vineri, 12 decembrie 2014

Problema lui Dumnezeu

     

   Tema de astăzi nu mi-a fost inspirată doar de cartea cu același nume al cărei autor este Bart Ehrman și pe care o citesc în prezent, ci și de o experiență personală trăită acum vreo lună, precum și de știrile înfiorătoare care ne parvin zilnic despre atrocitățile islamiștilor ISIS săvârșite prin Siria și Irakul anului 2014. Tema de astăzi este despre suferința umană și Dumnezeu, adică cea mai grea și mai misterioasă temă despre care poate să vorbească un muritor, după cea a originii vieții. Să le luăm pe rând.


    Bart Ehrman explică în cartea sa cum biblia eșuează în demersul ei de explicare a cauzelor suferinței umane. Mai întâi profeții vechiului testament, apoi chiar Isus Hristos și apostolii nu dau răspunsuri clare și inechivoce la sfâșietoarea întrebare umană despre rostul suferinței de pe Terra. Spre deosebire de apostoli și profeți, Isus se remarcă însă în mod categoric  prin faptul că nu atribuie suferința cuiva păcatelor acelui individ sau, așa cum face Pavel de pildă, păcatului originar. El pur și simplu tace atunci când vine în contact cu dezbaterea pe tema suferinței. Mentalitatea iudaică extrem de adânc înrădăcinată în conștiința colectivă, pe baza scrierilor profetice existente la acel timp, potrivit căreia orice suferință, boală sau durere este pedeapsa directă a lui Dumnezeu aplicată celui păcătos, este însă aspru sancționată și condamnată de Isus Hristos, spre uimirea apostolilor. Când apostolii îl întreabă despre semnificația spirituală a căderii turnului Siloamului peste greci, Isus răspunde fără să răspundă… Când este întrebat despre semnificația spirituală a suferinței orbului din naștere, Isus nu identifică niciuna în mod concret. Bolile, moartea și suferința omului pur și simplu se întâmplă. Și celor păgâni, dar și celor aleși. Întocmai ca ploaia. Punct. 

    Fac o digresiune acum de la cartea lui Ehrman pentru a vă povesti o experiență personală. Am fost forțat de împrejurări în urmă cu câteva săptămâni să particip la un congres al tinerilor adventiști din Bavaria. „ Să particip” e însă doar un fel de-a spune, din moment ce nu mă mai identific sub nicio formă cu credințele tinerilor adventiști germani, chiar mai răsăriți probabil la mansardă decât cei români. Mă simțeam stingher din toate punctele de vedere. Altceva vreau însă să vă povestesc. În plictiseala mea după câteva ore bune de citit „ Darwin´s Doubt ” de Stephen Meyer ( carte pe care o recomand în mod călduros celor care doresc să combată inteligent neodarwinismul ), am observat un container metalic de mărfuri expus în curtea edificiului, spre care lumea peregrina dus și întors. Așa că am făcut o binevenită pauză din citit și m-am dus curios la locul cu pricina. Despre ce era vorba?

    Într-un container metalic, de genul celor care sunt transportate cu milioanele peste mările și oceanele lumii, erau reconstruite aproximativ condițiile în care sunt torturați creștinii din Eritreea, un stat minuscul la granița cu Etiopia, în cornul Africii. Spun aproximativ deoarece doar întunericul beznă și frigul pătrunzător de noiembrie recreau oarecum senzațiile pe care trebuie să le trăiască creștinii persecutați de acolo. Am intrat curios în container împreună cu un pastor și soția acestuia, apoi organizatorii ne-au lăsat să stăm în picioare și să ascultăm timp de 10 minute traducerea în germană a poveștii cumplite de supraviețuire a unei deținute creștine. Containerele cu pricina sunt de fapt închisori. Deținuții sunt lăsați să degere de frig noaptea și să se asfixieze din cauza căldurii în timpul zilei. Dacă asta nu ar fi destul, sunt legați în lanțuri pe podeaua de metal și obligați să-și adulmece propriile fecale și urină, deoarece nu există absolut niciun fel de toaletă. Sunt hrăniți o singură dată pe zi, iar curățenie în container se face doar o dată pe săptămână. Deținuții sunt bătuți sistematic, mai ales dacă sunt auziți cum cântă laude la adresa Dumnezeului lor creștin. Femeile sunt nu de puține ori violate în prezența celorlalți deținuți. Iar singura modalitate de a scăpa de acest iad cumplit este să fii bătut atât de tare încât doctorul să confirme autorităților că nu mai ai mult de trăit. Așa scăpase de coșmar, de fapt, și deținuta care ne povestea toate aceste grozăvii. 

     La sfârșitul celor aproximativ 10 minute de horror organizatorii ne-au rugat politicos să ne rugăm pentru situația creștinilor din Eritreea și din alte părți ale lumii, precum Coreea de nord, de exemplu, unde viața lor este mai mult un iad. Eu mi-aș fi dorit să mă rog, dar nu am putut. În loc de cuvinte pentru rugăciune, mintea mi-a fost inundată de întrebări și dileme chinuitoare care m-au blocat psihic. În acea stare, rugăciunea mea mi s-ar fi părut mai degrabă o batjocură. Cuvinte goale. Și încă ceva: nu-mi place ca cineva să-mi ordone să mă rog, fie și într-un caz nobil ca acesta. Este absurd…

   Așa ajungem la știrile cutremurătoare despre persecuția creștinilor sau yazidiților din Irak sau Siria, parcă mai îngrozitoare de la o zi la alta. Copii decapitați cu sânge rece, cu cuțitul, în fața părinților lor, deoarece nu doresc să se lepede de Isus Hristos. Femei luate cu de-a sila și folosite zilnic ca sclave sexuale, violate în mod barbar de câteva zeci de ori pe zi. Bărbați legați cu frânghii de autoturisme și târâți de vii pe caldarâm până mor în chinuri cumplite. Alții decapitați sau executați cu sutele în deșert și apoi arși. Și toți sunt creștini care cred într-un Dumnezeu atotputernic. Și toți sunt chinuiți fără încetare, fără ca Dumnezeul lor să facă ceva pentru a-i scuti de aceste coșmaruri îngrozitoare, deși comunitatea mondială creștină se roagă „ zi și noapte ” ca să le fie alinate suferințele. 

