marți, 5 mai 2015

Cutremurul din Nepal - dovada unei „creații” imperfecte

   

   Câmpul magnetic al pământului constituie unul dintre argumentele puternice ale avocaților conceptului Intelligent Design în favoarea unui creator care a modelat planeta noastră în așa fel încât viața să fie posibilă. Care este pe scurt acest argument? Și ce are el de-a face cu devastatorul cutremur din Nepal?


   Spre deosebire de Marte sau Venus, care nu dispun de un câmp magnetic propriu, planeta noastră este privilegiată să aibă așa ceva. De ce privilegiată? Deoarece razele cosmice care vin de la soare sunt foarte nocive pentru viața terestră și pentru că radiația solară ar distruge atmosfera noastră bogată în oxigen, existența unui astfel de câmp magnetic puternic este mai mult decât binevenită. Ea este exact ca o umbrelă de dimensiuni cosmice în jurul planetei, permițând vieții să existe sub „umbra” sa. Dacă nu ar fi acest câmp magnetic, planeta noastră nu ar avea atmosferă, și ar arăta mai mult sau mai puțin la fel ca Marte. Dar care este legătura între câmpul magnetic al Terrei și cutremurul din Nepal, care a semănat teroare de curând la poalele munților Himalaya? 

    Îmi imaginez imediat cum un creaționist ar indica spre câmpul magnetic terestru pentru a aduce dovezi în favoarea lucrării unei puteri sau inteligențe supranaturale. Ceea ce el nu știe ( deoarece geologia sau știința îi repugnă în general) este faptul că pentru a exista un câmp magnetic, planeta respectivă trebuie să conțină adânc în interiorul său un „ dinam ” natural,  adică metale care sub influența rotației Terrei în jurul propriei axe să provoace un curent electric, exact ca un dinam de bicicletă. Materiale radioactive aflate în nucleul planetei noastre, precum uraniu, potasiu, toriu sau metale grele precum fier sau nichel degajă căldură spre suprafața terestră prin fenomenul numit convecție termică. Exact ca o oală cu apă care fierbe, și ale cărei molecule fierbinți se ridică spre suprafața mai rece a apei, tot așa fluidele fierbinți din nucleul Terrei își fac drum spre suprafața scoarței terestre. Datorită vitezei de rotație a planetei în jurul propriei axe, metalele acestea produc electricitate, la fel ca dinamul unei biciclete sau alternatorul unei mașini. Electricitate care produce câmpul magnetic al pământului. 

   Dar metalele grele despre care vorbeam mai înainte își fac loc sub formă de lavă spre scoarța terestră, deformând-o și rupând-o în bucăți. În acest mod se formează plăcile tectonice, prezente peste tot de-a lungul și de-a latul planetei, care produc la rândul lor cutremurele. De asemenea, tot la fel sunt produși și vulcanii. Ori acestea două, în combinație cu tsunamiurile produse de ele, nu sunt o veste tocmai bună pentru animalele sau oamenii care trăiesc la suprafață. Este dovedit faptul că dinozauri, hominizi sau alte animale și-au găsit sfârșitul tocmai datorită unor astfel de erupții gigantice, în decursul preistoric al planetei. Așadar, ca să avem privilegiul de a avea un scut nemaipomenit contra radiațiilor solare ( câmpul magnetic ) trebuie în schimb să avem parte automat și de cutremure, vulcani sau tsunami. Cu siguranță, Dumnezeu trebuie să se fi gândit la toate astea atunci când a „creat” totul, nu?

    Dacă cutremurele sunt produsul păcatului, așa cum s-ar grăbi un creaționist să spună, atunci și câmpul magnetic e tot produsul păcatului. Dar cum poate fi un vulcan sau un cutremur produs al păcatului și generator în același timp de câmp magnetic, care e un lucru bun, creat de Dumnezeu?  Ori le-a făcut Dumnezeu pe amândouă, ori nu le-a făcut pe niciunul! Dar cu jumătăți de măsură nu merge!

