sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Folclor cosmic adventist



   
    Începând cu Ellen White şi până în zilele noastre, adventiştii au compus şi întreţinut sistematic un folclor propriu de natură cosmică pe care doresc azi să-l analizăm sub lupa ştiinţei. Nu sunt genul de om care să fac din ştiinţă o nouă religie, precum "amicii" de pe Oxigen2 , dar nici nu mai pot băga capul în nisipul teologic mişcător care naşte pe bandă rulantă struţo-cămile arogante şi intolerante. Pur şi simplu caut adevărul, din postura unui om care ştie că nu ştie mai nimic. Spre diferenţă de alţii de prin biserici care ştiu totul: în ce constelaţie îl putem găsi pe Isus, ce face El prin Sanctuar de vreo 170 de ani, cât timp vom călători spre ceruri, în ce zi din săptămână va veni Isus a doua oară şi alte multe "mărgăritare" de acest soi. Dar oare chiar sunt aceste opinii mărgăritare sau doar folclor adventist desuet?


     1. Atunci când Ellen White era doar o fetiță de 17 ani, viziunile ei cu privire la mica grupă care se forma au atras atenția generală a bărbaților care compuneau acea nouă mișcare. Printre aceștia se afla și un oarecare Joseph Bates, împătimit al astronomiei, care nu credea în darul profetic al tinerei. În momentul în care aceasta a început însă să-i relateze în viziune corpuri cerești, Bates a fost extaziat, ca oricine altcineva care ar fi avut hobby-ul cu astronomia. Dar o riguroasă citire a evenimentelor de atunci, pe larg tratată în cartea lui Loughborough( începând cu pagina 258) scoate în evidență complexitatea darului profetic în sine, nu rareori lipsit de aberații crunte. În timp ce Ellen vedea tot felul de luni și sateliți naturali ai diferitelor planete din sistemul solar, din exces de zel vedea și locuitori înalți și maiestuoși pe planeta….Saturn. Adventiștii laudă succesul ei în a "nimeri" de pildă sateliții lui Jupiter, în număr de patru( deși azi se știe că sunt cu mulți mai mulți, dar patru sunt principali), dar închid ochii la aberația monumentală de mai sus.Pentru că ori este o aberație enormă, ori doamna Truesdail a încurcat rău borcanele atunci când îi descrie lui Loughborough viziunile lui EW.  Cât despre cei patru sateliți ai lui Jupiter, ea doar "i-a văzut", dar nu a explicat ce sunt și cui aparțin, această sarcină revenindu-i lui Bates. Trăgând linie și adunând, din "fantasticile" viziuni ale EGW nu mai rămâne în picioare la o analiză sinceră decât o înșiruire de sateliți naturali și nimic mai mult...
      
       Voi aminti în continuare alte elemente cosmice din folclorul adventist, devenite ridicole prin spectrul științei de azi. Nu este intenția mea să ridiculizez o femeie moartă acum o sută de ani, ci să pun faptele și declarațiile cosmico-adventiste la locul lor, fie la coșul de gunoi științific, fie pe firmamentul virtual, ca toți să le poată citi. De fapt, nu sunt puține articolele unde am apreciat unele din declarațiile ei vizionare cu privire la cosmos. Dar onestitatea mă îndeamnă să văd adevărul dincolo de secolul XIX și Ellen White și nu numai să-i laud meritele, ci să-i sancționez și greșelile. Multe, după cum veți vedea... 
    
