sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Creştinism păgân ( VIII a ): zecimea, furt în numele Domnului

 

      Pasajul din Maleahi 3, 8-10 este textul favorit al multor creştini, în special atunci când scade dărnicia. De mii de ori se rosteşte de la amvoane acest pasaj cu o retorică îndreptată către... deschiderea portofelelor. Şi cu ameninţarea voalată că...dacă portofelele nu se deschid generos, urmează căderea din graţia divină, pedepse şi poate chiar ceva mai rău. Care este rezultatul unui astfel de şantaj? Ne învaţă biblia că trebuie să dăm zeciuială? Şi suntem obligaţi spiritual să dăm salarii pastorilor şi personalului bisericesc? Răspunsul sincer la aceste două întrebări te va şoca cu siguranţă.
      Mai întâi de toate, biblia vorbeşte despre zeciuială. Prin urmare, da, zeciuiala este biblică. Dar nu este deloc creştină!!! Zecimea ţine în exclusivitate de Israelul din vechime şi era, în mod esenţial, taxa pe venit pe care o plăteau evreii. Dar în noul testament nu veţi găsi nicăieri un indiciu că primii creştini s-ar fi preocupat de zecime. Sunt indicii evidente că mişcarea creştină de la început nu avea o structură piramidală, nu avea lideri care să trăiască din predicare, şi ca atare nici nu exista vreun sistem financiar pus la punct pentru asta. Pavel spunea în mod necruţător pentru milioanele de pastori şi preoţi care trăiesc astăzi pe spatele enoriaşilor lor: „ ...Căci noi nu facem negoţ cu Cuvântul lui Dumnezeu, cum fac cei mai mulţi, pentru câştig. Ci vorbim cu inimă curată, din partea lui Dumnezeu.” ( 2 Corinteni 2,17 NIV).
      Astăzi însă este altfel. În jurul Cuvântului s-a creat o industrie imensă. Cu biblia în mână săptămânal, poţi avea un trai liniştit, asigurat, confortabil. Iar prin răstâlmăcirea în interese proprii  a învăţăturilor ei s-a creat o afacere colosală care învârte de-a valma cu lopata miliarde de euro sau dolari şi miliarde de suflete de omeneşti. Prea mulţi creştini nu au nici cea mai vagă idee despre ce învaţă biblia cu privire la zeciuială. Ca nişte robi supuşi, ascultă ordinele dumnezeului lor lacom de bani, ordine care vin desigur prin gura aleşilor săi, clerul religios. Vă invit de aceea să vă eliberaţi puţin din lanţurile robiei, măcar în ceea ce  priveşte această temă atât de spinoasă, a banilor. Haideţi să studiem metodic despre zecime, dar aşa cum poate nu aţi mai făcut-o până acum.
     Pentru evrei, biblia spune că Dumnezeu a instituit trei feluri de zeciuială!
a)    din roadele pământului, ca sprijin pentru leviţi, care nu primiseră pământ în Canaan (Levitic 27,30-33; Numeri 18,21-31)
b)    zeciuiala din roadele pământului pentru organizarea sărbătorilor religioase la Ierusalim ( Deuteronom 14, 22-27)
c)    zeciuiala din roadele pământului, odată la trei ani, pentru leviţii locali, orfani, străini şi văduve ( Deuteronom 14,28-29; 26,12-13).
     Aceasta era pe scurt, zeciuiala biblică. Un calcul matematic simplu poate dovedi că evreii aduceau în fiecare an 23,3% din veniturile lor la templu (20% zecime pe an şi 10% altă zecime odată la trei ani dau acest procentaj). Zeciuielile nu constau din bani ci din roadele pământului – seminţe, fructe, precum şi rodul turmelor. Evreii fuseseră rugaţi de Dumnezeu prin Moise să-şi susţină financiar lucrătorii naţionali, sărbătorile religioase şi orfanii, văduvele şi săracii. Adică exact aceluiaşi scop pentru care servesc azi sistemele de impozitare moderne.
