luni, 7 iulie 2014

De ce nu mai sunt adventist

29 de comentarii:

  1. Martin,

    ....exceptand partea cu problema de familie, prin care ai trecut si care inca persista, ma aliniez in proportie de 80-90 % la motivele pentru care si eu am rupt gardul de sarma din ghetoul corporatist ideologizat.Ce se intampla acum in toate bisericile nu sunt povesti , sunt fapte reale, sunt experimente esuate ce incep sa iasa la lumina.

    Am ajuns si eu dupa doar 20 de ani de adventism , sa imi dau seama ca in aceasta biserica nu exista o piata a ideilor, ci doar a contextelor fara text venite din istoria celor 160 de ani.

    Am ajuns la trista concluzie ca Dumnezeul acesta ”tribal” nu se satura niciodata de bani, de sange, de jertfe materiale pe altarul lui ”fara numar” , si ca teocratia a luat locul revelatiei, am ajuns sa vad modul parsiv si total necrestinesc cum o grupare de oameni numiti deloc intamplator komitet, konferintze, diviziuni, stabilesc dupa niste manuale facute de oameni, pe cine exclud , pe cine cenzureaza, pe ce divortati îi distrug pe viata, pe ce grad de cumetrie angajeaza oameni in sistem si restul le stii tu mai bine.

    Am vazut in mod real cum politicienii din biserica si grupurile partidice se tiganesc ca la piata pe functii , iar odata ajunsi acolo se comporta ca niste despoti care detin controlul suprem.

    Cunosc foarte multi adventisti care la nivel mental, dogmatic, chiar si fizic au parasit deja tarcul doctrinar si traiesc frumos alaturi de familie si in buna intelegere si cu cei din jurul lor care nu impartasesc aceleasi convingeri religioase.Dar cunosc si foarte multi adventisti , care lupta in continuare (in interior) prin tot felul de mijloace in speranta ca sistemul se va reforma(munca de Sisif)..Din fericire chiar in Apocalipsa 18:4 avem recomandarea ”Ieșiți din mijlocul ei, poporul Meu, ca să nu fiți părtași la păcatele ei și să nu primiți din pedepsele ei”..(dar in opinia adventistilor acestea se refera intotdeauna la altcineva) !

    Trebuie sa priceapa toti adventistii , ca viata este mult mai complexa si plina de surprize decat in modul maniheist sau totalitarist in care se lupta sa-l prezinte pe Dumnezeu o religie sau alta.Toate religiile isi revendica bucatica de adevar dogmatic sau doctrinar , dar uita sa mentioneze ca istoria nu reprezinta decat niste fapte sau actiuni(bune sau rele) care s-au intamplat in trecut.Despre postmodernitate se vorbeste ca fiind opera diavolului, iar despre dimensiunea escatologica a evenimentelor ce se presupun ca or sa vina, deja se frizeaza ridicolul, psihoza in masa, si fobiile de grup.

    Frumusetea vietii de crestin, vine tocmai din faptul ca trebuie mai intai sa recunosti ca nu cunosti nimic, si chiar daca te-ai nascut intr-o familie cu o anumita orientare religioasa, nu inseamna ca esti suficient de informat cu privire la multitudinea de informatii care exista in orice domeniu, in sec 21.
    Nu mi-a placut niciodata chestia cu ” adevar prezent ” sau noi detinem adevarul in proportie de %....

    Imi pare rau pentru modul dur in care de multe ori ma adresez adventistilor fundamentalisti care intra pe acest blog, dar realitatea ne spune clar ca este foarte dificil sa combati ideile cuiva , fara ca acea persoana sa nu se simta atacata....Sa nu creada cineva ca iesirea din Matrixul adventist este usoara.Este cat se poate de anevoioasa pentru ca intervine atasamentul emotional , apartenenta la grup, socializarea, si de ce sa nu recunoastem si teama de ” ce o sa spuna lumea ” cand o sa auda ca nu mai sunt angajatul lui SC ADVENTISM SRL...vei ramane doar un somer cu un numar de iluzii compensatorii din partea fostilor ”frati” , care te vor eticheta: eretic, apostaziat, cazut de la sfanta si dreapta credintza, vandut satanei.

    Cine spune ca nu poti sa ramai alaturi de Dumnezeu si in afara unui spatiu denominational , ca trebuie musai sa devii ateu, se afla intr-o grava eroare, demna de o judecata ingusta, si imbatata de aburii teologiei mistice la care acesta este supus.

    Martin , ma bucur pentru marturisirea ta de ”ne” credintza ! numai in dogmele bisericesti !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt un om simplu, cu o gandire simpla, si consider ca omul inteligent este acela care reuseste sa simplifice lucrurile complexe si nu acela care le complica pe cele simple.(nu este citatul meu, am citit asta undeva si mi-a ramas in minte)
    Toata ratiunea, logica si gandirea imi doresc sa mi-o pastrez in aria cuvantului Lui Dumnezeu, daca cineva imi arata ca in cele spuse de mine, nu exista fundament biblic, sau contrazice scriptura imi recunosc greseala retrag tot si imi revizui
    ratiunea in acel aspect, in concluzie imi recunosc neputinta de a gandi de la sine corect si drept, si vreau sa cladesc pe temelia cuvantului Lui Dumnezeu, restul sunt detalii fara prea mare importanta.
    Sunt pe deplin incredintat, de aceea indraznesc sa vorbesc.
    Ti-am urmarit cu atentie pana la capatat videoclipul, te inteleg foarte bine, sunt un om ca si tine, cu aspecte comune (dorinta de a cauta mereu Adevarul, neputinta de a fi nepasator, si ar mai fi cateva) dar si cu idei diamteral opuse.
    Nu am nici o acuza sa iti aduc, nu doresc sa mai merg pe fagasul divergentelor doar vreau sa subliniez niste idei.

