vineri, 26 decembrie 2014

Sexualitatea în adventism ( I )



      Atunci când eram un adolescent curios ca să aflu cât mai multe despre sexul opus, la vârsta la care hormonii joacă feste teribile oricărui tânăr normal din punct de vedere fizic și psihic, singurele informații despre sex, curtenie sau căsătorie pe care le aveam personal la dispoziție erau într-o măsură prepoderentă cele religioase, mai concret scrierile și sfaturile Ellenei White pentru tineri. Nu exista informație alternativă de calitate în acest sens nicăieri. Nu exista internetul, nu aveai acces la cărți de informare a tineretului în acest sens. În biserică, școală sau familie nu se făcea niciun fel de educație sexuală, iar televiziunea de la începutul anilor 90 nu oferea de asemenea nimic serios în ceea ce privește informarea cu privire la sex și relații sexuale. Singura variantă „neortodoxă” pe care o aveai la dispoziție pentru a te informa despre sexul opus era gașca de prieteni sau colegii de la școală ( îmi aduc aminte cum pe la 14-15 ani ne îngrămădeam în pauză toți băieții din clasă să vedem primele reviste pornografice aduse din occident după revoluție ). 


    Într-un moment al pubertății în care băieții încep să se cunoască pe sine din punct de vedere sexual, la o vârstă la care cantitatea de testosteron prezentă în sânge este de 2o de ori mai mare decât în mod normal, iar creierul îți este bombardat zilnic de fantezii sexuale imposibil practic de controlat, tinerii adventiști ( așadar și eu ) erau confruntați pe de altă parte cu restricțiile explicite de natură sexuală derivate din scrierile Ellenei White. Îmi aduc foarte bine aminte cum, deși în adunările de tineret reformist auzeam până la saturație din partea pastorilor sfaturi de natură sexuală originare din secolul 19, sfaturi care ne îndemnau să ne controlăm „impulsurile josnice”, cum să nu începem o relație cu o persoană de sex opus dacă nu i-am anunțat în prealabil părinții, sau cum sărutul și mângâierile, ținutul de mână sau îmbrățișările înainte de căsătorie erau ingredientele sigure ale eșecului în căsătorie ( !!! ), în realitate cei mai „lumești” dintre noi ( fie fete sau băieți ) făceam tot ceea ce ne dicta…corpul, până la urmă. Chit că aveam mustrări de conștiință după aceea…mai mici sau mai mari, depinzând de granița pe care tocmai o trecusem. 

   Care era acea graniță, în mod concret? Neclară, în orice caz. Potrivit gurului bisericii în materie sexuală, Ellen White, dacă îți plăcea o fată sau un băiat din biserică, era greșit până și gândul că ai vrea să-l săruți, darămite gestul în sine. Tot ceea ce ține de apropierea intimă, firească, naturală a celor doi îndrăgostiți, era considerat ca fiind păcătos și periculos. Vroiai și tu să inviți aleasa inimii tale la un pahar de suc sau la o plimbare? EGW îi șoptea tinerei domnițe că tocmai i-ai făcut o propunere indecentă. Să te plimbi doar tu cu ea prin pădure sau prin luncă, fără o persoană care să vă însoțească? Vai de mine… erai un băiat sau o fată neserioasă. Erai deja de ceva timp cu ea, totuși, într-o relație de prietenie cunoscută de părinți și biserică? Fie… dar fără țineri de mână în public, ca să nu dai - țineți-vă bine - „aparențe proaste”. Și dacă totuși nu rezistai de dragul ei și o mângâiai prin păr sau o sărutai pe frunte în public, și riscai să te vadă pastorul, te alegeai cu o predică a tuturor chibriturilor din lume. Din lumea Ellenei White, desigur. O lume puritană prin excelență, în care sexul era sinonim cu ceva scârbos și oribil. Dar vom reveni mai târziu la acest aspect. 