   Oricare ar fi opiniile noastre și teologia noastră preferată despre suferință, un singur lucru este evident: Dumnezeu tace. Dumnezeu nu se implică cu nimic în alinarea chinurilor propriilor săi urmași. Dar acest lucru nu este deloc nou, nu-i așa? Și nici n-ar trebui să ne mire. Ați auzit de milioane nenumărate de creștini arși pe rug, sau sfâșiați de animale în arenele romane în primele trei secole? Ați auzit de milioane fără număr de oameni nevinovați chinuiți de biserică timp de alte 14-15 secole prin mâna demonică a inchiziției? Ați auzit de 1,5 milioane de copii evrei uciși cu sânge rece de naziști, unii dintre ei aruncați de vii în cuptoarele încinse deoarece camerele de gazare nu mai făceau față numărului imens de victime? Adevărul despre Dumnezeu , în tot acest timp când ființe umane se chinuiau îngrozitor, unele chiar de dragul lui, este extrem de dureros de acceptat din perspectivă umană: Dumnezeu a tăcut. Dumnezeu a permis toate aceste atrocități. Și mai le permite și astăzi, la 2000 de ani după cruce, altele la fel de mari, după cum se vede. Întrebările care se înalță sfâșietor la ceruri sunt două: „ de ce?” și „ Până când ? ”

   Sunt două întrebări disperate ale omului aflat în suferință, cărora biblia și Dumnezeu nu le răspund în mod concret. Și nu le răspund încă de pe timpul lui Iov. Strigătul de agonie al lui Iov sau al lui Isus pe cruce, sau al oricărui credincios care a trăit vreodată, este dovada că nu doar ateii sunt autorii acestor întrebări. Uneori, copleșiți de îndoială și temeri, sunt chiar creștinii. E ceva profund omenesc să te îndoiești de existența lui Dumnezeu sau de bunătatea lui, atunci când tace și nu-ți vine în ajutor, indiferent cât de mult sau de sincer te-ai ruga. 

   Personal nu mă îndoiesc de existența sau bunătatea lui Dumnezeu, deși trec și eu prin propria mea suferință. Credința mea în Isus Hristos și felul în care acesta reprezintă caracterul lui Dumnezeu nu-mi dă voie să fac acest lucru. Însă m-aș îndoi într-adevăr de un lucru: de atotputernicia lui Dumnezeu. De ce? Simplu: este o sfidare la adresa logicii și bunului simț să crezi că Dumnezeu este bun și atotputernic, și în același timp să vezi cum permite de mii și mii de ani ( adevărul este că permite de sute de mii de ani ) suferința umană. Paradoxul (atribuit totuși în mod fals) lui Epicur încă mai răsună cu putere după 2000 de ani în urechile noastre: 

   „ Vrea Dumnezeu să înlăture răul, dar nu poate?
      Atunci nu este omnipotent. 
     Poate, dar nu vrea? 
     Atunci este rău-voitor. 
     Vrea și poate în același timp să înlăture răul? 
     Atunci de ce există răul? 
    Nu poate și nici nu vrea?
     Atunci de ce-l mai numim Dumnezeu? ”

    Cu toată logica expusă mai sus de acest paradox, logică de natură să scoată în evidență posibilitatea limitării puterii divine atunci când vine vorba despre suferința umană, există însă un mic avans în înțelegerea problemei răului datorită unui episod din ultimele ore ale vieții lui Hristos, avans care complică însă lucrurile și mai mult...  În Matei 26: 53 Isus îi spune lui Petru astfel: „ Crezi că n-aș putea să rog pe Tatăl meu, care mi-ar pune îndată la îndemână mai mult de 12 legiuni de îngeri? Dar cum se vor mai împlini Scripturile, care zic că așa trebuie să se întâmple?” Cu alte cuvinte, aici este scoasă din calcul neputința lui Dumnezeu, iar îndoiala legată de acest aspect al caracterului divin este spulberată: Dumnezeu poate, de putut. Dar nu vrea! Există un plan necunoscut nouă muritorilor, după care lucrurile trebuie să se întâmple într-un anume fel. Iar când vine vorba despre acest plan, chiar dacă el implică infinită și îngrozitoare suferință umană, trebuie dus până la capăt. Cel puțin în dreptul vieții lui Hristos, nu-i așa?!?

    Aici ne aflăm acum, dacă unim cap la cap toate informațiile pe care le avem: Dumnezeu este adversarul răului, este alinătorul suferinței umane, poate să înlăture definitiv suferința umană, dacă vrea… Dar nu vrea deocamdată!!! Așa trebuie să se întâmple! „De ce” și „până când” trebuie să se întâmple tocmai așa? Din nou… ajungem la același răspuns descurajator: tăcere totală. 
   
     Exact aici este locul în care orice referat teologic pe marginea teodiceei ( problema răului și a suferinței ) se blochează. Nu avem cum să înțelegem din perspectivă umană cum poate fi un Dumnezeu caracterizat ca fiind „bun” și „ atotputernic”, dar în același timp să „vrea” sau să permită copleșitoarea suferință umană. Ne depășește. E ca și cum aș vrea să-i explic fetiței mele că, deși țipă îngrozitor pentru că cineva îi face rău în fața mea, eu o iubesc în ciuda faptului că permit această tragedie și în ciuda faptului că am puterea să-i opresc suferința. Pentru orice om sănătos la cap, eu aș fi considerat un co-participant la chinul fetiței mele, un monstru, un nebun. Acesta este raționamentul uman. Când vine însă vorba despre Dumnezeu, acest raționament nu se mai aplică: el este bun, el poate să oprească răul dacă vrea, dar nu vrea… deocamdată. Mai înțelege cineva ceva?!?

   Enigma devine mai copleșitoare atunci când realizezi că toată suferința de pe Terra, boala și moartea nu este nicidecum produsul vreunui păcat imaginar al neascultării unei perechi de oameni din neolitic. Nu… ci adevărul dureros și greu de prelucrat pentru un creier care a fost spălat toată viața cu literatură creaționistă este acela că suferința, boala și moartea există pe Terra de aproximativ un miliard de ani, și a fost prevăzut de Dumnezeu încă de la început! Animalele, hominizii, și apoi oamenii, suferă și mor pe Terra de sute de milioane, milioane, respectiv 200.000 de ani. Acesta este adevărul științific, lăsând la o parte orice fantezie creaționistă. Dumnezeu permite așadar suferința atroce, și moartea ființelor vii, de foarte mult timp, și fără nicio legătură cu vreun păcat originar al unei primei perechi legendare. Acest lucru este cerut de entropie, de apoptoză, și de alte legi naturale bine înțelese astăzi de către oamenii de știință. Posibilitatea existenței unor ființe bazate pe legături organice de carbon, sexuate și nemuritoare în același timp este o prostie monumentală pentru cineva care cunoaște cât de cât biologie sau genetică. Doar ființele asexuate ar putea fi probabil nemuritoare, precum îngerii ( vezi Matei 22:30 )să zicem… dar a crede că omul sau animalele au fost cândva nemuritoare și au pierdut această însușire este o naivitate. 