    -Utopic vorbind, mergand pe premiza ca tu din prezent, te-ai teleporta in trecut cu 15 ani si ai sta fata in fata cu tine insuti la o discutie, ati fi perfect deacord, sau v-ati combate?
    Intuind raspunsul si anume ca nu ati avea aceleasi idei aceasi filozofie de viata, continui sa pun intrebarea: De ce? Un posibil raspuns ar fi experienta de viata cumulata in acei 15 ani. Atunci indraznesc sa trag concluzia ca o alta experienta
    de viata ar insemna un alt caracter si tot asa. Tot ce vreau sa subliniez in cele spuse anterior e ca vad omul tare schimbator, influientabil, diferit de el insusi de la an la an chiar. Si acum ma gandesc la Dumnezeu care e acelasi din vesnicie in vesnicie. Trag o concluzie, chiar un principiu de viata: POT SA MA INDOIESC DE ORICE PE LUMEA ASTA, DE ORICE OM, DE ORICE RATIUNE, DE ORICE LEGE, DE ABSOLUT ORICE, DAR DE DUMNEZEU(Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul) NICIODATA.

    -Alt principiu simplu care l-am adoptat in urma experientei de viata: Omul e rau din pantecele mamei lui, isi serveste propriul interes, deciziile lui sunt total egoiste pe cand Dumnezeu e total opus, total altrusit, deciziile lui sunt spre folosul omului,
    dispus la sacrificiu, pana intratat ca si-a dat propria viata pentru noi. E foarte transant si pt mine dar trebuie sa accept, asta e adevarul. Acum omul cand e in comuniune cu Duhul lui Isus Hristos, devine un alt om. Cum ne zice Mantuitorul,nascut din nou..., dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu. Defapt simplu omul e om atunci cand seamana cu Dumnezeu, pt ca asa am fost intocmiti de Ziditor, sa fim dupa chipul si asemanarea Lui, in comuniune directa cu El. Iar cand omul nu mai seamana cu Dumnezeu,cand nu mai seamana cu Dumnezeu, devine ucigas, talhar, violator, criminal etc exista o singura alta varianta cu cine se se asemene: Satana, despre caracterul caruia stim... tatal minciuni, ucigas de la inceput etc. Nu exista cale de mijloc intre cei doi poli, pt ca nu au nimic in comun.

    RăspundețiȘtergere
  3. continuare:
    -Cum vad lucrurile despre stiinta, cat mai simplu posibil. Exista o singura stiinta, care o vedem manifestata in toate fiintele si nefiintele din jur si in toate legile ce guverneaza universul asta. Dar nu orice filozofie se poate numi stiinta si nu orice
    interpretare a fenomenelor si legilor se poate numi stiinta. Stiinta din punctul meu de vedere isi demonstreaza autenticitatea prin ea insasi si se valideaza practic. Curente asa zis stiintifice de gen: Evolutionism, Teoria Bing Bang-ului nu au rationamente logice nu au fundament practic, nu stiu de ce stau ele in picioare si mai mult decat atat il exclud pe Dumnezeu. Decizia e simpla, ori interpretati naive ori autenticitatea Domnului Dumnezeu. E bine sa facem observatii, nimic gresit in asta, dar daca incep sa iti vina idei care pot fi sau nu adevarate pt ca practica nu te ajuta sa le sustii, atunci hai sa fim mai modesti si mai retinuti, sa observam in continuare pana reusim sa ajungem la ceva concret, si abia apoi sa incepem sa ii facem transferul in spatiul stiintei.

    -Din punctul meu de vedere religia e impotriva stiintei ba mai mult omoara credinta. Credinta este pentru stiinta, pentru cunoasterea lucrarii Domnului si a Lui insusi. Despre dezbaterile dintre mantuirea prin credinte sau mantuirea prin fapte, lucrurile le vad altfel, intre credinta si fapte cuvantul "SAU" nu isi are locul ci mai degraba conjunctia "SI". Despre ordinea cuvintelor trebuie precizat ca prima data e credinta dupa care vin faptele(ca si o consecinta a credintei, ca si o marturisire practica a ei). Din observatiile proprii si mai mult, dupa Cuvanatul Domnului oamenii nu au credinta, caci daca ar avea cat un graunte de nisip am usca maslini sau muntii s-ar arunca in mare dupa vointa noastra, dar nu se intampla asa ceva. In concluzie credinta, vine ca si un dar(dar nu e definitiv si irevocabil) si nu se poate castiga prin fapte ci sta la mila Domnului, cui voieste El sa o dea, iar faptele sunt le vad ca si un rod al ei, in concluzie nici faptele macar nu depind de noi ci tot de Dumnezeu care ne da credinta ca sa putem avea rod bun. Nu putem condamna cu nimic pe Dumnezeu ca nu da tuturora credinta, caci Isus a zis, voi chema toti oamenii la mine, si mai este scris, cand lumina a venit in lume, oamenii au iubit mai mult intunericul ... cine e de condamnat atunci?