      Dar odată cu moartea lui Isus, toate obiceiurile şi tradiţiile legii mozaice au fost ţintuite odată cu El pe cruce şi apoi îngropate, ca să nu mai fie niciodată invocate spre condamnare. Din acest motiv pe larg explicat de Pavel în epistolele sale ( Coloseni 2,13-14,Evrei cap 6-10) nu vom găsi nicăieri în noul testament pe cineva care să dea zeciuială, exact la fel cum nu vom mai găsi nici-un creştin care să aducă ţapi şi tauri pentru ispăşirea păcatelor. Creştinii din primul secol dădeau cu bucurie, fiecare după posibilităţile lui, şi nu din obligaţie. Şi cei care beneficiau de pe urma ei erau în primul rând săracii, văduvele, orfanii, bolnavii şi întemniţaţii pentru evanghelie ( How the Christian Worship, Christian History 12 nr 1:15).
    Parcă-i aud pe defensorii zecimii: „ Şi cum rămâne cu Avraam? El a trăit înainte de darea Legii şi totuşi a dat zecime marelui preot Melhisedec! ( Geneza 14, 17-20). Nu contrazice aceasta afirmaţia ta că zeciuiala ţine de legea mozaică?”
   Nu, nu o contrazice. În primul rând, Avraam a dat zecime din iniţiativă proprie, nu pentru că i s-ar fi cerut. Nici Melhisedec, nici Dumnezeu nu i-a cerut vreun şfanţ. În al doilea rând, Avraam a dat zecime din prada de război pe care o luase de la sodomiţi. Zeciuiala lui e echivalentă cu zecimea pe care i-ai da-o tu Domnului din câştigul de la loteria de crăciun. Nu-ţi va cere Dumnezeu niciodată aşa ceva, stai liniştit. În al treilea rând, şi cel mai important ditre toate, zeciuiala lui Avraam către Melhisedec a fost unică!!! E singura menţionare din scriptură despre faptul că Avraam a dat zecime în toţi cei 175 ani ai săi! Nu avem nici cea mai mică dovadă că ar mai fi făcut aşa ceva vreodată. Prin urmare, dragii mei, dacă vă folosiţi de acest pasaj ca să vă fundamentaţi credinţa voastră nestrămutată în importanţa zecimii, logica elementară vă cere să o faceţi asta o singură dată în viaţă, nicidecum lunar!
   Dar să mă întorc din nou la răscititul şi trasul de păr verset din Maleahi în favoarea zecimii. Ce trebuie să înţelegem corect de aici? În primul rând, trebuie spus că mesajul acesta NU VĂ ESTE ADRESAT DVS, oamenilor din secolul XXI. Contextul este cu totul altul. Dumnezeu, începând încă de la versetul 5, este supărat pe evrei deoarece nu se mai aduceau la vistieriile templului zeciuielile în mod corect ca odinioară. Orfanii, văduvele şi săracii sufereau de foame, simbriaşii( zilierii cu ziua) erau neplătiţi şi asupriţi de oamenii bogaţi, iar nedreptatea şi corupţia – chiar cea de la templu – înflorea. Prin „ casa vistieriei” din Maleahi 3, 10 se înţelege tocmai acele magazii care fuseseră concepute pentru a da hrană săracilor şi văduvelor. Acum nimănui nu-i mai păsa de aceştia. Iar Dumnezeu, ca de fiecare dată( vezi de exemplu Matei 25, 45), la fel şi în versetul 8 şi 9 se identifică pe Sine cu cei amărâţi şi desconsideraţi, cu cei mici şi uitaţi de societate.
    Acesta este, dragii mei prieteni religioşi, contextul corect al versetelor citate până la epuizare de pastori din Maleahi. Acum vă întreb: de câte ori l-aţi auzit pe pastorul dvs spunând adevărul contextual al lui Maleahi 3? De câte ori vi s-a spus că acest pasaj a fost la originea lui o invitaţie de dărnicie către om, şi nu către Dumnezeu ad-literam? Sau că apelul de acolo erau un strigăt divin de condamnare a corupţiei şi nedreptăţilor sociale, şi nicidecum o cerşetorie venită din Orion? Daţi-mi voie să ghicesc: NICIODATĂ, nu-i aşa?  Şi asta pentru că în biserica în care mergeţi nu adevărul este primordial, ci banul!  Este atât de logic că şi până un copil de cinci ani ar înţelege: încetaţi să mai daţi zecimea voastră popilor şi pastorilor, iar acel moment va fi sfârşitul lumii pentru ei. Sistemul piramidal bisericesc va imploda de la sine. Ce pastor sau popă şi-ar dori să se vadă pe drumuri, dacă oamenii ar cunoaşte ...adevărul?
   ( va urma)

