vineri, 7 martie 2014

Psihoze adventiste


           

      La ora la care scriu a devenit deja viral în Facebook sau blogosfera adventistă un video în care papa Francisc I își exprimă dorința de unire cu evanghelicii carismatici din SUA, aceștia primind inițiativa papală cu deosebită încântare și ropote de aplauze. Informații și comentarii despre eveniment puteți găsi de exemplu aici, în versiunea clasică, consacrat- adventistă sau aici, în cea umanist-postmodernă.  Subiectul în dezbatere: vechea psihoză adventistă a legiferării unui decret duminical mondial. Mai este îndreptățită în secolul 21 întreținerea acestei versiuni „profetice ” vechi de peste 120 de ani sau trebuie considerată drept un delir paranoic, neavând de-a face deloc cu realitatea? Haideți să cercetăm lucrurile fără sentimentalisme ieftine.


     Mai întâi de toate, trebuie să spun din capul locului că biblia nu vorbește nicăieri despre vreun decret duminical. Evenimentele escatologice din Apocalips 13 au fost interpretate în maniera orwelliană binecunoscută oricărui adventist de către pionierii acestei biserici, în frunte cu Ellen White în cartea sa emblematic-profetică „ Tragedia veacurilor”. Trecând peste faptul că personaje adventiste marcante ale epocii precum Kellog sau Prescott au remarcat serioase inadvertențe de ordin istoric în relatările EGW „împrumutate ” din alți autori contemporani, inadvertențe recunoscute mult mai târziu de istorici de marcă AZS precum George Knight, trebuie știut și înțeles corect contextul în care a fost scrisă această carte.  

   „ Marea luptă ” sau „ Tragedia veacurilor ” este produsul mentalității unei epoci în care, într-adevăr, un astfel de scenariu era pe deplin posibil. În decada anilor 80 din secolul 19 adventiști și baptiști de ziua a șaptea erau adeseori amendați sau în cele mai grave cazuri întemnițați pentru desfășurarea a diferite activități în ziua duminicii. În anul în care cartea TV era publicată, adică 1888, în Congresul SUA a fost introdus pentru implementare un proiect de lege care să dea autoritate respectării duminicii la nivel național. Acel proiect de lege, făcând parte din așa numitele blue-laws ( legi menite să promoveze sau impună anumite standarde morale ale unui grup religios ) a fost prezentat Congresului de senatorul republican Henry Blair, dar nu a reușit să întrunească un număr suficient de voturi pentru a intra în vigoare. Unul dintre motive l-a reprezentat pledoaria avocatului adventist A.T. Jones înaintea comitetului senatului împotriva acestui proiect de lege, pledoarie de altfel încununată de succes. De atunci, discuțiile despre un astfel de decret duminical național au fost complet abandonate în SUA până în ziua de azi. Iar de atunci au trecut exact 125 ani….

   Adventiștii continuă însă să dea crezare orbește versiunii clasice EGW despre impunerea unui astfel de decret, inclusiv la scară mondială, lucru care ar duce la o persecuție mondială a denominațiunii lor. Hrănindu-se exclusiv cu viziunile unei femei din secolul 19 în care acest lucru părea totuși posibil, așa cum am arătat mai sus, teoria conspirației potrivit căreia papa, iezuiții, masonii sau alte grupe de interese oculte doresc să-și impună autoritatea la nivel global este foarte strâns legată de o altă teorie-emblemă a AZS, potrivit căreia papa-Antihristul conspiră de mai bine de un secol contra intereselor păzitorilor sabatului biblic. Întru aceasta, potrivit versiunii doctrinale clasice, papalitatea va impune mai întâi Congresului SUA adoptarea unei legi federale duminicale, iar apoi, în urma unor evenimente catastrofale la nivel mondial ( de ex. plăgile din Apocalips 7 ) decretul duminical va fi impus în întreaga lume, chiar și cea musulmană, chiar și în China și Coreea de Nord comunistă... 

    Așa cum am spus mai devreme, dincolo de dificultatea împlinirii unui astfel de scenariu în societatea modernă în care practica la zi a mainstream-ului politic constă tocmai în respectul față de drepturile omului, dar cu precădere față de cel al minorităților de orice fel, sexuale sau religioase, combaterea rasismului, libertatea de conștiință garantată prin lege, etc,… principalul obstacol este însă cel teologic: Ioan nu vorbește absolut nimic în Apocalipsa despre duminică sau SUA, tot la fel cum profeții vechiului testament nu au vorbit sub nicio formă despre legea care prevedea plata birului către cezarul de la Roma sau chiar Roma în sine. Interpretarea binecunoscută adventistă a lui Apocalips 13 este în mare măsură opera unui singur om, alt pionier marcant adventist: Uriah Smith. Interpretare care, desigur, a primit imediat, ca multe altele de altfel, girul profetic al EGW, și care dăinuiește până astăzi în conștiința colectivă adventistă, chiar dacă societatea s-a schimbat enorm de atunci până azi. 

    Despre teologia lui Smith în general pot spune pe scurt doar atât: ea este în mare parte dezavuată nu numai de contemporani de-ai săi notorii precum A.T. Jones, ci și de către istorici și teologi recunoscuți contemporani, precum George Knight, Desmond Ford sau în unele sensuri, chiar de către Florin Lăiu. Uriah Smith a fost teolog după ureche, cum după ureche este făcută întreaga teologie adventistă, via O.R.L. Crosier, Miller, Joseph Bates. În ce o privește pe Ellen White, ea nu a făcut altceva decât să-și dea girul unei astfel de teologii din statura deja consacrată de „profet ”, privit cu respect în noua grupare religioasă. În anul 1888, un alt moment de cotitură important în istoria AZS, ea și-a demonstrat din nou incapacitatea teologică, spre deosebire de Jones și Waggoner, rezumându-se doar să aprobe ideile celor doi. 

    Este însă posibilă confirmarea scenariului din cartea „Tragedia veacurilor” într-un context geo-politic cu totul nou, cel al sec 21? Putem da crezare teoriei conspirației potrivit căreia în agenda papei și a președintelui SUA stau la loc de seamă adventiștii? E sănătos să mai crezi că un decret religios poate fi implementat în secolul 21 la nivel mondial , în detrimentul unei denominațiuni religioase care numără în prezent aproape 20 de milioane de membri? Face sens din punct de vedere rațional să crezi că masonii, iezuiții, prelații papali și alte organizații dubioase precum Bilderberg te au pe agenda lor de ani de zile, încordându-și neuronii din răsputeri, de decenii, să-i scoată pe adventiști în afara legii? Da, vor răspunde adventiștii în cor: „ așa a fost profețit . Întreaga lume religioasă contra noastră, a celor ce ținem poruncile lui Dumnezeu și credința lui Isus.”

    Aici avem de-a face deja cu o patologie. Cine se simte întotdeauna urmărit, în centrul atenției generale, cine își arogă o importanță mai mare decât cea pe care o merită, creând în mintea sa scenarii după scenarii potrivit cărora are o misiune specială pentru semeni, iar planurile divine nu se pot împlini sub nicio formă fără aportul său, cine e concentrat tot timpul asupra unei singure teme de discuție, cine repetă mereu și mereu aceleași lozinci și clișee verbale/mentale, chiar dacă ele nu au niciun fel de corespondent în realitate… este bolnav . Întrebați orice psihiatru. 

    Dacă credeți că am fost dur vis-a vis de psihozele adventiste  în evaluarea de până acum a temei, vă înșelați. Asta a fost doar încălzirea. În cartea pe care o citesc acum, „We are our brain ”, neuropsihiatrul olandez Dick Swaab dedică un capitol întreg unui domeniu special din neuropsihiatrie, și anume neuroteologiei. În cadrul unui capitol special despre epilepsia provocată de tumori în lobul parietal temporal, dr. Swaab descrie efectele bolii: pacienții simt că au o însărcinare divină, vorbesc cu Dumnezeu și au adesea viziuni cerești care pot dura între 30 secunde și câteva minute. Personalitatea le poate fi schimbată extraordinar în urma unui accident care le provoacă tumori în lobul temporal, iar efectele pot fi de durată: așa numitul sindrom „Gschwind ”, ale cărui simptome sunt dorința necontenită de a scrie despre experiențele mistice avute, un interes sexual scăzut și o religiozitate exacerbată. Bolnavul are adesea halucinații și experiențe extatice în cadrul cărora primește însărcinări exprese divine sau vizitează locuri necunoscute.  După atacurile epileptice, bolnavul este adeseori într-o stare de neputință corporală generalizată, adânc depresiv, lipsit de orice poftă de viață, extrem de sensibil moral, nerăbdător și uneori cu dorințe suicide
   
   Dr. Dick Swaab enumeră cazurile unor persoane celebre care au avut experiențe mistice profunde și al căror lob parietal temporal a fost afectat de atacuri epileptice: Mohamed, Jeanne d-Arc, Vincent van Gogh, Dostoievski. În ceea ce privește domeniul care ne interesează mai îndeaproape, apostolul Pavel și Ellen White se numără cu precădere printre cei suspecți în grad înalt de o astfel de afecțiune epileptică. Pavel menționează în 2 Cor 12:7-8 despre prezența unui „ țepuș în carne ” , o posibilă afecțiune cronică care nu i-a fost niciodată vindecată. Este interesant că viziunile cerești, credința că are o misiune divină și dorința nestăpânită de a scrie epistole apare după experiența mistică din drumul spre Damasc, unde orbește. Ei bine, la bolnavii epileptici al căror lob temporal este afectat, a fost adeseori descrisă o orbire temporară corticală. Doar o simplă coincidență?!? 

     Cu Ellen White se întâmplă în mod interesant cam aceeași poveste. În copilărie este lovită în cap de o piatră, iar în biografia ei acel incident apare destul de major ca să nu fie băgat deloc în seamă în contextul discuției. Și mai interesant, în cadrul aceleiași autobiografii este atestat cum atacurile depresive, de neputință corporală generală și sensibilitate morală exacerbată au fost extrem de dese pe parcursul anului 1888, adică cel în care a scris cartea „ Tragedia veacurilor ”. În plus, mania de a scrie necontenit pe teme religioase este un alt indiciu serios al posibilei afectări serioase a lobului parietal temporal. Simplă coincidență cu Mahomed și Dostoievski? 

    Știu că această cercetare reducționist-științifică va deranja pe mulți din prietenii mei adventiști. Nu sunt de acord cu exacerbarea acestei metode de studiu al adevărului, dar spre deosebire de ei nici nu o înlătur de pe masă în totalitate. Cele trei interpretări enumerate de dr Ramachandran atunci când vine vorba despre semnificațiile unei astfel de boli vă stau aici la dispoziție , nefiind exclusă de el posibilitatea unei intervenții misterioase divine pe platforma fizică a creierului uman. Dar ce fel de Dumnezeu este acela care alege să-și spună mesajele către omenire dăunând grav și pe termen lung, pe de altă parte, facultățile mentale ale mesagerului ales? Vă las pe dvs să trageți concluziile de rigoare. 