    Dar nu aceasta este cea mai mare dilemă a mea. Entropia, apoptoza sau săgeata (deocamdată) ireversibilă a timpului sunt semne care indică spre faptul că orice creatură sau creația însăși în vastitatea ei este trecătoare, și că acest univers va avea un final. Că suferința va avea un final. Speranța creștină este pusă tocmai în acel final și în reformularea parametrilor fizici ( probabil genetici de asemenea ) ai noului univers, al noii creații. Întrebarea care mă chinuie cel mai mult este însă aceasta: „ ce rost mai are, după cruce, menținerea experimentului uman ( cu suferințele de rigoare ) din moment ce se presupune că acolo, la cruce, marea demonstrație dintre bine și rău a fost făcută? Dacă potrivit lui Isus „ Stăpânitorul lumii acesteia a fost judecat și aruncat afară” ( Ioan 12:31 ), cu alte cuvinte dacă ființele din Multivers s-au convins definitiv despre caracterul lui Dumnezeu și al lui Lucifer, ce rost mai are haosul, suferința și continuarea experimentului uman la peste 2000 de ani de la acea presupusă lămurire cosmică? Sunt îngerii atât de bătuți în cap încât n-au înțeles nici acum ce și cum e treaba despre Lucifer? Așteaptă Dumnezeu din partea omului însuși vreo sfințenie oarecare ca să-l poată salva definitiv? Este Lucifer cumva nemuritor prin sine însuși? Pentru orice om sănătos la cap răspunsul la aceste întrebări cred că ar trebui să fie negativ. Atunci? De ce mai durează suferința umană și a naturii în general? De ce nu se sfârșește totul odată, dacă scopul suprem al experimentului uman a fost atins - presupusa descoperire a caracterului luciferic în fața îngerilor? 

   Adevărul este că nu știm mai nimic. Probabil că mai există planete „căzute în păcat ” care trebuie salvate, la fel ca Terra. De ce nu? Probabil că există un pact secret între Dumnezeu și diavol în ce privește suferința umană, la fel ca la Iov, despre care nu știm nimic. Probabil că Dumnezeu s-a răzgândit și ne-a abandonat ca specie, după ce i-am omorât fiul. Există o serie întreagă de probabilități, despre care putem doar să speculăm. Cert este doar că teribila suferința umană continuă. Că nu ne putem sustrage ei sub nicio formă. Că ea lovește absurd și aleatoriu pe oricine, „chiar și pe cei aleși”, iar uneori mai mult pe ei decât pe cei răi, potrivit Psalmistului și experienței de viață. Cert este că totul pare un haos de neoprit și că totul este deșertăciune. Cert este că Dumnezeu tace dureros, de mii și mii de ani, la strigătul teribil al suferinței umane. Cert este că din această cauză unii, precum Bart Ehrman, își pierd credința și devin agnostici. Cert este că… oricum ai învârti disperat termenii complicați ai ecuației suferinței, DUMNEZEU ARE O PROBLEMĂ. 

    Poate că problema aia e timpul. Sau Lucifer. Sau însăși condiția sa de zeu. Nu știm. Dacă nu ar avea o problemă, ar fi toate frumoase și la locul lor. Dar nu sunt… și știm bine că nu sunt. Cel puțin ăsta este unul din puținele lucruri pe care îl știm…

    

     

28 de comentarii:

  1. Problema lui Dumnezeu? Cred ca e problema ta de nu ai raspunsuri! Ti-ai ocupat timpul cu fel si fel de brosuri in loc sa studiezi Cartea cartilor. Imi spunea un prieten deunazi: "cartea din carte se face". Din care carte? Oameni de stiinta (Kepler,Boyle,Newton,Faraday,Joule,Louis Pasteur,s.a.) s-au inspirat din Biblie si tu nu dai doi bani pe ea, inclusiv teoria Big-Bang-ului tot de acolo reiese. Sunt oameni care sufera si vor fi si mai multi pe masura ce se apropie 'the-end'-ul. Trebuie sa ne rugam pentru ei dar si pentru cei ca tine care cauta unde nu se gasesc raspunsuri. Cheama-L si-ti va vesti lucruri mari, lucruri ascunse pe care nu le cunosti.
    "Impotriviti-va raului tari in credinta, stiind ca si fratii vostri in lume trec prin aceleasi suferinte ca voi. Dumnezeul oricarui har, care v-a chemat in Hristos Isus la slava Sa vesnica, dupa ce veti suferi putina vreme, va va desavarsi, va va intari, va va da putere si va va face neclintiti."(1 Petru 5;9,10) P.S. Din pricina lui Hristos cine n-ar dori sa sufere? Eu unul as dori,dar numai din pricina Lui, nu a oamenilor. / Lucian

    RăspundețiȘtergere
  2. Teoria Bing Bang nu reiese din Biblie. Aceasta "Teorie" este o fabulatie si o inchipuire. In Biblie se mentioneaza clar: "La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul." Eu din aceasta fraza(PARERE PROPRIE) inteleg ca Dumnezeu a creat ceea ce noi numim SPATIU (Cerurile) pe urma ceea ce noi numim materie (pamantul). In alt loc e scris: "La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu." Deci faza cu "punctul de singularitate" cu volum tinzand spre 0 dar continand masa intregului univers, fabulatie care apartine T.B. (teoriei Bing Bang-ului) nu se regaseste niciunde in Biblie. Pe mine ma amuza acei oameni de stiinta, adepti ai T.B., o teorie fara rationament, care porneste de la lucruri care nu le poate explica (De unde a aparut punctul de singularitate?) si pe urma foloseste principii irationale (In urma unei explozii a aparut un univers ordonat, guvernat de legi precise). Unde a vazut cineva in urma unei explozii sa apara ceva ordonat, s-au detonat atatea bombe pe pamantul asta caer au adus decat distrugere si haos si nimic ordonat! Cum sa crezi atunci o asemenea inchipuire STUPIDA, gen T.B.?
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adrian, stupidă nu este teoria Big-Bangului, ci hotărârea ta de a căuta legitimitate pentru o astfel de teorie în biblie. În rest, habar nu ai despre ce vorbești. Crede-mă. Oi fi cunoscând tu biblia, nu zic nu. Dar cam atât...