    -Un alta idee care imi persista in minte e, cum conducerea lumii asteia ne vrea prosti, iar Dumnezeu ne vrea intelepti, pt ca Dumnezeu are Intelepciunea in primul rand. In apocalipsa conducerea lumii apostaziate este illustrata printr-o femei(posibil de interpretat ca si institutie religioasa) si o bestie (posibil de interpretat ca si o putere guvernamentala sau un stat unificat). De ce ne vrea stapanirea lumii asteia prosi e lesne de inteles, un prost e usor de manipulat, un prost
    e usor de condus, nu pune intrebari, el executa ce i se spune fara sa discearna. Faptul ca Dumnezeu ne vrea intelepti se dovedeste usor prin faptul ca ne-a facut dupa chipul si asemanarea Lui. Avem un Dumnezeu cum nu mai e altul, puterea lui de Creatie si Intelepciunea Lui sunt nemarginite, cum ar putea un prost sa il cunoasca? Dar un intelept mai degraba il vede in lucrarea mainii Lui. Dumnezeu nu are nevoie de roboti si cu atat mai putin de prosti, El prostii ii desteapta si ii face intelepti, iar robotilor le da discernamant, ca sa cunoasca pe Dumnezeu.

    -Un alt aspect care ma surprinde e constructia asta de biserici, care de care mai grandioase si observ cum direct proportional cu numarul lor si al pastorilor care le pastoresc tot asa se sporesc si raufacatorii cluburile, casinourile si chiar mi se pare paradoxal. Pai daca acestea se opun celor din urma cum pot creste ambele exact in acelas oras in acelas mediu?? Si apoi am tot citit in biblie unde ne indruma Isus sa punem mana pe lopata si sa suprapunem caramizi ca sa cladim lacasuri de cult, si ce am gasit zicand despre templu era despre demolarea lui iar istoria ne autentifica faptul care s-a si intamplat de altfel.
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule,
      Comentariile tale ilustreaza perfect efectul de spalare a creierului al sistemelor religioase ale Cartii, si arata din pacate rezultatele nefaste pe care le are citirea exclusiv a Bibliei si refuzul de aprofunda alte subiecte. E pacat ca nu ai asimilat nimic din prezentarea lui George.
      Nici macar nu esti consecvent pana la capat cu ostilitatea fata de stiinta, caci te folosesti fara probleme de computer ca sa iti scrii parerile pe bloguri.

      Ștergere
    2. Adrian, uite ce spui tu:

      „ Stiinta din punctul meu de vedere isi demonstreaza autenticitatea prin ea insasi si se valideaza practic. Curente asa zis stiintifice de gen: Evolutionism, Teoria Bing Bang-ului nu au rationamente logice nu au fundament practic, nu stiu de ce stau ele in picioare si mai mult decat atat il exclud pe Dumnezeu.”

      Cu prima frază sunt perfect de acord. Plecând de la acest numitor comun între mine și tine, te asigur că te înșeli foarte grav cu privire la ce spui în a doua frază. Teoria evoluției și a Big-Bangului au raționamente cât se poate de logice, și stau în picioare tocmai din cauza logicii lor. Nu voi încerca acum să te conving despre această logică, deoarece am avea de-a face cu noțiuni mai complicate din cosmologie sau genetică. Dar dacă este evident că tu nu știi nimic sau, mă rog, nu înțelegi prea multe din aceste domenii științifice, asta nu înseamnă că ele sunt greșite sau ilogice :-)

      Dacă vrei să cunoști mai multe despre Dumnezeu, crede-mă că o carte bună de astrofizică sau genetică ți-ar deschide cu adevărat ochii. Dar nu știu de ce mă tem că mă vei refuza categoric....

