece are intelepciune de la Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. REFLECTORUL: Pe "inteligenta" din capul tau Mizantropescule, daca tu o numesti inteligenta, si de fapt nu iti vezi filozofia demonica, ba mai mult nu ai capacitatea sa folosesti respectul si bunul simt. Bine ca esti tu asa de destept si nu poti sa-ti vezi si partea ta de prostie, ca de aia iti este tie asa de ciuda ca sunt adventistii prosti si nu poti tu sa dormi linistit de prostia lor. Fii tu mai departe "destept" si canta-i in struna lui mister luther ca sunteti amandoi vai de steaua voastra, popandailor ametiti ce sunteti; si altceva decat rahatul din fundul adventistilor, in toata lumea asta voi nu mai puteti mirosi mai soareci de toaleta ce sunteti? V-a pus cineva judecatori peste acesti prosti; oamenii sunt liberi sa fie ce vor sa spuna si sa gandeasca ce vor, chiar sa-si doreasca sa fie si prosti la urma urmei, ce va doare pe voi? Daca te doare barna din ochi, ai voie sa ti-o dai jos, Mizantropescule si apoi ai sa poti sa scoti si paiul din ochiul tau si al amicului tau giorgi luther!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Reflectorule,
      Diferenta de inteligenta dintre tine si Mizantropu' se vede din felul cum scrii, inclusiv greselile de ortografie.
      Diferenta de credinta dintre tine si Mizantropu' se vede acum prin cea ce traiesti din Biblie.
      Tu stii putin si derutat sau in cunostinta de cauza vrei sa implinesti mult (sper sa fie asa).
      Mizantropescu stie multe si vezi bine ca insira versetele ca la rebus, ti le sulfa-n ochi cind vrea si cum vrea el...asta da inteligenta...la fel ca tata'sau...Lucifer.
      Daca este o diferenta intre voi se va face in ziua judecatii cind vom vedea cine va auzi Glasul :
      "Bine, rob bun si credincios; ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapanului tau!"
      Va saluta pe toti, unu din tribune!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am avut rabdare sa ma uit la jumate din clipul postat, in detalii prea multe nu vreau sa intru, dar datorita libertatii de opinie de care am avut parte pe blog, am sa imi exercit aceasta libertate din nou. Acest om nu mi se pare cerdibil defel, il tradeaza multe lucruri, de la mesajul care il transmite, mimica, felul cum pune problemele, concluziile care la trage, in fine multe si marunte. Evolutionismul(despre care am mai facut haz in alte comentarii) pentru mine e un alt fel de religie, atat. Am mai zis, cand folosind toata stiinta de care dispun, oamenii vor reusi sa produca viata din materie moarta, mai discutam despre evolutionism ca fiind stiintifc, dar pana atunci, hai sa ii zicem pe nume: EVOLUTIONISMUL ESTE O RELIGIE PAGANA. Apropo acest clip mi-a facut totusi lumina intr-un fel. Mi-am dat seama acum de faptul ca cei doi intitulati (Mizantropescu si iluminatul) nu sunt decat vasalii acestui individ, sau a ideilor lui. Vad ca imprumuta si perpetueaza concluziile altora. Acum vreau sa revin la topic, da Martin, in mare asa se intampla in cultele de tip srl, ca si orice institutie de genu' , nu se pierde din vedere profitul ca fiind, un scop prioritar. Acum pt a determina profit cat mai mare, e necesara si spalarea pe creier a oamenilor, e trist. Dar daca le aduci acuze sau mergi pe stilul autointitulatilor si ii ponegersti si ii insulti ce se rezolva? Sau hai sa presupunem ca dispare peste noapte curentul asta adventist; mai departe ce facem? Se schimba lumea asta in bine cu ceva, care sunt beneficiile la nivel global? Iti zic eu o opinie, daca dispare adventismul, majoritatea celor ramasi se vor imparti in 2 categorii: 1-Vor adera la alte culte de tip srl, 2-Cealalta jumatate isi infiinteaza noi srl-uri. Atata timp cat vom avea structuri ierarhizate, orientate spre profit nu se schimba nimic. Atata timp cat adevarul afecteaza profiturile celora care dispun de ele, Adevarul va fi negat si se va incerca pe orice mijloace sa fie eliminat. Atata timp cat oamenii se vor crede destepti de la ei insisi si vor crede ca pot face ceva mai bine decat Dumnezeu, totul e DESERTACIUNE. Adrian

