joi, 28 octombrie 2010

Adventiştii şi Nicodim

   Îl cunoaşteţi pe sărmanul Nicodim. Nu era un om rău, prefăcut sau rău intenţionat precum majoritatea colegilor săi de breaslă. Ba era chiar un om sincer care iubea adevărul şi pe Dumnezeu. Avea însă o singura mare meteahnă: era absolut convins că a înţeles bine teologia. Era absolut convins că îl cunoştea bine pe Dumnezeu.Şi cum  să nu fie aşa din moment ce învăţase ani de zile pe băncile şcolilor rabinice? Nici prin cap nu îi trecea măcar că ar putea să se înşele în multe privinţe şi încă grav de tot. Dar cine era acel tinerel anonim care îndrăznea să pună la îndoială însăşi temelia sistemului şi teologiei iudaice, afirmând cu tupeu că chiar dacă evreii fuseseră învăţaţi din scripturi într-un fel, acum el avea autoritate să îi înveţe altfel? Cu ce autoritate şi mai ales în ce fel de „altfel” dorea Isus să îşi înveţe concetăţenii? Cât de periculos era acest „altfel”? Iar dacă Isus era lăsat în pace de „fraţii” săi de la Uniune să-şi debiteze tezele , cât de periculos avea să fie asta pentru Nicodim, ca angajat al acelui sistem?

Chinuit de aceste frământări cred că s-a dus simpaticul nostru bătrânel „atotştiutor” la Isus. Bineinţeles într-o noapte, ca nu cumva să fie văzut de vreun coleg mai limbut şi astfel să-şi atragă zâmbete şi comentarii nedorite. A pălăvrăgi cu anonimul Isus era un act de sinucidere intelectuală şi teologică. Hmm... puţin bănuiau fariseii care gândeau aşa că, dacă în ceea ce priveşte înţelepciunea se înşelau cand afirmau asta despre Isus, în schimb în ceea ce priveşte suicidul teologic  în prezenţa Sa, aveau perfectă dreptate.
   Ca unul care avea construită în mintea sa DEJA un adevăr indestructibil cu privire la multe teme despre Dumnezeu şi credinţa în acesta, Nicodim s-a prezentat sigur pe sine înaintea lui Isus. Cam în acelaşi fel şi cu aceeaşi aroganţă cu care se prezintă azi adventistul în faţa altora care nu ştiu cât ştie el. Dar să-l lăsăm deocamdată în pace pe adventist.
   Să revenim la bătrânelul nostru simpatic. Nu mare i-a fost uimirea când, ca răspuns la introducerea sa protocolară, Isus nici măcar nu i-a răspuns cu un simplu „bună seara”...d-apăi să-l scarmene după filacterii...A intrat direct şi abrupt în miezul fizicii cuantice despre Dumnezeu, că doar deh...Nico era unul din Einsteinii poporului. Un aşa debut de dialog l-a bulversat complet pe Nicodim. S-a văzut cuprins deodată de o ceaţă misterioasă şi a început să vadă că ...de fapt...nu ştie nici măcar ce-i aia un atom, d-apăi quarcii, subquarcii sau stringurile. A început să se bâlbâie...dar Isus n-a lăsat ştacheta mai jos. Parcă mi-l imaginez pe Isus:” vrei să dialogăm pe limba deştepţilor? Hai să vedem care pe care, dacă tot cu intenţia asta ai venit ...”
   Ei bine, aţi ghicit, nici bătrânelul nostru nu s-a dat bătut din prima clipă. Măcar aşa, din demnitate...”tu eşti un tâmplar, eu sunt un teolog din tată-n fiu, te rog frumos...” Aşa că dezbaterea, una din cele mai captivante de pe paginile evangheliilor, a continuat la lumina stelelor şi zumbăitul ţânţarilor. Isus vorbea mai mult, Nicodim avea mai mult întrebări „încuietoare”... Doar-doar i-o inchide gura Galileanului ăstuia cam obrăznicel. Şi tot aşa vreo jumătate de oră, poate chiar mai mult. Isus în ofensivă, el în defensivă. Doar trebuiau apărate biserica şi nevoile şi neamul...şi „vechile hotare”.
   Dar toate bune şi la locul lor până când Isus îl „ridiculizează” de-a binelea. Ce mai încoace-încolo, îl loveşte nepermis sub centură, la fel ca pe Iacov pe vremuri, cauzându-i de data asta lui Nico dureri de cap, nu musculare ca ale patriarhului... La întrebările repetate ale bătrânelului: „şi cum se poate face aşa ceva”? Isus răspunde cu un croşeu în plină figură. Parcă mi-l imaginez: Cum „cum” Nicodime? Tu eşti profesorul de fizică cuantică şi nu pricepi nici măcar ce-i aia un atom? Cum o să pricepi când o să-ţi vorbesc despre quarci, universuri paralele, materie întunecată, flux întunecat şi alte lucruri profunde, dacă tu nu ştii nici măcar din ce-i făcut un atom? Şi totuşi tu eşti cel care predai la universitate fizica, nu-i aşa? Uite ce e...ori înţelegi că fizica pe care o predaţi voi la şcoală elevilor nu face doi bani, şi te resetezi din momentul ăsta de tot, ori dă-i înainte cu teoriile voastre dar nu mai veni la mine.
 Dar eu să ştii că te cunosc, Nicodime. Tu chiar te lupţi ca să ştii adevărul. Acum taci şi ascultă, dacă tot ai venit până la mine...”