  Să recapitulăm: viața pe Terra nu poate exista, și cu atât mai puțin dezvolta, dacă nu există un câmp magnetic terestru care să protejeze atmosfera planetei de radiația solară dăunătoare. Ori acest câmp magnetic presupune implicit fenomenul de convecție termică dinspre interiorul planetei spre suprafața acesteia, fenomen care produce cutremure devastatoare, vulcani sau tsunami-uri fatale pentru populația care trăiește pe uscat. A afirma că vulcanii sau cutremurele sunt produsul păcatului, în timp ce în același timp câmpul magnetic este dovada dragostei și purtării de grijă a unui creator, este prostie curată. 

   Și-așa ajungem la recentul cutremur din Nepal, care a secerat viața a peste 7000 de persoane. Cercurile religioase ( nu neapărat creștine, ci și budiste, de la fața locului ) reacționează entuziast la aflarea vreunei vești în care un copil nou-născut, de exemplu, este eliberat după zile de agonie de sub ruine. „ Miracol divin ”, decretează toți în unanimitate. Miracol divin?!? În doar atât constă minunea, ca un copil nou-născut sau un bătrân de 100 de ani să fie salvați de sub ruine? Și restul? Ce s-a întâmplat cu restul? De ce nu a avut grijă și de ei Dumnezeu? Sau… mai bine zis, dacă tot căutăm disperați după miracole, de ce nu ne punem întrebarea dacă această tragedie ar fi putut fi evita în cazul în care, să zicem, Dumnezeu avertiza prin mijloace numai de el cunoscute populația Nepalului de iminența unui cutremur devastator. Ăla într-adevăr ar fi fost un miracol divin! Dar ca să atribui astfel de știri bune capriciilor vreunei divinități este totală lipsă de logică. De ce merită adorat un Dumnezeu care salvează 10-20 de inși de sub dărâmături, dar permite ca să moară alți 7000 și o țară și-așa slab dezvoltată să fie făcută una cu pământul pentru ani buni de-aici înainte?!? 

   În realitate, dacă punem rațiunea la lucru, Dumnezeu trebuie scos în totalitate din ecuație. El nu trimite cutremurele sau vulcanii, sau tsunami-urile, și nici el nu salvează pe supraviețuitori. A supraviețui în astfel de cataclisme este o simplă chestiune de hazard. Noroc și nimic mai mult. Punct. Mai mult decât atât: dacă Dumnezeu nu este cel care provoacă cutremurele, atunci… de asemenea… nu i se poate atribui vreun merit în ceea ce privește câmpul magnetic. Adevărul este că doar se întâmplă să fim pe o planetă norocoasă, se întâmplă să fim la depărtarea ideală de soare, pe o planetă cu câmp magnetic, și cu o atmosferă bogată în oxigen. Dar nimic din toate acestea, dacă privești lucrurile în mod onest, nu e meritul vreunui creator, ci pur noroc la loteria cosmică. Bine… un noroc relativ, din moment ce câmpul magnetic este doar o singură față a monedei. 


   Perorațiile creaționiste potrivit cărora Dumnezeu a făcut toate lucrurile „ foarte bune ” la început nu țin dinadins cont, așadar, de partea cealaltă a monedei: cutremure, vulcani, tsunamiuri, entropie, apoptoză, etc, etc… A mai crede în sec 21 că moartea este produsul mistic al păcatului, și nu doar cealaltă față a existenței în sine, este pură dovadă de ignoranță. Sorry. Nici mie nu-mi convine acest adevăr. Dar este… purul adevăr despre „creație”. Creație care n-a fost niciodată „ foarte bună ”, dacă privești lucrurile dintr-o perspectivă filozofică. Apropo, dragi creaționiști: „ foarte bună ” pentru cine? 