  2. Fiecare adventist are o atracție aproape magică față de constelația Orionului. Asta pentru că Ellen White i-a spus acum 166 ani( mai exact prin 1846) că  "cetatea cea sfântă a Noului Ierusalim va veni prin spațiul deschis din Orion". Unii adventiști mai cu diplome( de prostie, evident), susțin nici mai mult, nici mai puțin că "Orionul este singurul astru care poate fi observat din orice ungher al lumii". Pentru ei, un astru și o constelație sau nebuloasă e tot una…Ca să nu mai spun că și un copil de clasa a cincea știe că o constelație nu poate fi privită din orice colț al pământului în același timp datorită rotirii pământului în jurul propriei axe în interval de 24 ore…
   Dar să revin la "spațiul deschis din Orion". Putem ști cu siguranță că Dumnezeu locuiește în constelația Orionului? Nicidecum. Putem crede, dacă vrem neapărat, dar nu putem ști. Chiar revista oficială a bisericii Review and Herald a demontat punct cu punct în 1976, într-o serie de trei articole, fantasmagoria larg răspândită în poporul AZS că sediul de guvernare al divinității se află în Orion. Vă recomand articolele respective, dar din prețuire pentru timpul dvs  vă traduc concluziile. Care repet, sunt cele oficiale ale bisericii:
   a) Pe baza evidențelor foto și nu numai, niciun "spațiu deschis" nu mai este azi vizibil în Orion. Asta nu exclude posibilitatea ca Ellen White să fi văzut totuși un astfel de spațiu în constelația Orionului, prezent acum 166 ani la locul respectiv.
  b) Ceea ce Joseph Bates și alte figuri proeminente adventiste au numit "spațiu deschis" sau  "o poartă către ceruri" nu sunt altceva decât nori denși de praf și gaz cosmic provenit din formarea stelelor.
  c) "Spațiu deschis" există în toate regiunile din constelația Orionului, care nu sunt învăluite în nebulozitate luminoasă, în nori de praf întunecat sau stele. 
  d) Ellen White nu a identificat regiunea concretă din constelație în care s-ar găsi "spațiul deschis" și nici natura acestuia. Au fost alți scriitori adventiști ulteriori EGW care au localizat acest spațiu misterios în nebuloasa Orion( care nu e totuna cu constelația Orionului).
e) Multe dintre comentariile acestor scriitori referitoare la spațiul deschis din Orion sunt bazate pe pure speculații sau interpretări obsolete ale unor observații astronomice.
     Ce mai rămâne așadar din viziunea EGW cu privire la Orion? Mai rămâne doar credința, dacă vrem neapărat să credem, că acolo locuiește Dumnezeu. Dar din punct de vedere cosmologic, aceasta este o simplă afirmație cum este și aceea că Moș Crăciun locuiește în Laponia. Interesant este totusi că nebuloasa Orion este într-adevăr o maternitate de stele și protosisteme solare. Acolo iau naștere pe bandă rulantă "lumi și sisteme noi", ca să folosesc o expresie à la Ellen White. Numai că nu vă grăbiți prea repede. Aceleași fenomene se întâmplă și în alte locuri din univers și nu în ultimul rând, fotografiile extrem de bune din ultimul timp dovedesc fără îndoială că sistemele solare și stelele de acolo evoluează în perioade îndelungate de timp, și nu apar într-o zi în stare finală de dezvoltare, așa cum și-ar dori orice cititor ad-literam al Genezei. 


   3. Apropo de Orion și cetatea sfântă de acolo. Alt folclor adventist via Ellen White este acela că mântuiții vor parcurge distanța de la pământ la cer în…7 zile! Terestre, evident.
 Nu ni se spune cu ce viteză vor zbura cei mântuiți, dar se presupune evident că o vor face cu una superioară luminii, care are nevoie să ajungă la "cer" de 1500 de ani pământești( distanța  dintre Terra și Orion este de 1500 de ani-lumină). Nicio problemă, pot crede dacă vreau să cred asta. Dar legile relativității lui Einstein îmi spun că dacă cineva ar zbura prin spațiu cu o viteză chiar apropiată de cea a luminii, timpul se contractă la infinit, devenind pratic inexistent. Pur și simplu nu mai există timp pentru cine zboară cu așa o viteză. Dar chiar și așa, ar fi nevoie de 1500 de ani ca să ajungi la Orion, și nicidecum de 7 zile. Iar într-o ipotetică călătorie spre Orion cu o viteză mai mare decât cea a luminii, timpul este chiar o glumă proastă. Atunci?!?…de unde și până unde 7 zile?Doar ca să ne iasă nouă sabatul la socoteală ca punct de sosire în cer?
Ca să nu mai vorbesc de faptul că măsurarea unei zile depindede ciclul noapte-zi, care depinde de existența soarelui.De unde și până unde vor mai putea mântuiții pe albul nor măsura zilele, când au lăsat soarele cu mii ani-lumină în urmă?



