Nu tot aşa se întâmplă cu religia, dacă îmi permiteţi metafora. Ne naştem cu toţii cu un creier absolut minunat, un hardware superperformant care reprezintă şi azi un mister pentru savanţi. În acest creier sunt stocate treptat, treptat, tot felul de informaţii de-a lungul vieţii, printre care şi cele de ordin religios. În funcţie de locul de pe planetă în care ne-am născut, primim diferite informaţii despre Dumnezeu, lume şi oameni. Capacitatea uriaşă de stocare de date a creierului ne permite să tot învăţăm, an după an, ce înseamnă viaţa. Gigabiţii sau ultratetrabiţii din creier adună neîntrerupt informaţii şi... aşa devenim adulţi.
Ei bine, acum este momentul când sistemul începe să dea serioase rateuri, deoarece considerăm în mod greşit, chiar laş, aş putea spune, că ştim multe, foarte multe, iar unii chiar le ştiu pe toate, inclusiv în domenul religios. Ca şi cum informaţia şi/sau adevărul total despre Dumnezeu ar putea fi colectate si păstrate într-un recipient limitat de stocare de date, fie el chiar şi creierul uman. Ce te faci însă când religia nu este doar o componentă a gândirii,a minţii, ci chiar creierul însuşi? Să mă explic.
Pentru mulţi, religia lor e ca un computer cu n Gb. L-au primit în dar de la părinţi, nou-nouţ şi cu fundiţă roşie. Din când în când ptr unii iar pentru alţii zilnic, depinde ce religie au moştenit, şi-au updatat computerul cu software-uri şi codec-uri noi despre Dumnezeu. Au downloadat din reţeaua anturajului lor noi şi noi informaţii despre lumea de dincolo, despre cea de aici, şi despre cine le guvernează pe-amandouă. Dar este inevitabil ca la un moment dat computerul ăsta să înceapă să dea primele semne de oboseală. Viruşii încep să abunde, calculatorul să funcţioneze tot mai lent, uneori până la blocarea efectivă a sistemului. Nimeni însă, când e vorba de religie , nu e dispus să schimbe ceva.
„Aşa am pomenit(primit) de la părinţi”este leit-motivul repetat până la saturaţie, valabil pentru orice religie a lumii, fie ea creştină, islamică sau mai ştiu eu ce...şi pare un păcat mortal să renunţi la vechiul sistem de operare primit cadou, fie că se numeşte Windows, fie că e vorba de Linux sau Mac OS, pentru ispititoarele Apple-uri. Sistemul de operare, a se citi concepţiile, conceptele si preceptele despre Dumnezeu, trebuie sa rămână obligatoriu aceleaşi, altfel e de rău... nimeni nu doreşte să caute, să investigheze, să se updateze din mers. Când vine vorba de religie, folosim cu plăcere, uneori chiar cu încântare, acelaşi Windows ca pe vremea bunicii...sau stră-străbunicii din vremea lui Moise sau a lui Mohamed. Şi nimeni nu realizează nu numai absurdul, ci şi pericolul intrinsec al situaţiei.
De aceea, ducându-mi metafora până la sfârşit, dacă suntem de acord cu toţii că atunci când am venit pe lume am primit un echipament fantastic numit creier, însă complet lipsit de orice software despre realităţi empirice sau metafizice, ar trebui să fie o chestiune de bun-simţ ca să ne dăm seama că acest echipament se poate bloca, deranja sau chiar transforma în violent şi periculos dacă sistemul de operare care îl conduce nu este reactualizat în mod regulat. Ori religia este creierul insuşi(hardware-ul), şi atunci sunt de acord că nu trebuie să renunţăm la ea sub nici-o formă, ori este doar un program, un software, mai mult sau mai puţin complicat.Dar dacă religia( şi când spun asta îi includ aici chiar şi pe atei, nevoiţi să aibă şi ei propriile explicaţii despre fiinţa umană)nu este altceva decât DOAR un sistem de operare şi nimic mai mult, este imperios necesară resetarea sistematică a acesteia.