18 comentarii:

  1. N'ai inteles nimic.
    Daca este un tzunami, care ucide mai 300.000 de oameni, autorul este dumnezeu. Pt ca nu mai are ce le face, mizerabililor. Eu stiu unii baieti care stiu asta pt ca deja stiu cum gandeste dumnezeu. Deh, e pastori baietii.
    Daca este un cutremur, este pt ca asa vrea dumnezeu. Si vrea sa faca dreptate. Printre cei buni, o sa moara si cei rai. Sau eventual, toti sunt rai, ceea ce este convenabil. Mai putin pastorii.
    Daca pica o molima, este pt ca asa a randuit'o dumnezeu. Sa moara naibii pacatosii, pt ca deja dumnezeu nu mai are ce sa le faca! Mai putin pastorilor.
    Daca pica un asteroid! - este pt ca dumnezeu, nu'i asa, poate sa faca ce vrea, si a vrut ca asteroidul sa pice peste pacatosi. Mai putin peste pastori.
    Daca se intampla o criza financiara, este pt ca dumnezeu, care face ce vrea, a manipulat bursa in asa fel incat sa crape toti de foame, pt ca calul ( nunu, nu e o cacofonie! ), ala galben, e prezicatorul foamei, si este randuit de dumnezeu. Mai putin pastorii, care stau pe cai mari.
    Si pt ca dumnezeu, care iubeste neconditionat si egal pe toti, ii iubeste cel mai tare pe pastori, care sunt cei mai dragi lui.
    Placile tectonice, eruptiile vulcanice, solare, tornadele si saracia, sunt plagi prin care dumnezeu scoate in evidenta pe cei care'i sunt loiali, trecand chiar si camila prin urechile acului, doar ca ei sa fie si privilegiati, si sa sfideze legile naturii, si sa ajunga in imparatia lui dumnezeu.
    Na, ca tot voia cineva supranatural.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) ok, aveti dreptate. Dar de ce atata patima?? Tineti mortis sa muriti cu dreptatea in mana?? Si totusi Dumnezeu exista. Pamantul e o planeta oarecare, dintr-o galaxie oarecare situata intr-o pozitie oarecare. Dar intr-un univers foarte exact, matematic. Daca electronii ar fi mult mai usori, nu ar putea exista stele stabile, iar daca ar fi mult mai grei, nu ar putea exista structuri ordonate precum cristalele si moleculele de ADN. Daca protonii ar fi cu 0,2% mai grei, s-ar dezintegra in neutroni incapabili sa ramana langa electroni, prin urmare nu ar exista atomi.. Daca ar fi in schimb, mult mai usori, neutronii dinauntrul atomilor s-ar dezintegra in protoni, prin urmare nu ar exista atomi stabili, in afara de cei de hydrogen. Masa protonilor depinde astfel de un buton reglat fin pana la 32 de zecimale pt a obtine alti atomi stabili in afara de cei de hydrogen. Pt a permite formarea galaxiilor densitatea energiei intunecate este de 10 la puterea - 123 (peste 120 de zecimale)!! Se intampla?? Chiar totul e o intamplare? Haida de!
    Noi oamenii avem la dispozitie trei arme ca sa ne apropiem de divinitate: stiinta. postul si rugaciunea. Sa le folosim. Si sa fim mai putin patimasi si carcotasi. Va pretuiesc mult, va inteleg, dar razbunarea si mistoul la adresa lui Dzeu mi se par gratuite. Raspundeti cu iubire si iertare. Cine scoate sabia, de sabie va pieri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Harry, nu înțeleg de ce spui că mi-aș fi bătut joc de Dumnezeu. Nu găsesc asta în articol. Dacă cumva ai tras concluzia asta din comentariul anterior, el este ironic într-adevăr, dar mai mult la adresa acelor creștini care chiar cred ferm ceea ce acolo se prezintă ca ironie. În plus, sunt avocatul libertății de expresie, dacă nu se folosesc înjurii sau atacuri la persoană. Aici au dreptul de a se manifesta liber și ateii, și creștinii.