    Trăgând linie și adunând, adventismul s-a născut ca urmare a unei psihoze escatologice colective, urmare la rândul ei a unei gafe teologice de proporții. Copilăria și adolescența i-a fost marcată de asemenea de personalitatea controversată a Ellenei White, a cărei viziune escatologică constituie până astăzi ADN-ul acestei biserici. Frica de viitor, de judecata de cercetare, de pierderea mântuirii, de decretul duminical, de iezuiți și papă, conceptul victorian despre sexualitate, neglijarea trăirii vieții în prezent la intensitate maximă în schimbul dorinței după o viață viitoare, toate acestea și multe altele sunt gene spirituale moștenite via Ellen White, care dau impresia unei biserici depresive, resemnate, care nu-și mai găsește identitatea într-o societate profund schimbată și în schimbare. Iar acei adventiști care îndrăznesc să meargă la „doctor” și să se trateze de delirul colectiv în care și-au trăit viața sunt considerați imediat iezuiți infiltrați, atei sau dușmani ai credinței de către confrații lor. Aceeași veche tipologie în care bolnavul psihic îi vede pe toți ceilalți drept nebuni, iar pe el sănătos. Întrebați din nou un psihiatru…

     Nu vreau să afirm prin acest articol faptul că biblia nu ar avea deloc dreptate în ceea ce privește partea ei escatologică. Asistăm tot mai mult la o globalizare a fenomenului religios, iar posibila unire dintre catolici și evangheliști este un alt semn în acest sens. Decantarea omenirii într-un final între „ buni ” și „ răi ” pe considerente exclusiv religioase este posibilă, totuși. Dar sunt ferm convins că adventiștii comit aceeași nepermisă greșeală ca și strămoșii lor spirituali, iudeii: interpretarea unilaterală a scripturii, inflexibilitate teologică, infatuare spirituală. Uitați-vă la iudeii naționaliști de astăzi: suferă de delir colectiv la zidul plângerii din Ierusalim, refuzând să accepte realitatea istorică a unui Mesia venit deja. Adventiștii fac exact la fel: își fac cruce în grup la zidul scrierilor profetesei lor, fără să accepte contextul istoric în care a fost scrisă cartea „ Tragedia veacurilor ”, și că acel context nu mai are absolut nimic de-a face cu cel prezent. 

    Citeam ieri cazul unui refugiat nord-coreean scăpat din lagărele de concentrare din țara lui, care își duce veacul de vreo 14 ani prin Seul, povestind printre altele chiar într-o carte ororile de dincolo de zidul comunist. Uimirea mi-a fost enormă când am citit însă ultimele sale confesiuni: dorește să se întoarcă în lagăr, chiar dacă asta înseamnă moarte cumplită. Motivul: nu poate să se obișnuiască cu libertatea! Nu m-aș mira însă deloc dacă și cu adventiștii s-ar întâmpla la fel. Chiar dacă papa însuși ar deveni adventist, și chiar dacă toți masonii și iezuiții din lume și-ar desființa ordinele, tare mă tem că ei tot de gât cu profețiile Ellenei ar muri! Motivul? Nu pot să se obișnuiască cu ideea că lumea chiar este altfel decât o concep ei! Un adventism fără decret duminical și teologia Ellenei White ar fi la fel de real ca un psihopat fără deliruri și halucinații. Așa că mai bine nebun până la moarte, dar cu deliruri extatice de toată frumusețea! Ce-i mai sublim decât să te crezi buricul universului, biserica rămășiței, și alte gogomănii astronomice?!? 


   

51 de comentarii:

  1. Draga Martin, nu te supara, dar pare-se ca te atrage tot ceea ce ataca Biblia, crestinismul (atat cel autentic, cat si cel formal).
    Ai banuit bine ca se vor supara unii pe tine. Pai pe motociclistul ala il numesti "dumnezeu", Si pe ap. Pavel il acuzi de epilepsie si probleme cu mansarda. Putina rusine nu ai?
    Sau cine te crezi? ai dreptul sa scrii ce vrei, dar exista si limita bunului simt, nu?
    Crezi toate idioteniile psihologilor, psihiatrilor, "cercetatorilor" care se mai si contrazic intre ei, dar ai o inclinatie dobandita de a-i crede pe aceea care ataca valorile crestine .
    Si eu cred ca, crestinismul e perimat, corupt, deviat, dar Yahveh exista, asa cum exista si Iovii Lui , OAMENII LUI, "crestinismul Lui. Sau totul este o farsa?
    Nu sunt eu psihiatru, dar "preocuparea" ta excesiva in ceea ce priveste linia , evenimentele, chiar devierile din bazs, pare a fi obsesiva, paranoica, maniaca... Cred ca la un consult de specialitate nu ai iesi bine.
    Ti-o spune unul care apreciaza multe din articolele scrise de tine, cam cele in care explici unele pasaje biblice, si care desi membru azs cu acte in regula (deocamdata), nu mai participa de aproape 4 luni la nici o intalnire, servici divin, program sau activitate bazs. Din cauza dezgustului, in principal.
    Sa fi sanatos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietene anonim, dezgustul despre care vorbești trebuie să aibă o explicație cât se poate de logică, pe care însă refuzi s-o accepți: biserica adventistă, și nu numai, e o casă de nebuni, cu teologia lor cu tot. Dacă ar fi o facultate în care se învață cinstit și serios lucruri interesante ( despre Dumnezeu inclusiv ) nu ai fi ajuns să ai dezgust.

      Vinovați de starea de lucruri actuală din creștinism/adventism nu este în primul rând Pavel/EGW, ci acei așa numiți preoți și pastori care din motive personale au făcut din scrierile lor prilej ptr construirea unor imperii religioase autoritare. Îți înțeleg supărarea și dezamăgirea. Numai că îndreaptă-ți-o spre cine trebuie de aici înainte. Și eu gândeam ca tine cu 5 -7 ani în urmă, dar m-am documentat din surse alternative, iar adevărul care a ieșit la iveală nu este câtuși de puțin adventist. Știu că doare... știu prea bine. Să fii sănătos de asemenea!

      Ștergere
    2. Destul de meschin prietenul tau anonim, Martin!..
      Mai totdeauna, calomniatorii au grija sa'si construiasca de la adapostul anonimatului, si nu numai, un spatiu in care sa rastalmaceasca scopurile si intentiile, nebazandu'se pe ceva adevarat, cu scopul bine stabilit de a demola prin falsificare si defaimare faptele si scopurile care stau la baza observatiei si actiunii altora.
      Din punctul meu de vedere, pe scala ticalosiei, calomniatorul se afla sub denuntator, pt simplul fapt ca acesta macar spune adevarul....
      Si ca sa dau apa la moara mediocrilor, as zice ca aceasta subspecie are grija sa'si gaseasca un spatiu de rezonanta, un auditoriu, care sa'i alimenteze veninul, lucru perfect tangibil in realitate prin adeziunea acelorasi mediocrii, stransi laolalta prin liantul neputintei de a vedea mai mult, asa cum este aceasta biserica: BAZS.
      Aceiasi subspecie are tupeul sa faca apel la ceva ce el insusi nu detine: rusinea.

      Ștergere
    3. pentru anonim.se pare ca esti bine nformat ,acesta este argumentul impotriva miscarii advente{nu si bisericii azs}''bolnavi mintali'' caci cum altfel sa nu aiba dreptul sa nu vanda si sa cumpere,si constituind un nr.ingrijorator,pentru cei ce conduc lumea financiara,si foarte vocali in predicarea celor trei soli ingeresti,nu vad nimic imposibil sa li se gaseasca nod in papura chiar in legea Dumnezeului lor [porunca a patra] ca tot spune apoc.13 vers.14-18, ca si lui daniel.

      Ștergere
  2. In ultima carte citită ( creierul si noua spiritualitate ) scisa de Dr. Dumitru Constantin Dulcan Psiholog si neurochirurg am gasit referiri chiar la aceste presupuneri de criză de epilepsie, tulburare de personalitate, constiintă modoficată, trairi extatice de natură patologică si erau date pe larg contraargumente la aceste acuzatii de către o persoana avizată. PEntru cei ce doresc detalii sa cerceteze singuri sursa indicată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant. Nu exclud nicio opțiune, dacă este argumentată serios și fără sentimentalisme ieftine. Ai putea să ne faci un rezumat scurt al contraargumentelor lui D.C Dulcan? Multora le este poate imposibil să intre în posesia cărții sale.

      Ștergere
  3. draga Martin, sunt deacord cu ceea ce ai scris in comentariu, stiu ca organizatiile omenesti fie ele si biserici, sau chiar bazs nu pot avea Adevarul, si nici nu-L au.
    Insa nici ceea ce scrie respectivul despre ap. Pavel nu e normal si nici adevarat. Sau daca crexi ca e adevarat argumenteaza, sa vedem ce iese.
    Postez ca anonim pt. ca in casuta "selectati profilul" comentariul imi intra doar la optiunea anonim, nu am adresa URL, si nici nu stiu ce este aceea. Nu ma ascund, dar nu cunosc toate trucurile astea in ceea ce priveste internetul.
    Mizantropescu sare la beregata prea repede.
    Mi-e rusine (ca tot vorbiram de ea) sa scriu : sunt cosmin !!! daca vreti o voi face .
    Daca poti, Martine mai adauga o optiune acolo unde sa pot scrie numele meu, ca celelalte optiuni nu stiu nici macar ce inseamna.

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt anonimul cosmin. pt. Mizantropescu.
    nu scriu ceea ce scriu ca sa ma apar, ca sincer, nu am ce apara.
    Daca insa ceea ce am scris lui Martin e calomnie si te deranjaza atat de mult, cum sunt cuvintele scrise de el in acest articol? ce inseamna "dorinta nestapanita de a scrie epistole"? cat de adevarata este aceasta afirmatie???
    Avem cateva zeci de pagini scrise de Pavel in cativa ani, mai oameni buni. Cred ca ai scris tu mai mult decat el . Faptul ca a mers "in misiune" sute de km. uneori pe jos, ani de zile riscandu-si viata ca sa pricepem si noi ceva, moartea lui , acceptata benevol, ce inseamna? de ce a acceptat sa piarda atat de mult timp in calatorii, sau sa moara, in loc sa stea bine mersi sa "scrie obsesiv" epistole? Ar fi scris zeci de mii de pagini, sa aiba nime-n drum astia pe cine face nebun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci Cosmin, cu toate ca am fost suficient de curat in exprimare, vad totusi ca n'ai inteles.
      Hai sa te lamuresc si mai bine.
      Exista o diferenta intre lucruri, nu sunt toate la fel...
      Iar diferenta dintre denunt si calomnie e mare.
      Sa'ti explic in termeni religiosi: vazusem nu de multa vreme ca erati cazuti pe spate la o predica a lui Petrof, care dealtfel imi place. Doar ca omul nu reusea sa atinga esenta. Cica Ioan Botezatorul a fost cel mai mare om nascut din femeie si totusi cel mai mic in Imparatia Cerurilor. De ce?
      Pt ca el este tipologia DENUNTATORULUI. Adica cel care reclama fatis o stare de fapt, la modul onest.
      Ce i'a lipsit totusi de este cel mai mic...si n'a inteles nici macar Petrof? Dragostea.
      Era corect, insa lipsit de ea.
      Totusi, din categoria trasaturilor subumane, calomnia se situeaza sub denunt, pt ca denuntatorul spune adevarul, pe cand calomniatorul inventeaza. Minte!
      Asta ai facut tu, calomniindu'l pe Martin.
      Ma indoiesc ca te tin bretelele sa dai un dianostic corect, totusi te'ai aventurat sa'i sugerezi ca'i lipseste un consult psihiatric la care crezi tu! - ca n'ar fi iesit bine.
      Uite, daca vrei, iti propun o discutie pe teme de psihanaliza, deschis si pe fata, sa vad cat te duce mintea. Sa intelegem cu totii de unde s'a nascut siguranta aia cu care calomniezi un om, sugerandu'i ca'i dus doar pt ca reclama ca fiind gresit ceea ce crezi tu ca'i bun. Te tine?
      Si daca nu....cred ca se cade sa te rogi putin sa fii iertat......daca m'ai inteles.