    RăspundețiȘtergere
  7. Majoritatea oamenilor observa ca ceva nu e in regula, cu sistemul in care isi duc existenta. Acest sistem il vad ca si pe unul concentric, care este format din mai multe sisteme cu aceleasi caracteristici si care se inglobeaza unul pe altul. Dau un exemplu ca sa ma fac mai bine inteles. Sistemul mondial este condus de o elita foarte restransa ca numar de oameni care isi impun punctele de vedere, si care hotarasc pentru restul, in Europa se formeaza la fel un sistem in care tot asa un numar redus de oameni hotarasc pentru restul, la noi in tara tot asa un numar restrans de oameni (parlamentul) hotarasc legi pe care restul trebuie sa le respecte, tot asa in cultul unei organizatii de tip religios, clasa conducatoare, hotarasc dogma cultului pentru restul, pana cand ajungem la familia, celula de baza a societati in care unul din membrii hotaraste pentru restul. Acum in tot sistemul asta nu ar fi nici o problema daca cei care hotarasc sunt devotati trup si suflet pentru ceilalti, daca sunt capabil sa se sacrifice pentru cei pentru care hotarasc, daca ii iubesc si tin la cei peste care conduc, dar vedem ca lucrurile nu sunt asa. Problema cea mai mare este cand cei care sunt asezati in aceste pozitii de suveranitate, sunt PSIHOPATI. Pentru a vedea ce inseamna un psihopat gasitit pe net destule resurse. O alta problema si mai mare este ca circumstantele si factorii de mediu in care traim noi, favorizeaza foarte mult acest tip de oamenii si ii camufleaza foarte bine, iar lucrurile au progresat asa de mult incat ne ramane un singur lucru de facut. Singura cale de iesire este: MORALITATEA. Moralitatea este cuprinsa pe deplin in Decalogul Lui Dumnezeu, este evidentiat perfect in invatamintele Domnului Isus Hristos. Daca fiecarui om i-ar pasa de aproapele lui, daca s-ar comporta moral (macar) cu aproapele lui, daca nu ar mai fi oamenii asa egoisti, daca am invata sa ne zambim (macar) unii altora, sa ne ajutam fara a avea un interes, lumea asta s-ar transforma total, psihopatii ar devenii expusi si fara nici o putere. Consider ca asta ar trebui noi sa facem si nu vad nici un rost in certuri, jigniri, comportamente ofensatoare sau violente asupra altora, pt ca prin acestea perpetuam insusi tiparul sistemului de care suntem asa nemultumiti. Adrian

    RăspundețiȘtergere
  8. As vrea sa mai vorbesc despre "evolutionism" si sistemul ocult care stapaneste lumea.
    In evolutionism exista ideea: Supravietuieste cel mai bine adaptat. Cel mai slab adaptat dupa caz serveste drept hrana, sau avantaje pentru cel mai bine adaptat, sau dispare(datorita celui mai bine adaptat) cand nu mai e nevoie de el.
    In "capitalism": Cand o persoana fizica incheie un contract cu un bancher, iar in urma unei sitatii induse(marirea excesiva a dobanzii) sau alti factori defavorizanti, P.F. nu mai poate sa isi respecte la termen obligatia fata de bancher, automat se impune dupa caz(politica institutiei): dobanzi penalizatoare, taxe de penalizare, dobanazi cumulate, comisoane adaugate etc ... astfel incat P.F. sa ajunga in imposibilitate totala de plata, incat bancherul sa il poata EXECUTA silit, ceea ce duce la "eliminarea" lui.
    in fine exemple as putea sa va dau o gramada, ideea e sa incercam noi, din MORALITATE si compasiune, sa rezulte un ajutor eficient pentru aproape, astfel incat el sa nu mai poata fi eliminat de sistem, iar noi sa ne facem viata mai usoara unii pt altii. Alt aspect despre care vreau sa vorbesc: Este placut sa aduci injurii cuiva? Eu unul tind sa cred ca pentru un om cu caracter moral, nu este placut, dar o face ori stapanit de nervi, ori din neatentie, oricum ce ar fi normal sa rezulte ar fi un disconfort emotional urmat de o parere de rau, chiar scuzele de rigoare. Dar atunci cand pt un om devine confortabil sa insulte pe altul(asta rezultand din frecventa crescuta cu care o face), ce fel de om trebuie sa fie acela?? Ce lucruri bune ar putea el perpetua?? Ce sfaturi intelepte ar putea el transmite?? Acum sa se gandeasca fiecare care face rau, isi insulta aproapele si persista in rau perpetueaza un astfel de sistem total eronat, sistem indreptat spre autodistrugere. Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „ As vrea sa mai vorbesc despre "evolutionism" si sistemul ocult care stapaneste lumea..”