      Sunt de acord cu tine că universul prezintă destule indicii despre existența unei inteligențe care l-a conceput așa cum l-a conceput ptr ca să existe materia și viața. Nimic de zis. Mai sunt câteva pe lângă cele amintite de tine, de ex valoarea entropiei deosebit de mică după Big-Bang și procesul tripul Alfa de producere a carbonului în soare, etc. PROBABIL că nu e totul o întâmplare, PROBABIL că da. Nu avem de unde să știm exact răspunsul aici, și ateii și credincioșii se bazează în concluziile lor pe credință!

      Afirmația „ se întâmplă” din articolul meu era bazată pe faptul că azi se știe foarte bine că există milioane de planete care ar putea întruni ( mai mult sau mai puțin, ce-i drept ) condițiile Terrei ptr existența vieții, așa-numitele exoplanete locuibile. Și asta doar în galaxia noastră! Dacă ai avea în toată galaxia doar 2 sau 3 astfel de planete, atunci existența terrei noastre cu toate caracteristicile unei planete locuibile ar naște semne de întrebare cu privire la vreun scop al unei divinități. Dar când ai milioane de astfel de planete, nu prea mai pare deloc un accident faptul că Terra este binecuvântată cu oxigen, câmp magnetic sau se află într-o zonă locuibilă ( habitable zone în engl) în sistemul solar. Înțelegi? Te asigur că s-au găsit de către astronomi deja indicii ale oxigenului sau metanului pe alte exoplanete asemănătoare Terrei. Asta înseamnă, ptr cine nu știe, semnalmente ale vieții ( mai ales metanul ). PROBABIL că viața evoluează fără probleme și pe alte planete îndepărtate, numai că noi nu știm. Să înțeleg că dacă acest lucru ar fi adevărat cu tot ce înseamnă asta ( entropie, moarte, apoptoză, etc ) atunci Dumnezeu creează alte laboratoare cosmice pentru lupta dintre bine și rău, el și diavol? Nu e destul faptul că există Terra ptr asta? După cum vezi, se nasc o serie de întrebări grele , ptr care nu avem răspuns. Iar prin faptul că credincioșii n-au răspuns la ele, înseamnă că și ateii au dreptul SĂ NU CREADĂ în vreun zeu. Există deopotrivă motive pentru a crede și pentru a nu crede. Totul e în funcție de felul prin care privim ( concepem ) realitatea: dintr-o perspectivă teistă, sau a-teistă. Personal sunt agnostic, deoarece asta mi se pare cea mai echilibrată variantă dpdv intelectual. Numai bine!

      Ștergere
  3. Excelent articol. Cred unul dintre cele mai bune pe care le-ai scris pe acest blog. Ai fost atat de clar, incat am inteles in totalitate mesajul, si aceasta in conditiile in care intampin dificultati de ordin mental in a intelege gandirea stiintifica. Acum… mi-ar face o imensa placere sa intervina Vlad Ardeias, care sa te combata din nou cu o predica tinuta in comunitatea pe care o pastoreste. Hai Vlad, pune-te pe treaba, pentru ca se pare ca pe acest blog e o paine buna de mancat pentru tine! Spor la treaba!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca imi permiteti , se pune la cale o noua ebanghelizare in Nepal, sub masca unui ajutor umanitar "dezinteresat"

    Uau !!!..ce miracol , ce minune ....mii de morti si predici despre " cei din lume " !!! @ pacatul de 7 spre 8 grade bate la USA ...cine are urechi sa priceapa ####

    "Miracol" este strigat si atunci cand pentru un copil de adventist(parinte pastor) se strange printr-o campanie mediatizata (pt operatie in Italia) inclusiv la haznaua 3, cateva sute de mii de euro , in timp ce prin biserici si pe la speranta desarta teve se induce impresia, obsesiv, ca numai Dumnezeu si miile de rugaciuni ale enoriasilor (adventisti desigur) au facut posibil acest lucru. Cand a vazut pastorul ca rugaciunile sunt apa de ploaie in fata cancerului , au inceput sa apeleze la ratiune si la medicina conventionala , nu-i asa ?....,cum ar zice cineva : "daca ati avea ratiune cat un graunte de mustar .(..)