      Ștergere
  5. Toate profeţiile au fost teorii conspiraţioniste, până s-au împlinit. Inclusiv profeţiile insistente ale lui Ieremia, înainte de căderea Ierusalimului. Su profeţia lui Iisus înainte de ultima prăbuşire a Ierusalimului. Cine este dispus să creadă Biblia ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu, va înţelege suficient ce se pregăteşte. Adevăraţii regizori şi păpuşari ai conspiraţiei sunt în spatele lumii văzute. Nici Vaticanul, nici restul lumii creştine nu intenţionează să distrugă vreo comunitate religioasă (deşi, în ţara în care locuieşti, s-a reuşit alaltăieri un asemenea proiect de holocaust). Dar mai toate profeţiile care s-au împlinit nu puteau fi prevăzute mai înainte; erau neverosimile la timpul în care au fost făcute. Ce şanse de putere mondială avea Grecia, pe vremea lui Daniel? Şi ce ameninţare putea fi Roma pentru poporul lui Dumnezeu, când a fost făcută profeţia lui Daniel? Este neadevărat ceea ce ai afirmat, şi anume că eu aş pune la îndoială acest scenariu profetic adventist (confirmat de Ellen White). Nu am nici o psihoză legată de Vatican sau de America, aş prefera să eşueze o asemenea profeţie, dar istoria biblică ne arată că de obicei se întâmplă ceea ce este mai rău şi se aşteaptă mai puţin. Nu este o imposibilitate nici legea duminicală în America, nici universalizarea unei asemenea legi. Dacă se schimbă condiţiile politice, se schimbă şi trendul liberal actual, care nu are o tradiţie veche şi nu este iubit de toată lumea. În plus, să nu uităm că scenariul adventist are în vedere o înscenare a celei de-a doua veniri a lui Christos, de către însuşi diavolul. Arătând ca Iisus şi jucându-şi bine rolul, cu minuni şi discursuri ca de pe Munte, va convinge şi restul lumii să i se închine, deci să accepte creştinismul popular, inclusiv legea duminicală. Se va proclama imperiul milenial universal şi se va realiza cu adevărat o nouă ordine mondilaă în scurt timp. De aici şi până la un decret de exterminare a celor care nu i se.supun, nu este decât un pas. Să nu uităm că această ultimă ofensivă a lumii împotriva credincioşilor Creatorului va avea loc în contextul plăgilor teribile descrise în Apocalips 16. Când oamenii vor suferi din cauza plăgilor şi când bisericile şi "Christos" îi vor îndemna la holocaust, vor asculta de acela de care s-au obişnuit să asculte, aşa cum vor face şi la învierea a doua, la sfârşitul celor 1000 de ani. Suntem 20 milioane de "nebuni" care înţelegem lucrurile aşa. Nu ne pasă că sute de milioane râd de "nebunia" noastră. Vrem doar ca toţi să ştie dinainte că există un asemenea scenariu interpretativ. Şi vrem să se ştie chiar mult mai multe. Suntem avantajaţi atât de publicitatea pozitivă, cât şi de cea negativă. Nu există scăpare din acest scenariu, decât prin pocăinţă individuală. Lumea aceasta frumoasă şi dragă nouă tuturor va pieri în curând în flăcări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Lăiu, mulțumesc pentru intervenție. Din punct de vedere logic, o profeție nu poate fi catalogată ca atare decât în momentul confirmării ei. O simplă afirmație escatologică nu e musai să fie o profeție, așa cum cineva care are des viziuni nu e neapărat obligatoriu să fie un profet ( vezi de ex cazul lui Joseph Smith mormon sau Mahoma profetul musulmanilor ). Poate fi foarte bine și un șarlatan, sau așa cum încerc să arăt în articol, un epileptic. Ei bine, o pot accepta pe EGW ca o femeie „ vizionară” , chiar și în înțelesul holistic al cuvântului, dar nu o pot accepta ca profet. Și asta nu numai ptr faptul că ea însăși nu s-a considerat deschis a fi un profet, ci și ptr că un profet autentic trebuie să treacă testul falsificabilității afirmațiilor sale. Lucru care nu poate fi spus despre EGW. Nu a sosit încă acel „ timp de strâmtorare ” descris pe larg de ea, ca să vedem dacă bate câmpii sau are dreptate. Ambele variante sunt deschise, așadar. Ori, din această postură, scepticismul vis-a vis de profeția cu decretul duminical mi se pare o varianta mai onest intelectuală decât credința oarbă.

      DIn păcate, în studiul dvs despre sanctuar enumerați doar câteva ( ptr că într-adevăr studiul respectiv nu se ocupa cu compromiterea infaibilității EGW ca profet ) dintre afirmațiile ei despre împlinirea unor profeții biblice, afirmații care la un studiu mai atent s-au dovedit a fi neadevărate , rezultat al unei teologii după ureche, via Joseph Litch, William Miller sau uriah Smith. Dintre acestea, menționez acum doar convingerea ei eronată despre „ remarcabila împlinire a profeției” cu privire la trâmbițele a 5 și a 6-a din Apoc 9, așa cum fuseseră ele explicate în tezele lui Litch, despre care dvs vorbiți pe larg în studiul cu pricina, și de asemenea greșelile de exegeză privitoare la „ ușa închisă ” neamurilor după 1844, „necurmatul” din Daniel 8:11 și 13, cutremurul din Lisabona sau căderea de stele din 1833. Toate aceste derapaje neprofesionale din cariera ei de „ vizionar ” cu privire la trecut sunt motive suficiente pentru un scepticism sănătos din partea noastră în ceea ce privește calitățile ei de „ vizionar ” al viitorului. Putem acorda credit orbește cuiva care pretinde a vedea viitorul în lux de amănunte, în timp ce este dovedit deja că nici măcar exegeza ei biblică cu privire la trecut nu este deloc reușită? Dvs și adventiștii, din interese apologetice evidente, răspundeți în cor „ da”. Mie , ca unul care sunt ferit de posibilitatea de a fi „prietenește” atenționat de „ frați și surori” cu privire la pierderea credinței în „ punctele fundamentale de credință ” , îmi vine doar să zâmbesc.

      Dvs înșivă recunoașteți deschis, tot în studiul despre sanctuar, că descoperirea erorilor din spiritul profeției a fost, citez, „o experiență dureroasă și devastatoare pentru mine”. Vă asigur că și pentru mine, sau pentru mine și mai devastatoare ca a dvs, ca unul care a fost educat în biserica reformistă să privească scrierile EGW aproape ca picate din cer, precum Coranul.

      Ștergere
    2. o lege duminicala pentru musulmani si budisti?

      Ștergere
  6. În altă ordinde de idei, dvs invitați adventiștii, tot în același studiu, „ să facem teologie biblică serioasă și responsabilă, dincolo de orice „ așa spune Ellen White ”. Ar trebui să luăm în serios sfaturile și mesajele ei, dar nu să fim legați de înțelegerea ei cu privire la orice aspect tehnic. Nu ar trebui să uităm că Ellen White aprecia importanța rațiunii și vedea demnitate în felul specific diferit de a gândi al cuiva.”

    În realitate, una cereți dvs aici și alta demonstrați cu fapta. Atunci când o persoană își folosește la maxim propria rațiune, invitând ca actor pe scenă inclusiv scepticismul ptr sănătatea concluziilor ulterioare, vă transformați subit într-un mudjahedin al credinței „ dată adventiștilor ptr totdeauna ”, criticând o poziție reducționistă, critică, rațională. Nu îmi pot explica un astfel de comportament decât prin faptul că una vă spune mintea atunci când faceți exegeză textuală, și alta vă spune inima atunci când apare pericolul detronării EGW de pe soclul unde adventiștii au urcat-o, cu de la ei putere.

    Repet: ce garanție serioasă am că viziunile ei profetice despre viitor se vor împlini, când există certitudinea că EGW nu a înțeles ( și văzut în viziune ) corect nici măcar trecutul? Teologia ușii închise pentru neamuri la 1844, labilitatea interpretării semnelor escatologice din generația ei ( căderea de stele, ziua întunecată, ș.a.), concepțiile nerealiste, total nefondate științific despre masturbare și„ energia vitală ” pe care omul ar poseda-o de la creațiune și și-ar pierde-o treptat prin practicarea acestui „viciu”, complicata doctrină a sanctuarului supusă de-a lungul anilor chiar în adventism atâtor și atâtor controverse ideologice, toate acestea și încă multe altele sunt motive suficiente care să invite la reținere vis-a vis de punctul de vedere al lui EGW. Asta ptr un om serios și onest intelectual, aflat nu neapărat în căutarea mântuirii, ci a adevărului.

    Apoi, dacă nu se vrea a se ține cont sub nicio formă de posibilitatea existenței unei patologii atunci când și-a scris cartea „Tragedia veacurilor”( deși este binecunoscută starea ei de neputință, depresie și angoasă proprie unui epileptic revenit din criză ), de ce nu sunteți gata să observați cinstit roadele psihotice pe care le- a adus de-a lungul anilor în adventism însușirea „viziunilor ” EGW despre viitor, în care sunt văzuți potențiali dușmani peste tot: masoni, iezuiți, catolici, organizații mai dubioase ca Bilderberg, etc? Pe blogul dvs dezavuați o astfel de atitudine, fiind categoric împotriva conspiraționiștilor și teoriilor conspiraționiste. Când vine însă vorba despre faptul că Antihristul papal ar pregăti cu minuțiozitate și răbdare de sfânt persecutarea adventiștilor pretudindeni pe glob, atunci.. ciudat, asta este profeție, nu mai este conspirație. Motivul: a spus-o Ellen White. Zdrobitor argument, recunosc...

    Încheind, nu arunc la gunoi nicio variantă de interpretare apocaliptică. Dar dintre toate este evident ptr oricine sănătos la cap că varianta clasică EGW este cea mai deficitară. Ca să nu mai spun ce reverberații nombriliste și ce infatuare spirituală gigantică clocește ideea că dintre toate popoarele , cultele și religiile pământului... tocmai tu, ca adventist, ești alesul lui Dumnezeu, unsul, unealta fără de care planurile divine NU S-AR PUTEA REALIZA SUB NICIO FORMĂ. Aha, mai știu pe unii care au gândit la fel acum 2000 de ani. NImic nou sub soare, right.


    RăspundețiȘtergere
  7. ... tocmai tu, ca adventist, ești alesul lui Dumnezeu, unsul, unealta fără de care planurile divine NU S-AR PUTEA REALIZA SUB NICIO FORMĂ. Aha, mai știu pe unii care au gândit la fel acum 2000 de ani. NImic nou sub soare, right.