      Ștergere
    3. Nu e vorba de un refuz, sunt deschis la informatii, dar cand informatiile cu care intru in contact, incearca sa mi-l scoata pe Dumnezeu din minte, sau sa mi-l inlocuiasca cu altceva, atunci mi se declanseaza automat un blocaj mental de a mi le insusi. Nu stiu de ce crezi despre mine ca nu as fi citit in detaliu teoriile astea(evolutionismul sau bing bang-ul) chiar le-am studiat, probabil am si uitat destul de repede detaliile lor, pt ca la momentul studierii lor nu le-am considerat verosimile, in consecinta nu am vrut sa memorez nimic. Dar nu e asta problema ca am internetul la dispozitie sau biblioteci destule ca sa le studiez din nou, dar uite asta e parerea mea: pierdere de timp. Tu ramai cu parerea ta daca asa doresti, nu te condamn nici nu iti aduc injurii. Iar faptul ca avem acum internet, calculatoare(bazele le-a pus Pascal, om cu frica de Dumnezeu), curent electric(Faraday, om cu frica de Dumnezeu, Maxwel asemenea), nu se datoreaza ateilor. Nu ma deranjeaza stiinta sau alte surse alternative de studiu in afara de Biblie, pt a-mi imbogati cultura generala, chiar imi place asta, inclusiv despre medicina chiar genetica am studiat si m-a impresionat cat de complexa poate fi o celula(nu ca si un ou, membrana, citoplasma si nucleu cum isi imagina Darwin, si nu il acuz nici pe el, la vremea lui atata se stia) m-au dat peste cap procesele care se petrec in interiorul celulei, rolul enzimelor de scindare a lantului ADN si recompunerea lui, mitocondriile, adevarate centrale de energie nu mai vreau sa dezvolt asta, dar in toate astea am vazut mana Creatorului si ratiunea mea asa ("spalata pe creier" cum uni o numesc) nu imi permite sa cred ca toate au astea s-au compus in urma unor probabilitati din pura intamplare, ca nu e vorba de o Inteligenta mult superioara care le-a alcatuit ca pana la urma asta sustine evolutionismul. E clar ca fiintele au posibilitatea de a evolua, de a-si schimba anumite trasaturi, ar fi stupid sa nu observ cate rase de caini exista de exemplu, dar cainele naste caini de cand lumea, nu am vazut sa nasca pisici sau soareci. Incrucisarea genelor da anumite posibiliati dar nu pot trece anumite bariere impuse de Creator, soiurile nu pot tranzita de la unul la altul, iar mutatiile genetice nu sunt favorabile organismului si de cele mai multe ori duce la moartea organismului, asta e un fapt stiintific dovedit practic. Cand o sa vad practic cu ochii mei o mata care naste caine sau orice altceva in afara de un soi de mata as tinde sa cred evolutionismul, dar NICI ATUNCI! Nebun, spalat pe creier ma puteti numi, nici nu ma mai ofenseaza, is nebun in Domnul meu, ce am e la El, ce stiu stiu si asta nu mai pot schimba niciodata. A Domnului Dumnezeu sa fie slava si lauda in veci de veci amin.
      Adrian

      Ștergere
    4. „Nu e vorba de un refuz, sunt deschis la informatii, dar cand informatiile cu care intru in contact, incearca sa mi-l scoata pe Dumnezeu din minte, sau sa mi-l inlocuiasca cu altceva, atunci mi se declanseaza automat un blocaj mental de a mi le insusi.”

      Păi tocmai blocajul ăla mental e marea ta problemă. Spui că ești deschis la informații, dar dacă informațiile alea vin să dărâme ce ai crezut o viață întreagă, nu mai sunt bune și te blochezi. Acuma... te blochezi că nu mai sunt ele bune sau te blochezi că nu-ți convin? Tu crezi că iudeii nu au rămas blocați când au văzut cum Mesia pe care îl așteptau e un om din popor și nu-l interesează vreun tron? Of... blocajele astea mentale... of, of, of...

      Deblochează-te, prietene! Dumnezeul adevărat nu e dumnezeul adventiștilor, al lui Ellen White sau al mai știu eu cui... Iar evoluția nu e a lui Darwin. Deschide ochii. Realitatea e alta decât cea pe care o crezi tu.

      Ștergere
  4. Sa stii ca am mai citit niste lucruri, am mai citit in biblie si am niste ganduri care vreau sa ti le transmit.
    Nu sunt mai bun ca si tine cu nimic, nici mai vrednic decat nici un alt om de pe fata pamantului, chiar daca unii observa stiinta, altii nu o observa, absolut nici o importanta nu are. Chiar daca unii stiu toata biblia pe de rost, iar altii nu stiu nici macar 1 verset, tot nu face nici o deosebire intre ei privind mantuirea. Mantuirea nu vine din noi, nici de la alti semeni, nici prin truda noastra sau a altora, nici de la vre-o biserica, si nici de la cei care nu apartin nici unei biserici, mantuirea vine doar de la Dumnezeu. Asa si noi (cei din prezent) daca vrem sa traim(ma refer la viata vesnica aici) trebuie sa privim cum cei din trecut au privit la sarpele de arama inaltat de Moise in pustiu. Sarpele de arama, este scris clar, era un simbol pentru Isus Hristos, Neprihanirea noastra. La fel cum nici cei din vechime care erau muscati de serpii veninosi, nu trebuiau sa faca absolut nimic ca sa fie vindecati si sa traiasca, deacat sa priveasca la simbolul lui Isus Hristos. Oricine priveste la aceasta Neprihanire si va crede in Isus, va fi Mantuit, e promisiunea Lui Dumnezeu care zice: “da, Eu am spus si Eu voi implini; Eu am planuit si Eu voi infaptui.” omul nu are nici o contributie, Dumnezeu face totul pentru om. Acum, sau cand mai exact, in cat timp, prin ce mijloc, ... sa lasam asta in seama Domnului si sa credem in fagaduinta Lui, personal am incredere, ce Dumnezeu a inceput cu mine, cred ca a inceput asemenea si cu tine si cu multi altii si va duce la bun sfarsit, sunt pe deplin incredintat in Dumnezeu. Ma gandesc la talharul de pe cruce despre care nu cred ca s-a ostenit cu nimic in toata viata lui sa faca pe plac Lui Dumnezeu, si cu toate astea, cu un ceas inainte sa moara a privit la Isus, Neprihanirea noastra si a fost suficient ca sa fie salvat. Mai mult de atat nu am ce sa adaug. Adrian

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim,Adrian....nu-ti fie frica de Dumnezeu, cugeta, cerceteaza,cauta....o sa vezi tot mai bine marea diferenta dintre hocus-pocus si fizica quantica....dintre litera si Duh

    ps: ma bucur cand ma indoiesc si nu cred, pentru ca atunci am sansa sa stiu, iar cand stiu, ma indoiesc iarasi, ca sa stiu si mai bine....la limita dintre a innebuni si a trai :)...si nu-i frumos?