    Obs: nu am nimic cu bietul copil , insa vreau sa scot in evidenta principiul inechitabilitatii ce reiese din atitudinea si comportamentul adventistilor ...Sa te dai mare cu dumnezeu , cand stii ca de fapt banul si stiinta prin medicina rezolva o boala diagnosticata , asta tine deja de domeniul basmelor evreiesti sau Ursul pacalit de Vulpe..

    Si revin cu intrebarea : cum de este dumnezeu "maretul" de El asa de sarac, kitros si politruc pe deasupra , incat sa aloce urgent cateva sute de mii de coco pentru unul sau cativa copilasi in timp ce alte sute de mii si milioane in lumea intreaga mor de boli identice , sau de inanitie si saracie ????.nu ajunge toata zecimea in buznunarele Lui ?..cum ramane atunci cu pacatul mostenit de la Adam !!...adventistii au obtinut cumva vreo gratiere , sau fac trafic de influenta la Barbos !...intrebari in putul cu "apa sfintita"...

    Eu zic ca raspunsul ( explicatii sectar optuze ) il vom afla cu siguranta cat de curand intr-o noua serie de articole marca sora - neaosa Kartman in mult laudata si prea mult "necenzurata" revista Semnele Tampilor . Sa vezi lectiuni pe la SS cu titlul "Iisusi in Nepal , Daniel in ciocnirea tectonica , sau Cutremur Trinitar in Sfanta "....

    Sa vedem cati adventisti or sa fie (ne)gasiti printre morti , dar cel mai interesant cati vor fi fost salvati deoarece tineau Sabatul , nu haleau porc , si daruiau zecimea cu regularitate !!!! conform antecedentelor comic gazetariste( Kartman-iste) ale avionului prabusit cu un adventist lipsa la bord sau rachetei Palestiniene deviate de vantul Israelit din pupa corabiei lui Noe ...

    Deja am semnale ca prin unele tarcuri de mioare din Capitala , se speculeaza masiv pe " pacatul " placilor tectonice !

    Astia sunt in stare sa faca prozeliti din orice tragedie , pe bune !!!!..numai din cutremurele provocate de curvarasaia pastorilor, nu iese nimic , zau asa :))

    Salutare George @ Miza ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Oare Gili Cârstea ce ar spune despre toate astea acum? Știu ce spunea el prin 2008 de exemplu, pe când eu începeam să îmi pun și alte întrebări în afară de cele legate de Minneapolis 1888...Pe pagina lui se continuă cu îndârjire aceeași filosofie de grup, mai bună oricum decât filosofia bisericii mamă...Teoriile cu Dumnezeul care își retrage mâna, sunt perfecte pentru un literalist biblic un pic mai evoluat, așa cum eram și noi cândva. Adevărul însă contrazice de mii de ani teoria. Însă puțini îl văd. Și mai puțini îl pricep. Extrem de puțini îl acceptă...