    Aşa este, Martin, nimic nou sub soare. Aş zice chiar mai mult: roata istoriei se întoarce. Acu' 2000 de ani oamenii veneau cu miile sa-L asculte pe Iisus. Dar câţi L-au urmat? Câţiva. O mână de oameni. De cine au ascultat atunci când trebuia să aleagă? De farisei şi de cărturari. Nu de Iisus. Aşa sunt oamenii, Martin. Mai bine îi urmează pe farisei şi cărturari decât să-L urmeze pe Iisus. La fel facem şi acum. Cine a spart Biserica în mii de bucăţi? Oare Iisus? Cine a inventat sute de doctrine? Oare Duhul? Cine învrajbeşte confesiunile între ele? Oare Tatăl, Cel ce este Iubire? ....
    Pe cine urmăm noi de fapt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmăm oameni și învățături omenești. Avem o manie necontrolată de a ne croi un Dumnezeu după chipul și asemănarea noastră, indiferent de epocă. Iar adevărul, care e polemic prin natura sa, întotdeauna ne deranjează.

      Ștergere
  8. Este clar că nu mai înţeles, şi acum nu am timp de un dialog constructiv. Dar simt nevoia să-mi apăr afirmaţiile. De credinţă nu vorbesc, că oricum nu te interesează credinţa mea decât acolo unde poate fi deturnată ca să servească interesul „scepticismului sănătos” pe care-l propovăduieşti.
    Înainte de toate, replica mea nu a fost despre Ellen White, ci despre viziunea profetică adventistă, care se întemeiază pe o interpretare istoricistă a Apocalipsei, care a fost parţial confirmată de Ellen White. Replica ta este însă un atac furios împotriva Ellenei White, care nu serveşte la altceva decât pentru a-ţi întări convingerile. Povestea cu patologia este ea însăşi o poveste patologică, fără o bază istorică sau medicală solidă, adică este la fel de credibilă ca şi scenariile conspiranoice pe care le discretitez pe site-ul meu. Discuţia mea (în acela manuscris) despre limitele inspiraţiei profetice şi despre folosirea mai mult sau mai puţin abuzivă a scrierilor EGW de către unii AZS nu este o discreditare a darului profetic al EGW. Un profet, oricare ar fi el, nu acţionează doar ca profet, ci şi ca om, ca simplu cititor şi interpret al Bibliei. În acest fel este posibil ca uneori să înţeleagă la fel de imperfect, inexact sau chiar greşit, ca oricare dintre noi, anumite părţi nedescoperite din cuvântul lui Dumnezeu. Acest fapt nu scade din darul profetic real, ci doar ne învaţă că Dumnezeu dă profeţilor mesaje de transmis, nu tot ambalajul cultural, tehnic, retoric, argumentativ, etc. Martin Luther compara Scriptura cu pruncul Iisus înfăşat în scutece. Pruncul este de la Dumnezeu, viaţa noastră. Faşele şi ce se mai poate găsi prin ele sunt aspect pur omeneşti, care nu împiedică pe nici un mag adevărat să se închine Pruncului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Scenariul interpretativ adventist nu încurajează psihozele conspiranoice. Conspiranoia este o tendinţă populară naturală, care oricum ar exista în orice religie sau nereligie, fără alte cauze. Oamenii caută să-şi explice relele din prezent sau din trecut, construind scenarii prăpăstioase, de exemplu: Gemenii nu puteau cădea aşa cum s-a spus oficial, ci trebuie că ciracii lui Bush le-au implodat, ca să aibă pretext pentru războiul; un oarecare cutremur sau tsunami într-o parte a lumii trebuie să fie neapărat rezultatul unor uriaşe explozii subterane făcute de americani la celălalt capăt al lumii; sărăcia şi bolile în lume sunt rezultatul unor planuri diabolice făcute de iluminaţii (mari bogătani şi politicieni ai lumii) care se adună în secret pentru a lua decizii privitoare la exterminarea popoarelor pe diferite căi.
    Am enumerat doar câteva din aceste prostii care circulă pe web şi în toată lumea. Acestea sunt teorii conspiranoice, uneori extinse uşor asupra viitorului apropiat. Dar profeţia biblică vorbeşte despre o conspiraţie a spiritelor care de-a lungul istoriei au manipulat lumea, aşa cum a spus-o Iisus, când l-a numit pe Satan „stăpânitorul lumii acesteia”. Dacă cineva scoate din calcul existenţa spiritelor rele (şi a liderilor şi maselor care sunt uşor de manipulat pentru că trăiesc după aceleaşi principii ca şi spiritele rebele), atunci nu poate vedea nimic periculos în semnele care prevestesc că profeţia făcută se va împlini. Dar cum avem o singură viaţă de probă, iar ce este dincolo este răsplata credinţei, este prea tîrziu să crezi profeţia doar după ce s-a terminat de împlinit. Este important că este în curs de desfăşurare. Când ea se va împlini perfect, poate fi prea târziu să te mai pregăteşti să faci faţă situaţiei, în special atunci când te-ai opus în mod repetat.
    Teologii şi liderii adventişti nu predică teorii conspiranoice. Toate scenariile cu iezuiţi şi masoni sau papi care pregătesc nu ştiu ce ghilotine prin subsoluri etc. sunt creaţia unor minţi pe cât de fierbinţi, pe atât de needucate. Noi nu susţinem că liderii creştini au un plan diabolic pe care în mod conştient îl urmăresc împotriva adventiştilor. Este vorba de un viitor pe care numai Dumnezeu l-a putut prevedea şi pe care nici unul dintre actorii lumii nu-l prevede. Oamenii au idealuri frumoase şi unii chiar merită apreciaţi pentru eforturile pe care le fac -- deşi ele vor sfârşi rău de tot, fiindcă este ignorată adevărata temelie a unui viitor al societăţii şi Bisericii.
    Este nedrept să spui că interpretările profetice adventiste încurajează conspiranoia. Despre ce conspiraţie vorbim noi de 160 de ani? Că se va realiza o unire a bisericilor şi aceasta va duce la o lege duminicală universală şi implicit la o persecuţie? Păi nu se vede că este pe cale de a se împlini? Vechii protestanţi (anglicani, luterani, calvini) deja au semnat de câţiva ani împăcarea cu Roma, iar de curând, harismaticii aplaudă invitaţia papei la unitate. Când noi spuneam, acum 160 de ani, că se vor întâmpla asemenea lucruri, toată lumea reacţiona cu un „scepticism sănătos”. Ai răbdare, mâine-poimâine vin şi alte evenimente neaşteptate care să contribuie la realizarea pas cu pas a scenariului profetic.
    Nombrilism? Zi-i cum vrei. Dacă eşti fiu al lui Dumnezeu, sub călăuzirea Duhului, născut prin Cuvântul lui Dumnezeu, ai de ce să fii mândru. Dacă un ateu îşi dă ifose pentru nimic, dacă un păgân sau un pseudo-creştin te priveşte de sus, fiindcă el este „liber de prejudecăţi”, de ce să nu se simtă şi credinciosul adevărat, care se află în centrul făgăduinţelor biblice, adevăratul buric al lumii? Dacă nu creştinul biblic este în centrul acestui mare conflict între Christos şi Satan, atunci cine este? Omul secularizat care face tot ce poate pentru a se descotorosi de credinţa şi morala biblică?

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Lăiu, poziția mea referitoare la creștinism și biblie este următoarea, ca să nu aveți niciun dubiu. Creștinismul AUTENTIC, acela care este derivat din Hristos, este prin natura lui ( ceea ce genetica ar numi azi reproducerea fenotipului în generațiile următoare ale unei specii ) inteligent, ba înțelept chiar. Am avut ocazia în ultimii ani să cunosc atât perspective creștine cât și necreștine asupra lumii sau vieții în general. Cea creștină le întrece pe toate prin premizele de la care pleacă, părerea mea. Sunt de acord că acele premize sunt ancorate în biblie, și spunând asta sunt de acord cu dvs că biblia este mai mult decât o carte oarecare. Dar cred de asemenea că creștinismul autentic este și umil, neumflându-se în pene înaintea altora cu ceea ce știe sau se pare că știe. Lucru pe care adventismul nu mi l-a dovedit niciodată, nici măcar la capitolul teologie.

    Prin luxul de amănunte prin care Ellen White a descris ultimele evenimente ale acestei lumi, adventiștii de ieri și de azi dau omului obișnuit de pe stradă impresia că Dumnezeu stă la taifas cu adventiștii. Că e împiedicat sau dependent în planurile lui de fac sau nu fac ori adventiștii , ori catolicii, ori cine știe cine altcineva. Dacă îi mai dăm crezare și lui Gili Cârstea, Dumnezeu așteaptă, iată, de peste 2000 de ani o generație model desăvârșită ca să „vină curând ”. Dacă generația asta nu vine, nu vine nici el. Permite-mi să spun că toate astea sunt niște gogomănii astronomice, pe care le-am crezut și eu cândva. Nu am nimic contra profețiilor biblice escatologice, ceea ce am este contra bunului simț și terfelirii intelectului. Una este să crezi că Satana conduce din umbră planeta asta, cu scopuri cel puțin controversate, iar alta e să spui că tu ești în vizorul lui în mod direct, ca biserică, și că mai marii lumii plănuiesc de zeci și zeci de ani să te aducă cândva la tăcere. Ellen White a descris cu lux de amănunte evenimente despre care Isus Hristos sau Ioan însuși au vorbit la modul vag-general. Lumina aia mai „mică” a spiritului profeției este mai mare și mai orbitoare decât lumina bibliei. Ucenicul își depășește Maestrul în capacitățile vizionare.

    Poate că aș da încă credit scenariului interpretativ EGW cu privire la decretul duminical, dacă dânsa nu mi-ar fi dovedit suficient de mult până acum că a dat-o în bară cu nemiluita, chiar și dacă rămânem la capitolul SF-urilor mai mult sau mai puțin escatologice. Tronul lui Dumnezeu în constelația Orionului, adică tocmai galaxia noastră din miliarde și miliarde de galaxii câte are universul? 666, Vicarius Filii Dei, adică papa de la Roma ( în treacăt fie spus, nici măcar colegii dumitale de la Palm Springs nu mai sunt convinși de interpretarea asta...)? De ce n-ar putea fi ateismul? De ce n-ar putea fi Putin, că tot e zilele astea la modă demonizarea sa, precum era atunci la modă demonizarea papalității? Călătoria celor mântuiți spre ceruri care durează 7 zile, sosirea fiind încununată probabil de un sabat ce n-a văzut Multiversul? Sorry, dar aceste mituri AZS sunt o bătaie de joc la adresa intelectului, pentru cineva care a mai citit și altceva decât spiritul profetic. Am spus-o mai devreme: apreciez creștinismul ptr că e inteligent în argumentație. Adventismul este însă o caricatură în acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai sunt multe alte variante și scenarii interesante despre sfârșit. Iar unele dintre ele se potrivesc chiar mai bine realității secolului nostru decât cea cu decretul duminical. Nu s-a terminat la adventiști hermeneutica în niciun caz. Una dintre ele ia în calcul de ex, pe baza invitației divine din Apoc 18 de a ieși din Babilon,posibilitatea ca unii creștini independenți, fără apartenență religioasă concretă, să fie persecutați de vreun sistem religios globalizat al viitorului doar ptr păcatul că nu vor să facă parte din acel sistem. Ce vă face așa de sigur să nu credeți că BAZS va face și ea parte dintr-un altfel de Babilon modern, oricât de imposibil ar părea la ora actuală? Nu erau liderii religioși iudei dispuși să parieze pe viața lor că nu ar face vreodată un pact oarecare cu Roma, dar când a venit împlinirea vremii, s-au coalizat întru uciderea fiului lui Dumnezeu?