    Cert este că până și rebelul adolescent de mine, care se poate lăuda că era un tânăr foarte „neliniștit” atunci când venea vorba despre sexul opus din biserică, avea momentele lui de remușcări spirituale. Duplicitatea dintre ceea ce ar trebui să fiu din punct de vedere teoretic ( desigur, după teoriile tâmpe ale Ellenei  din sec 19 ) și ceea ce eram în realitate ( un băiat absolut normal din punct de vedere sexual ) îmi cauza stări de inconfort spiritual, ba uneori chiar angoasă existențială. Păi dacă Dumnezeu m-a părăsit pentru că am sărutat-o pe individa? Dacă îngerașii plâng în hohote din cauza faptului că m-au văzut cum îi număram fetei … coastele, de exemplu? Nu mai bine aș fi recitat cu ea psalmii lui David sau proverbele lui Solomon, în loc să ne pipăim și să … păcătuim? Noo, cu siguranță, mă gândeam adeseori, eram un stricat pe care marele Big Brother ceresc nu-l mai putea ierta. 

     În același timp, nu știu cum se face, și spre ușurarea mea, aflam că acest comportament „depravat” și „lumesc” al meu de a ispiti sexul opus sau de a fi atras în ispită de către el, era la ordinea zilei printre mai toți tinerii de vârsta mea, ba chiar printre cei mai evlavioși dintre ei. Una spuneau soldățește din gură la școala de spălări pe creier din sabat, și alta făceau atunci când „Satana” îi aducea doar pe ei doi împreună și nimeni altcineva. Doamne… cum erau uitate deodată toate pasajele alea „inspirate” ale profetesei atunci când mâinile lui dădeau de pielea ei catifelată. Unii mergeau ostentativ în dragostea lor „vinovată” până acolo încât se sărutau cu frenezie chiar sub balconul pastorului care le spălase mai devreme creierele tinere cu citate din profeteasă despre sărut, de exemplu. Ce să-i faci… duhul e plin de râvnă dar trupul e neputincios, nu-i așa?!? 

    Lăsând acum umorul negru de-o parte, nu știu câți dintre voi sunteți conștienți de faptul că au existat ( și cu siguranță încă mai există)  tragedii personale de amploare în ceea ce privește comportamentul sexual și urmările acestuia, din cauza infestării minții cu mentalitățile sexuale ale epocii victoriene, via Ellen White: tineri care au ajuns în noaptea nunții neștiind ce să facă cu mădularele din dotare; tineri care și-au schingiut mădularele respective doar pentru că au jurat Domnului să nu mai comită păcatul masturbării și… n-au putut ( firește ) să-și țină jurămintele de abstinență; tineri frustrați sexual care sunt în stare să-ți citeze din memorie citate întregi din Ellen White, dar care au rămas necăsătoriți toată viața; tineri divorțați fără voia lor ( înșelați de exemplu de partener și părăsit de acesta ) care nu s-au mai căsătorit ani și ani de zile de teamă să nu-și piardă mântuirea sau statutul de membru în biserică; bărbați sau femei care datorită divorțului au fost lăsați față în față cu „păcatul” masturbării pentru o lungă perioadă de timp, având remușcări psihice groaznice, vecine cu nebunia; familii care nu au o viață sexuală împlinită tocmai datorită citatelor despre sexualitate ale Ellenei… Iar lista este lungă și dureroasă. 

    Niciun om sănătos la cap nu permite altui om, în mod normal, să-i dicteze în cele mai mici detalii comportamentul sexual în curtenie, logodnă sau căsătorie. Sexualitatea cuiva și modul în care și-o exprimă este strict o problemă intimă a persoanei respective. Ei bine, tocmai aici apare în toată hidoșenia ei adevărata problemă din adventism vis-a vis de sexualitate: Ellen White nu a vorbit sau scris despre sexualitate ( sau despre orice altceva ) din postura de simplu muritor care își dă și el cu părerea. Nu, nu, nu… Ci ea a vorbit direct din partea lui Dumnezeu. Ea a pretins că a asistat prin viziuni ciudate la ceea ce făceau patriarhii cu nevestele lor în dormitor. Ea a văzut cum tineretul adventist se masturba. Domnul i-a arătat ba că X era bolnav din cauza masturbării prelungite, ba că Y își supunea soția la patimi josnice și animalice ( probabil sex oral ). Și mai mult decât atât: ea a pretins că a văzut cum îngerii scriau rapoarte stricte despre pipăielile adolescentine din campusuri universitare. Ea l-a văzut pe Dumnezeu plângând și pe Duhul Sfânt întristat din cauza săruturilor jucăușe ale unor tineri. Îți vine în minte imediat următoarea întrebare: chiar este Dumnezeu un taliban care se uită grotesc pe gaura cheii în dormitorul nupțial al fiecăruia, sau mai degrabă femeia asta a bătut câmpii cu nerușinare, mințind că acele viziuni îi parvin direct de la Dumnezeu și abuzând prin teamă de pedeapsa divină ( sau mă rog, de eșec în căsnicie ) de naivitatea turmei adventiste? Care este adevărul?