  4. Potrivit raportului din Geneza, soarele a fost creat de Dumnezeu în ziua a patra, odată cu luna și…stelele. Oricine care este serios poate vedea clar că aceasta este o relatare geocentrică despre univers: pământul în centru și restul mai puțin importante. Nu-i pot condamna prea tare pe cei care au scris acest raport pseudoștiințific, că nu aveau de unde să știe. Dar a afirma în secolul 21 că soarele, ba chiar universul întreg a fost creat după Terra mi se pare o prostie cumplită.Iar proști se găsesc destui care să apere biblia în ceea ce privește inclusiv caracterul ei științific. 
  Adevărul este că soarele exista cu multe miliarde de ani înaintea Terrei. Iar planetele nu s-au format în atelierul de olar al lui Dumnezeu, ci cu ajutorul legilor fizicii în perioade foarte lungi de timp cosmic. Dacă Dumnezeu are vreun amestec în crearea sistemului nostru solar sau a universului, acela este doar legat de conceperea legilor fizicii care lucrează de la sine.Atât și nimic mai mult. Apariția vieții pe Terra este cu totul altceva și nu face subiectul acestui articol. 
   Dacă soarele a fost creat în ziua a patra, atunci verdeața creată în ziua a treia cum și-a desfășurat procesul de fotosinteză? Dacă pământul exista înainte de soare, atunci de unde a venit materia care îl compune? Cum s-a strâns singură la un loc? De ce depindea gravitațional Terra în ziua a doua de pildă? Și cum putea avea loc ciclul " a fost o seară și a fost o dimineață"  fără existența soarelui? Sunt întrebări serioase, care așteaptă răspunsuri serioase, și nu lozinci comuniste de partid. 
    Ar mai fi multe astfel de corectări care să adauge semne de întrebare cu privire la biblie. Numai că în timp ce adventiștii & co se poticnesc de litera moartă a textului, eu trec dincolo, la mesajul din spatele lui, descoperind nu numai  Dumnezeul "atotputernic" al religioșilor, ci și un Dumnezeu inteligent, care face totul după niște legi precise. Și într-o ordine precisă. Din păcate, adventiștii și alte religii nu simt nevoia după o credință inteligentă. Dumnezeul lor e ca ei, imprevizibil, schimbător, uman. Iar pentru asta e nevoie de un întreg folclor care să-L susțină. Începând de la crearea Terrei și până la distrugerea ei prin foc tot de către Dumnezeu. 
    În tot acest timp oamenii educați, fie că sunt savanți sau nu, doresc răspunsuri serioase și nu folclor ieftin venit de la amvon via viziuni ciudate. Pe ei nu-i poți duce nici cu zăhărelul, nici cu pierderea mântuirii. De dulcegării și alte reforme sanitare se ocupă oamenii cu școală mai puțină. Iar loc sub soare este din fericire pentru toți. 

37 de comentarii:

  1. Apreciez echidistanta pe care o
    incerci, punand corect in balanta faptele. Insa, insist totusi sa cred
    ca in ce'o priveste pe EGW a avut o imaginatie bogata, ca sa ma exprim
    politicos. Unele lucruri pe care le'a "nimerit" ca previziuni ( nu'mi
    permit sa le zic profetii ), vin, in opinia mea din capacitatile ei de'a
    observa atent lucruri simple, dandu'le o explicatie corecta, acestea
    nepunand'o in postura unui ..profet. Altele, cele mai multe, sunt
    extrem de caraghioase chiar si unui copil de 12 ani. Nu trebuie sa te
    nasti filosof, nici profet sa plagiezi. Sau sa te folosesti de
    informatii din diferite surse, sa faci din ele un ghiveci, si sa le pui
    intr'o carte care se numeste generic " Marturii ", gest care se califica
    de la sine....