      Să vorbești te cred că vrei a vorbi....mai ales de sistemul ocult despre care te-ai informat de prin clipuri iutub grozave. Dar de citit măcar vreo carte despre teoria evoluției ai citit? Știi cu ce se mânâncă genetica, biologia moleculară? Știi ce e aia speciație? Dacă nu, din ce vrei să vorbești? Din auzite?... Din literatura SRL-istă? Păi ce facem atunci? Denunțăm SRL-urile ptr minciunile lor, dar alegem totuși să mai credem unele, precum creațiunea în 7 zile? Of, of, of Adrian... nici tu nu știi ce să mai crezi...

      Ștergere
    2. Am invatat destul evolutionism la scoala, am mai si citit suficient despre el, cat si despre oamenii care il propaga. Ti-am zis de ce cred ca e un alt fel de religie, si nimeni din lumea asta nu il poate considera cinstit drept stiinta atata timp cat nu s-a dovedit experimental ceea ce sustine. Spune-mi Martin, daca stii mai multe decat mine despre evolutionism, prin care mecanisme DOVEDITE STIINTIFIC sau oricum doar dovedite te rog, poate materia moarta sa produca viata?? Ca asta e temelia evolutionismului, si nu merg mai departe spre alte concepte evolutioniste pana nu lamuresc temelia, ca nu are rost sa construim pe fabulatii ci pe LUCRURI CONCRETE, DOVEDITE. Ma intrebi "Ce facem atunci" Martin? Crezi ca progresul stiintei se datoreaza evolutionismului? Nici vorba si tu stii asta, ce are de a face fizica, chimia, matematica, informatica cu evolutionismul? Ar fi mult mai bine ca si copiilor la scoala sa li se predea si despre Dumnezeu, in aceasi masura cum li se preda evolutionismul. Studierea Bibliei cred ca ar trebi introdusa in scoli ca si materie, alaturi de matematica, fizica, limba romana etc ... . Daca omul poate ridica o casa in 7 zile, de ce sa nu poata Dumnezeu, despre care si tu crezi ca este Atotputernic, sa creeze lumea in 7 zile? Iti raspund eu, datorita evolutionismului care pe diferite criterii (gen datarea cu carbon, despre care am gasit destule pe net, ca nu are rost sa fie folosita la perioade lungi de timp asa cum fac evolutionistii), gasesc asa zise "dovezi" care ne incurajeaza sa ne indoim de Dumnezeu. Asta e problema mea cea mare cu evolutionismul. Si cred ca un Dumnezeu ATOTPUTERNIC, putea la fel de bine sa faca lumea si in 7 secunde, sau in 7 sutimi, pt ca timpul nu are nici o relevanta pt El, ci doar pt noi are, deocamdata. Adrian

      Ștergere
    3. Cat despre speciatie eu nu observ sa se manifeste, din contra se observa doar extinctia speciilor. Daca stiu cu ce se mananca genetica ... ce sa iti raspund acum, nu stiu ceea ce altii invata in ani de zile si se perfectioneaza in si mai multi ani, dar asa un pic am studiat cat sa am habar despre lucrurile de baza, la fel si in cazul altor aspecte ale stiintei. Adrian