    Adevărul este simplu de aflat pentru cineva interesat de … adevăr. Iar metoda de aflare a lui consistă în punerea la probă a afirmațiilor „spiritului profetic” peste timp și compararea lor cu elaborate studii științifice moderne despre temele respective. Vă invit să vedem în articolul următor dacă afirmațiile Ellenei cu privire la următoarele puncte stau în picioare din punct de vedere științific și rațional:

 - este înzestrat omul din naștere cu vreo „ energie vitală” mistică care se pierde prin fiecare act sexual? 
- ce este mult discutatul exces marital în mod concret? Care este granița excesului în sexualitate într-o familie? 
- produce într-adevăr masturbarea orbire, boli de ficat și plămâni, reumatism,  cataractă, dureri de cap, afecțiuni ale coloanei vertebrale, boli de rinichi, tumori canceroase și moarte… sau ea este stigmatizată în mod gratuit, exclusiv din punct de vedere religios? 
- Ellen White a fost fără îndoială avocatul unei vieți sexuale mai degrabă abstinente, condamnând în cuvinte foarte dure lucrători misionari care au ales să se căsătorească și să facă copii ( voi oferi citatele respctive în articolul următor ). Este o viață sexuală intensă și variată un factor de degenerare a sănătății, așa după cum ea a afirmat, sau dimpotrivă… un izvor de sănătate fizică și mentală? Ce are de spus știința modernă în acest sens? 
   
    Dacă în cele din urmă se poate dovedi faptul că Ellen a fost doar portavocea concepțiilor din epoca ei despre sex, și că aceleași concepții și idei le putem întâlni și la alte personaje ilustre ale vremii, chiar din alte confesiuni religioase, din care foarte probabil Ellen White s-a inspirat și le-a crezut ca fiind adevărate, ce mai rămâne din pretinsul dar al „inspirației divine” cu privire la acest subiect și de ce mai acordă adventiștii și în secolul 21 atenție unor asemenea opinii, cel puțin la nivel oficial, declarativ? Ce înseamnă o sexualitate distorsionată sau una sănătoasă în secolul 21? Ce putem spune cu privire la concubinaj sau căsătorie? Dar cu privire la abstinența sexuală îndelungată? 

(va urma)


    

17 comentarii:

  1. ginditorul de la hamangia26 decembrie 2014 la 19:55

    Nu toti cei din timpul lui EW gindeau ca ea ,faptul ca vorbea ca din partea divinitatii ,care ii descoperea fapte ascunse.Este stiut ca ii parveneau anumite informatii despre cite cineva sau avea anumiti informatori prin biserici si institutii ale bisericii si de aici si pina la a vorbii despre acele cazurii descoperite de ...... numai e decit un pas. Unele recomandari de atunci eu inclin ca sint valabile si astazi,dar altele sint depasite si chiar neavenite Parerea mea este ca biserica nu are ce linie sa traseze in materie de sex cind cei pusi in conducera ei calca strimb ce sa mai spunem de enoriasi ,ieri am citit ceva in sensul asta ,sa intimplat la cluj Si de fapt nu e ceva nou.

    RăspundețiȘtergere
  2. George,
    Ești sigur că îți ajung 3 episoade? :-)))
    Eu cred că o să ai nevoie de minim 5... la câtă intoxicare există în adventism. Dă-i înainte!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, greu de spus câte episoade ar fi suficiente. E clar că tema este vastă și eu doar deschid cutia Pandorei :-)

      Ștergere
  3. subiectul imi aduce aminte de "pozitia victoriana" si de filmul lui Umberto E "Numele Trandafirului" unde rasul era considerat de la diavol, la fel precum orgasmul...cred ca notiunea de echilibru ar trebui atinsa, oricum un panaceu la "problema" nu exista , o nimfomana are doriiiiiinte, o frigida n-are.