20 de comentarii:

  1. De acord cu tine. Totusi nu cred ca este ceva rau sa dai si orfanilor sau vaduvelor ceva, fie si 10%. Eu nu mai dau zecimea popilor de cativa ani, dar o dau in diverse locuri unde vad nevoi reale: copii bolnavi de cancer sau alte maladii care au nevoie de operatii urgente in strainatate, oameni nenorociti aflati in zone afectate de calamitati, etc. Ti se pare ceva gresit in asta? Ma simt si eu bine ca fac ceva pentru aproapele meu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum să fie ceva greşit?!? Păi tocmai ăsta e scopul zecimii: semenul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari,
    articol supercorect dar (deocamdata sper) incomplet!
    La fel de obiectiv si raspunsul la intrebarea lui Ovidiu.
    Ca sa adaug si (putina?) amareala peste dulceata, spun ca gura pacatosului adevar a grait de data asta!!!
    David
    (bineinteles nume de imprumut ca sigur cu adevaratul nume ma faceai iarasi aproape nesimtit)

    RăspundețiȘtergere
  4. George,care e parerea ta despre E.G.W.?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai pornit pe un drum alunecos,foarte...multe din cele spuse de tine sunt total straine de Dumnezeu.Verificate cu un ''asa sta scris'' nu trec proba.Esti o pers cu capacitati ,dar modul cum abordezi lucrurile nicidecum nu sunt benefice pt tine cat si pt multi.Nu mai fii un expert in a scoate in evidenta doar ce e negativ ci revino pe drumul simplitatii si priveste doar la isus...Cat despre muzica;influenteaza enorm intreaga fiinta,grija caci muzica new age,e distrugatoare pt suflet.

    RăspundețiȘtergere
  6. ..."(ai)grija caci muzica new age,e distrugatoare pt suflet"

    Dragul meu, religia care te face să gândeşti astfel despre mine e mult mai distrugătoare pentru suflet decât orice muzică new age.

    RăspundețiȘtergere
  7. Singura religie pe care eu o recunosc a fi valabila este aceea care vine de la Dumnezeu si pe care ne-a transmis-o insusi Isus,in viata si invataturile Sale.Si cred ca cel care nu vorbeste in armonie cu Cuvantul Sau,se aseaza in opozitie cu Dumnezeu si invatatura Lui.La aceasta ma refeream cand am spus in ce mod ar trebui sa iti folosesti capacitatile pt binele tau si al altora.Personal cred ca ''acest Dumnezeu''gresit inteles si interpretat poate si va lucra la modul si momentul potrivit.Pana atunci atentia noastra sa fie indreptata la rostul vietii fiecaruia in raport cu Dumnezeu si vointa Lui

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Si cred ca cel care nu vorbeste in armonie cu Cuvantul Sau,se aseaza in opozitie cu Dumnezeu si invatatura Lui."

      Păi uite, îţi răspund cu stă scris, aşa cum îţi place ţie: Iacov 1,27. Nu e altă religie mai adevărată potrivit scripturii decât aceea de a-ţi iubi aproapele şi a empatiza cu el. Dar în momentul în care eu mă cred buricul pământului, membru al poporului ales şi alte gogoşi, cel de lângă mine, care nu este ca mine, este categoric sub mine! Iar eu sunt deasupra lui, mai deştept, mai curat, mai aproape de adevăr, bla, bla, bla...
      Care este pentru creştini aproapele? Sunt şi beţivii, sunt şi curvarii? Sunt şi mizantropii,ateii, agnosticii, rockerii ăia cu plete, "ereticii" sau ăia care ascultă new age?!? Mă îndoiesc, dragul meu. Tot ce văd, simt şi aud îmi demonstrează contrariul: creştinii trăiesc doar într-o lume a lor, a lu peşte. Doar cei fac parte din tagma lor sunt aproapele....Restul sunt lume, păcătoşi, nespălaţi...daţi pe mâna Satanei, dar în niciun caz, ÎN NICIUN CAZ...aproapele!
      Eşti sigur că înţelegi ce-am scris aici? Dacă da, mai vorbim...Altfel nu are rost...