    Ceea ce vreau să spun este că reținerea se impune de la sine atunci când vorbim despre viitor. Nici măcar profețiile escatologice biblice ale lui Daniel și Ioan nu sunt înțelese astăzi perfect. Viitorul este ascuns muritorilor prin definiție, asta e ceea ce vreau să spun . Nu este datoria noastră să speculăm cu privire la viitor, la decrete duminicale, antihriști și Batmani. Datoria creștinului este să dea dovadă că trăiește precum Hristos. Punct. Ori să nu-mi spuneți că una dintre caracteristicile adventismului nu este să intoxice teologic noii veniți în rândurile sale cu SF-urile și scenariile sabatico-dominicale despre care vorbim, să privească sistematic la Roma oridecâteori strănută vreun cardinal sau tușește vreun papă. Adventiștii au în genele lor mania de a construi scenarii escatologice. Fără ele, nici n-ar putea să fie adventiști. Ce s-ar face adventistul dacă îi iei din ecuație papa, decretul duminical și escatologia lui EGW? S-ar usca precum curcubetele lui Iona. Nu e mai bine de aceea să ții cu dinții de un delir și să-ți menții identitatea ellen-white-istă, decât să spui simplu și umil, creștinește: „ Măi nene, nu știu cum o arăta viitorul” ? O fi mai umil și mai creștinește, dar în cazul ăsta ai arunca la gunoi o industrie religioasă de milioane de dolari care fabrică pe bandă rulantă literatură, DVD-uri, predici, evanghelizări, scenarii, iluzii. Ori a lua oamenilor tăi iluzia pe care le-ai predicat-o 120 de ani de zile și a le oferi adevărul, polemic, prin natura sa, este o crimă nepermisă.

    RăspundețiȘtergere
  12. O,da.
    Intotdeauna am fost dat pe spate de logica adventista.
    Spre exemplu, pe ei, singurul lucru care'i poate desparti de Dumnezeu este decretul duminical, sabatul fiind semnul distinctiv care stabileste cine merge la Dumnezeu si cine'i dat dracului. Incolo, nu le lipseste nimic: sunt iubitori si inteligenti. Cu aceste calitati plus sabatul, totul e asigurat.

    Eu daca as gandi asa....m'as gandi serios daca sunt sanatos la cap sau nu.
    Noroc insa ca nu sunt adventist si nu'mi pun problema: sunt cu siguranta.

    In plus, cum am mai spus, e diferenta mare sa'ti fie afectat lobul atemporal pt ca esti genial, asa cum a fost Dostoievski spre exemplu, sau pt ca ai luat o piatra in nas, asa cum a patit Ellen White.
    Mai trebuie sa fii nu necinstit cu tine insuti, ci de'a dreptul idiot ca sa nu'ti sara in ochi ca profetiile Ciresicai adventistilor sunt niste ghiceli in care a dat suficiente rateuri incat sa'ti pui problema la modul serios daca nu cumva " Domnul " care cica i'a aratat a dat si el rateuri....
    Ca vorba aia: daca Domnul ti'a aratat....de ce totusi nu s'a implinit?
    Dar, asa cum adventismul de performanta este o greseala a istoriei, tare mi'e ca si inchinatorii unei astfel de greseli....sunt spirite umflate si goale.
    Partea cea mai proasta intr'o astfel de situatie este ca nu sunt capabili sa recunoasca ca au dat'o in bara si'si cauta scuze, in genere prostii cu aere de sofisme prin care cauta pana in ceasul al 12'lea sa ascunda rahatul sub covor.

    Dar! - daca toata lumea se scalda intr'o minciuna mare, de ce ar face adventistii altceva!
    Nu conteaza ca in realitate, in marea lor majoritate sunt niste caricaturi de oameni. Nici ca IQ"ul lor nu depaseste temperatura camerei. Nici ca nu se iubesc nici macar pe ei insisi.
    Conteaza sa se odihneasca in sabat.

    Ca vorba aia: au dupa ce......

    RăspundețiȘtergere
  13. Dragă Martin
    Simt că înţelegerile noastre se suprapun parţial şi simpatizez cu unele din grijile tale. Totuşi cred că reacţia ta este hiper-reactivă. Prea mult suferi pentru prostioarele noastre. În plus, faci şi nişte confuzii, unde încerc să te scuz, că nu ai citit unele lucruri pe care le condamni. Câteva exemple. Poţi să-mi dai citatele (şi referinţele) unde scrie E G White următoarele idei pe care le-ai afirmat?
    1. Că tronul lui Dumnezeu ar fi în Orion;
    2. Că 666 ar însemna Vicarius Filii Dei.

    ML: „Ce vă face așa de sigur să nu credeți că BAZS va face și ea parte dintr-un altfel de Babilon modern, oricât de imposibil ar părea la ora actuală?”

    Întrebarea asta este made in AZSMR (!).

    Faptul că profeţiile nu sunt înţelese perfect, nu înseamnă că nu sunt înţelese deloc. Eu sunt perfect satisfăcut de gradul imperfect în care le înţeleg şi pot spune precis ce ştiu şi ce nu ştiu deloc. Am şi zone gri. Cele mai importante profeţii strălucesc de claritate. Inclusiv Apocalipsa 13. Afară de cazul că cineva are pretenţia să fie scris acolo negru pe alb: Roma, Washington, Putin, Islamul etc.

    ML „Viitorul este ascuns muritorilor prin definiție, asta e ceea ce vreau să spun.”

    Este ascuns viitorul individual, dar nu viitorul lumii şi viitorul Bisericii. Jaloanele majore sunt vizibile. Le pot vedea cei care studiază personal. Nu degeaba au fost codificate şi încriptate în Daniel şi Apocalipsă, pentru ca în acelaşi timp să acopere şi să descopere viitorul. Exact ca pildele lui Iisus: „Vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei lui Dumnezeu, dar celorlalţi li se vorbeşte în pilde, pentru ca ‘măcar că văd, să nu vadă, şi măcar că aud, să nu înţeleagă’.” (Luca 8:10)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Martin, mult iubitul profesor Laiu, fiind plin de duhul prorocilor, isi convinge partenerul de discutie, dar mai ales auditoriul de superioritatea pe care o are, ca un crestin autentic ce este...., prin metode de psihologie aplicata folosite in matketing, si ma rog, poate la gradinita de sabat.

      Fiindu'ti net superior, te subordoneaza scuzandu'te ( ocazie cu care castiga simpatia auditoriului, prin generiozitatea pe care o manifesta ) pt minusurile pe care le ai din cauza micilor scapari datorate varstei fragede ( hiperactivitate ), nu ca a dumnealui, matura.

      Singurul lucru cu care compenseaza prestatia'si aroganta este momentul de candoare prin care'si trage singur un sut in fluierul piciorului, recunoscand ca este sigur pe sine ca nu pricepe mare lucru din profetii, traind intr'o zona colorata intens in .... gri. SI ca Isus a spus clar ca nu vor pricepe, nici auzi, nici vedea. Mare dreptate a avut, bre!

      Ștergere
  14. Hai să lăsăm reacția mea hiper-reactivă chimiștilor. Până la urmă nu sentimentele mele sunt importante, sau felul în care le influențez și mă influențează, ci evenimentele, faptele, istoria în sine. Acestea din urmă pot fi interpretate și ele, știm însă amândoi că adevărul e unul singur în ceea ce le privește. Așadar...

    1. „ Nori negri, grei s-au ivit si s-au izbit unii de altii. Vazduhul s-a desfacut si s-a rulat precum un sul; apoi am putut privi in sus prin spatiul astfel deschis, catre Orion, de unde venea vocea lui Dumnezeu. Cetatea cea Sfanta va cobori prin acel spatiu... ”
    Link aici: http://www.azsromania.org/Experiente/zdruncinarea.htm
    Am scris pe larg despre folclorul cosmic adventist, inclusiv despre episodul despre Orion și schimbările survenite în concepția adventistă despre această constelație „ magică ”, aici: http://resetyourreligion.blogspot.de/2012/01/folclor-cosmic-adventist.html#more .

    Concluziile de la a-e despre Orion din articolul respectiv nu sunt ale mele, ci ale publicației AZS Review and herald din 1976. Nici măcar adventiștii din CG nu mai cred astăzi, se pare, basmele cu Orionul ca loc magic. Spun că este magic, deoarece EGW pretinde că a auzit vocea lui Dumnezeu venind din această constelație, aflată la 1500 ani-lumină de Terra, în galaxia noastră. Bun... e logic să afirme o asemenea aberație, având în vedere că pe timpul ei se credea că tot universul înseamnă Milky Way. La vremea ei, Orionul era chiar foarte departe. Ptr cosmologia de azi, 1500 de ani lumină înseamnă distanța dintre București și Voluntari.

    2. „ The history of the beast is given again and again, that God’s people may know what to expect of the image to the beast. As the beast bore sway over the known world in its day, so the image will set the example to the world in the end of time. America once took the lead in propagating the principles of religious and civil freedom; to-day that nation leads the world in its strife for power and recognition, and the very principles of its own Declaration of Independence are overridden in dealing with subject provinces. Rome has been portrayed from all sides, and so definitely described that it cannot be mistaken. When the image is compared with the real, in the thirteenth chapter of Revelation, the very number, six hundred and sixty-six, which is worn on the insignia of the head of the papal hierarchy, is given, that men may be left without excuse. He who is acknowledged as the vicegerent of the Son of God (Vicarius Filii Dei), in his name carries the number six hundred and sixty-six, for the sum of the numerical value of the Roman letters in his title, equals that number. That power which again exalts man above the God of heaven, forms the image to the beast, and bears the number of his name. ”
    Link aici: http://egwtext.whiteestate.org/publication.php?pubtype=Book&bookCode=SSP&lang=en&collection=2&section=all&pagenumber=244

    Sunt tare curios ce artificii veți găsi în a combate evidența că aceste citate și idei aparțin lui EGW în primul rând, și nu imaginației colective adventiste. De altfel, adv sunt prea puțini capabili să debiteze idei noi și interesante despre Dumnezeu, diferite de cele oficiale marca EGW, deoarece știu bine că riscă zâmbete de superioritate din partea fraților sau în cel mai grav caz, excluderea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este uimitoare ignoranta de care dati dovada, mai ales in conditiile in care pretentiile pe care le ridicati sunt acelea ale unui cercetator riguros al adevarului care elibereaza, al informatiei exacte, stiintifice. Nu v-ar fi luat mai mult de un minut sa cautati autorul cărtii „The Story of the Seer Of Patmos” din care ati preluat paragraful referitor la ”Vicarius Filii Dei”. Ati fi descoperit ca este Stephen N. Haskell și nu Ellen White cum in mod eronat sustineti. Link aici:

      http://egwtext.whiteestate.org/publication.php?pubtype=Book&bookCode=SSP&lang=en&collection=2&section=all&pagenumber=2

      Site-ul oferit de dvs. ca sursa in link-ul de mai sus contine - era normal sa stiti - si scrierile pionierilor adventisti, nu doar ale lui Ellen White.
      Dezarmanta este si ignoranta celorlalti participanti la discutie. A trecut mai bine de o saptamana de la postarea dvs si nimeni nu a avut curiozitatea de a va verifica sursele oferite drept argument.