      Ștergere
    4. Adrian, nu te supăra, dar ești complet dezinformat despre subiectul evoluției. Sau mai bine zis, informat de pe iutub sau siteurile apologetice ale SRL-urilor numite biserici creștine, care mint de îngheață apele. De ce spun că ești complet dezinformat? Deoarece tu nici măcar nu știi ce e aia evoluție. Altfel nu ai pune problema materiei moarte care dă viață ( aia e abiogeneză, și latura hard a evoluționismului, numită neodarwinism). Teoria evoluției se bazează pe niște lucruri concrete, dovedite... și care sunt foarte multe, numai că pe tine nu te interesează. Nu am timp acum să scriu pe larg despre asta din păcate. Și chiar dacă ți-aș prezenta aceste dovezi, ar fi oricum timp pierdut, deoarece nu ai crede aceste dovezi, sau probabil nu le-ai înțelege.

      Progresul științei nu se datorează darwinismului, ci darwinismul este știință, iar teoria lui a fost confirmată în mare parte de știința modernă. Păcat că nu iei lucrurile serioase în serios, și te hrănești cu literatură și idei de mult timp depășite. E alegerea ta. Dar eu nu voi sta acum să îți explic de-amănuntul toate acele informații care m-au adus la noile concluzii. Le poți găsi și tu, dacă ești serios, nu numai credincios.

      Ștergere
  9. "De ce Martin Luther? Pentru că în timp ce atac cu furie bisericismul, obscurantismul, misticismul, dogmatismul şi amatorismul, am pasiune pentru om, fie că e creştin, ateu, agnostic sau cine ştie ce-o mai fi. ... Mă interesează doar dacă mai are de mâncat ceva tanti Olguţa cu nouă copii, dacă nea Ion are suficiente lemne de foc pentru iarna asta şi de cât timp aşteaptă în ploaie la marginea drumului băbuţa care a pierdut ultimul autobuz spre casă."
    Hai sa dam dovada ca ne pasa de asta atunci, chiar daca "Olguta" e prea invarsta ca sa-i mai pese de noile trenduri ale stiintei, chiar daca Ion nu ne crede cand ii spunem ca popa din sat si-a mai facut un etaj la casa cu naivitatea lui. Adrian

    RăspundețiȘtergere
  10. Martin ,

    ....se pare ca blogul tau este asaltat de anonimi care se simt ofensati si loviti in mecla de adevar. Intodeauna, de cand este lumea, adevarul a provocat si provoaca disconfort si senzatie de frica !

    ...De multe ori mi-am pus intrebarea asta : ce poate determina un ins sa aleaga impotriva demnitatii, care ar putea fi numita acum (la advenstinsi) rezistenta individului la orice forma de degradare a libertatii sale?..si cred ca raspunsul a venit dupa exact 20 de ani de pascut pe pajistea denominationala cu garduri frumos colorate .

    Raspuns: evident numai prostia,(spiritul de turma) lacomia,(binecuvantarea iluzorie a celor ce se cred buricul religiosilor) si frica de a da piept cu realitatea cotidiana (adica confortul pe care ti-l ofera o poveste=minciuna bine spusa la un pahar de lapte de soia)..

    Privind astazi cu o detasare si cu o liniste pe care am regasit-o de cand nu mai inghit toate gogosile doctrinare vandute de catre o religie sau alta, ma gandesc ca in orice comunitate umana si in orice moment al istoriei sale , exista un anumit procent de oameni ticalosi.

    As putea sa gasesc exemple oriunde, dar tipologia ar fi cam aceeasi !..Cred ca si in biserici , cat si in politica exista tot soiul de ticalosi care profita de pe urma ignorantei si prostiei colective !..macar in politica se promite mult, si dupa un mandat se descopera minciuna....Dar in religie se promite foarte mult , omul crede si in cele din urma moare cu gandul ca odata candva i se va face dreptate de catre un ipotetic ”dumnezeu” sau un revolutionar Isus..