       Observaţi vă rog la pagina 1027 din biblia dvs, sau mă rog...începând de la vers 9, că Nico „dispare din peisaj”... Începând din acest moment, doar tace şi ascultă vrăjit cum Isus vorbeşte despre cruce, despre un Dumnezeu care vrea sa moară ptr om!!!  În fine, despre un Dumnezeu care nu are absolut nimic de-a face cu dumnezeul ăla despre care a învăţat el la şcoală şi despre care învaţă la rându-i pe alţii. Un Dumnezeu care simte ca un tată, care riscă tot ce are mai scump în univers ptr o rasă răzvrătită, care merge ca un miel la măcelar. Un Dumnezeu care nu vrea nici să ia sabia în mână şi nici să supună lumea şi Ierusalimul la picioare.

  Nicodim tace şi ascultă fermecat, deşi tare mai dă din cap în sinea lui...refuză să accepte pe moment teologia asta eretică a tâmplarului din Nazaret. „Dacă o fi să fie...oi mai vedea eu...pâna la urma urmei, rămâne cum am stabilit. Cum am stabilit noi, biserica, bineînţeles.” Fiecare se duce la culcare, Nico scărpinându-se în barbă îndoielnic, iar Isus rugându-se în gând pentru sufletul rabinului „atotştiutor”.

Vă întristează înţepenirea antologică a lui Nicodim nu-i aşa? Mai ales dupa o discuţie atât de profundă cu un titan al cunoaşterii despre Dumnezeu ca Isus. Dar închipuiţi-vă cât de trist o fi cerul dacă adventistul şi adventismul de astăzi este Nicodim redivivus 2010...Pentru că adventismul de azi, reprezentat în sesiunea de încheiere a CG din Atlanta de chiar preşedintele ei, declară cu tupeu ca „noi le ştim pe toate, şi e imposibil să ne fi înşelat cumva sau cândva sau la ceva anume”. Bineînţeles, nu cu cuvintele astea, că doar la protocol şi bla, bla, bla... se pricepe Nicodim cel mai bine. Dar în esenţă aceeaşi infatuare, aceeaşi atotsuficienţă laodiceeană, aceeaşi boală cumplită al cărei diagnostic nu îl pun eu sau vreun muritor, ci chiar el, Martorul credincios: orbire cruntă, ticăloşie, sărăcie intelectuală şi spirituală.

Da, există şi azi eroi anonimi care ştiu mai multe ca Nicodim, în ciuda faptului că ei n-au făcut niciodată teologia. Însă au bunul simţ să se updateze din mers, ştiind că doar cerul, şi nu vreo cupolă de biserică, e deasupra capetelor lor. Nicodimul zilelor noastre rămâne ca şi cel de odinioară sceptic, clătinând din cap, deşi i se prezintă cele mai clare dovezi, biblice şi de tot felul, că ştiinţa lui despre Dumnezeu bate câmpii şi că învaţă şi pe alţii erori cumplite, tratându-le de fapt a fi adevăruri divine... Este un adevăr incontestabil că , vorba lui Upton Sinclair, „ e dificil să faci pe cineva să înţeleagă ceva, atâta timp cât salariul său depinde tocmai de a nu înţelege acel ceva.” Biserica adventistă de azi, ca orice biserică de-a lungul secolelor, e tare în protocol, imagine şi teorie. Dar în contact cu Isus, singura replică de bun simţ pe care o are e cea a clătinatului din cap, spunându-şi ca pentru sine: „de data asta mă duc la culcare. Dacă oi mai avea chef şi timp, te-oi mai asculta eu vreodată.”
   Atenţie însă! Spre deosebire de Nicodim, s-ar putea ca acest vreodată să se transforme trist şi iremediabil în niciodată... Deci, dragă biserică adventistă, reset your religion!