      Ștergere
    2. Martin, scuza-ma ori tu nu ai priceput nimic ori eu. Zi-mi te rog unde am cautat eu legitimitate pentru o astfel de teorie in Biblie? Poate opusul am cautat, dar defel sa ii dau legitimitate. In Biblie se explica clar inceputul lucrurilor ca de altfel si sfarsitul lor. Mai repede explozii vom avea la sfarsit decat am avut la inceput, asta ca o gluma sarcastica sa o luati.
      Eu ma stradui sa cunosc cat mai mult si cat mai amplu Cuvantul Lui Dumnezeu, iar tot ce se opune Cuvantului Lui Dumnezeu, e de datoria mea de crestin sa expun. Nu pot sa ii zic raului ca fiind bine. Deci T.B. e falsa, ilogica, impotriva rationamentului, impotriva adevarului, impotriva Lui Dumnezeu! Adrian

      Ștergere
    3. Sa zicem ca ar fi teoria asta a Big-Bang-ului,problema e cine a dat bobârnacul acelui punct asa zis "de natura cu totul speciala"?legitimitate nu am cautat nici eu dar iaca un exemplu de text din cartea intelepciunii:"am fost nascuta inainte de intarirea muntilor, inainte de a fi dealurile,cand nu era inca nici pamantul, nici campiile, nici cea dintai farama din pulberea lumii."(Prov.8;25,26) si in Isaia:"Cine a masurat apele cu mana lui? Cine a masurat cerurile cu palma si a strans tarana pamantului intr-o treime de masura?(Isaia 40;12)
      Dumnezeu a zis: "Sa fie lumina!" Si a fost lumina. (Fac.1:3) Observi ca e in ghilimele(ghilimele sunt folosite pentru a marca un fragment reprodus întocmai după cum a fost spus)P.S.Eu nu mi-am facut o parere,putem avea discutii pe tema asta,"polemica e baza constructiei".Esti sigur ca Universul nu este in expansiune?Cum se va preface luna in sange si soarele in intuneric?Ioel 2;31 / Lucian


      Ștergere
    4. Lucian, ce te face să crezi că ghilimelele alea nu au fost adăugate de un scrib prin secolul 4-5, lucru care îți dărâmă teoria cfm căreia marchează „ un fragment reprodus întocmai după cum a fost spus ?” Maturizați-vă, oameni buni! În limba ebraică originală nu existau niciun fel de semne de punctuație, nici virgulă, nici cratime, nici ghilimele, nimic! Voi citiți astăzi într-o biblie care are de-a face din multe pcte de vedere destul de puțin cu originalul. Iar originalul nu s-a adresat unor cititori moderni din sec 21, cunoscători de astronomie, ci unor păstori de capre din sec 1 î:H... E chiar așa de greu să pricepeți asta odată ptr totdeauna? Am obosit să vă spun mereu lucrul ăsta elementar...

      Big- Bangul este extrem de simplu de înțeles ptr cine are cât de cât neuroni ca să-i pună la treabă. Și se explică astfel: din moment ce constatăm cum astăzi galaxiile se îndepărtează una de alta datorită expansiunii universului, atunci... datorită ecuațiilor din teoria relativității rezultă că ele au fost în trecut mult mai apropiate decât azi. Iar dacă dai timpul înapoi, dai automat și spațiul înapoi, deoarece universul este SPAȚIU-TIMP. Astfel ajungi la o singularitate matematică în ecuații, un punct dens și minuscul, în care tot universul este comprimat.

      Big-Bangul nu este o explozie oarecare, așa cum crede Adrian. E vorba despre inflația universului, provocată de particule extrem de încărcate energetic numite inflatoni. Dar nu are rost să mai continui... îmi pierd timpul de pomană.

      Ștergere
    5. Martin in urma descoperirilor arheologice sunt convins ca mayasii, sau babilonieni sau poate chiar si celtii aveau cunostine de astronomie cel putin la fel de complexe(daca nu mai mult) ca si noi. Eu nu cred o iota macar din teoria evolutionismului care spune ca la inceput oamenii erau primitivi si cu timpul au evoluat. Consider ca oamenii de atunci aveau acelasi IQ si EQ ca si omul modern de azi. Ce ne avantajeaza pe noi e o experienta in plus fata de ei, timp in care am cumulat si am dezvoltat niste descoperiri pe care le-am dezvoltat in timp. Daca nu ar fi asa, de unde cunoasteau stra stra stra ... mosii nostri atatea corpuri ceresti pe care le studiau indeaproape, corora le calculasera foarte precis traiectoria in timp ce noi folosim telescoape gigant si tehnologii de varf pt aproximativ aceeasi performanta. Avantajul nostru actual este posibilitatea de a obtine un cumul de informatii foarte mare intr-un mod foarte practic si usor si intr-un timp deasemenea foarte scurt. Evul mediu a fost o perioada de intuneric a omenirii asta nu inseamna ca inainte de evul mediu in alte zone ale pamantului in afara de europa oamenii erau mai prosti din punct de vedere intelectual. Una este capacitatea intelectuala si alta este cand pe langa capacitate intelectuala mai ai si acces la multe informatii intr-un timp foarte scurt. Acum sa luam in seama totusi descoperirile arheologice, care dovedesc acest lucru: hartii ceresti complexe, calcularea precisa a corpurilor ceresti, stiinta de a construi cladiri extraordinare (piramida keops, templul soarelui etc), cunostinte de medicina extraordinare ca sa nu mai zic de descoperirile "Discurilor genetice" vechimea lor este atestata la 6000 de ani si descrie etapele dezvoltarii unui ovul fecundat. Cat de primitivi erau oamenii aceia atunci? Eu unul sunt de parere ca lucrurile nu evolueaza ci INVOLUEAZA pe pamant. Medicina noastra atat de avansata nu reuseste sa rezolve problema cariilor macar, schiopii raman schiopi sau in cel mai bun caz se chinuie cu niste proteze toata viata, orbii din nastere nu au nici o sansa sa vada lumina zilei vreodata, ingineria noastra de varf nu e capabila sa reproduca marea piramida, avem arme ca putem distruge pamantul asta de sute de ori dar nu suntem capabil sa stopam disparitia speciilor. Am facut modificari genetice asupra plantelor si avem utilaje grozave ca si agricultura noastra sa aibe un randament cat mai ridicat, dar sunt peste un miliard de oameni muritori de foame etc ... . Sunt lamurit de cat suntem noi de evoluati. Adrian

      Ștergere
    6. Asa e Maritn Big Bangul nu e o explozie oarecare ci e explozia universului condensat intr-un punct ...of of.... ce inflatie o mai fi iesit de acolo. Hai sa zicem dupa cum sustii tu, desi eu personal nu cred asta, cum ca oamenii de stiinta majoritatea ATEI, prin logica si ratiunea lor sclipitoare au intuit cum a construit Dumnezeu Universul si asta de la simplu fapt ca au observat ei, cum galaxiile se indeparteaza una de alta, desi eu nu as fi convins nici de aceasta afirmatie, din moment ce locuim intr-un univers ENORM de ENORM, in care nu avem nici macar un reper fix, iar posibilitatile in acest Univers ai putea zice ca sunt infinite. Iar omul cu toata tehnologia lui, din acest univers a reusit sa OBSERVE, nicidecum SA STUDIEZE cam o picatura dintr-un ocean asa ca sa fac o comparatie indulgenta. Ei bine daca cineva observa o picatura dintr-un ocean mi se pare si normal sa isi dea seama de unde provine oceanul, cum s-a format, care sunt mecanismele din interiorul lui, sa ii poata aprecia evolutia etc ... mie unul mi se pare cam indraznet sa tragi asa repede concluzii. Adrian

      Ștergere
    7. uite un exemplu de primitiv:

      " Aristarh din Samosm, născut în 310 î.e.n. adică cu 1.800 de ani Înaintea lui Copernic.