    Ovidiu

    RăspundețiȘtergere
  6. Moartea nu este produsul păcatului!!! Moartea este cu totul altceva!!! Și ar putea fi reversibilă! Evident, este doar o teorie, dar este destul de viabilă pentru a fi atractivă măcar ca idee. Creația a fost foarte bună la început pentru că avea ceva ce acum nu există pe pământ. Dar este foarte posibil să revină! Pământului îi lipsește deocamdată acel ceva pe care-l caută oamenii de știință, respectiv o forță care să facă cu adevărat unitară toată natura. Este acel ceva care deocamdată le lipsește oamenilor de știință pentru a putea realiza acea THEORY OF EVRYTHING! Dar ei nu știu. Nu pentru că nu ar avea capacitatea să înțeleagă aceste lucruri ci pentru că cercetările lor sunt îndreptate în cu totul altă direcție. Fenomenele supranaturale nu își pot avea locul într-o lume naturală. Manifestarea fenomenelor supranaturale (dacă ele există) trebuie să fie un fenomen temporar și foarte bine justificat. Putem trăi pe această planetă și prin faptul că putem cunoaște și utiliza cu maximă siguranță legile fizicii și mecanicii universale. ex: dacă o cărămidă cade de pe un bloc, să zicem cu 10 etaje, știm foarte sigur direcția în care cade acea cărămidă și din acest motiv ne putem feri de ea. Dacă nu ar avea o direcție precisă și un singur sens, căderea ar produce cele mai neașteptate pagube. Tocmai de aceea ne bucurăm și utilizăm manifestările fizice. Pentru că le cunoaștem și avem încredere în fidelitatea manifestărilor lor. De fapt o lume în care manifestările supranaturale, adică pe înțelesul tuturor, minunile ar predomina s-ar destabiliza, pentru că supranaturalul destabilizează puternic mediul (sistemul) natural.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ tinutinu: Dacă nu crezi ce spune biblia despre moarte, atunci ce este moartea ptr tine? Cum adică ar putea fi reversibilă? Ce avea creația la început ce nu mai există azi? Cum destabilizează suprnaturalul puternic sistemul natural? În afară de speculații și teorii personale mai poți aduce ceva?

      Theory of everything nu are de-a face cu supranaturalul, for God sake.... Acolo e vorba de unificarea unor domenii din fizică care sunt în antiteză acum, adică fizica obișnuită cu mecanica cuantică.

      Ștergere
  7. De acord cu tinutinu. O lume in care minunile ar predomina, s-ar destabiliza. Sa avertizeze Dzeu populatia Nepalului? Dar de ce sa nu ne trezim in fiecare zi cu 1000 de Eur in buzunar? Meritam doar, am muncit si am suferit atata. D-zeu ar putea sa faca asta. Come on dragi colegi, picam in derizoriu.
    Martin am o intrebare, stiu ca imi vei raspunde sincer. Daca ar fi sa ai puterea de a alege intre viata copilului tau si cei 7000 de morti din Nepal (dintre care sa zicem ca 500 ar fi copii de varsta fetitei tale), ce-ai alege?? - adica ori sa traiasca fetita ta si sa moara cei 7000, ori sa moara fetita ta si sa traiasca cei 7000.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Harry, să fim serioși... nimeni sănătos la cap nu ar pretinde ca Dumnezeu să facă minuni la fiecare pas, deci cu atât mai puțin să se scoale de dimineața cu 1000 de euro în buzunar. Problema este că tocmai teologia creștină prezintă un Dumnezeu extrem de implicat în istoria omenirii sau viața particulară a cuiva, dacă acel cineva se roagă, crede și postește!! Ori realitatea ne-a demonstrat cu vârf și îndesat cel puțin în ultimii 2000 de ani că tăcerea lui Dumnezeu în fața suferinței umane, a atrocităților și nedreptăților de orice fel este ceea ce se vede, și nu implicarea sa.

      Doar în ultimul secol s-au întâmplat evenimente groaznice, care au secerat viața a milioane de victime nenumărate. Înțeleg să nu se implice în vindecarea cancerului lui nea Gigi, de ex, sau nici măcar în avertizarea de cutremur a Nepalului. Treacă-meargă... deși nu mai poate fi numit un Dumnezeu personal, așa cum pretind creștinii. Dar să nu se implice sub nicio formă în alinarea suferințelor victimelor holocaustului? Să nu se implice sub nicio formă în scurtarea celui de-al 2 lea război mondial? Să nu se implice în eradicarea sclaviei? Nici a drepturilor negrilor? Nici în genocidele armenilor, cambodgienilor, ruandezilor, somalezilor, etc, etc, etc? Păi atunci ce fel de Dumnezeu iubitor al omului mai este? Cum mă poate convinge că-i pasă de om, din moment ce nu ia niciun fel de poziție vis-a vis de evenimentele din istorie? Cum de n-a apărat sub nicio formă victimele abuzurilor de orice fel din evul mediu, de torturile sau atrocitățile făcute de biserică? Aceste victime sunt din nou... nenumărate.