    Am observat un oarecare subiectivism sau hai sa-i spun orientare spre o anumita nisa, AZS, ai de gand sa atingi subiectul din pct de vedere strict AZS?

    oricum, sunt curios "tare" de subiect si mai ales de citatele EGW (te rog sa nu le omiti), chiar citisem/auzisem cum ca EW isi trezea copii de dimineata si le facea dusuri reci, metoda Kelog cred...sunt curios daca se confirma.

    multam si felicitari, ai ales un subiect erectil, pardon eretic :):)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orientarea spre nișa AZS este desigur, putțin subiectivă, dar e datorată printre altele și faptului că în această mentalitate am trăit 30 de ani , deci ca atare o cunosc foarte bine și pot fi sigur că nu greșesc când afirm anumite lucruri despre ea. În plus, orientarea se datorează faimoaselor citate EGW despre sexualitate, pe care iarăși le cunosc, citate care merită analizate azi sub lupa rațiunii și a cunoștințelor științifice moderne.

      Ștergere
  4. Vezi ca a postat pe 23.12.2014 Edi Constantinescu pe Oxigen2 o analiza excelenta pe acelasi subiect! Poate te ajuta si in analiza ta. Succes! Daniel

    RăspundețiȘtergere
  5. Maximus,

    ...chestiunea cu sexualitatea in BAZS , este o buba mai veche care acum incepe sa se sparga !..si daca tot ai adus vorba de epoca victoriana , poate stii poate nu stii dar multi cercetatori au stabilit ca secolul al 19-lea a fost un fel de capat de linie in materie de represiune sexuala.

    Iti dai seama ca si astazi mai exista femei(putine, dar exista) in biserica , care marcate intr-un mod fundamentalist- profund de scrierile Elenei, considera ca sexul este ceva neplacut in fata domnului, si singura evadare poate fi doar pentru perpetuarea speciei.

    Puritanismul victorian a fost in vremea aceea un fel de purtator de cuvant al ideologiei ascetice manifestate in crestinismul pastoral dar si civil , si a mers pana acolo incat a decretat reprimarea activitatii sexuale prin munca.

    Astazi vedem prin cei mai infocati ”misionari” ca se propaga ideea :”Daca oamenii sunt ocupati sa faca sex sau sa se uite la cate o sora decoltata, nu au nici timp si nici putere sa incheie lucrarea”.....problema insa , este ca tocmai acesti adversari ai normalitatii, devin niste maniaci sexuali care se refuleaza in manipularea de minti tinere si in regulamente aberante impuse in colectivitati. O regula simpla spune ca, cu cat interzici mai mult cu atat apare curiozitatea. Iti mai aduci aminte cand ne spunea mamele noastre sa nu ne jucam cu mana la putulica ca este urat ?..si cati ascultam !..eu unul nu :)) din spusele ei, desigur :))..dar sa revin...

    Cazul de la Cluj , este doar o interfata a problemei ! ..poate daca tipul ar fi mancat tot timpul numai salate si cereale, nu ar mai fi avut putere si pt .alta. Dar daca s-a dat la carnita si ciocolata , coroborat cu faptul ca sotia nu dorea sa-l ”deranjeze” ”mai des de o data pe luna(conform spiritului poetic)...poate fi si acesta un motiv de rebeliune hormonala !...cine stie !...numai DUHUL stie ce a fost in mintea lui inainte , dar si dupa ....ca doar El ...”cunoaste”.. si prezentul si viitorul , no ?...se pare ca in cazul lui Antal , hormonelul a fost mai nazdravan...pt ca nu stie ”carte” , ori cat am vrea noi sa ne prefacem!!!

    La multe articole Martin , si un an mai bun pe plan profesional.

    Salutare la toata gasca de ”razvratiti”:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Iluminatule tie-ti Dumniezo naravu ca esti simpatic...
    Sex si adventiștii e ca bunica si wireless :).
    Observ tot mai bine cum adevarul nu doar elibereaza,ci si echilibreaza.
    Pacat cum multi nu stiu sa se bucure de viata...

    Sa traiesti si multa intelpciune la fetita ta,ca acusi devine fata ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multam bro* -)

    ... atentie aici ce spunea nenea Eliade : ” Sexul pentru mine nu e decat o libertate in plus si o dogma pe care pot verifica sau anula”...din cate vedem in adventism, singurul care mai are curajul (din nebunie poate!) sa vorbeasca si despre ”autostrada complexatilor” ..este Coman ....