      Pe lângă faptul că a sugerat că Pământul şi planetele se rostesc în jurul Soarelui, el a calculat distanţele aproximative dintre Pământ, Lună şi Soare, afirmând că cerul nu este o boltă ci un univers cu dimensiuni aproape infinite. În ciuda acestor mari descoperiri, nimeni nu i-a acordat prea multă atenţie astronomului grec.

      În timpul vieţii, Aristarh a fost cunoscut ca matematician şi nu ca astronom. De asemenea, nici nu se cunosc prea multe informaţii despre viaţa sau lucrările lui. Istoricii au aflat că el a studiat în Alexandria, iar singura sa operă care a supravieţuit timpului a fost „Despre dimensiunile şi distanţele mutuale ale Soarelui şi Lunii”. "
      luat de pe descopera.ro
      Adrian

      Ștergere
    8. Martin matematica, este o stiinta folositoare in studierea universului si intradevar poate cuantifica tiparul universului in ceea ce am observat noi, sau ce putem observa si percepe din universul vizibil si accesibil observarii noastre. DAR, asta nu inseamna ca universul se limiteaza doar la ce observam noi, sau este limitat de ce putem noi percepe acum, sau dupa cum am mentionat in comentariu anterior daca stabilesti tiparul unei picaturi de apa, fara ca macar tu sa fi vazut vre-odata oceanul, asta nu inseamna ca poti sa fii concis despre ocean doar din perspectiva unei picaturi de apa din interiroul lui, probabil oceanul (cu referire la univers) are o multitudine de picaturi cu compozitii diferite, care in anumite circumstante actioneaza diferit fata de altele, pe urma nu te poti pronunta asa concis si sigur in urma unor asa putine informatii care si acelea se pot dovedi ca fiind relative. Sper ca ma intelegi unde bat apropouri, fara intentia de a ofensa sau lua in deradere clasa stiintifica sau pe cineva anume si imi cer scuze daca uneori mai sar calul si devin ironic, am sa ma stradui sa imi mentin mai bine autocontrolul. Adrian

      Ștergere
    9. Dar din traducerea Pentateuhului in greaca (Septuaginta) reiese punctuatia : καὶ εἶπεν ὁ Θεός Γενηθήτω φῶς· καὶ ἐγένετο φῶς.....
      traducerea respectivă a fost opera comună a șaptezeci (sau, după o altă variantă, a șaptezeci și doi) de înțelepți evrei, aleși câte șase din fiecare trib si s-a realizat la Alexandria, în secolul al III-lea î.Hr., sub domnia lui Ptolemeu al II-lea (285-247).sursa wikipedia. / Despre teoria Big-Bang,stiu ca tu ai inteles-o bine,dar ce parere ai despre "gravitatia curcubeului".Teoria Big-Bang exista si e fumoasa pe hartie dar unii sunt de parere ca nu ar fi existat in realitatate.Doi cercetatori egipteni s-au incumetat sa combata teoria Big Bang-ului, sustinand intr-o lucrare publicata de Journal of Cosmology and Astroparticle Physics ca efectul gravitatiei este resimtit in mod diferit de variatele lungimi de unda ale luminii, de unde sugestia „curcubeului”/Adel Awad, de la Centrul de fizica teoretica de la Zewail, Egipt.Cercetatorii egipteni vorbesc despre doua inceputuri posibile ale Universului, bazate pe interpretari usor diferite ale consecintelor gravitatiei curcubeului. Primul: daca timpul ar fi dat inapoi, Universul ar deveni unul mai dens, apropiindu-se de o densitate infinita, dar pe care nu ar atinge-o niciodata. Al doilea: Universul ar fi fost de o densitate imensa, extrema, dar finita. In ambele cazuri, sustine profesorul Awad, urmarind calea materiei si a luminii din Univers, aceasta nu ar putea provoca un punct mic infinit al originii, sustinut de teoria Big Bang-ului.Din cauza asta las eu balta toate teoriile inclusiv cea a relativitatii,las balta brosuri si alte "scrieri destepte" in favoarea Bibliei,asa cum este ea tradusa,scrisa,gresita(cu toate ca eu nu am gasit nici-o greseala).Poate asa a vrut Tatal sa se adreseze unor cititori moderni din sec 21./ Lucian

      Ștergere
  3. Martin, eu stiu putine lucruri, dar sunt sigur pe ele. Dumnezeu nu are nici o problema, noi oamenii avem multe probleme care pornesc din aceasi radacina si anume NEASCULTAREA DE DUMNEZEU. Dumnezeu nu are nici un pact cu diavolul, diavolul fiind doar o creatie buna la inceput, dar care s-a infatuat si s-a ratacit in duhul lui si astfel a devenit satan (potrivnicul). Acest satan, nu poate face nimic de la el, decat ceea ce i se permite de Dumnezeu. Dumnezeu nu este crud, nici nu are satisfactie in urma suferintelor omului, din contra, sufera pt om, si asta s-a vazut in Trimisul Lui, “ Caci in El locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii” . Dumnezeu nu are nici o problema cu timpul, pt ca Dumnezeu e vesnic nu are timp si toata infinitatea de timp pt Dumnezeu e ca si o clipa. Noi oamenii avem timp si percepem lucrurile distorsionat din mai multe privinte, pe cand Dumnezeu le vede real si limpede de la inceput pana la sfarsit instantaneu dinainte ca noi sa le putem percepe macar. Este adevarat ca oamenii sufera, unii sufera chiar de morti cumplite, e trist intradevar dar nu e surprinzator, pt ca aceasta e lumea care s-a dat diavolului. Asta se intampla cand diavolului i s-a cedat putere, NU DUMNEZEU I-A DAT PUTERE ASUPRA NOASTRA CI NOI OAMENII PRIN NEASCULTAREA NOASTRA AM VRUT CA DIAVOLUL SA AIBE STAPANIRE ASUPRA NOASTRA, si asta e rezultatul suferinta din plin iar la final moarte. Sa judecam acum pe Dumnezeu ca este drept si noi nevrednicii sa ne cerem parte?? Pentru care fapte?? Lucrurile pe lumea asta ar fi mult mai grave daca Dumnezeu intradevar ne-ar fi uitat si ne-ar fi lasat in ratacirea noastra. Dar Dumnezeu, e IUBITOR DE OM, si pentru asta totusi avem parte si de BINE. De murit aici pe pamant toti suntem datori, dar prin mila Lui Dumnezeu, totusi vom trai, PENTRU CA EL NE IUBESTE, iar dupa ce vom gusta amarul unei experiente fara El, ne va infia si ne va face fii, pe toti aceia care au crezut in Trimisul Lui si anume Isus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu. A crede insa nu e suficient doar o exprimare verbala sau mai stiu si eu ce fapte ocazionale, ci o viata inchinata in duh(adica in interiorul fiintei umane) si adevar(in tot adevarul pe care ni l-a marturisit Isus) pentru Dumnezeu. Adrian