      Îți răspund sincer la întrebarea ta: EU NU SUNT DUMNEZEU. Nu pretind că sunt vreun mântuitor al cuiva, sau atotputernic. El însă pretinde, conform bibliei... Mai este ceva: de ce trebuie ca un Dumnezeu să fie pus în fața unei dileme oarecare( ptr că asta deduc din întrebarea ta)? Dacă este Dumnezeu... cum de se poate lăsa șantajat de ceva sau cineva anume?!? Dacă este Stăpânul suprem, de ce nu are puterea ca să evite astfel de dileme existențiale unde victime sunt oricine altcineva, dar el nu? În fine, ți-am pus multe întrebări răscolitoare ptr mine, mă opresc aici.

      Ștergere
  8. Martin, este interesant cum exemplul meu (la extrem) te-a facut pana la urma sa intelegi si sa accepti ca Dzeu sa nu se fi implicat in avertizarea de cutremur a Nepalului. Ba chiar accepti sa nu se implice nici in cazul cancerului dlui X. Ma simt ca la o partida de sah unde am luat o tura cu un pion. Este atat de frumoasa dialectica. :)
    Si daca exista predestinare Martin? Daca timpul, asa cum se contureaza din ce in ce mai sigur, este o iluzie? Daca a fost scris de dinainte sau de la Big Bang ca genocidele armenilor, cambogienilor, ruandezilor sa se intample? Ce vroiai sa faca D-zeu? Si ce puteau face bietii oameni sa evite aceste lucruri? Probabil nimic.
    Insasi viata inseamna un capital. Capital pe care il putem investi pe pamant si atunci "ne-am luat plata noastra" sau il putem investi in cer si atunci ne creem asteptari pentru o inviere (energetica) dupa moarte: "faceti-va rost de o inima noua si un duh nou. Pentru ce sa muriti? IEZECHEL 18/31." Asadar avem (doar) liberul arbitru de a ne pocai, de a crede in D-zeu sau nu. Eu cred ca merita sa credem. Viata asta e nimic ca timp la scara cosmica in comparatie cu eternitatea.
    In concluzie hai sa nu mai amestecam planurile. Universul acesta are regulile lui, mersul lui, cu bune si cu rele. Nu putem decat sa-l acceptam si sa ne bucuram de fiecare zi de pace. Si daca accepti ca nu esti Dzeu, nici nu-l poti judeca. Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dzeu ce-i al lui Dzeu.
    Legat de viata pe mai multe planete sunt de acord cu tine, exista viata si in alte locuri. Insa am o mare dilema in a crede ca exista viata inteligenta, ca exista constiinta de sine. Asta e cu totul altceva. Din ce am citit, cel putin in Calea Lactee sansele sa existe viata inteligenta sunt minime.
    As aprecia daca mi-ai raspunde la intrebare transant. E un caz ipotetic, fara indoiala. Nu e vb. de nicio dilema. Merci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Harry dragule, tre' sa recunosc ca desenezi mult mai bine decat gandesti. Deh, fiecare cu talentul lui. Insa atunci cand incurci talentele si faci comentarii ca cele de mai sus, incep sa am impresia ca nu exista viata inteligenta nici macar pe Pamant. Noroc ca exista si oameni care gandesc mai bine decat deseneaza si salveaza specia. Multumeste fierbinte dumnezeului tau ca existam noi.

      Ștergere
    2. Mizantropescu, nu cred că toată lumea e musai să devină atee sau agnostică. Hai să dăm și noi libertatea altora să creadă ce vor, nu? Mie îmi place discuția cu Harry, și te asigur, ca unul care l-am cunoscut personal la București, că este chiar un băiat inteligent. Nu e cazul să jignim gratuit. Părerea mea.