    La multi ani si sa ne bucuram de aerul curat din afara custii *****

    RăspundețiȘtergere
  8. IOI, cat chin si câta vinovatie am acumulat in 15 ani de azs!!!!
    Practic consider ca am pierdut cei mai frumoși ani din viața 23-38 luptând si încercând sa trăiesc dupa aberațiile toxice ale aceste femei lunatica!!!
    Offf offff câta frustrare simt!!!
    Ma simteam vinovat si cand făceam dus si-mi vedeam scula.!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Din curiozitate am căutat pe google poziția celor mai mari denominațiuni creștine iar rezultatul nu m­a surprins deloc. Problema voastră, domnilor nu e cu adventismul ci cu creștinismul in general (cel putin la capitolul acesta) pentru ca:

    BISERICA CATOLICA:
    "Is masturbation wrong?

    Yes. The Catholic teaching on masturbation says that masturbation is always morally wrong.

    Masturbation is:

    ­Focused on yourself
    ­A withholding from your spouse
    ­A statement that sex is only about pleasure — your own pleasure
    ­Inherently sterile
    ­Often accompanied by "adultery in your heart" through pornography and fantasy

    "But everyone else says
    Masturbation is healthy!"

    Yes, they do.
    The world has a way of saying that a lot of disordered things are "good". Masturbation is radically self­centered, and radically un­Christian. That's why the Catholic teaching on masturbation says it's wrong. It turns us and our sexuality away from God and toward ourselves... ."
    http://www.beginningcatholic.com/catholic­teaching­on­masturbation.html

    BISERICA BAPTISTA

    "While the Bible nowhere explicitly states that masturbation is a sin, there is no question as to whether the actions that lead to masturbation are sinful. Masturbation is nearly always the result of lustful thoughts, sexual stimulation, and/or pornographic images.

    There are some biblical principles that can be applied to the issue of masturbation. Ephesians 5:3 declares, “Among you there must not be even a hint of sexual immorality, or of any kind of impurity.” It is hard to see how masturbating can pass that particular test."
    http://www.dallasmtpisgah.org/index.cfm/pageid/2075/index.html?mobile=1

    BISERICA LUTHERANA:

    "By its very nature, masturbation separates sexual satisfaction from the giving and receiving of sexual intercourse in the marital union and is symptomatic of the tendency of human beings to turn in upon themselves for the satisfaction of their desires. In childhood, masturbation may often be a form of temporary experimentation. However, children of God are warned against the voluntary indulgence of sexual fantasies as endangering faith and spiritual life. Such inordinate desires are clearly called sin by our Lord (Matt. 5:27). As the child grows and matures, youthful lusts and fantasies (2 Tim. 2:22) are left behind."
    http://www.lcms.org/Document.fdoc?src=lcm&id=550

    Biserica penticostala, de asemenea invata la fel, nu numai in ceea ce priveste masturbarea dar si despre curtenie si comportamentul adolescentin. O simpla cautare pe youtube dupa pastorul Luigi Mitoi v-ar aduce mai multe prezentari pe aceasta tema.

    Din lipsa de timp nu am continuat cu alte denominatiuni, asa ca voi pune un ETC. Dupa cum se vede, aceasta este si invatatura crestina a secolului XXI si a inceput cu mult inainte de secolul XIX, fiind prezenta in invatatura Biblica.
    Iar daca inca nu sunteti convinsi ca "Sexualitatea in adventism" este incorect denumita astfel deoarece este cam la fel in toate denominatiunile crestine, puteti sa continuati cautarea pe google a pozitiei celorlalte denominatiuni.

    Prin urmare, desi apreciez calitatea literara a articolului, parerea mea este ca e neonesta expunerea unei singure denominatiuni pentru o invatatura majoritar (cel putin) acceptata in lumea crestina. Pentru ca dupa cum se poate vedea si in unele comentarii de mai sus, oamenii chiar cred ca le-ar fi fost mai bine intr-o alta denominatiune.

    RăspundețiȘtergere
  10. Iar exagerarile de genul celor citate de mine mai jos consider ca au fost adaugate tot pentru infrumusetarea literar-artistica a articolului, insa cititorii care nu stiu realitatea s-ar putea chiar sa le creada:

    "la o vârstă la care cantitatea de testosteron prezentă în sânge este de 2o de ori mai mare decât în mod normal"
    - cantitatea normala de testosteron difera de la varsta la varsta. Daca testosteronul creste de 20 de ori peste normal, e o problema mare si necesita tratament. Valoarea maxima in perioada adolescentina este 1200 ng/dL iar in medie valoarea unui adult este 1070 ng-dL.