10 comentarii:

  1. Iaca, fara sa fi citit blogoreea, am intuit de ieri modu'ti de gandire.
    Imi ridic palaria.
    Fara a fi adventist, dar stiind prea bine cat de tzepene sunt gaturile advente, cu atat mai mult respect ce si cum gandesti.
    Sa nu care cumva sa crezi ca restul sunt mai buni, sau mai deosebiti.
    Din partea tatalui meu, cunosc o gramada de penticostali. Stiu ca vorbesc despre oameni, dar nu ma pot rabda sa nu scap cate un epitet care le caracterizeaza mentalul colectiv: imbecili.
    Ailalti, raformatii sunt mai cizelati. Ei nu sunt imbecili. Sunt doar mizerabili. Unii stiu prea bine cat de tare bat campii, insa repeta la infinit refrenul "asa trebuie ! " Un fel de adventisi..
    D'aia'i stiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci pentru aprecieri. Acuma...partea cea mai grea care ne revine nouă este să-i înghiţim pe oamenii aştia imposibili, convinşi că numai ei au dreptate şi ştiu totul. O atitudine, des întâlnită din tabăra contestatarilor este să-i dispreţuim, jignim, urâm. Alta e să ridicăm noi statui gândirii noastre liberale şi să ni le admirăm cu încântare. Ceea ce consider cî iarăşi e greşit.
    Personal am ales să stau la umbra Maestrului şi să nu fiu nici-un moment încântat de ideile mele, ci doar de-ale Lui. Altfel, pot foarte uşor deveni eu însumi un imbecil. Nu cred în înţelepciune proprie, ci într-una derivată din cea Infinită. Aşa că...

    RăspundețiȘtergere
  3. Iaca, aici m'ai prins. O zic deschis.
    Sunt in tabara contestatarilor, dar pe cont propriu. O sa ma scuze Dumnezeu ca n'am reusit sa simt impreuna...
    De urat, n'o sa pot uri un om. Dar am oarisice porniri in a'l dispretui, mai ales atunci, cand in mod repetat si mai ales argumentat ii arati unuia ca greseste, iar el NU VREA sa vada. Omeneste vorbind, mi s'a intimplat chiar sa jignesc, daca am fost provocat ( asta nefiind o scuza ).
    De ridicat statuie, inca n'am reusit. Nu sunt chiar atat de indragostit de mine, insa imi respect parerile, pana mi se demonstreaza ca gresesc.
    N'am sa uit nici o clipa imensitatea Universului, cu toate adevarurile lui cu tot. In consecinta, cred ca am mai multe de auzit despre el, decat de spus...

    RăspundețiȘtergere
  4. Te înţeleg perfect. Şi eu urăsc prostia iar pe proşti încep să-i evit, după ce am încercat să le arăt şi altă variantă şi m-am lovit de minţile lor ca de un zid. Dar încerc să-i privesc şi ca nişte victime şi sămi fie milă de ei. Ce vrei să facem? e nevoie şi de ei pe lumea asta, spunea Socrate, dar sub o altă formă...
    Cât despre opiniile noastre, chiar dacă sunt adevărate faţă de ale lor, încearcă următorul exerciţiu de imaginaţie: ei sunt în vale,iar noi aproape de vârful muntelui. Numa ce ajungem sus în vârf, şi constatăm stupefiaţi că de partea cealaltă există o culme şi mai abruptă de urcat, un masiv şi mai înalt de escaladat...mie unul mi se taie respiraţia gândindu-mă cât de puţine ştiu...
    Din perspectiva evreului de rând, Nicodim este un maestru al fizicii. Faţă de "Einstein"-ul Isus...este un copil răsfăţat. Aşa că eu unul prefer să las proştii să creadă ce vor iar eu să mă pun la rândul meu cu burta pe carte...Misterele adevărului sunt insondabile pentru cea mai sclipitoare minte umană...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pot nu numai sa inteleg prea bine, ci si sa subscriu.
    Cu mici obiectii.
    Atunci cand vezi pe unii jucandu'se cu mintile altora, tot grecii o sa'ti spuna ca incepe sa te roada pe dinlauntru indignarea, mania aia justificata. Aia despre care zice Pavel, sa maniem dar sa nu pacatuim.
    Tocmai ti'am zis ca am vazut oameni care pt bani se joaca cu mintile altora.
    Si nu numai ei. Ci peste tot unde vezi contruit un sistem sau o tentativa de sistem.
    Toate, variatiuni pe aceeasi tema.
    Despre toleranta, ai dreptate. Numai ca toleranta nu trebuie confundata cu indolenta, ca sa nu rezulte o societate asa ca asta de acu'.