      Ștergere
    3. N'am zis nimic de Harry, ci despre comentarii si calitatea lor. Sa nu incurcam borcanele. Sunt convins ca este un tip de treaba.
      Si daca fac misto de asa comentarii, pt cat sunt de ridicole, nu inseamna ca l'am jignit. Daca gandim asa, si eu ma simt jignit ca am citit asa ceva.
      " Din ce am citit, cel putin in Calea Lactee sansele sa existe viata inteligenta sunt minime.". Calea Lactee este formata de ceva mai multe planete decat isi imagineaza, iar daca ar fi sa dam un verdict in procente, s'ar putea sa nu cunoastem nici 1% din ele. Sa nu te superi, dar mie'mi vine sa rad cand aud asa ceva. Daca dintr'o privire atat de superficiala tragi concluzii atat de transante, atunci haide sa renuntam cu totul la ratiune in favoarea credintei in tot ce ne trece prin cap.

      Ștergere
  9. Normal că aș alege egoist, instinctiv, să-mi salvez copilul. Ar fi necinstit să răspund altfel. Dar care e rostul întrebării? Că nu înțeleg.

    Accept predestinarea mai mult decât liberul arbitru ca idee teologică. Pavel vorbește des în acest sens, numai că nu ne convine să-l citim ad-literam când vorbește despre predestinare. Dar asta aduce și mai multe dileme. CE VINĂ mai are de ex cineva care a fost predestinat să fie un criminal monstruos, precum Stalin sau Hitler, de „dinainte de întemeierea lumii”? Cum mai poate fi el judecat? Dacă nu există o judecată a celor răi, cum mai poate exista atunci noțiunea de dreptate, de un Dumnezeu drept? Recunoști aceste dileme?

    Eu nu zic că nu merită să credem. Merită. Problema este însă alta: ce să mai credem? În ce să ne mai (în) credem, când vedem atâta suferință și dezolare ... de sute de milioane de ani? Nu ți se pare greu de acceptat conceptul unui Dumnezeu iubitor, având în vedere toată această suferință, tăcere cosmică și permanență a ei?

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt surprins ca n'ai scos in evidenta faptul ca i'am laudat talentele la desen. Chiar atat de negru o fi dracul mizantrop in ochii tai? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu cred ca daca avem puterea sa ne pocaim nu mai putem face rau. Si STALIN si HITLER au avut probabil aceasta putere. Au ales sa faca rau. Si vor fi judecati. Judecata nu stiu daca inseamna neaparat IAD, poate sa insemne si o moarte definitiva. Predestinarea ar tb inteleasa ca o matrice de cauzalitati, Stalin si Hitler nu au fost singuri, au interactionat cu alti oameni, cu alte destine. Probabil ca exista destin inoculat la nivel cuantic (fie ca vb de ceva viu sau o piatra/planeta de ex). E ca o panza de paianjen in care paianjenul e chiar D-zeu. Si daca e scris sa se intample ceva se va intampla. Daca nu pe o cale, pe alta. Noi putem influenta aceste cai. Cat anume? Nu stiu. Nu am pretentia ca detin adevarul absolut, e o interpretare, accept ca pot gresi.
    Am pus si altora aceeasi intrebare, inclusiv mie. Toti dar absolut toti au raspuns la fel. Aleg copilul meu. Totusi Dzeu a ales lumea si si-a sacrificat copilul. Asta spune destul de multe despre iubirea lui fata de oameni. Raul uman exista pt ca oamenii nu cred in Dzeu, sunt orgoliosi si se cred mici dumnezei, iar raul geologic sa spunem asa (cutremure, etc) exista pt ca Universul se supune unor reguli fizice/matematice precise. Care reguli ne duc iarasi cu gandul la determinare si predestinare.
    Nu inteleg comentariile lui Mizantrop Escu. NU sunt desenator. Probabil ma confunda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca il confund. Desenator sunt eu. Ca sa dovedesc asta, las un link cu desenele mele de pe vremea cand semnam Harry. http://www.harald-ardeias.de/index.php?id=2
      BTW, Harry, mai iei aspirine?

      Ștergere