      Ștergere
    2. Este rușinos și foarte jenant ca un tip ce i-a luat numele unui cercetător al Bibliei, să nu ia şi obişnuinţa de a o studia. Tu vorbeşti din Maleahi 3,10, dar nici nu înţelegi ceva din acest pasaj. Cum să înţelegi dacă nu eşti nici măcar creştin, dar credincios?
      Citeşte ceva din Biblie acum: Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
       pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.2 Timotei 3:16-17
      Înţelegi că tot ce scrie în Biblie este valabil?
      Cât despre zecime citeşte ce a spus Domnul Iisus Mântuitorul: "  Spune-ne dar, ce crezi? Se cade să plătim bir Cezarului sau nu?"  Isus, care le cunoştea vicleşugul a răspuns: "Pentru ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?  Arătaţi-Mi banul birului." Şi ei I-au adus un ban.  El i-a întrebat: "Chipul acesta şi slovele scrise pe el, ale cui sunt?"
      "Ale Cezarului", I-au răspuns ei. Atunci El le-a zis: "Daţi dar Cezarului ce este al Cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!"Matei 22:17-21
      Dacă pentru "Cezarul" de azi noi plătim taxele şi impozitele, de ce să nu dăm lui Dumnezeu ce este al Lui? Vrei să întrebi ce este a lui Dumnezeu? Chiar în textul din Maleahi puţin mai sus scrie :"Maleahi 3:8  Se cade să înşele un om pe Dumnezeu, cum Mă înşelaţi voi? Dar voi întrebaţi: "Cu ce Te-am înşelat?" "Cu zeciuielile şi darurile de mâncare. 9  Sunteţi blestemaţi, câtă vreme căutaţi să Mă înşelaţi, tot poporul în întregime!"
      Dumnezeu este înşelat şi jefuit atunci când nu primeşte zecimea Lui din mâna oamenilor. Este greu să înţelegi prietene?
      Şi vreau să mai spun ceva: Tu şi nimeni altcineva nu poate consuma zecimea pentru sine. Fă o socoteală a pierderilor lunare pe care le ai (ceva stricat, ceva pierdut, ceva furat, o amendă sau altceva) şi dacă eşti sincer vei descoperi că este valoarea egală a zecimii din venitul tău, pe care trebuia să dai lui Dumnezeu,pentru că este partea Lui. Pentru săraci, dai din ce ţi-a rămas, adică din cele 9 părţi ale tale. Casa visteriei nu este nevoia săracului, ci este Biserica lui Dumnezeu. Săracii au valoare în ochii lui Dumnezeu, trebuie ajutaţi cu ce este al nostru, nu cu ce este al lui Dumnezeu.


      Ștergere
    3. Prietene, nu te supăra pe mine, dar trăiești în evul mediu după cum gândești. Dar nu mă mir, doar ești... un valdenz :-)

      Ștergere
  8. În plus, de ce simţiţi voi creştinii mereu şi mereu impulsul lipsit de educaţie ca să vă luaţi de persoana care aduce idei noi în loc să combateţi ideea în sine, chiar şi cu stă scris? L-aţi văzut voi vreodată pe Isus al vostru făcând astfel? Dacă nu, atunci ce Dumnezeu urmaţi voi? Hm?!?