    RăspundețiȘtergere
  6. Frica de Dumnezeu e inceputul intelepciunii, asta e scris in vechiul testament, dar se refera pt cei care erau ROBI sub lege, noi traim vremurile noului legamant, legea noastra sunt indemnurile Duhului lui Isus, iar in acest legamant nu mai suntem robi ci COPII ai Lui Dumnezeu, in Isus Hristos primim statutul asta. Robului ii e FRICA de stapan, dar copilul isi IUBESTE Tatal. Deci nu se pune problema de frica de Dumnezeu ci de Dragoste de Dumnezeu.
    Din observatii proprii Dumnezeu nu face "hocus-pocus" ci planuieste, si pe urma infaptuieste, fizica quantica, stiinta pe care noi am descoperit-o recent, dar pe care nu o puteam explica prea bine, Dumnezeu a inventat-o, cu mult timp in urma si a folosit-o in detaliile fine ale lucrarii Lui, si o stapaneste pe deplin.
    Da ma indoiesc mereu de ce le poate debita oamenilor mintea naiva, si ma incred pe deplin in Isus Hristos si in promisiunile Lui. Imi gasesc odihna in credinta aceasta, nu ti se pare frumos?

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim,

    Dumnezeu nu a inventat stiinta. Dumnezeu ESTE STIINTA.. Si ce e mai frumos, decat sa descoperi acest Dumnezeu prin stiinta, In parte bineinteles ! Expresia "hocus-pocus" folosita mai sus de Maximus, se refera la scamatoriile pe care le fac religiile in incercarea iluzorie de a-L prezenta pe Dumnezeu.

    Matrin,

    Subrcriu la ce spui, O singura rectificare reclam. Vorbeai de manuscrise originale. Asa ceva nu exista. Chiar si cel mai vechi manuscris descoperit este tot o copie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu tine, Silvio. Mulțumesc ptr corectare.

      Ștergere
    2. silvio...ai citit bine :)

      @Adrian: ca tot suntem la filosofie, imi place cum ai incheiat "Imi gasesc odihna in credinta aceasta, nu ti se pare frumos?"

      iti spun ce mi se pare frumos:
      nu credinta iti aduce odihna, dimpotriva, ea te face sa cauti, sa cercetezi, iar cand incepi sa cunosti (in parte bineinteles), afli ca ceea ce iti aduce odihna este Adevarul...., iar aceste "parti" te fac sa crezi si mai tare ca exista ceva mult mai mare si iara cauti...religia doreste sa ne reduca doar la " a crede" si sa excluda "a cunoaste"...

      credinta este necesara doar intr-un sistem unde exista dubii,indoiala,...,dar in sistemul(imparatia) lui Dumnezeu acolo este numai Adevar, de aceea acolo credinta nu-si mai are rostul.

      si viata vesnica nu inseamna a crede, ci a cunoaste....

      ps: incearca sa-L cunosti pe Dumnezeu, mai mult decat sa crezi in El



      Ștergere
    3. Domnule Silvio, eu fac o deosebire intre Intelepciune si Stiinta. In biblie la proverbe este scris asa cu referire la intelepciune: "Domnul M-A FACUT cea dintâi dintre lucrările Lui, înaintea celor mai vechi lucrări ale Lui." Deci il vad pe Dumnezeu chiar si deasupra Stiintei, iar Stiinta o vad ca si observarea de catre noi a lucrarii lui Dumnezeu,iar Intelepciunea isi are izvorul in Dumnezeu. Daca dvs. vreti sa sustineti ca Dumnezeu este Intelepciunea, sau ca Intelepciunea este Dumnezeu, da pot sa fiu deacord cu asta decat daca ma gandesc la Intelepciunea ca fiind simbol pt Isus Hristos. Dar stiinta am zis o percep altfel decat pe Intelepciune. Deci divergenta noastra pe aspectul asta consider doar o chestiune de perceptie si interpretare.
      De religiile lumii m-am dezis, si de "schamatoriile" lor, nu mai am nevoie de un intermediar intre mine si Dumnezeu in afara de Domnul nostru Isus Hristos. Este scris ca vor veni vremuri cand nimeni nu va mai invata pe altul zincand "Cunoaste pe Domnul" pt ca Dumnezeu ne va scrie legea si cuvantul lui in mintile si inimile noastre, si cred ca acele vremuri se intrezaresc deja.