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai sa ne amintim ce pacat am savarsit, am mancat din fructul cunoasterii binelui si RAULUI, asta ne-am dorit sa experimentam raul, adica: suferinta si moarte. Si ce e mai dureros, macar ca aveam pe Dumnezeu langa noi si astfel aveam totul in El, am fost nemultumiti si am imitat caracterul satanei. Dumnezeu nu putea sa ne invete raul, decat satan putea asta, iar noi oamenii am iubit intunericul mai mult decat lumina si asta se pare ca facem si azi majoritate, desi suntem o generatie privilegiata, intrucat avem fagaduintele intarite si implinite de Isus. Dumnezeu nu a zis, ca ne va omori daca mancam din pomul respectiv, din contra El a zis "SA NU MANCATI, CA SA NU MURITI". Exemplu ca si cum i-ai zice unuia nu te arunca in prapastie ca te vei zdrobi si vei muri. Deci Dumnezeu tocmai ca nu vrea moartea omului pacatos, din contra vrea ca omul sa traiasca. De aceea a inchis Dumnezeu pacatul in trupul omului, si de aceea trupul este dat la moarte, pt ca Dumnezeu sa ii salveze sufletul omului. Acum sa nu pornim de aici la invataturi straine si false, cum ca sufletul ar fi nemuritor sau ca se poate reincarna, asta nu e biblic si e total fals! Dumnezeu vrea sa dea viata omului si inca din belsug, si mai mult vrea ca sa ne readuca in starea anterioara fara pacat, ca sa putem vedea pe Dumnezeu! Dar singurul care spala pacatele omului este Mielul Lui Dumnezeu, de aceea i-a zis Isus lui Petru la spalarea picioarelor: „Dacă nu te spăl Eu, nu vei avea parte deloc cu Mine.” Iar Isus tocmai de asta a patimit si a murit pentru pacate, o data pentru totdeauna! Acum daca si noi o sa avem parte de suferinte iar in cele din urma vom muri, sa nu ne intristam pentru asta, pt ca avem promisiuni mult mai mari la Isus, care a murit si a inviat intr-un trup de slava, cu mult mai sus decat trupul nostru de carne muritor. Omului nu ii ramane decat sa se increada pe deplin in Singurul care il poate salva: Isus Hristos, sa traiasca incredintat in duh si adevar. Mai mult chiar daca cineva se roaga in duh si adevar, Dumnezeu nu sta nepasator, marturisesc asta si o intaresc printr-o experienta personala, un om drag imi era IN CHINURI pe moarte, medicii mi-au zis clar ca urmeaza sa moara IN SCURT TIMP, m-am speriat si am strigat din adancul fiintei mele la Dumnezeu dupa ajutor, si in SECUNDELE urmatoare miraculos si-a revenit perfect si traieste si azi dupa ani de zile de la acea intamplare. Asa ca eu nu cred in rugaciunile acelea cand o adunare intreaga sa roaga pentru cei apasati si unul macar nu varsa o lacrima! Imi amintesc ca tremuram din tot corpul meu, lacrimile nu putem sa mi le stapanesc defel si imi doream din toata fiinta mea ca si acel om drag sa traiasca, daca medicii mi-ar fi zis ca are nevoie de un transpalnt de la mine in secunda aceea as fi fost bucuros sa donez,nu imi pasa un pic macar de mine sau macar de viata mea ci vroiam sa traiasca si asa strigam la Dumnezeu iar Dumnezeu m-a ascultat in secunda aceea! Si asta nu pentru ca as fi fost eu vrednic cu ceva, dar pentru ca Dumnezeu iubeste omul!
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  5. ginditorul de la hamangia15 decembrie 2014 la 19:06

    Daca cel venit din cer nu a dat un raspuns clar la problema suferintei si chiar a trecut prin ea ,este destul de clar ca este un lucru dat sa trecem prin aceasta experienta Noi parca spunem ca sintem modelati din tarina dupa un anumit tipar ,atunci ce mai vrem . Aducem suferinta si noua insine in diferite forme si invinuim pe cei din jur sau divinitatea.Ne gindim numai la noi la pielea noastra dar la fauna si flora care ne inconjoara nu ne pasa.Casapim vietatile din jurul nostru sa ne satisfacem apetitul.Parca numai noi suferim si ele nu .Finalul il stim dar nu ne preocupa,toate vor arde si ce fel de oameni sintem.Toate au un inceput si un sfirsit dar cine va scapa nu se stie pentru ca este cineva care are alte reguli dupa care stabileste ce este bine sau.......... un gind bun pentru autorul articolului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adrian,Luci...luand de buna varianta creationista (6k ani) realizati ca oamenirea a existat mai multa fara Biblie decat cu aceasta Carte? realizati cate transformari a suferit ceea ce numiti voi "canon"?