    "Vroiai și tu să inviți aleasa inimii tale la un pahar de suc sau la o plimbare? EGW îi șoptea tinerei domnițe că tocmai i-ai făcut o propunere indecentă."

    - si eu am 30 de ani de adventism (reformism) insa ca o fata sa refuze invitatia la suc pe motiv ca EGW i-ar fi soptit ca e indecent nu am mai auzit niciodata. Si nu cred ca mai sunt multi care au intalnit o astfel de situatie.
    Ceea ce se recomanda este intr-adevar evitarea aparentelor rele, tocmai datorita acestor tipuri de tineri "rebeli carora le lipseste autocontrolul si care au zilnic "fantezii imposibil de controlat". Iar acest principiu nu este doar in adventism ci in orice denominatiune care mai pune cat de cat pret pe Biblie pentru ca nu Ellen White l-a inventat, ci apostolul Pavel in 1 Thessalonians 5:22: "Abstain from all appearance of evil."

    Deocamdata atat, ne mai "citim" cu alta ocazie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal că Ellen White a avut cam aceleași sfaturi ptr tineri în ceea ce privește sexualitatea sau curtenia/logodna ca și celelate biserici creștine. Aberațiile puritane din care am citat în articol nu au infestat și corodat doar creierele adventiste tinere din sec 19 si 20, ci și celelalte denominațiuni creștine. Niște idioți cu toții, nu mă miră.

      „ Ceea ce se recomanda este intr-adevar evitarea aparentelor rele”... CINE recomandă în mod concret? Și CE în mod concret? Dacă e să luăm adliteram vorbele lui Pavel, ajungem la nebuni. „ Orice se pare rău”?!?!?!? Chiar orice?!?Atunci, depinzând de mintea celui care judecă ce e rău și ce nu, poate fi rău... orice. Și dacă cel ce judecă e ditamai pastorul, atunci... să te ții! Vocea lui e vocea lui Dumnezeu. Deoarece el citează din EGW, care iarăși e vocea lui Dumnezeu. Și tot așa, până se formează un azil de nebuni cu aere de sfinți. Lista aia de „orice pare rău” are mai degrabă de-a face cu o listă de obiecte sau atitudini sau plăceri interzise de ISIS sau de talibani decât cu ceva ... creștinesc. Nu mă mir că pe baza aberațiilor lui EGW adventștilor din sec 20 li s-au părut „ rele ” romanele, teatrul, cultura , jocurile de norocc, șahul, bicicleta, fotbalul, verigheta, sărutul nevinovat al doi tineri îndrăgostiți, plimbarea de mână înainte de căsătorie, televizorul, etc, etc, etc... Orice era nou... nekosher, ca să zic, așa, adică neaprobat de profet, e „rău”. Noi nu mai trebuie să gândim cu capetele noastre, ce e bine și ce e rău. Ne spune „profetul” totul. Ne dă el lista întreagă, cu virgule și virgulițe.

      „ tocmai datorita acestor tipuri de tineri "rebeli carora le lipseste autocontrolul si care au zilnic "fantezii imposibil de controlat" Hai să fim serioși. Faptul că sărutam fetele reformiste prin taberele de la Bușteni și SInaia prin anii 90 nu înseamnă că le și violam. Ce vrei să spui cu lipsa autocontrolului? Că de la sărut la sex e doar un pas? Foarte bine, ar fi groaznic să fie altfel!!! Să-ți săruți prietena sau prietenul și să nu simți nicio dorință sexuală ar fi chiar absurd și contra naturii. Fanteziile imposibil de controlat iar sunt ceva absolut normal la tineri. Care e problema? De ce e o problemă dacă au zilnic dorințe sexuale? Cu ce e mai sfântă dorința de a mânca sau a dormi decât aceea de a avea sex cu persoana iubită? Și la hrană, și la somn, și la sex... tot hormonii sunt la comandă!!! De ce adică melatonina și dopamina e bună, iar testosteronul e rău?

      În plus, am o rugăminte la tine. Dacă nu te înregistrezi, el puțin poți să ne spui și nouă la sfârștiul comentariului cine ești, ca să știm că nu discutăm cu o fantomă.