      Ștergere
    4. Maximus, nu e intentia mea sa filozofez, nu sunt bun la asta. Eu doar imi exprim liber si sincer parerea, atata timp cat mi se permite.
      Asa e, ati subliniat bine: Adevarul iti aduce odihna, exact despre credinta in acel Adevar ma refeream cand am scris: "Imi gasesc odihna in credinta ACEASTA", "aceasta" insemnand acel Adevar si promisiunile Lui.
      Consider corect ce spuneti acum, aici pe pamant nu putem decat sa cunoastem in parte, asa cred si eu, dar pentru mine aceste "parti" se compun, ca un joc de puzzle si imi releva tot mai puternic Adevarul. Sunt deacord si cu a doua idee cum religia ne vrea credului si sunt constient ca sistemele religioase isi cauta slava lor si nu a lui Dumnezeu, dar eu nu sunt in sistemul religios, cand vreau sa aflu parti din adevar, nu ma duc la un cult, sau la un pastor, ci iau biblia citesc, navighez pe internet, sau intru pe bloguri ca acesta pentru schimb de informatii. Cat despre mine, imi voi insusi si voi accepta ca adevarate, doar acele informatii care se potrivesc Cuvantului Lui Dumnezeu, restul intra in categoria cultura generala si sincer nu ma stradui sa le memorez pe toate.
      Sunt deacord si cu ultima ideea "si viata vesnica nu inseamna a crede, ci a cunoaste" asa cred si eu, iar in imparatia Lui Dumnezeu nu va mai fi nevoie sa credem Adevarul pentru ca il vom vedea cu ochii nostri. Dar pana la vom vedea Ziua Domnului, imi ramane sa cred in ea si sa o astept, incredintat nu unui sistem religios ci lui Isus Hristos. Multumesc si pentru sfat. Toate cele bune.

      Ștergere
  8. Adrian, tu spui: „ Cat despre mine, imi voi insusi si voi accepta ca adevarate, doar acele informatii care se potrivesc Cuvantului Lui Dumnezeu, restul intra in categoria cultura generala...”

    Exact acesta a fost argumentul Tommasso Caccini, preot dominican catolic, contra lui Galileo Galilei și observațiilor făcute de el precum că pământul se învârte în jurul soarelui, și nu invers. Într-o predică plină de patos din catedrala din Florența, el a spus: Dacă matematica și știința contrazic Cuvântul lui Dumnezeu, eu nu voi crede matematica, ci Cuvântul lui Dumnezeu ”. De prisos să mai spun că Tommasso, și cu el toată biserica, de la mic la mare, credeau literal acele versete biblice în care psalmistul declară că pământul stă pe temelii fixe și nu va fi clătinat niciodată. Heliocentrismul, petele solare observat de Galilei, precum și munții de pe lună, li se păreau înșelăciuni diabolice, al căror purtător de cuvânt era Galilei.

    Alt mare nume din evul mediu, MArtin Luther, spunea așa despre Nicolaus Copernic: „ Ce vremuri ciudate trăim... ca să auzim cum pământul se învârte în jurul soarelui și nu invers. Dacă cineva mai nonconformist dorește să atragă atenția generală asupra sa, începe să formuleze tot feluri de năzbâtii, cu o șiretenie de neegalat, astfel încât nebunia lui să pară drept știință. ”

    Aceasta este dintotdeauna reacția oamenilor religioși ( chiar a celor mai mari dintre ei ) atunci când se împotrivesc științei: devin ridicoli până peste gât. Nu îți doresc și ție același lucru. Dumnezeu este un Dumnezeu inteligent, iar ptr mine adevărații creștini nu se opun științei moderne, ci încearcă să o asimileze și să-și refacă teologia din mers. Biblia nu este scrisă de degetul lui Dumnezeu, natura și legile ei da. Biblia este în foarte mare parte doar concepția antică despre Dumnezeu a unor oameni care erau de mii de ori mai ignoranți decât omul modern.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cultul catolic, fiind un cult am zis ce parere am despre culte, la fel cum au fost atunci asa sunt si acum, ele nu cauta slava lui Dumnezeu, ci se preocupa de slava lor. Cred ca acesta e motivul pentru care s-a contrazis biserica catolica cu Galileo Galilei.
    Faptele sunt inaintea vorbelor, iar daca ne uitam la faptele bisericii catolice din vremea aceea zecile de milioane de crime facute in "numele lui Dumnezeu" e suficient de clar la ce dumnezeu slujeau ei. Ar fi multe alte exemple ca sa dovedesc ca nu cautau pe Dumnezeu dar multe cred ca le cunoasteti deoarece le vedeti transpuse pe majoritatea in cultele religioase din ziua de azi.
    nu stiu unde ai gasit citatul " sta pe temelii fixe si nu va fi clatinat niciodata" pt ca in biblie, in cartea lui Iov(si nu numai) scrie opusul: "Zguduie pământul din temelia lui, de i se clatină stâlpii"
    Deci e clar ca nu se transmite ideea unui pamant fix. Galileao a putut argumenta asta si stiintific nu doar biblic, dar prin faptul ca a spus-o in fata unei institutii care facea ce facea, se inchina cui se inchina, nu avea cum sa aprecieze adevaruruile biblice, pt ca insusi biserica catolica, se considera superioara bibliei, si sustine ca daca papa zice una si biblia alta, papa zice bine. In vremea aceea biserica catolica a condamnat cu moartea pe oricine detinea o bibliei sau indraznea sa o citeasca. Bine ca a scapat saracu Galileo cu viata si nu a patit ca si Giordano Bruno, care din pacate a si fost ars pe rug. Mai are rost sa adaug ceva?