    @Adrian :"Mai mult chiar daca cineva se roaga in duh si adevar, Dumnezeu nu sta nepasator..."
    serios? asa functioneaza dragostea divina? o mama da de mancare la copilul ei doar daca acesta se roaga de ea...si nu oricum, ci "in duh si adevar".

    ma opresc, consider ca nu are rost...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine faci ca te opresti si nu te osandesti singur. Mai mediteaza ce inseamna duh si adevar, poate vei pricepe ca Dumnezeu nu e ca si omul, Dumnezeu cunoaste nevoile omului fara ca omul sa ii spuna, nu are Dumnezeu nevoie ca omul sa se umileasca si sa Ii cerseasca mila, nu avem noi un astfel de dumnezeu, noi, CRESTINII avem un TATA, care NE IUBESTE, ne stie pe fiecare in parte pana la ultimul fir de par, Dumnezeul nostru ne insoteste si se ingrijeste de noi, macar sa fim SINCERI CAND IL RUGAM CEVA, sa nu insiram vorbe goale ca si paganii!.Nici nu poti sa il rogi pe Dumnezeu sa ii moara capra vecinului, pt ca Dumnezeu iubeste si pe cel pacatos. Hai sa nu mai judecam ca sa tragem noi vre-un folos ci sa cugetam pentru Adevar! Adrian

      Ștergere
  7. MartinL : incep cu un emoticon sa nu crezi ca sunt suparat, de fapt sunt, dar in alt sens :)

    cred ca ai gresit titlu "problema lui Dumnezeu", cred ca este problema NOASTRA, la cat de implicat observ ca este, nu cred ca are vreo problema, cred ca I se rupe; daca ai sti cate Biblii si "rugaciuni" am aruncat pana in sfanta sf. pe tema asta....

    inteleg ca sunt "babuin" care nu intelege multe, dar orice parinte normal, incearca sa explice copilului de ce nu-i voie "sa te joci cu priza", iar daca nu pricepe, e de bun simt sa-i spuna "o sa intelegi cand cresti mai mare", dar ii spune,adica se implica, e activ...aici e problema mea, nu astept explicatii care pricep ca nu le pot pricepe, dar sa vad ca iti pasa, Te implici...

    ma opresc, n-are rost...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maximus, spune-mi si mie cate zile din viata ta au trecut fara sa ai ce manca, sau sa bei apa? De cate ori ai stat in casa ca nu ai avut sa iei o haina pe tine ca sa iesi afara? In cate zile ai fost orb, surd, mut, fara un picior sau fara o mana? Cate zile din viata ta ai fost lipit de pat fara putere sa te ridici? In cate zile din viata ta ai fost batut, scuipat, injurat? Si acum zi-mi in cate zile ai fost lipsit de toate relele enumerate mai sus? Fa o medie acum si zi-mi cum stau lucrurile in privinta ta? Gandeste-te acum in duhul tau dar sincer si adevarat ca unii sunt cu mult mai oropsiti decat tine. Sa nu ai falsa impresie ca nu ai facut cancer pana acum pt ca te-ai ingrijit tu mai mult, sau faptul ca ti-ai castigat un ban e meritul tau, pt ca te puteai naste si la polul nord unde banii nu au nici o valoare, iar sa faci un dus e din filmele SF. Sa nu crezi ca daca esti intreg e pt cat ai fost tu de atent, pt ca sunt destui atenti la care le cade o caramida in cap, sau peste care dau un sofer baut. Hai sa fim sincer cu noi insine. PROBLEMA OMULUI NU E CA II LIPSESTE CEVA, CI ADEVARATA PROBLEMA A OMULUI E CA ALTUL ARE SI EL NU ARE, DIFERENTA ASTA E ADEVARATA PROBLEMA A OMULUI, e mai dificil sa multumeasca pt ce are, mai usor e sa se supere pt ca are vecinu si nu are si el. De aceea a 10 porunca este SA NU POFTESTI NIMIC DIN CE ARE APROAPELE TAU, tocmai ca sa te scape de supararea si tristete si sa ai parte de multumire si liniste. Adrian

      Ștergere
  8. Lucian și Adrian, deși am o intuiție care îmi spune că sunteți unul și același...

    „ Martin, eu stiu putine lucruri, dar sunt sigur pe ele”...

    Se vede asta în mod clar, la amândoi. Nu era nevoie să mai și specificați. Uite ce este: voi sunteți niște creștini care idolatrizați în mod categoric biblia. Litera ei este ptr voi lege, nu se discută, nu se pune la îndoială. Adevărul, despre una și alta, deja îl aveți... din biblie. Fie ca voi. Dar nu văd ce rost mai are să participați prin comentarii pe un site care, spre deosebire de voi, CAUTĂ FRENETIC după adevăr. Vreți să mă convingeți că voi, sau biblia, are adevărul? Nu veți reuși. Eu, pe de altă parte, nu am dorința de a vă convinge de ceva anume. Nici pe departe. Dar dacă nu pornim de la aceleași numitor comun, dacă nu trecem totul prin filtrul rațiunii și dacă nu facem progrese în dialogul nostru, ce rost mai are dialogul? Este un dialog al surzilor. Chiar nu observați că evit să vă mai bag în seamă, deoarece argumentele voastre sunt pur și simplu penibile... și nu-mi stă în fire să vă jignesc? Sunt cu totul ptr libertatea de opinie, și nu vă puteți plânge de cenzură pe blogul meu. Dar vorbim pur și simplu limbi diferite, eu și voi. EU fac apel la rațiune și la disecarea în patru a teoriilor științifice, voi faceți apel exclusiv la biblie, la credința oarbă în textul ei, iar teoriile științifice le ridiculizați, fără să vă dați seama în ce situație cumplit de ridicolă vă aflați chiar voi, făcând acest lucru.

    De aceea, nu văd sincer care mai este sensul postărilor voastre pe acest blog. DIn moment ce voi nu mai căutați adevărul ( despre evoluție sau big-bang, de ex ) deoarece DEJA ÎL AVEȚI din biblie, ce rost are să mai dezbateți cu mine sau cu altcineva de opinie contrară decât a voastră subiectele astea? Voi sunteți blocați mental din cauza bibliei. Blogul meu se adresează unor persoane open-mind, care nu fac din biblie un dumnezeu sau o icoană la care să se închine orbește, abandonând orice logică și rațiune. În concluzie, ne pierdem timpul cu toții atunci când comentăm. Eu nu voi fi înțeles sau acceptat de voi, iar „adevărurile” voastre niciodată nu vor fi acceptate de mine. Ne pierdem timpul cu toții la capitolul comentarii...