    RăspundețiȘtergere
  6. NU am biblia acum langa mine, dar citez un verset din memorie, din spusele lui Isus:
    " Daca nu va vor primi, sa va scuturati praful de pe sandalele voastre"...
    E superb sfatul asta al Lui dupa parerea mea: daca ai incercat cu toata rabdarea si dragostea sa-i arati cuiva greselile, iar el continua sa clatine dezaprobator din cap, atunci...lasa-i in plata lor...caci nici macar Domnul nu se lupta la infinit cu astfel de indivizi. Fiecare isi va culege in timp fructele deschiderii mintii lui sau bigotismului sau religios. SI unii si altii suntem insa intr-un pericol la fel de mare daca nu ne sprijinim pe Intelepciunea infinita.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai, vaz o aschie in mintea ta.
    Iti place adevarul. O realitate.
    Dar sugi in continuare suzeta aflata pe dejtul bisericii adventiste. Daca n'as fi vazut ce posibilitati ai, in aroganta mea, nici nu m'as fi oprit sa vorbim. Posibilitatile nu's alea intelectuale. Sunt altii mai destepti ca mine sau ca tine.
    Am vazut o doza mare de sinceritate, de care aproape ti'e frica. Dar sincer in esenta.
    Nu'i mai usor sa te faci ca n'ai vazut atatea tampenii doctrinare, atatea ideologii, atatea dogme, atata galagie intelectuala ?
    Undeva in interiorul tau STII ca esti rupt in doua. Ceea ce naste o FOAME. Stiu ca am dreptate, pt ca inca cauti ! Deci, ti'e foame ! Ai realizat ca nimic nu te satura. Mananci, te hranesti, si..iar ti'e foame ! Esti un om ca mine. Nici mai bun , nici mai rau. Nici mai inalt, nici mai scund. Totusi, ceva te face tare nefericit. Oare n'o fi incapacitatea ego'ului tau, acel construct sintetic, acel balaur infometat de a se dilata in spatiu spre a se revela pe SINE ? Un sine, infantil, cum spunea Amos, un sine vesnic dorind sa nasca, dar incapabil..
    Oare...PREZENTUL ! Ala pe care'l blamam. Pe care nu suntem in stare sa'l acceptam ! Pe care vrem sa'l DIRIJAM ! SA'L CONTROLAM ! In loc sa ne supunem...LUI, celui ce ESTE !

    RăspundețiȘtergere
  8. Prietene, ce vrei de la mine? Tot iudeu sunt, dar un cu totul alt fel de iudeu! Ştii tu: "mântuirea vine de la iudei"...ori asta a spus-o cel mai mare iudeu al tuturor timpurilor, si nu eu. Foamea vine din faptul ca realizez ca ani de zile am fost manipulat intr-o maniera comunista, si doresc sa recuperez terenul pierdut în toţi aceşti ani. dar asta nu înseamnă că tot ce am fost învăţat este minciună...
    Iar de nefericit nu sunt deloc nefericit. Dimpotriva. Sunt mai happy ca niciodata...

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu sa te atac am vrut, daca asta ai inteles.
    Si eu sunt asta, si alte cateva miliarde... Nu as cunoaste tiparele daca nu m'as incadra eu insumi in ele.
    Nu toti constientizeaza.
    Poate stilul meu e prea direct, sau chiar putin politicos. Daca asa am fost, imi pare rau. Nu vreau nimic de la tine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu m-ai deranjat cu nimic:-) . Accept orice om aşa cum e, inclusiv dacă mă înjură, ceea ce nu e cazul tău. Numai că e anormal ca să refuzi tot din ce te-au învăţat părinţii. Trebuie doar să selectezi grâul de neghină.
    Iar asta cere timp,muncă şi răbdare. Şi majoritatea nu au cam nici-unele din ele, ce să-i faci...
    Eu unul chiar crede-mă că nu mai vreau să sug nici-o suzetă, nici adventistă, nici reformistă, nici ateistă sau deistă. Toate sunt aceleaşi Mării cu alte pălării când afirmă că ştiu sigur ceva despre Dumnezeu. Well, e clar că e bine să ştim ceva totuşi, dar e întotdeauna înţelept să-ţi laşi o marja de eroare...şi vorba bibliei..." să nu vă socotiţi singuri înţelepţi"...

    RăspundețiȘtergere