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru tine e foarte ușor să spui asta. Dar pentru mine...e echivalent cu pierderea mântuirii. Noroc că pe mine nu mântuirea mă mai interesează așa de mult, ci ADEVĂRUL.

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce ? Crezi ca mantuirea nu mai este importantă ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Există două răspunsuri din pct meu de vedere:
    1. Mântuirea este o supoziție. Viața asta e o realitate. Trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru viața asta indiferent că ne va mântui sau nu. Faptul că dintre miliarde de galaxii cu miliarde de sisteme solare a apărut viață pe pământul ăsta, este o minune. Și ca atare trebuie să ne bucurăm de ea. Mi se pare cea mai mare pierdere să treacă viața asta pe lângă noi doar ca să primim o altă viață mai bună. Miliarde de oameni pe Terra se chinuie aici în trup și spirit numai ca să le fie bine dincolo. E o prostie imensă.
    2. Mântuirea este importantă numai în măsura în care ADEVĂRUL despre Dumnezeu este important.Dacă te trezești în ceruri cu un Dumnezeu tiran ar mai dori cineva mântuirea?!? De aceea mult mai mult mă interesează să descopăr cine este acest Dumnezeu, ce caracter are, cum se implică și dacă se implică în viața mea, de ce permite atâta suferință, etc...decât să stau într-un jacuzzi de aur în ceruri sorbind suc de portocale.
    Rezumând, Adevărul(până la urmă și dacă există Dumnezeu sau nu) mi se pare infinit mai important decât unde îmi pun la saramură pielea în viața viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Omule...am crezut ca esti un frate revoltat pentru anumite erezii dar vad ca ai devenit ateu convins.
    Credinta ta se rezuma numai la ,,aici si acum``?
    cm

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate ar trebui sa incepem studiul S.P. si chiar al Bibliei chiar de la scoala,la o materie care s-ar putea numi Istoria religilor sau chiar Literatura S.F.
    Asa toate lucrurile ar fi mai bine intelese...
    Dar pana atunci ...mai e lume de prostit...

    RăspundețiȘtergere
  7. Consideratiunea ca `Mântuirea este o supoziție. Viața asta e o realitate` este cel mai ateist lucru cu putinta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @ cm şi Adi,
    Sunteţi convinşi că sunt ateu convins? Sau scriu pe aici de pomană? Citiţi în dex ce înseamnă supoziţia şi mai vorbim pormă dacă mântuirea este supoziţie sau realitate.

    @ Emil, poate vrei să ne spui ce ai vrut să ne spui.

    RăspundețiȘtergere
  9. In viata prea scurta pe care am trait-o pana acum nu m-am indoit nicio clipa cu privire la existenta lui Dumnezeu. Poate unii m-ar considera prea superficiala, dar nu ma pot indoi. Cat despre imaginea pe care o prezentati despre ”ceruri”... daca asa va imaginati Paradisul si viata vesnica inteleg de ce nu va atrage mantuirea. Pentru mine aceea va fi ocazia de a cunoaste pe deplin, sau tot mai mult inspre deplin, Adevarul.
    Acum incerc sa inteleg de ce atat de important Orionul asta (nu, nu sunt chiar inculta). Marturisesc ca am citit aproape tot ce se putea citi din ceea ce a scris Ellen White, insa niciodata nu mi-a atras atentia Orionul. Ma mantuieste el? Sau Ellen White? A spus Ellen White ca ea este autoritatea absoluta in Biserica Adventista? Il interesa pe Dumnezeu sa le predea adventistilor o lectie de astronomie? A spus El ”Copii, va spun aceste lucruri ca sa deveniti cei mai mari savanti ai lumii”? sau ”prin stiinta veti cunoaste mantuirea”. Scopul Bibliei a fost sa il descopere pe Dumnezeu, scopul lui Ellen White a fost sa descopere Biblia. Eu nu cred ca Dumnezeu a inspirat Biblia (pastrati pietrele), ci El a inspirat oamenii care au scris Biblia. Prin asta inteleg ca unii dintre ei puteau transmite si erori stiintifice sau istorice grave - sa fim seriosi, majoritatea scriitorilor Bibliei au fost oameni simpli, nu invatati - dar ei au transmis Adevarul despre Dumnezeu, L-au descoperit pe Dumnezeu.
    Am scris mult si prost? Imi cer iertare. Imi permiteti sa va intreb un lucru? Observ ca in prezentarea dumneavoastra afirmati ca sunteti areligios, iar apoi spuneti ca acum sunteti mai aproape de Dumnezeu. Dar... omul areligios crede in Dumnezeu? Eu citeam ca este cel ce ”refuza sa creada intr-o transcendenta”... Iertati-mi indrazneala...