    Am ales cuvantul ticalos dar mai sunt si altele langa el , pe care le-am intalnit in adventism.Sigur ca exista si o mare parte de oameni sinceri , buni la suflet , dar care cu greu rezista la presiunea de grup si care cedeaza in cele din urma ! devenind intr-un final niste farisei sfintisori , buni de uns cu ei la ”rana evolutionismului”...

    Cum sa te faci ca nu vezi atunci cand niste oameni de nimica(unsi, pastori, presedinti) vor sa devina cineva, cand ei sunt doar niste secaturi, niste hahalere slugarnice, lingusitori, periute, trepadusi, fripturisti, sforari, prefacuti si ma opresc ca deja trebuie sa consult dex-ul sa vad la ce se mai incadreaza, alearga dupa un castig din prozelitism de la niste oameni carora le cer bani in numele unui dumnezeu contrafacut de doctrina pe care tocmai in acest scop au conceput-o .

    Mai grav este ca acesti ticalosi se afla printre noi , ne abuzeaza , ne sperie copii, ne otravesc mintea si ne agaseaza pe la usi cu angoasele lor !..Dar cel mai virtuos stiu sa minta si sa masluiasca adevarul ! chiar daca se numesc ei adventisti, ortodocsi, baptisti, iehovisti, mormoni, reformisti sau te miri ce fel de -isti !

    Un alt corolar al iradiatiei adventiste pe care l-am observat in biserica este rezonanta afectiva si cea de care vorbeste si Edi la greu(disonanta cognitiva)....Aceea de a te pisa mereu contra vantului , dar a trai cu impresia ca mirosi a Cristian Dior, si de a te lauda pe unde poti cu asta ....

    Anonimule tu cu ce parfum te dai , ca mirosi de la o posta :))))....y love sdanonimus @ *



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Martin,
      Eu sunt unul dintre aceia care recunosc cu inima pe inima ca sunt prost, si care nu se supara absolut deloc pe oameni de alde tine, spartanul, mizantropescu sau iluminatul cand le spune verde in fata altor oameni ca sunt prosti. Deoarece pe toti cei enumeraie ii consider oameni inteligenti, ii rog frumos pe toti, dar in primul rand pe tine, ca doar e vorba de blogul tau, sa-mi explice mie babeste o treaba pe care nicidecum nu o inteleg. In urma cu ceva timp, am facut o “masa rotunda” in biserica locala, in care am luat in dezbatere “solia” aceasta a evolutionismului patrunsa in biserica prin stradaniile lui Edi si ai lui Sorin Petrof. In urma unor dezbateri furtunoase, unii dintre noi am admis ca e posibil ca ea sa fie adevarata; insa in acest caz, au replicat ceilalti, care mai poate fi motivatia tinerii Sabatului, in calitate de memorial al Creatiunii? Caci, cel care se odihneste sambata de toate lucrarile lui, trimite un mesaj catre lume care tocmai aceasta indica: Dumnezeu a creat lumea in 6 zile LITERALE, iar in a saptea s-a odihnit. Daca admitem ca creatiunea nu a durat nicidecum sase zile literale, ci milioane si milioane de ani, atunci CE ROST MAI ARE SA TINEM SABATUL? Draga George, ai putea sa scrii un articol detaliat care sa ofere un raspuns concret la aceasta intrebare? Sa stii ca te roaga un intreg grup de oameni, si nu doar unul singur, oameni pe deplin convinsi de prostia mintii lor…
      Cu drag - Miklos

      Ștergere
    2. Salut Miklos. Nu știu cum să interpretez introducerea ta. La prima vedere pare extrem de tendențioasă și ironică. Nu-i nimic, și eu folosesc ironia... așa că nu mă supăr. Să le luăm un pic pe rând:

      1. Am folosit adevăratul „prost” și vestita replica din nuvela ” Alexandru Lăpușneanu” a lui Negruzzi fără ca să jignesc pe cineva în particular. Recunosc că este tăioasă, dar nu renunț la trista concluzie că este și adevărată. Prostia are mai multe nivele, la fel ca și inteligența. Însă consider că cel mai de jos și infam nivel al ei este acela când cineva care nu posedă nici cele mai elementare noțiuni din diverse ramuri științifice sau nu ( de ex nici nu știe să scrie corect în lb maternă ) contrazice pe altul mai învățat, așa cum am scos în evidență în articol. Nu mă mai repet acum. Ptr mine, prostul adevărat prost este acel individ care nu vrea să audă și să învețe ceva nou, care fuge de dovezi, care este leneș intelectual, refuzând să cerceteze alternativ și mulțumindu-se cu informațiile care i-au fost turnate pe gât de părinți/biserică. Având în vedere că volumul de informații crește amețitor, geometric aș spune, rămânerea la „căile cele vechi ” în sec 21 mi se pare o cumplită prostie. Dar aceste concluzii, atât de aici, cât și din articol, repet... nu sunt aduse cuiva în particular, ci la modul general. Nu îmi place defel să jignesc pe nimeni în față. Iar eu însumi nu sunt cine știe ce inteligența întruchipată, nici vorbă, ci sunt serios și onest intelectual. Mă intersează adevărul, nu tradițiile și lozincile moștenite.

      2. Recunosc însă problema ridicată de tine cu sabatul ca fiind foarte pertinentă. Eu însumi mi-am pus aceeași întrebare acum vreo 2-3 ani. Am să dau curs dorinței tale ( voastre ) într-un articol viitor. Mulțumesc de interes și vă înțeleg îngrijorarea. Numai că ea este neîndreptățită, vei vedea. Numai bine.

      Ștergere
    3. Draga George,
      Sa stii ca nu am fost deloc ironic, desi mi-am dat seama ca exact acest lucru se deduce dupa ce am recitit postarea mea. Recunosc ca sunt prost in sensul ca pun la indoiala veridicitatea sistemului doctrinar pe care l-am acceptat inca din prima tinerete. Daca tu afirmi ca ti-ai pus aceasta intrebare inca 2-3 ani in urma, presupun ca deja ti-ai formulat un raspuns clar si lipsit de echivoc in inima ta. Ceea ce trebuie sa faci acum este extrem de simplu: sa ne impatasesti si noua, cititorilor blogului tau, raspunsul la aceasta intrebare. Sa stii ca toti participantii la "masa rotunda" din biserica au ajuns la concluzia ca NE AUTODESFIINTAM ca si cult religios in cazul in care acceptam teoriei evolutiei (inclusiv eu). In acest caz, Edi ar trebui sa spune CLAR SI RASPICAT ca adventismul este O EROARE.
      Cu respect - Miklos

      Ștergere
    4. Miklos, nu ești deloc prost dacă pui ceva la îndoială, și mai ales veridicitatea doctrinelor religioase. Dimpotrivă. Cel puțin de la Descartes încoace, progresul în general al societății moderne a fost obținut prin îndoială față de ceea ce era deja comun acceptat ca fiind adevăr indubitabil. De fapt a avea răspunsuri clare și inechivoce în domeniul religios sună mai mult a încumetare și prostie decât a inteligență și umilință.

      Ceea ce îmi ceri tu cu privire la sabat și evoluție este un astfel de răspuns inechivoc. Dragostea mea față de adevăr mă îndeamnă să fiu mai ponderat în declarații decât pe vremea în care eram doar credincios și atât. Adevărul este foarte complex, și de cele mai multe ori insuportabil, greu de înțeles și incomod ptr cei obișnuiți să gândească în alb si negru. El doare cumplit atunci când îl auzi ptr prima dată. Dar prin duritatea enunțurilor sale nu încetează să fie adevăr.