    RăspundețiȘtergere
  10. Citește te rog măcar episodul ăsta, primul, dintr-un lung serial despre geneză: http://resetyourreligion.blogspot.de/2013/11/geneza-intre-mit-si-realitate-i-si.html

    Acolo vei vedea cum biblia a fost interpretată de toți până la Galilei și Copernic în sensul geocentrismului, nu al heliocentrismului. Ei chiar credeau că pământul nu se mișcă de fel în spațiu, și SE BAZAU PE BIBLIE ptr asta! Apoi, din întâmplarea cu Iosua care oprește soarele pe cer, au dedus cât se poate de logic pe baza bibliei că soarele este cel care se mișcă în jurul pamantului, și nu invers? Vezi cât de periculos este să te bazezi numai pe biblie când ai de-a face cu lucruri naturale???

    RăspundețiȘtergere
  11. Am citit prezentarea ta: http://resetyourreligion.blogspot.de/2013/11/geneza-intre-mit-si-realitate-i-si.html
    Dar toate citatele bibliei de acolo nu fac decat sa intareasca stiinta de azi a omului. Cel putin din punctul meu de vedere.
    In biblie se gasesc mult mai multe citate de genul care intareasc stiinta omului. Daca doresti in viitoarele discutii pot sa
    fac un rezumat.

    "Tremuraţi înaintea Lui, toţi locuitorii pământului! Căci lumea este întărită şi nu se clatină"

    Nu e un citat care sa conteste stiinta din ziua de azi. Dupa cum stim pamantul este asezat in sistemul solar, executa aceasi miscare de rotatie in jurul soarelui ca si cu mii de ani in urma. Deci "temeliile" sunt intarite. Normal ca autorul nu a folosit termeni stiintifici greu de inteles ci a folosit termeni pe intelesul oricui chiar si a celor fara scoala. Un exemplu pentru acest citat: Daca un inginer, proiecteaza un motor de masina, dupa care il executa fizic, chiar si pisele mobile din cadrul motorului, ar putea zice ca sunt "fixate", in sensul ca miscarea lor, a fost proiectata, in concluzie calculata si determinata, si nu se misca altfel de cat a fost proiectata sa se miste. La fel si cu pamantul, doar ca proiectantul si realizatorul este Dumnezeu, deci proiecul Lui este mult mai complex, precis si la o scara mult mai mare. Asta nu insemana ca Dumnezeu nu poate sa faca orice dupa voia lui cu pamantul, ca doar este al Lui de drept si este in puterea Lui. Alt citat avem:
    Iov. 9.6: " Zguduie pământul din temelia lui, de i se clatină stâlpii."

    "Domnul împărăţeşte îmbrăcat cu măreţie; Domnul este îmbrăcat şi încins cu putere: de aceea lumea este tare şi nu se clatină"

    Acest mesaj imi da informatia, ca Dumnezeu guverneaza lumea cu tot ce o cuprinde si nimic nu se face fara voia Lui Dumnezeu, El este Autoritatea deplina. Iar tot ce este "tare" in lumea asta vine de la Dumnezeu. Un exemplu: Daca Dumnezeu a stablit acceleratia gravitationala a pamantului ca fiind constanta (aprox 9.8 m/s2) aceasta se pare ca a ramas tot aceeasi. In fizica am descoperit mai multe constante care nu s-au "clatinat": viteaza luminii in vid, permeabilitatea vidului, constanta lui Plank, const. lui Dirak, numarul lui Avogadro, constanta Faraday si multe altele.

    „ Tu ai așezat pământul pe temeliile sale, și niciodată nu se va mișca ” (Psalmi 104: 5 ) „ … căci ai Domnului sunt stâlpii pământului și pe ei a așezat lumea ”
    Aceleasi explicatii ca si la primul citat.

    „ Soarele rasare, apune si alearga spre locul de unde rasare din nou.” Ecl 1:5

    „ … Si soarele, ca un mire care iese din odaia lui de nunta, se arunca in drumul lui cu bucuria unui viteaz: rasare la un capat al cerurilor si isi ispraveste
    drumul la celalalt capat; nimic nu se ascunde de caldura lui. ” Ps 19:4-6"
    http://www.scientia.ro/qa/13717/este-descrisa-corect-miscarea-soarelui-si-a-planetelor
    aici ai un link cat se poate de clar inclusiv o animatie cat de fidela realitatii care iti descrie miscarea soarelui prin galaxie/univers(totul in baza stiintei cotidiene)

    RăspundețiȘtergere
  12. te rog urmareste si ce este pe linkul acesta:
    http://www.youtube.com/watch?v=IhOPQfzn4Zg
    e ceea ce e scris in biblie legat de stalpii planetei pamant, si este pus in aplicatii practice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adrian, cu toată stima... dacă îmi dai să vizionez dezaxați d-ăștia care impresionează în biserică prin tembelismele pe care le spun... nu prea mai avem ce discuta. OMul ăla e un dobitoc în ceea ce privește cunoștințele de astronomie, și mai ales nivelul infantil în care explică. Până și eu aș explica mai bine și mai corect decât el. . Auzi... cică „ Newton spunea: pământul a venit din univers...” Un idiot care își dă aere de mare astronom.