      Ștergere
    2. Ok. Admit bărbătește eroarea, atunci când îmi este dovedită. Am dat doar un search în arhivele EGW Estate și este evident că m-am grăbit în ceea ce privește concluziile despre al doilea punct, cu 666. Îmi place o astfel de contruntare pa față, după cum vezi, cu dovezi... și nu cu lozinci.

      Tare mă tem însă că voi adventiștii ( habar nu am dacă tu ești sau nu, permite-mi totuși adresarea asta plecând de la premiza că ești unul dintre ei ) nu sunteți capabili de același comportament când vine vorba despre recunoașterea aberațiilor spuse/crezutede voi și dovedite ca fiind aberații. Adică, pe șleau spus, nu recunoașteți în ruptul capului ceva atunci când vă este dovedit ( chiar științific ) că acel ceva nu ( mai ) stă în picioare. Ai fi de asemenea gata să recunoști de exemplu că ideea cu Orionul ca poartă a cerului îi aparține chiar lui EGW? Ai fi gata să recunoști la fel că a bătut câmpii cu cele 7 zile de mers la cer dpdv al teoriei relativității, unde a parcurge distanța de 1500 de ani-lumină cu viteza luminii nu numai că este imposibil ( nu există nimic în univers mai rapid ca lumina ) ci și anulează orice noțiune de timp ( viteză mai mare ca lumina = timp zero )?

      Cât despre 666, chiar dacă ideea în sine nu i-a aparținut ei, ci lui Haskell, nu prea s-a dat peste cap să spună frățietății că e prostie. Ar fi putut să spună că i-a dat Domnul o viziune prin care să corecteze lucrurile. Dar n-a făcut-o. Cum n-a făcut-o nici în alte multe cazuri asemănătoare.

      Deci... sunt curios cum îmi vei răspunde la provocare. Și dacă ești la fel de deschis ca să spui lucrurilor pe nume.

      Ștergere
    3. Tind sa cred ca probleme in recunoasterea „aberatiilor” nu au doar cei ce o considera pe EGW profet ci si cei care considera Biblia ca fiind scrisa de profeti. Ambele sunt imbibate de relatari ale supra-naturalului, ale meta-fizicului, chestiuni care pentru un om ce a oferit stiintei naturale, legilor fizice ultimul cuvant, sunt efectiv inacceptabile. Din perspectiva aceasta nu vad mai putin aberante idei fundamentale ale crestinismului precum intruparea, nasterea din fecioara, ispasirea, invierea, viata vesnica etc. Da, am mai putea aminti si inaltarea lui Isus Christos care, conform legilor enuntate mai sus ar fi trebuit sa se incheie undeva prin timpul Reformei (daca pornim de la premisa ca destinatia finala ar fi fost Orionul) sau poate cine stie, continua si azi. Asadar, personal, consider lipsit de sens si finalitate un demers ce are drept tinta demontarea „aberatiilor” lui EGW cand Biblia ofera unele si mai mari. Iar pentru cea din urma, autori consacrati precum Rudolf Bultmann &co. trateaza subiectul de mai bine de o jumatate de secol.

      Ștergere
    4. Aberațiile EGW s-au bazat , o știe orice adventist cinstit, pe opiniile teologilor precursori epocii ei, iar aceștia la rândul lor și-au bazat aberațiile ( dă-mi voie să menționez aici doar calcularea timpului trecut de la creațiune via James Ussher ) pe biblie. Adică un telefon fără fir, unde chiar dacă există un sâmbure de adevăr, legenda urbană și mitologia abundă. Ori vouă vă este frică să încercați măcar să delimitați sâmburele de coajă și Pruncul ceresc de fașele lui urât mirositoare. Vă este frică de onestitate și obiectivitate, dacă ea aduce cu sine pericolul pierderii credinței.

      Pentru mine nu este o problemă să recunosc Pruncul ( mesajul lui Dumnezeu prin biblie către omenire ) și să arunc în același timp scutecele murdare la gunoi. Pentru tine, evident, este. Altfel nu ai fi ocolit măiastru răspunsul la întrebarea mea directă. Dar ocolirea asta este dovada că te temi ca nu cumva să-ți pierzi credința, dacă EGW pică din schemă. Am trecut pe aici, și știu ce vorbesc. Confortul și siguranța mântuirii primează în fața onestității intelectuale.

      Ștergere
  15. FGL: „ Este ascuns viitorul individual, dar nu viitorul lumii şi viitorul Bisericii. Jaloanele majore sunt vizibile. ”
    De acord. Numai că biblia ( Isus, Ioan ) a relatat ceva despre jaloanele majore, evenimentele majore ale viitorului apocaliptic, și nu lux de amănunte, precum EGW. În știință se folosește principiul lamei lui Occam ptr a stabili veridicitatea unui enunț/teorie științifică. Potrivit acestuia, enunțul cel mai simplu, dar nu simplist, este cel mai plauzibil. Traducând acest principiu în teologia escatologică, este mai de bun-simț și mai probabil ca să cred într-un Antihrist mondial care va persecuta pe toți cei care i se opun, decât să mă apuc să-i descriu înălțimea, adresa, numele și prenumele, nr de la pantofi, și planurile secrete pe care le născocește cu acoliții săi.

    Dacă ptr dvs „ strălucesc de claritate ” profețiile de genul lui Apoc 13, vă felicit. Aveți oricum un dar hermeneutic mai mare decât mine. Personal sunt mai rezervat, deoarece argumentele Uriah Smith vis-a vis de acest capitol mi se par învechite. Doresc să fiu convins de argumente serioase ale unor teologi serioși, care țin cont inclusiv de împrejurările prezente din istorie, în care o minoritate religioasă recunpscută de stat nu mai poate fi persecutată de majoritate în nicio privință, ba dimpotrivă.

    În altă ordine de idei, eu oricum sunt un rebel convins, scârbit de orice sistem omenesc care îmi dă lecții despre Dumnezeu. Mă îndoiesc serios că în cazul în care Antihristul chiar ar fi papa de la Roma, m-aș alia cu el ideologic doar ptr că îi persecută pe adventiști. Nu am nimic de pierdut prin scepticismul meu față de „profețiile ” EGW, ba dimpotrivă. De 7 ani învăț ca credința sau relația mea cu Dumnezeu să nu depindă de vreun grup ideologic anume.

    RăspundețiȘtergere
  16. ML: ... De 7 ani învăț ca credința sau relația mea cu Dumnezeu să nu depindă de vreun grup ideologic anume.

    Martin, dar cum de nu ştiai că Uşa de intrare în Împărăţia lui Dumnezeu nu mai e de mult Hristos, ci Doctrina şi Ritualul? Care Doctrină? Care Ritual? Nu ştiu, una sau unul din sutele existente. Iar 'cheile' pentru 'uşa'? O, le vei descoperi uşor: sunt atârnate la câţiva 'aleşi', printre filacterii şi ciucuri!

    RăspundețiȘtergere
  17. Totul a pornit de la acel video cu apelul la unitate lansat de papa si cu misiunea incredintata de acesta prietenului lui, Tony Palmer. Cine s-a dus direct la sursa si a urmarit acel video a observat ca nu se face nicio referire la vreun decret duminical. Cine aduce in discutie acest subiect, in acest context este, da, infierbantat. De ce? Apar doua grupe de persoane: o grupa nu vede deloc decretul duminical in ecuatie (nu discutam acum motivele), iar o alta grupa (BAZS) se leaga ombilical de acest decret. Eu am sa argumentez dintr-o a treia perspectiva . Nu neg teoria legata de decretul duminical, dar nici nu-l atasez de BAZS. Oh, da! va exista persecutie, vor exista limitari de toate felurile , dar pentru aceia care au coloana vertebrala, care stau fermi pe niste pozitii de ei insisi castigate cu pret greu – pretul platit pentru aflarea adevarului, un pret nu tocmai mic, cuantificat de cele mai multe ori in mii de pagini citite, in zeci de nopti albe, in zile de chinuitoare intrebari, in sute de ore de discutii “aprinse”, in fericiri nemasurate cand descoperi bucati din acest puzzle, in experiente deosebite ale sufletului, dar si in tristeti, lacrimi si, din nefericire, singuratati in propriile biserici, marginalizari si chiar excluderi, pentru ca esti altfel decat ceilalti. Odata castigata reduta insa, ti-o aperi cu pretul vietii, pentru ca adevarul gasit este al tau si el te face liber in fata oricarei impuneri. Imi vine sa rad cand aud vocile insistente care leaga persecutia de BAZS…ce anume o califica pentru asta? Ce decrete, ce persecutii viseaza? Pe cine mai deranjeaza mesajul ei, cand suntem din ce in ce mai mult umerii pe care se ridica noul chip de aur, constructia noii lumi, aici pe pamant, in noua campie Dura! Aici are dreptate Martin cand afirma ca si papa de s-ar face adventist, tot cu decretul duminical s-ar defila! Da! dar da bine pentru imagine sa te tot visezi persecutat, sa te afli in centrul atentiei, cand absolut nimic nu te mai califica pentru asta! Persecutia este din alt film, este pentru altcineva, pentru aceia despre care vorbeam mai sus, indiferent cine sunt si de unde sunt, ei vor forma…ramasita aceea mult dorita!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ma delimitez de Martin in ceea ce priveste diagnosticul pus din sfera bolilor psihice. Nu am informatii , nu stapanesc acest domeniu, si cred ca se gaseste cel putin o voce la fel de avizata sa-l contrazica pe acel dr.Dick Swaab, ca se poarta contrazicerile si la case mai mari…dar la ideea lui de fond, a lui Martin, subscriu: psihoza cu implinirea profetiei. Si nu, nu profetia neaparat cu decretul duminical -vreau sa privim problema din alt unghi - ci profetia EGW referitoare la unirea dintre catolici si protestantismul apostaziat. Chiar ca este o psihoza! S-a declansat ! Cel mai ciudat lucru este acela ca tocmai vajnicii aparatori ai EGW ii fac acesteia un deserviciu major. Argumentez imediat.
    Sa ne intelegem, apreciez in mod echilibrat contributia in BAZS a EGW, am cateva motto-uri, principii de viata, copiate mot-`a- mot din scrierile dansei. Dar cred ca este prezentata in acest context intr-o lumina nefavorabila chiar de catre BAZS. De ce o aducem in prim plan, facand apel la profetia facuta si ne inflamam la “miracolul unitatii” al lui Palmer? De ce nu ne aducem aminte ca aceeasi “pana inspirata” a scris zeci de pagini in care trage un semnal de alarma referitor la pasii marunti privind unirea religiilor in general si la cea adventista in special? Cand sfatuieste BAZS cu putere si forta in cuvinte sa nu faca aliante nepotrivite, sa nu se regaseasca in uniuni, in “sindicate”…etc. De ce atunci cand participam frecvent si fervent la aceste aliante si uniuni cu bisericile surori, BAZS tacea chitic si uita de spiritul profetiei din mijlocul ei? Ne trezim acum ca se face pactul? Dar actiunile desfasurate de cel putin 50 de ani in sensul aliantelor regionale, la scara mica, unde se afla in aceasta ecuatie? De ce Palmer&papa spun cu atata convingere ca “miracolul unitatii a inceput”? Pentru simplul motiv ca stiu ca totul este gata, este pregatit…Fiecare pas a fost gandit din timp si s-a efectuat in timp, acum mancarii i se da ultimul clocot!