      Acum... adventismul este o eroare teologică nu numai datorită sabatului și opoziției sale acerbe față de știința modernă. Te asigur că la un studiu serios, îndelungat și onest al diverselor teme care constituie baza doctrinală adventistă, nu mai rămâne în picioare nimic din aceasta. Cad una după alta ca într-un joc de domino. SIngura bază a creștinismului este Isus hristos, viața, moartea și mai ales învierea sa. Asta este ptr orice om sănătos la cap, rațional și care caută onest adevărul ... singurul adevăr inechivoc pe care-l avem. Dincolo de înțelesul primar și imediat al evangheliilor ( speranța dată de Isus oamenilor ) TOTUL ESTE TEOLOGIE OMENEASCĂ de doi bani. Fie adventistă, fie iehovistă, fie mormonă, fie catolică sau ortodoxă. Teologia este interpretarea omenească a bibliei, iar biblia este în foarte mare parte interpretarea omenească, imaginea omenească, discursul omenesc despre Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu este biblia. Și cu atât mai puțin teologia noastră de doi bani.

      Spre desoebire de teologie, știința este altceva. Ea este tot o interpretare, dar o interpretare inechivocă a realității care are la bază limbajul matematic. Limbajul matematic este rațional și nu se lasă a fi interpretabil în mai multe feluri. De aceea avem în știință o singură teorie despre un subiect anume, și nu 12.345 de teorii și interpretări, ca în religie.

      Nu trebuie să-ți fie frică de autodesființare. O înființare a ceva nou are la bază automat și neapărat o desființare mai întâi. Așa a fost cu trecerea de la iudaism la creștinism. Apoi cu trecerea de la catolicism la protestantism. Iar adventismul a apărut ca urmare a unei reînființări a protestantismului, el fiind la origine un protest în rândul protestanților din USA. Așadar... reset your religion trebuie să devină un mod de viață, updatările intelectuale și spirituale să fie continue, ptr că numai așa se face progresul, oricare ar fi el.

      Ștergere
  11. Personal nu îmi pierd prețiosul timp să citesc asemenea porcării, mai ales că știu ce hram poartă individul care le scrie.Dacă tu ai chef să citești așa ceva, n-ai decât.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai ofensator decat Mizantropescu nu e, doar ca il consider mai rational si mai preocupat de Dumnezeu in felul lui, intr-un fel in inteleg, iar in altele am descoperit ca nu il inteleg, dar apreciez ca "individul" aduce uneori dovezi, dupa cum e in cazul de fata.
    Ma gandesc asa in sinea mea ... si imi doresc sa ne regasim cu totii in imparatia cerului, inclusiv Mizantropul si iluminatul, dispunand de timp nelimitat si acces la o Ratiune Divina, ce fel de discutii vom purta si cum vom reflecta la ce a trecut. Sa aveti parte de bine cu totii, si rog pe Dumnezeu sa ne fie calauza in "umblarea" noastra. Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Amuzanta animatie, dar nu are a face absolut nimic cu realitatea. De acolo inveti tu despre vikingi? :)) Afla te rog de la mine, ca utopia cu Valhalla era o tehnica de spalare pe creier ca si oamenii sa lupte fara frica pana la moarte in razboiele conducatorilor lor de cucerire. Dar sa nu crezi ca vikingii erau asa grozavi sau nostimi, dimpotriva erau cu totul opus. Sa stii ca nu e nimic amuzant sa ucizi sau sa fii ucis, sa nu mai amintesc de felul in care se intamplau omorurile si cate si mai cate faradelegi dezgustatoare. Atat de mult de legi de IQ-ul meu, si mereu te consideri tu insuti mai inteligent. Uite iti propun sa cauti o solutie sa ne verificam IQ-urile, gaseste ceva teste si hai sa le facem sa ne lamurim.
      Cat despre celalalt aspect, cu blogul lui D.T., intentia mea nu e nici sa il judec nici sa ii fac reclama, vroiam doar sa arat si dovezile contra, asupra clipului postat pe blogul lui Martin. Adrian

      Ștergere
    4. Si uite iti dau si niste sfaturi ia-le ca si de la un prieten:
      - Daca nu vei mai fi asa superficial, o sa ai mai mult de castigat si vei avea o intelegere mai sanatoasa asupra lucrurilor
      - Daca vei renunta la aroganta, daca iti va face placere compania celor mai inteligenti decat tine, vei avea doar de castigat. Nu omenii din jur sunt inamicii tai si de la fieacare poti invata ceva, nu exista nici un om care sa le stie pe toate.
      - Daca te vei uita mai adanc si mai atent in trecutul tau, vei putea corecta multe din greselile din prezent
      - Daca iti "ingropi talantul" care l-ai primit nu faci bine. Folosesteti potentialul ca sa aduci foloase altora si asta va fi castigul tau.
      Macar la asta gandeste-te, tu asa cu tine insuti. Adrian