      Ștergere
  11. "Îmi aduc foarte bine aminte cum, deși în adunările de tineret reformist auzeam până la saturație din partea pastorilor sfaturi de natură sexuală originare din secolul 19, sfaturi care ne îndemnau să ne controlăm „impulsurile josnice”, cum să nu începem o relație cu o persoană de sex opus dacă nu i-am anunțat în prealabil părinții, sau cum sărutul și mângâierile, ținutul de mână sau îmbrățișările înainte de căsătorie erau ingredientele sigure ale eșecului în căsătorie ( !!! ), în realitate cei mai „lumești” dintre noi ( fie fete sau băieți ) făceam tot ceea ce ne dicta…corpul, până la urmă."


    Asta da, mi-a placut. Chapeau!

    RăspundețiȘtergere
  12. " tineri care au ajuns în noaptea nunții neștiind ce să facă cu mădularele din dotare"

    hai sa fimi seriosi, doar n-ati fi vrut sa va tina pastorul prelegeri ca sa va dati seama ce-ati putea incepe cu ele. :)) pana si animalele se descurca singure, fara invataturi in prealabil. :))

    RăspundețiȘtergere
  13. "„tineri frustrați sexual care sunt în stare să-ți citeze din memorie citate întregi din Ellen White, dar care au rămas necăsătoriți toată viața;“

    Trebuie sa fie alte motive de ce au ramas necasatoriti toata viata, dar nici intr-un caz nu poate fi de fiecare data invinuita White, sa fim seriosi.

    „tineri divorțați fără voia lor ( înșelați de exemplu de partener și părăsit de acesta ) care nu s-au mai căsătorit ani și ani de zile de teamă să nu-și piardă mântuirea sau statutul de membru în biserică;“

    Cam absurda ideea de a fi divortati fara voia lor, mai ales in cazul in care au considerat c-au fost inselati.

    „bărbați sau femei care datorită divorțului au fost lăsați față în față cu „păcatul” masturbării pentru o lungă perioadă de timp, având remușcări psihice groaznice, vecine cu nebunia; familii care nu au o viață sexuală împlinită tocmai datorită citatelor despre sexualitate ale Ellenei…“

    Dai in Science-Fiction. Nu zic ca n-au existat si nu exista habotnici, cazuti in cap, dar parerea mea e ca aceste persoane ar fi fost si fara coana White la fel, ajungea sa le zica vecina ca-i rau ce fac. Tre sa fii tare debil mental ca sa devina realitate ceea ce descrii tu aici.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu vreau s-o apar pe White, caci oricum o masoana si cabalista ca ea imi sta in gat, insa mi se pare cam copilaresc si imatur a da vina pe cineva in loc sa fii onest si sa recunosti ca atunci cand accepti ideile cuiva, mai ales daca realizezi ca sunt absurde ca sa nu zic demente, singurul vinovat esti tu, si nimeni altcineva. Nu White e de vina, ci tu, cel care te mai invarti in jurul cozii ei, cu invataturile ei in mana, si-ti pierzi timpul sa despici firul in patru, zi de zi, luni dupa luni si ani dupa ani. Un om inteligent, atunci cand realizeaza ca ceva pute a hoit, indiferent ca e vorba de invataturile White sau ale bibliei, arunca tot ce nu e demn de oprit si-si face curatenie in ganduri si idei. Apoi porneste pe un alt drum. Tu insa, si cei ca tine, tineti prelegeri de ani de zile, ca vai ca pute, ca vai cata cretinitate, ca vai cata absurditate, dar nu schimbati nimic. Pun pariu ca peste cativa ani tot aici va gasesc, sau poate mutati doar pe alt blog, dar tot aluatul aceluiasi hoit in mestecati. Pe adventomanie e la fel. Miorlaiturile de acum cativa ani s-au actualizat din nou. Acelasi cantec de jale, doar cu un refren mai nou, mai deochiat. Chiar credeti ca altii n-au destul cerebel sa vada singuri? Chiar credeti ca e nevoie de voi, de prelegerile voastre de pe bloguri ca sa poata vedea? Nu voi deschideti omenirii ochii. Cei ce vor sa vada, vad si fara voi. Cei ce cauta adevarul il gasesc si fara voi. Dar atat de trist e faptul ca pana la urma, chiar si prin absurd, daca am admite faptul ca unul sau altul s-ar trezi datorita unuia ca tine care scrie pe asemenea bloguri, la randul lui, pun pariu ca si-ar face curatenie in idei si ar incepe o viata noua. Dar tu? Pe tine tot aici te gaseste omul si peste cativa ani, aruncand doar cu mizerie si aratand cu degetul spre altii, dar atat.

    RăspundețiȘtergere