    RăspundețiȘtergere
  19. Si vai!ce mai freamat, ce mai zbucium! Parca BAZS a fost putin plecata de pe planeta, cam 20-30 ani, s-a intors acum si constata minunea unitatii intre catolici si ceilalti! Unde era cand se intamplau de exemplu urmatoarele:
    1. “Angajamentul ecumenic este propriu fiecăruia“ 26.01.2010, Vatican (Catholica) -Ieri seară, în Bazilica romană San Paolo fuori le mura, Sfântul Părinte a prezidat celebrarea Vesperelor din sărbătoarea Convertirii Sfântului Paul. Celebrarea a marcat încheierea Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor, a cărei temă a fost "Voi veţi fi martorii acestor lucruri". La eveniment au participat mai mulţi Cardinali şi Episcopi, precum şi reprezentanţi ai altor Biserici şi comunităţi ecleziale prezente în Roma. În predica sa, Papa Benedict al XVI-lea a explicat că alegerea temei pentru Octava de rugăciune din acest an - "adică invitaţia de a oferi o mărturie comună despre Cristos înviat în conformitate cu mandatul încredinţat de El discipolilor" - este legat de "a o suta aniversare a conferinţei misionare din Edinburgh, pe care mulţi îl consideră un eveniment cheie în naşterea mişcării ecumenice moderne".(sublinierile imi apartin) – (http://www.catholica.ro/2010/01/26/angajamentul-ecumenic-este-propriu-fiecaruia/

    2. Poate va intrebati ce legatura are asta cu BAZS? Cititi Buletinul informativ AZS Nr.270/15.06.2006 AARC :” Consiliul mondial al bisericilor planuieste o conferinta la nivel mondial – “Edinburgh 2010” si Jon Dybdahl, presedinte in retragere al Colegiului Walla Walla, este singurul reprezentant adventist in comitetul de planificare. “Edinburgh 2010” va fi centrul unor initiative mondiale si evenimente concentrate pe gasirea unei directii pentru misiunea crestina in secolul 21 si pe provocarile pentru miscarile misionare globale. O conferinta la care toate denominatiunile protestante majore vor fi reprezentate. In lume sunt aproximativ 980 de misionari adventisti non-voluntari, ceea ce face ca Biserica Adventista sa fie sponsorul principal al misionarilor internationali. Dybdahl va participa la intalnirile comitetului de planificare in 4 si 5 iulie la Edinburgh. El se retrage de la presedintia Colegiului Walla Walla in 31 august , dupa 40 de ani in slujba Bisericii”. (http://news.adventist.org/all-news/news/go/2006-06-07/world-church-adventist-missiologist-joins-edinburgh-2010-planning-group/)

    RăspundețiȘtergere
  20. 3. Sau cand in 29 noiembrie 2003 Uniunea BAZS Franta a fost primita in FPF – Federatia Protestanta Franceza.

    …unde erau reactiile si citatele din Spiritul Profetic?! Din contra, doar mesaje de sustinere : “ Sunt convins ca locul nostru este aici si ca avem un rol important in FPF” – Jacques Trujillo, presedintele BAZS Franta.( Info AZS, nr.255 – 06.04.2006)

    Si exemple sunt multe…multe…Unde erau uimitii de azi, vocalii reprezentanti ai BAZS, cainii de paza ai adventismului? Unde era Doug Batchelor & comp, care sa traga semnalele de alarma, asa cum siderat parca graieste azi? Ce, nu aveam atata minte in cap sa intelegem ca 2+2=4, si ca toate aceste aliante si uniuni, vor duce in final la ultima veriga, pe care o vedem azi? Cata ipocrizie!!!!! Si o mai taram si pe EGW in toata aceasta mascarada!!!!
    Iar cand Domnul a ridicat in ultimii 20 de ani frati si surori, putini la numar, ce-i drept, care chiar isi dadeau seama care va fi deznodamantul, si cu curaj au aratat consecintele pe termen lung, BAZS i-a mazilit, izolat si in unele cazuri, chiar exclus! Atunci toti uimitii de azi, taceau…pentru ca lasitatea merge mana in mana cu ipocrizia! Aaaa!!! dar acum iese papa la rampa…se schimba treaba!!!! Papa – busola bisericii adventiste! Sa te isterizezi acum la “implinirea profetiei lui EGW”, dar sa nu fi facut cu buna stiinta nimic , ba chiar sa participi la cladirea colosului ecumenismului spiritual…asta e curata ipocrizie!!!!!! Si credeti ca putem in ceasul al 12-lea sa iesim din joc? NU, pentru ca nici nu vrem!

    In concluzie, celor infierbantati de profetii implinite le propun sa dea in clocot cu adevarat citind alte doua profetii, din aceeasi sursa:
    „Baal va fi scopul, credinţa, religia unui dureros de mare număr dintre noi” (The 1888 EGW Materials, 948).
    „ Mulți vor sta la amvoanele noastre cu făclia profeției false în mâinile lor, aprinsă de la torța demonică a lui Satana” (TM 409)
    Cine citeste sa inteleaga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „ Cine citește să înțeleagă! ”

      Păi și dacă salariul cuiva depinde tocmai de neînțelegerea a ce scrii tu aici, ce mai e de făcut? Când adevărul dur , fie el sub formă de diagnostic psihiatric sau nu, este confundat cu fluturași în burtă adolescentini, elan critic tineresc sau reacții hiperactive... ce mai e de făcut? Să nu-ți iei sandalele în spinare și să-i lași cu profețiile lor cu tot în pace, ocupându-te de ceva mai serios, așa cum invita în finalul articolului Edi Constantinescu? Ptr că, my God... sunt zeci de teme mai serioase și mai interesante în legătură cu biblia și Dumnezeu decât amărâtul ăla de decret adventist care nu mai vine odată... Dar nah, ce-i mai atrăgător ptr cei fără educație decât să-și admire la nesfârșit în fața oglinzii propriul buric?

      Ce-mi place mie cel mai mult atunci când vine vorba de EGW, este că scrierile ei livrează material argumentativ ptr orice tabără aflată în conflict. Mai ales atunci când vine vorba despre biserică. Unii îți vor aduce suficiente fragmente în apărarea ideii că BAZS „ nu va cădea niciodată ”, și că „ e obiectul suprem al grijii lui Dumnezeu ”, iar alții, ca tine, aduc fragmente unde aceeași EGW demonifică destul de serios multe... amvoane adventiste. Nu-i nimic, adventiști veritabili ca d-l Lăiu vor veni imediat să ne spună că nu înțelegem noi bine. Expresii clare în defavoarea lor precum „ unui dureros de mare număr dintre noi ” sau „ mulți vor sta la amvoanele noastre ” ne vor fi traduse în sensul că numărul ăla nu e chiar așa mare, și că amvoanele alea nu sunt chiar așa multe. În plus, ne va spune ( de data asta cu temei ) că Jon Dybdahl și uniunea franceză nu înseamnă conferința generală și BAZS. De unde tragi o singură concluzie, dacă ești normal la cap: Doug Batchelor and co pot să facă mii de clipuri youtube despre împlinirea profeției lui Ellen cu decretul, interesele adventiste la nivel local sau național sunt mai importante însă decât toate scrierile lui EGW la un loc. Ah... ca să nu mă înfierbânt acum și să o spun pe-aia cu uniunea AZS germană din 1939-1945 care de dragul lui Ellen White l-a pupat în fund pe Hitler.

      Ceea ce nu pricepe d-l Lăiu și adventistul de rând este că CG nu a făcut deocamdată aceeași curvăsăreală cu papa ca și elucubrații ăia de penticostali ai lui Tony palmer dintr-un singur motiv: Hitler locuiește în Berlin, nu în Palm Springs. Cine citește, să nu-nțeleagă!

      Ștergere
  21. Inteleapta sa ne fie inima/capul ...

    Domnul Florin Lăiu - poate cititi poate nu

    Nu stiu daca va mai amintiti de un "baietel" la bis. Maranatha/Timisoara sus in apartament discutand pina trecut de miezu noptii....atunci m-am retras din politete si nicidecum din plictiseala :)....spun ca ne-am intalnit si natural, nu doar virtual.

    Nu tin cu "ei" si nici impotriva Dvs. nu sunt, dar asa cum am spus atunci zic si acum, "acelasi lucru care m-a adus in adventism, m-a facut si sa plec" ...

    omul este tinut captiv in numele libertatii -> Sfanta traditie, turnuri de veghe, vorbiri in limbi si sfanta rutina de Sabat
    nu inteleg cum sa te inchini la Dumnezeu, dar lipseste creativitatea, imaginatia,progresul de orice natura

    adventismul a fost ultima mea speranta...a murit :(. adventismul prezent, inca nici nu se afla in criza, cand o sa "traiasca" din zecimea generatiei facebook, atunci sa vezi criza... n-au viziune nici cat un melc

    daca cei care onest vor sa-si dezvolte constiinta prin Adevar pleaca din biserica(de orice fel), cine sunt cei care raman?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnul Lăiu, poate că de citit mai citește, dar nu suntem siguri că mai și răspunde. Ca orice adventist/religios autentic a aruncat niște petarde și a plecat, că oricum e mai important ce face dânsul acolo unde e decât să mai răspundă dilemelor unor neica nimeni ca noi. Și pe deasupra și eretici.

      Ștergere
  22. aura "Oh, da! va exista persecutie, vor exista limitari de toate felurile , dar pentru aceia care au coloana vertebrala, care stau fermi pe niste pozitii de ei insisi castigate cu pret greu – pretul platit pentru aflarea adevarului, un pret nu tocmai mic, cuantificat de cele mai multe ori in mii de pagini citite, in zeci de nopti albe, in zile de chinuitoare intrebari, in sute de ore de discutii “aprinse”, in fericiri nemasurate cand descoperi bucati din acest puzzle, in experiente deosebite ale sufletului, dar si in tristeti, lacrimi si, din nefericire, singuratati in propriile biserici, marginalizari si chiar excluderi, pentru ca esti altfel decat ceilalti. Odata castigata reduta insa, ti-o aperi cu pretul vietii, pentru ca adevarul gasit este al tau si el te face liber in fata oricarei impuneri"

    no comment -- sublim

    zic doar atat la toti "Drum Bun pe mai departe..." :)

    RăspundețiȘtergere
  23. epilepsie Divina:

    parca imi aduc aminte de abordarea Divina in prezentarea Realitatii, folosindu-se de lucrurile slabe, ca sa le faca de rusine pe cele tari...de ce nu s-ar folosi si de cele bolnave, ca sa le faca de rusine pe cele sanatoase?