    RăspundețiȘtergere
  10. Anamaria, ai scris foarte bine!

    M.L., esti cel putin la fel de nervos ca unul :)
    Poti sa fii ateist fara sa realizezi sau declari. Cel mai cunoscut mod este prin a trai la fel ca ateistii. Apoi, mai in profunzime, cum vad cazul tau, sa gandesti la fel ca ei in diverse chestiuni, cum ar fi materialismul, atitudinea fata de viata...

    RăspundețiȘtergere
  11. Anamaria, un a-religios nu inseamna un ateu. "Religia: o fraza de dansii inventata, ca cu a ei putere sa va aplece-n jug" spunea genialul Eminescu. Nu confunda te rog religia cu spiritualitatea. A fi religios inseamna a fi fidel unui sistem omenesc, autoproclamat si pretins infailibil de cele mai multe ori. A fi spiritual inseamna a umbla "carmuit de Duhul" si "a nu fi sub lege ci sub har". Martin Luther n-o fi el religios la ora actuala, dar spiritual e cat cuprinde.

    cat despre scrierile EGW, ele merita citite, dar nu merita idolatrizate si "sfintite" (canonizate). Greseala celor mai multor azeshei este ca pun scrierile ei pe acelasi loc cu Biblia sau uneori chiar inaintea Bibliei cu toate ca in scrierile oficiale nu se pretinde asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ovidiu, Danke ptr ajutor!

    Amanaria, nu m-am simțit deloc deranjat de întrebările tale. Nu/ți face griji. Acum îți răspund.
    Îndoielile mele nu au de-a face cu existența lui Dumnezeu sau existența paradisului. Ci cu modul obtuz și arogant în care noi adventiștii(spun noi ptr că am aparținut acestei biserici peste 30 de ani) l-am perceput pe Dumnezeu și paradisul. De fapt, orice religie organizată, își construiește propriul ei dumnezeu autosugestionându/se că așa și e D-zeu în realitate. Departe însă de adevăr, foarte departe.
    Acum după ce studiul bibliei și SP combinat cu studiul mai amatorist al științei mi-a DEMONSTRAT că ce crezusem eu până acum în general era și este mai mult apă de ploaie, încerc din răsputeri să pun cap la cap din nou firele rupte. Ptr că e clar că s-au rupt. De resetat sunt deja resetat. Și la asta invit cu curaj și pe alții pe blogul acesta. Numai că din păcate...prea puțin au curaj... curajul de a gândi liber. Majoritatea gândesc cu turma, cu Ellen White sau cu pastorul. Le e frică să piardă mântuirea...și sunt superstițioși.
    Da, superstițioși! Ce există la ora actuală în religiile de orice fel, nu poate fi numită credință inteligentă, ci superstiție ieftină bazată pe frică! Gândește-te serios dacă am dreptate sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Adi, dacă tu ții morțiș să mă consider ateist( sîc) fie ca tine. Dar nu te certa cu mine. Crezi ce vrei, man.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna,
    la origine ortodox, apoi penticostal ( vreo 2 ani), apoi adventist ceva vreme buna, iar acum pe un drum unde abia mai vezi tzipenie de om...
    greu de cap sau nu, multa vreme mi-a luat sa-mi raspund de ce nu ma inteleg cu cei care cauta adevarul (din cultele de mai sus chiar cu nimeni?), ca sa inteleg ca de fapt cu cei care cauta adevarul ma inteleg (cei putini), nu ma inteleg nicicum cu cei care cred ca l-au gasit (astia sunt ceilalti)...