    RăspundețiȘtergere
  9. Deci,scorul este 1-1.Din cate observ te-a deranjat reactia mea.Mi-ar place sa intelegi ca eu crestin fiind constientizez realitatea;vad,simt,observ...sunt de partea dreptatii.Personal cred ca aproapele imi este oricine,indiferent din ce clasa sociala face parte,pt mine toti sunt egali,cu acelasi drepturi in tot si toate,indiferent in ce situatie se poate afla;betiv,drogat,ateu,etc.Nu am bariere in mintea mea,sunt dispus a oferi ajutor fara a conditiona vreodata ceva...nu pentru ca eu sunt mai bun,nicidecum,ci pt ca si eu sunt egal cu ei inaintea lui Dumnezeu.
    Departe de mine sa combat ideile noi sau persoana care le aduce,doar ca tu cand te referi la crestinism in general,incluzi si pe cei care cu siguranta vad problemele dintr-o alta latura...Sa stii,cred si este nevoie de schimbari si cu toate acestea,desi aparent totul pare scapat de sub control,DUMNEZEU E LA CARMA si am deplina incredere ca cel care cauta,doreste,tanjeste,striga dupa ajutor,oricand il poate primi de la Cel care Ne-a rascumparat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După ce că ești anonim, mai ești și lipsit de modestie...Dacă așa arată creștinismul pentru care pledezi tu..ca tine...mulțumesc, dar nu am nevoie. Și nici nu mă mir de ce nu mai are ”creștinismul” succes azi...

      Ștergere
    2. la carma cui se afla Dumnezeu? oare nu am invatat ca istoria se repeta? si cum a fost inainte de prima venire a lui Isus la fel va fi si inainte de a doua lui venire?

      Ștergere
  10. Iarta-l Doamne, ca nu stie ce spune...

    RăspundețiȘtergere
  11. Am citit cu atentie textele date pt cele 3 tipuri de zecimi. Sincer nu mi se par a fi 3 tipuri de zecimi. Am citit si rascitit toate textele pt zecime. Roadele pamantului intr-un an se strang o singura data si despre aceleasi roade vorbeste si in Levitic, si in Deut. Este una si aceeasi zecime. Cea prezentata pe larg in Deut.14, restul fiind prescurtari ale acestui text, sau reamintiri. Inclusiv cel din Maleahi, ptc evreii nu duceau la templu zecimea dedicata acestuia odata la 3 ani cum spune deut. Nu am gasit nicaieri in vechiul testament ca s-ar vorbi de a doua zecime, sau despre o dubla dijmuire. Doar de rascumparare spune ceva in Levitic. Textul din deut este atat de clar! Restul mi se par speculatii. Te duci cu zeciuiala si o mananci inaintea Domnului, iar odata la 3 ani o lasi la templu. Singurul dubiu pe care il am este cum manca o familie intreaga zeciuiala in cateva zile de sarbatoare. Asta ar fi o problema. IN ziua de astazi insa nu ne confruntam cu aceasta problema pt nu mai avem ceremonialul sarbatorii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit cu mare atentie toate textele despre zecime. Sincer mie mi se pare ca este vorba de una si aceeasi zecime. Din roadele pamantului. Atat cea din Levitic cat si cea din Deut. Este atat de clar textul din deut 14. Nu prea lasa loc la comentarii. Eu nu am gasit nici macar un text in care se vorbeste de zecime ca sa prezinte si o a doua dijmuiala. 3 zecimi?? mi se pare a fi o speculatie. In Maleahi erau certati pt nu duceau la templu ce trebuia dus acolo, adic...zeciuiala la 3 ani. Deuteronom spune sa iei deciulala din roadele pamantului si sa le mananci inaintea Domnului. Iar odata la 3 ani sa-ti lasi zeciuiala aceasta ca hrana la templu. O problema intr-adevar ar fi cum manca o familie intreaga zeciuiala pe un an in cateva zile. Dar oricum nu ne mai atinge pe noi ptc nu mai avem ceremonialul sarbatorii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine zis ca nu mai este ceremonialul din legea data lui Moise!

      Ștergere
  13. Draga Martin Luther! Ai scris in articolul de mai sus ca: "Avraam a dat zecime din prada de război pe care o luase de la sodomiţi. Zeciuiala lui e echivalentă cu zecimea pe care i-ai da-o tu Domnului din câştigul de la loteria de crăciun."

    Fals! Trebuie sa mai citesti o data In Geneza 14,22-23 si vezi ca Abraam nu a luat nici macar un capat de atză de la sodomiti! Cu alte cuvinte, unde-i dragoste putina, lesne-i a gasi pricina!

    RăspundețiȘtergere