Aşa că, te rog, pentru binele tău, pentru binele meu, pentru binele tuturor, RESET YOUR RELIGION. Sau cel puţin taci din gură, ca să pari un filozof.
Martin Luther, 25 octombrie 2010.
uneori aveam tendința să-i privesc cu oarecare invidie pe cei care s-au născut în familii religioase, considerând că au pornit în viață cu anumite avantaje care mie mi-au lipsit. Dar în final trebuie să recunosc că sunt perfect de acord cu concluzia la care ai ajuns. Faptul că m-am născut într-o familie mai non conformistă și fără religie (nici măcar cu tradiția de poleială) m-a ajutat să am o părere obiectivă vis a vis de religie, și bineînțeles să împărtășesc cu entuziasm ideile pe care le-ai expus aici. (în orice caz e grozav pentru mine să găsesc un blog unde să nu mă consider ca fiind o oaie neagră date fiind ideile mele religioase care nu se prea împacă cu o religie anume)
RăspundețiȘtergereIsus spunea asta cam despre subiectul de faţă:
RăspundețiȘtergere" "Vai de tine, Horazine!", a zis El. "Vai de tine, Betsaido! Caci, daca ar fi fost facute in Tir si Sidon minunile care au fost facute in voi, de mult s-ar fi pocait cu sac si cenusa. (Mat.11:21)
De aceea, va spun ca, in ziua judecatii, va fi mai usor pentru Tir si Sidon decat pentru voi. (Mat.11:22)
Deci, dacă e să ţinem cont şi de ceea ce îi spune femeii samaritence aici( Ioan 4,22)se pare că sunt unii care sunt din start mai avantajaţi decât alţii, cel puţin dpdv teoretic. Dar nu ştiu cum se face că tocmai aceştia refuză updatările religioase extrem de necesare ptr progres, refuză lumină nouă, refuză cunoaşterea, afirmând că ..ei deja o au!!
Şi e adevărat că au mai multă lumină procentual vorbind decât mulţi alţii din alte religii, dar dacă nu-L lasă pe Duhul sfânt să efectueze regulat acele downloadări divine din serverul adevăratei cunoaşteri, rămân în întuneric total, ca evreii astăzi.
Adevărata religie nu este doar o teorie...adevărata religie( care nu are nici-un nume omenesc) este VIAŢĂ!!! Iar viaţa spirituală este un proces de continuă creştere în Hristos: Efeseni 4, 13-15. Din păcate, am constatat cu tristeţe că nici-o religie oficială de pe pământ nu doreşte să devină adultă, ci preferă să "copilărească"...
cam așa mă gândesc și eu... cei care au din start mai multă lumină au tendința să devină orgolioși uitând că în final nu suntem altceva decât niste servitori inutili (în sensul că fără Duhul Sfânt nu putem face nimic). Și cum Dumnezeu rezistă celor orgolioși și se îndură de cei smeriți (1Petru 5:5) rezultatul este că "ratează" acele downloadări divine.
RăspundețiȘtergereAșa e, nici o religie nu dorește să devină adultă... se pare că oamenilor le este mai ușor să asculte de oameni în loc să asculte de Dumnezeu...
"Însă pentru mici deranjamente în hardware există o soluţie la îndemâna oricui, şi anume butonul reset."
RăspundețiȘtergereDar pentru programe corupte/virusate/(sau din epoca bronzului...) exista butonul/comanda Delete...
deci: de ce nu "Delete your religion"?!
Un program nu este hardware, ci software. Ştii măcar atâta lucru? Religia ca şi construct metafizic nu poate fi demodalată oricât s-ar screme ateii. Religia ca ideologie şi dogmatism însă trebuie demolată. M-aş bucura să pricepi măcar atât.
RăspundețiȘtergere"Un program nu este hardware, ci software. Ştii măcar atâta lucru?"
RăspundețiȘtergereStiu foarte bine ca un program e software! Stiu asta caci in acest domeniu profesez :)
Iti propun spre vizionare: http://www.ted.com/talks/lang/rum/dan_dennett_on_dangerous_memes.html
P.S.: Nu ateii se screm in WC-ul existential! Ci misticii cautand tot felul de explicatii contorsioniste...