    Apropo de folclor, mi-ai facut pofta de o sarba olteneasca (desi sunt banatean :))...

    PS: am vz ca fontul albastru lipseste de ceva articole in coace, indiferent daca are sau nu legatura cu cererea mea...multumesc, raman dator cu un ceai de...iasomie (suna mai poetic)

    RăspundețiȘtergere
  15. Cristilz, ești dator cu un capuccino:-).
    În rest, pe unde nu e țipenie de om, poți să gândești mai limpede,nu?!?

    RăspundețiȘtergere
  16. Cristilz, stai linistit, nu esti singur. Astialalti 7000 suntem si noi rataciti pe drumul nostru, dar suntem liberi.

    Martin, adventistii se tem sa nu piarda mantuirea, de parca ar avea-o deja. Poti pierde doar ceva ce deja ai. Ori noi inca nu o avem decat asa, virtual, teoretic. Eventual ar trebui sa spunem ca ne temem ca nu vom obtine mantuirea, dar si in acest caz accentul cade pe ceea ce facem noi, ori e stiut faptul ca mantuirea nu e o coproductie divino-umana ci este exclusiv opera lui Christos. Cine are pe Christos, are viata, cine nu, se minte pe sine si ii minte si pe altii. Ba mai rau, ii mai si persecuta...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma Adi, acuma de bine, de rau, stii cam cum gandesc. Ca nu's nici ateu, nici religios. Daca'l mai acuzi pe omu' asta ca'i ateu, si le dai apa la moara creierelor odihnite care'l acuza, fara sa stea sa se gandeasca o clipa la ce incearca, stiind ca esti budist te conjur sa te reincarnezi in Hawking intr'o viata viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Ovidiu
    Oho, doar 7000 zici? Tare mi-e că se strâng repejor 144 000 . La câți pleacă acuma din biserici...:-))
    Cât despre mântuire, având în vedere că e un subiect important, zic eu, aș vrea să/l tratez mai pe larg în următoarea ocazie. Până atunci, să ne trăim viața asta cât mai intens și cât mai frumos! Că tot de la Dumnezeu e...

    RăspundețiȘtergere
  19. @Martin Luther:
    "Acum după ce studiul bibliei și SP combinat cu studiul mai amatorist al științei mi-a DEMONSTRAT că ce crezusem eu până acum în general era și este mai mult apă de ploaie, încerc din răsputeri să pun cap la cap din nou firele rupte. Ptr că e clar că s-au rupt. De resetat sunt deja resetat. Și la asta invit cu curaj și pe alții pe blogul acesta. Numai că din păcate...prea puțin au curaj... curajul de a gândi liber."

    Ti-am citit toate articolele si am ramas surprins de apropierea in gandire, ba chiar si gusturile muzicale sunt identice.

    Citatul pe care l-am dat (din postarea ta) ar putea fi inceputul unei serii de articole foarte interesante.
    Am gasit si eu destule lucruri interesante.
    7001.

    SDan

    RăspundețiȘtergere
  20. @Ovidiu: sunt atat de linistit ca fetele ma considera bleg :). Apropo de fete(acuma rad, atunci nu-mi venea deloc), socul este sa pleci de la o bis. cu 3000 de locuri unde cel putin o suta erau ocupate de domnisoare(bis pent. Elim TM), la o bis. cu "14 mosi si 16 babe"+o mina de tineret(bis. AZS Betania TM)...a fost pentru prima data cand am intrat intr-o "biserica" si am zis, Doamne te rog, nu pe aici...(aveam vreo 17ani, imi pocnea mintea de testosteron)

    @Martin: am inteles: capuccino! :) cat despre a trai viata intens si frumos...fara adevar m-as auto-distruge...iar cu adevarul, nu ma lasa cei care l-au gasit (cum bine zice Ovidiu pe final)
    iarta-mi drama dar eu o vad realiate, pe planeta Pamant verbul "a trai" incet, incet se stinge

    PS: la cat am scris cred ca mai trebuie un capuccino :)

    RăspundețiȘtergere
  21. @Cristilz, vezi ca Gabi G. e inca libera ;-) si e si doctorita pe deasupra, poate trata blegeala...Pe Nelu Andreicut il cunosti? Dar pe Eugen Putureanu? Ce intrebari stupide, nu? din moment ce mergi la Betania....