    Pavel epileptic -- bine saracu ca a apucat sa scrie...:)


    Apropo de reactia "hiper-reactiva" -- eu personal ma simt destul de penibil cand imi dau seama de "clopetele mele mute"(vz. Mizantropescu blog);

    ar trebui sa am reactii mega-terra-giga reactive, cand colo clopotul meu nu-i in stare nici de "danga-langa"

    RăspundețiȘtergere
  24. Maximus: "omul este tinut captiv in numele libertatii -> Sfanta traditie, turnuri de veghe, vorbiri in limbi si sfanta rutina de Sabat"

    'Dragostea' de teorie a noilor cărturari si 'dragostea' de ritual a noilor farisei a învins dragostea cea adevărată şi dintru început a lui Iisus: dragostea de oameni. În timp ce aceasta din urmă se răceşte şi aproape că dispare din peisajul bisericesc, celelalte două dospesc şi cresc în aluat de formalism sau fanatism.

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonimul de mai sus din sirul discutiei banui ca e cosmin?
    Cu respect sa n-o iei altfel dar poti sa selectezi Nume/Adresa URL si completezi doar campul cu Nume si dai Continuati...merge :):)

    Legat de cele spuse, "...a invins dragostea cea adevarata" mi-ai adus aminte de o replica intr-un film, "The Mission" cu De Niro si Jeremy Irons ( il recomand la toti)

    "Gabriel: If might is right, then love has no place in the world. It may be so, it may be so. But I don't have the strength to live in a world like that, Rodrigo."

    Cu bucurie inchei...sa aveti parte de dragoste :)

    RăspundețiȘtergere
  26. @Maximus: Nu, nu sunt cosmin, sunt MariS. Mulţumesc de urare.
    De acord cu replica din film. Creştinismul nu mai e o religie a iubirii tocmai din cauza bisericilor. Deşi ele ar trebui să promoveze iubirea, de fapt, promovează doctrina şi ritualul, aşa cum ai sesizat şi tu. De ce e aşa? Pentru că nu-L mai urmăm pe Hristos, ci pe cărturari şi farisei. Cărturarii inventează o nouă doctrină, fariseii un nou ritual şi uite aşa se pune de-o nouă biserică. Sigur, toate pleacă de la Biblie, dar ... dar .. detaliile fac diferenţa! Şi cine se ascunde în detalii?? ... 'Teologul' şef, cine altul? Când nu are succes cu ispitele de-a stânga, are pregătite pe cele de-a dreapta: adevăruri 'infailibile' la cerere, date doar la .. cei 'aleşi'!
    Dragoste şi bucurii şi ţie, Maximus!

    RăspundețiȘtergere
  27. ceau Martin,

    ML:"Domnul Lăiu, poate că de citit mai citește, dar nu suntem siguri că mai și răspunde. Ca orice adventist/religios autentic a aruncat niște petarde și a plecat, că oricum e mai important ce face dânsul acolo unde e decât să mai răspundă dilemelor unor neica nimeni ca noi. Și pe deasupra și eretici."

    Poate din naivitate nu l-as pune in totalitate pe Dl. Laiu alaturi de adventistul "clasic";
    dar da, sunt de acord cu tine ca atitudinea inteleapta a celor ce poseda asa zisul adevar, ar trebui sa fie alta...totusi se poate si mai rau, vezi "reactia"/absenta lui Gili , iar acolo a fost scrisoare deschisa...

    ce sa faci...soarele apune la 18.44 :):)

    ce decret duminical cand ei nici Sabatul nu-l inteleg
    poate ca Sambata are ceva cu Sabatul(depinde de fiecare ce face in ziua asta), dar Sabatul cu Sambata sigur n-are nici o legatura, din simplu motiv ca Sabatul este o stare si nu o zi...(no explica-i asta unui adventist)

    numai de bine

    RăspundețiȘtergere
  28. @Maximus: ce sa faci...soarele apune la 18.44 :):)

    S-a rectificat, Maximus: atunci s-a tras doar .. perdeaua! Mai are un picuţ până apune ..
    Doamne, câte teorii şi ritualuri putem născoci doar ca să mai punem o 'perdea' între noi! Ehei, dar şi cărturarii şi fariseii trebuie să mănânce o pâine. De unde? Păi, din zecimea noastră, a fraţilor (era să zic a fraierilor) care-i urmăm.

    RăspundețiȘtergere
  29. Mai fratilor, dupa umila mea parere, cam de cand e civilizatia, niste baieti destepti au realizat ca pot trai bine mersi fara sa munceasca, profitand de ignoranta celorlalti care nu sunt atat de destepti ca si primii.
    Asa s'a constitutit o clasa conducatoare, care erija in autoritate.
    Aveau nevoie insa de un instrument cu ajutorul caruia sa mentina starea asta de lucruri si sa'i convinga pe fraieri ca ei slujesc unei ordini naturale. :) Oare nu asta'i gargara pe care o aude omenirea de zeci de generatii? Ca regele lor e pus de Dumnezeu, sau cu voia Lui, ca democratie, ca libertate, etc, etc. Maculatura.
    Iar popii, shamanii, druizii si ce mai vreti voi sunt intotdeauna...... unde altundeva decat la ciolan!
    Nieniea Laiu, cu tagma lui cu tot, sunt niste impostori.
    N'au ce cauta acolo.
    In primul rand pt ca ceea ce spune este in contradictie cu insasi Biblia, iar propriile lui afirmatii nu'l sprijina.

    Daca ar fi sa intram in detalii, si poate in topic, vedem ca subiectul este una dintre porunci.
    Din cauza ca multora dintre liderii religiosi le lipseste ceea ce s'ar numi inteligenta nativa, adica aia care vine de la sine si nu prin educatie, nu observa niste lucruri simple, atat de simple, incat si fecioru'meu de 12 ani le vede...
    Daca imi aduc aminte, in decalogul pe care adventistii il tot flutura, pe langa porunca lor draga cu shabatul, mai este una care suna asa:

    " Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în ape sub pământ. ".

    Tocmai pe asta o incalca la greu baietii!
    Sa va explic si cum.
    Dumnezeu, Cel pe care'l tot cautam ca disperatii, e la mintea cocosului ca nu poate fi inghesuit intr'o dogma. Doar un prost poate crede o asa enormitate.
    Baietii cu shamanismul, in loc sa explice multimii care'i treaba cu imaginile psihice, cu arhetipurile, nu fac altceva decat sa creeze altele, noi.
    Teologia este o pseudostiinta. Stiu ca'mi voi atrage multe murmure dezaprobatoare, dar le voi lua ca venind din partea celor care nu pricep nimic din frumosul fenomen numit realitate.
    Teologia, o stiinta pe nedrept numita astfel, pacatuieste prin faptul ca blocheaza accesul la constiinta, tratand totul ca pe un fenomen exterior. Adica, vine cu pretentia ca omul sa creada, fara speranta ca va si vedea vreodata. In totala contradictie cu Biblia!
    Nimeni nu spune ca a crede este ceva gresit! Doar ca fiecare lucru trebuie sa aiba o finalitate, iar drumul propus de teologie este unul infundat. Nu doar ca nu explica omului ca toata cautarea se sfarseste intr'o revelatie personala, dar nici macar nu'i permite!
    Teologia este un dictator.
    Este un creator de iluzii.
    Mai are un pacat mare de tot: teologia se ocupa cu chipurile cioplite, cu imaginile pe care omul NU are voie sa le faca, daca vrea relatia cu Dumnezeu.
    Teologia, ca pseudostiinta, creeaza ea insasi niste imagini, cu pretentii ca ar fi imaginea lui Dumnezeu. Si in loc ca oamenii sa i se inchine cuiva VIU! - se inchina propriei lor creatii. Asta e teologia, pricepeti sau nu!

    Asta face nenea Laiu, asta fac baietii cu pretentii de inteligenti pe care voi ii urmati orbeste.
    Un orb care conduce pe un alt orb....il va conduce la groapa. N'am spus eu asta, am preluat'o. Insa sunt foarte de acord.

    Asa ca...tare mi'e ca psihoza asta a legii duminicale, nu e decat o chestie artificiala, creeata de cei care n'au inteles niciodata nimic, dar care continua de pe poziti care nu li se cuvin sa le proiecteze asupra celor ale caror constiinte le tin in mana si le controleaza.
    Daca ar fi cinstiti, le'ar da drumul sa fie liberi.
    Insa ma indoiesc ca o vor face curand, pt ca ar risca sa trebuiasca sa'si castige traiul cinstit, muncind.
    Iar ei nu asta vor.

    Asa'i nene Laiule?




    RăspundețiȘtergere
  30. Maximus, mare dreptate ai cand spui ca Sabatul este o stare.!!...unora le este frica sa se uite si in oglinda in Sabat....ca nu cumva sa-si piarda mantuirea......In realitate multa lume se comporta cam in felul in care o sa-l vezi mai jos:))....buna parodia frate...

    Check this out:)))..
    https://www.youtube.com/watch?v=psqVDWRPoHc
    https://www.youtube.com/watch?v=zytV-fDz_dY

    Te salut si pe tine Martin.!,..ce a facut domnul Laiu ?..iar a dat cu bata in balta si a fugit.?...nu-i de mirare ...printre multele momente de amnezie , mai are si scurte si pasagere interventii in care isi apara ”saracia” si ”nevoile” si ”neamul”..Caci asa îi șade bine unui ”luptator” al sistemului....

    Domnule Laiu , ti-ai rupt ”perdeaua templului” si nu doresti sa ne spui si noua ce simti?..sau inca mai alergi prin constelatia Orionului ?...cand te hotarasti sa mai joci alba - neagra cu scrisorile trimise pe la CG sa ne spui si noua...






    RăspundețiȘtergere
  31. Felicitari Martin! I-am aratat articolul unui azs ultra, iata ce mi-a raspuns:

    ”De cine a fost scris,nu este primul cu aceste idei,au aparut demult în istorie si vor mai fi dar este doar o parere ,psihologia are ocultism înfiltrat din plin,Doamne ocrotestene !”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... Tot ceea ce nu ne putem explica decât pe cale științifică ( sau mai ales pe cale științifică ) e cu siguranță ocultism și periculos. Trist...

      Ștergere
    2. Are dreptate omul! Daca face o introspectie serioasa, cine stie de ce demoni da! :))

      Ștergere
  32. vei merge in babilon la decretul duminical si te vor omori tinduti capul mafiot reformist slugarnicul iezuitilor te a adus dracul sa distrugi biserica lui dumnezeu si pe profetul sauabea astept sa te judece domnulpetru ca nu lasi biserica in pace dute din ea unde iti place

    RăspundețiȘtergere
  33. As avea si eu o mica intrebare pentru superadventistii cu mir in frunte:Avand in vedere ca ipoteticul decret duminical se da impotriva celor care tin sambata si spre persecutarea lor,si stiut fiind faptul ca de-a lungul timpului au avut loc atatea schimbari si rectificari ale calendarelor consemnate si neconsemnate,ultima fiind trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian in 1054 ocazie cu care au disparut15 zile,deci avand un vedere toata harababura de zile si de date ,care sambata o tinem?dupa care calendar?Mentionez faptul ca o daylta cu introducerea calendarului iulian au aparut si anii bisecti,si chiar si asa calendarul actual nu este exact el are o eroare de 11 minute pe an ceea ce face ca la cca 120 de ani sa mai apara o zi.De ce oare sunt atat de indarjiti adventistii cu o sambata care nu stiu sigur daca este ziua a saptea?de fapt ea este ziua a saptea dar nu stim care calendar este cel bun.

    RăspundețiȘtergere