    Așa că... sper că deduceți ce e de făcut pe viitor în acest sens. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei sa stii, Martine, si-ai vrea sa-ntelegi mai bine problema lui Dumnezeu este simpla: Fiul Sau -, al carui Cuvant etern il gasim ( ca un refren) in paginile unei carti ce-o ignori, , vorbind de rau ce contine, deseori ,- a luat asupra Lui SUFERINTA OMULUI . Insa, NU a ORISICUI ce pretinde a fi al Lui, fara a fi acceptat sa fie rascumparat prin jertfa de pe Calvar . Caci SALVAREA este-un DAR fara merit , pentru cel care-a fost ALES de EL, dupa buna voie-a Sa zica ce-o zice Lumea ,ce-a zis El este ASA , nimeni n-o putea schimba chir de toata STIINTA s-ar chinui-a DEMONSTRA , avand ca baza MINCIUNA ca fara MATERIE nu-i nimic pe-asta lume . . Chiar de-auzi de prima oara, VIATA E SUPERIOARA la tot ce e pamantesc , deci, si trupului firesc ce-i pe baza de tarana si stiintei i se-nchina fiindca o poate simti si o vede cu ochii experimentand , pe piele, ceea ce-nseamna DURERE , cand mai invata o lege ce-l ajut-a intelege ca nu poate trai oricum si-ar dori , si-al vietii drum ce-anceput, pe-acest pamant se sfarseste, vrand -nevrand, pe fundul unui mormant. Ce urmeaza dupa ? Ei bine, asta intuieste-oricine care observa si stie cum cresc plantele, din glie, si cum se formeaza omu, din SAMANTA, ca si pomu . Acesta, cand e taiat, da iar lastari, si nu unu, ci o multime, , cata vreme RADACINA il sustine . Iar Radacina -i Isus, , si Samanta, -i mai presus decat ce cunoaste firea Este scris : Duhul Celui ce-a promis ca va veni iar in Lume sa schimbe raul in bine , ne va da o cunostinta ce intrece-orice stiinta, si vom sti cine suntem, de unde am provenit si-ncotro ne indreptam , fiindca drumul ce-l urmam trebuie sa fie-o CALE NOUA SI VIE ,ce ne duce-n vesnicie . Putini sunt insa cei ce-o afla , dar sunt FERICITI, , de tristete si durere ei sunt ocoliti ,fiindca Cel ce-a biruit-o locuieste-n ei, NASTEREA DIN NOU rezolva totul, cu temei .
      Pe temeiul celor scrise - n cartea Lui , Biblia, care singura-i scrisoarea Dumnezeului ce S-a aratat in lume venind prin FECIOARA , eu ti-am scris, Martine, lucruri care poate-or sa te doara, nu acuma, cand esti plin de fumuri si cunostinta ce-ai acumulat-o -n vremea care te-a tinut departe de stiinta-adevarata ,care-i una cu CREDINTA ce urmeaza pocainta , ci atuncea doar cand viata cea desarta ce-o traiesti t-o lasa sa-i simti si gustul fals si-amar, si cand SOMNUL MORTII iti va da numai VISE DE COSMAR, cand a tale ganduri toate, te vor judeca , nepoate, acuzandu-te, mereu, ca ai rastignit din nou, PENTRU TINE , CUVANTUL, VIETII, ca FIU AL LUI DUMNEZEU
      Precum ai zis lui Adrian, dovedeste in continuare ca nu esti cenzurist, chiar daca n-ai nimic de zis in plus .. Oricum, AI DREPTUL SA NU ZICI NIMIC ci sa zici ceva , totusi . .

      Ștergere
  9. Deduc foarte bine ce vrei sa spui. Nu am silit niciodata pe nimeni si nici nu vreau sa fortez lucrurile. Tinand cont ca e blogul tau si mesajul tau e cat se poate de clar ...
    Acesta e ultimul meu comentariu. Toate cele bune! Adrian

    RăspundețiȘtergere
  10. Martin ,

    ....ma bucur ca in sfarsit ti-ai dat seama ca si margaritarele sunt de prisos pentru indivizi de genul !....stii proverbul ala ? ”””Varsta nu te scuteste de prostie” ....din comentariile lor , fara numar , reiese foarte clar ca sunt indoctrinati pana in maduva oaselor !...pacat , mare pacat !..

    Se pare ca suferinta , delirul si epilepsia religioasa sunt efecte secundare ale panaceului numit biblie . Baietii astia , in nebunia lor , nu au auzit pana acum de termenul bibliolatrie. Iar de notiunea de crestinism inteligent nici vorba :)

    Sa ai viata bro :)) interesante cartile lui Bart..cred ca o sa cumpar si eu cel putin doua ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant cum acest Adrian, cum a auzit de ratiune a ales sa nu mai posteze aici. Oare ii este frica de ea? :) Vedeti la ce duce religia oarba?

    RăspundețiȘtergere
  12. "Însă m-aș îndoi într-adevăr de un lucru: de atotputernicia lui Dumnezeu. De ce? Simplu: este o sfidare la adresa logicii și bunului simț..."

    Din cele cateva articole pe care ti le-am citit am observat ca faci foarte multe trimiteri la "logica". Personal, intotdeauna mi-a placut logica, insa am observat ca de foarte multe ori logica noastra nu functioneaza (prea bine), din mai multe motive, dintre care:

    - cunostinta noastra este limitata (asta s-ar putea verifica chiar si cu Biblia: 1 Cor 13:12)
    - influenta subiectivismului

    Nu vreau sa spun insa ca nu mai trebuie sa folosim logica, ci ca atunci cand o folosim, sa tinem cont de limitarile ei (si deci ale noastre!).
    Prin urmare, eu nu m-as indoi de atotputernicia lui Dumnezeu chiar daca sfideaza logica mea, tocmai pentru ca imi inteleg limitele.

    "Adevărul este că nu știm mai nimic... ...Există o serie întreagă de probabilități, despre care putem doar să speculăm."

    Putem specula, numai ca nu ne ajuta prea mult. Putina cunoastere pe care o avem despre Dumnezeu este din Biblie si apoi din experientele noastre cu El, de unde aflam ca El este dragoste si ca El este cu noi, chiar si in suferinte.
    Ruben

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bun articolul domnule Martin, Felicitari! O analiza foarte corecta, sintetizata si la zi.
    Totusi legat de pasivitatea lui Dzeu, poate ar trebui sa luam in calcul doua subiecte: existenta Destinului / Liberului arbitru si existenta Minunilor facute pe pamant de D-zeu, Isus, Sfinti etc. Te provoc la un articol/parere pe telemele astea.
    Multumesc,
    Harry

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Harry, am avut anul trecut un serial de trei episoade pe tema destinului/liberului arbitru. Ți le recomand. Primul episod dintre ele este acesta: http://resetyourreligion.blogspot.de/2014/03/liberul-arbitru-o-idee-biblica.html
      Numai bine.

      Ștergere
  14. Daca interventiile lui D zeu se pot realiza in urma rugaciunii, atunci trebuie sa reconsideram aceasta ”unealta”, rugaciunea. Pare totusi ca Dzeu ajuta ”selectiv”, de ex, sute de crestini s-au incuiat in Biserica Sfanta Sofia si s-au rugat la Dzeu sa scape...degeaba, turcii i-au macelarit pe toti. Probabil era vb de Destin, era scris sa se intample asa. Daca insa Dzeu asculta rugaciunile si intervine, atunci e vorba de o Minune.
    Harry

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca un posibil raspuns, sau cel putin asa vad eu situatia in aceasta dilema, e faptul ca nimic nu stimuleaza mai mult omul sa evolueze, sa se ridice deasupra situatiei decat durerea.

    RăspundețiȘtergere