    RăspundețiȘtergere
  22. Crmistilz,
    cind te vei naste din nou ai sa intelegi ca a trai este Cristos!

    RăspundețiȘtergere
  23. Mizantropescule,
    dupa cum te descrii, esti numai bun de varsat din gura!

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonimule, tu esti nascut din nou, nu ca noi ceilalti, ratacitii. De aia, te rog sa nu ma versi din gura, ci inghite
    . inghite'ma. Ca un bun samaritean....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mizantropescule,
      am scris in ,,re minor'' si tu raspunzi ca de obicei in ,,ce vrei ba'' major!
      Ti-a mai ramas cineva sa nu-i raspunzi cu doua intelesuri?
      Daca ai fi avut o nastere din nou, chiar Simei daca ti-ar fi scris, ai fi meditat inainte de a scrie in stilul tau pervers. N-am facut decit sa traduc cea ce ai scris: ,,Ma Adi de bine, de rau, stii cam cum gandesc. Ca nu's nici ateu, nici religios."
      Din pacate pentru tine, nu eu am sa te vars din gura mea!
      Da' ca sa nu pierd vremea, te intreb direct: tu stii ce este nasterea din nou?...da' de biblie ai auzit sau ai rasfoit-o vreodata?
      Oricum pentru tine toti sint anonimi si personal nici nu vreau sa fiu cineva in ochii tai; numele meu este Crestinu', nascut din nou prin jertfa celui ce-I slujesc.
      Tu poti sa te numesti ca si mine copilul Domnului?
      Daca spui da, esti un mincinos ca n-ai nici parte nici sort cu El. Te-ai prezentat ca pseudo-crestin pe toate blogurile, pina cind ai fost demascat ca pervers si curvar de catre Padre Pio si nu numai.
      Dupa felul vulgar in care scrii pot sa spun si eu ca esti un pervers si nimic mai mult iar biblia spune despre tine ca esti ,,orb si gol''...si aici ma opresc si nu-ti mai dau niciodata margaritarele mele!
      Mai sus am scris cu blindete si chiar smerenie fara sa pun termen de comparatie intre mine si alt cititor/scriitor de pe blogul asta; acum am raspuns nebunului sa nu se creada singur intelept.
      Sa fim sanatosi,
      Mirel Popa

      Ștergere
    2. Mirele, postarea ta e la limita bunului simț. Ești un creștin născut din nou care împroașcă cu noroi( indiferent dacă e adevărat sau nu) în alții care nu-i plac. Loool. Dar fi atent. Nu tolerez aici pe blogul meu atacuri la persoană. Iar dacă Mizantropescu îți răspunde la fel de acid, nu o să mă mir. Dar va fi și ultima oară.
      Voi, creștinii ăștia născuți din nou, copii ai Domnului și ce mai vreți voi, învățați și voi măcar să vorbiți civilizat. Măcar atât, dacă altceva nu ați învățat până acum decât versete din biblie.

      Ștergere
    3. Crestinu’, veninul
      asta l’ai acumulat in timp ce te leganai pe crengile din biserica
      adventista? Ai grija sa nu’ti musti
      limba, sa nu te otravesti. Ar fi pacat
      sa nu te mai avem printre noi. Cine ne’ar mai binedispune?