      Ștergere
    5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    6. Unu care nu mai poate citi mizgalelile lu' Adrian17 septembrie 2014 la 17:28

      Adrian,
      sfaturile care le dai sint copiate de undeva, tu nu esti capabil sa memorezi macar unu'.
      Cind vei realiza ca esti prost, vei deveni cel mai destept om!
      Daca nu esti Behaila, sigur esti din acelasi sat cu el!!!

      Ștergere
    7. Sfaturile care le-am dat sunt in urma concluziilor care le-am tras despre Mizantropescu. Nu sunt copiate de nici unde. Despre Behaila am mai spus, nu il cunosc. Daca nu mai poti citi cine te forteaza sa o faci? Si pt ce jignesti? Esti mai destept cu ceva acum ca stii sa insulti? In fine ... Adrian

      Ștergere
    8. Apropo stilul tau de a scrie, modul de a jigni, seamana teribil de mult cu al celuilalt insultator. Nu vreau sa trag concluzii pripite dar ori sunteti aceasi persoana ori prieteni apropiati. As merge totusi pe prima varianta deoarece nu cred ca Mizantropescu poate avea prieteni, sigur nu apropiati. Poate doar tovarasi dupa acelas tipar cu el, dar nu se pot numi prieteni, deoarece un prieten i-ar da sfaturi bune nu l-ar incuraja sa se faca de ras. Adrian

      Ștergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apreciez nespus, te citez: "asta e ultimul comentariu pe care ti'l adresez" si sper din tot sufletul sa te tii de cuvant, sper sa nici nu iti inventezi alte pseudonimuri de pe care sa imi scrii.
      Stii am citit unele bibliografii ale unor oameni inteligenti(recunoscuti pentru asta), gen Einstein, Tesla, Eliade etc
      si(sper sa mi se scuze cutezanta) te-am comportat pe tine cu ei :)). Mizantropescu tu ai curaj sa te uiti in oglinda dupa ce injuri si iti bati joc de tot ce e in jur? Ca daca da, atunci lucrurile sunt foarte triste in privinta ta. Imi pastrez sentimentele de mila pentru tine. Atata ura, ranchiuna, aroganta neintemeiata, si multe atribute care ti le evidentiezi si cu care te si falesti pe deasupra chiar nu am vazut la nimeni, pt mine esti o premiera. Sper ca macar sa fii de cuvant si sa iti respecti promisiunea, macar atat. Adrian

      Ștergere
  14. Martin, de putin timp am descoperit Teoria Fractalilor mi se pare fascinanta, este expusa in maimulte forme, sub forma matematica dar si sub forme mai artistice. Este foarte potrivita logicii umane, si foarte "comestibila" spre deosevire de geometria Euclidiana, sau analiza matematica superioara cu care am fost obisnuit. Nu e rigida defel si perfect adaptabila mediului inconjurator cat si fenomenelor. As aprecia mult si as fi incantat sa postezi un articol despre asa ceva. Multumesc, Adrian

    RăspundețiȘtergere
  15. Am citit un lucru nostim undeva, nu stiu cat e de adevarat dar e cu morala :).

    Intr-o comunitate de evrei era un rabin care avea si rolul de a face dreptate intre ei. Odata a venit un evreu sa-l parasca pe fratele lui, rabinul i-a dat dreptate. Cand fratele lui a auzit asta, a venit si el la rabin ca sa se dezvinovateasca, iar rabinul i-a dat si acestuia dreptate. Cand a observat asta, unul mai destept din comunitate i-a zis rabinului: "-Rabinule dar nu se poate sa aibe amandoi dreptate!" iar rabinul i-a dat si acestuia dreptate. :)
    Concluziile las sa le traga fiecare pentru el :), Sper ca v-a placut, Adrian

    RăspundețiȘtergere