      Ștergere
  25. cristilz spunea...sa incep in ordine:
    @Ovidiu: ai fost simpatic :)...intrebarile nu sunt stupide deloc, din vedere f probabil sa-i cunosc, dar la "biserica" merg atat de "des" incat mai tot timpu sunt primit ca oaspete (cel mai des am mers la crisan)
    cat despre fete e complicat de simplu, caut intelepciunea si pasiunea in acelasi trup, pina acuma le-am gasit doar separat.
    ca tot zicea MartinL, uite aici am trait si intens si frumos
    https://picasaweb.google.com/cristilz75/Zugspitze_2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNet256J0-j7gQE&feat=directlink

    @Anonim: cand o sa ma nasc din nou...adica ce? nasterea din nou eu n-o vad ca ceva OFF/ON, ci un proces, exact ca o nastere, la inceput cu scutece, mers in 4 labe, biberon, pipi la olitza, dintisori de lapte(deja incepe hrana mai tare) iar cand ies maselele de minte atunci rod la ciolanul/ridichea adevarului; cei mai multi raman la biberon, iar la bebelusi/copii vine Lucifer cu bomboane si acadele frumos invelite in foi de Scriptura si ei le mananca crezand ca e adevar, cand colo sunt mentosanele lui Baal.

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Cristilz,
    ”Mentosanele lui Baal”...asta mi-a plăcut!! Bună de tot. Merită să devină titlu de articol. Așa că-ți rămân dator.

    ”cat despre fete e complicat de simplu, caut intelepciunea si pasiunea in acelasi trup, pina acuma le-am gasit doar separat.”...
    Ești frate de cruce cu mine...:-)...uite cum se adună cei 7000 încet încet prin peșteri teologice.

    RăspundețiȘtergere
  27. @Cristilz
    La Crisan....ooo, cate amintiri am si de acolo. Am fost membru acolo cativa ani. Amreciez pasiunea ta pentru drumetii. Insa nu e bine sa ramai doar cu melcul, graurul si muntele fratioare. Treaba cu Mentosanele chiar merita a fi un titlu, dar mai tare mi-a placut aia cu intelepciunea si pasiunea. Odata, mai acum cativa ani, am descoperit eu intelepciunea si pasiunea in acelasi trup. Nasol sa stii...nu imi placea trupul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. evident ca nu e bine sa raman cu melci si grauri
      (la ce truda a mai facut-o Dumnezeu pe Eva daca era bine)
      dar am trait cu "pasiunea" 5 ani (sunt familii care nu tin atat) am iubit si cu plamanii, dar cand unu viseaza Canaan iar altu Egipt iti cam dai seama... si apropo de Canaan citesc ca unii au avut parte de serpi si cat vezi cu ochii numa nisip, o oaza Elim si un stol de prepelitze, deci melci, grauri, capre negre, ma consider rasfatat

      "Cateodata Dumnezeu este prea bun!"

      Ștergere
  28. Sint adventist, dar atitea aberatii nu am auzit in viata mea.Pacat....ar trebui sa te preocupe propria-ti persoana si nu a denigra GRATUIT pe altii.Daca cunosti Biblia atunci stii ce spune..." Nu judecati, ca sa nu fiti judecati". Ramii cu bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă anonimule,
      fii te rog drăguţ şi spune ce aberaţii " ai auzit" în articolul meu. Că aşa...de aruncat fumigene în spatele anonimităţii fără să stai de vorbă este o laşitate!

      Ștergere
    2. Din potriva dragul meu prieten, a arunca cu piatra si a fugi, este un gest cat se poate de nobil. Se numeste comentariu de guerilla ! :)

      Ștergere
  29. Asta nu suport eu la oamenii religioși. Se numește mișelie: a sta acoperit sub stigmatul anonimatului și a acuza pe altcineva că vorbește aberații( sau că a luat-o razna, sau că nu e sănătos la cap, și oho, ce bogat e folclorul creștin aici) fără să le demontezi civilizat, ca să vadă tot poporul unde am aberat eu, e nu numai lașitate, ci și mișelie. Urât!!! Urât ”creștinilor”. Faceți de râs frumosul și nemeritatul nume pe care îl purtați!

    RăspundețiȘtergere
  30. Erată: ”stigmatul anonimatului”...scutul anonimatului am vrut să zic...dar na, oboseala...

    RăspundețiȘtergere
  31. idei low- cost, asemeni unui ticket de avion, la care se adauga gogosi salem ulei, lipseste popcornul si tot ce e descris e un film gen ANDROMEDA, erai bun de scenarist sf, insa e bine ca incepi de jos, e un pas inainte, succes.

    RăspundețiȘtergere