      Serios acuma... pune mâna și citește cărți de specialitate, eventual în lb engleză, despre un domeniu oarecare, dacă chiar vrei să te informezi serios. Nu mai urmări clipulețe pe youtube, mai ales cu indivizi dubioși ca ăsta.

      Cât despre biblie, ea nu spune ce vrei tu să spună. Sau adventiștii, sau catolicii, sau mai știu eu cine. Ea spune ce a vrut autorul ei să spună. Iar mentalitatea timpului în care s-au scris versetele alea era clar cea a unui pământ care nu se clatină ptr că se sprijină pe niște stâlpi, țestoase sau mai știu eu ce. Autorii bibliei nu aveau habar despre astronomia de astăzi ca să știe adevărul științific. Vorbeau la rândul lor din auzite. Dacă tu vrei să mă convingi că biblia nu spune că pământul e fixat pe niște stâlpi.. când de fapt ea tocmai asta spune... sorry, dar nu mai avem ce discuta.

      Ștergere
    2. Eu sincer nu il consider retardat defel, ca nu are el cea mai academica exprimare si un stil nu stiu cat de intelectual nu ma deranjeaza. Ce m-a impresionat in schimb, e macheta care a facut-o, folosindu-se de campul magnetic a realizat o macheta a pamantului "suspendata pe nimic" care se invarte in jurul soarelui si nu mi-ar fi trecut prin cap ca daca schimbi axa de inclinatie a pamantului in consecinta i se schimba sensul de rotatie.
      Acum nu stiu de ce te superi pe mine, normal ca tot ce s-a dovedit practic pana acum, si are o conotatie in biblie incerc sa le leg in mintea mea. Nu pot sa ma gandesc la stalpii pamantului ca niste stalpi de piatra, poate de energie mai degraba, acum avem atatea notiuni de camp electromagnetic, sau camp gravitational, care le consider deasemenea reale, ar fi pacat sa nu le folosim. Eu nu am zis ca sunt impotriva stiintei, decat impotriva pacalelilor asa zis "stiintifice" care nu se pot demonstra practic. Dar despre de se poat demonstra, am mai zis ca nu sunt impotriva. Autorii bibliei poate ca nu aveau habar, dar Dumnezeu stie ca stiinta in zilele din urma va creste stiinta, iar oamenii din zilele noastre vor putea pricepe mai mult din biblie, acum de ce sa ne incapatanam si sa nu pricepem.

      Ștergere
    3. Martin am mai reflectat ideea din biblie care spune asa:
      "El întinde miazănoaptea asupra golului, şi spânzură pământul pe nimic." Iov 26.7
      iar tot in Iov 9.6 scrie: "Zguduie pământul din temelia lui, de i se clatină stâlpii."
      Deci pentru mine cel putin e clar, a stabilit polul nord al pamantului care nu se sprijina pe nimic fizic, dar totusi pamantul are niste "stalpi" adica ceva fixat care ii da stabilitate(bineinteles ca Dumnezeu poate sa zguduie aceasta stabilitate). Acum ca si in exemplul cu piesa mobila dintr-un motor, daca se misca in cadrul sistemului nu putem spune ca nu e fixata, doar ca e mobila in parte si fixa fata de alt sistem de referinta. Cel putin nu cred ca pamantul poate parasi sistemul nostru solar, in asta cred ca se refera ca e fix, si deasemenea la legile care le-a stabilit sa il guverneze mai cred ca sunt fixe. Alt lucru e faptul ca zice: "zguduie pamantul din temelia lui" adica si a zgudui inseamna il clatina, sau il misca pe o arie mica restransta. Faptul ca zgudui un stalp inseamna ca misc(clatin) stalpul dar el totusi ramane fixat in locul lui. Eu unul asa vad lucrurile, daca altii au alte pareri diferite, le ascult cu placere, dar sa aibe rationament.

      Ștergere
  13. E bine ca dl Adrian i-a spus-o. I-a inchis gura lui Luther

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul că nu mai răspund nimic nu înseamnă neapărat că mi-a închis cineva gura...Sunteți liberi să scrieți ce doriți. Când cineva va scrie ceva interesant, atunci o să-mi fac și eu apariția...Până atunci...

      Ștergere
  14. Da. Asta ziceam si eu, la un argument asa de puternic din Scriptura nu ai ce sa mai faci. Si explicatia este cat se poate de rationala si de inteligenta dar Luther a murit la asta, e dat gata cat colo. Faceti-i un prohod stiintific cum ii place lui sa nu zica ca ati facut ptr el slujba crestina si sa se rasuceasca in mormant .zise Duhul lui Ilie

    RăspundețiȘtergere
  15. >Mai destept Martin Luther ca Dumnezeu< sau mai destept oul ca gaina

    RăspundețiȘtergere
  16. Glasul: Lasati-l in pace pe Martin sa-i pupe talpile lui papa, lui Darwin, taticul lui si lui Voltaire, bunicul lui, ; voi chiar nu v-ati dat seama ca asta e nu numai Balaam sadea, dar e plin de venin de vipera, duhurile rele ii macina sufletul si viata, si vrea sa prinda si sa muste ce gaseste . Daca el a lepadat pe Dumnezeul Bibliei si Adevarul, ce sa mai astepte altceva de la viata ca doar in Scriptura spune bine : Vai de cei ce numesc binele rau, intunericul, lumina si lumina intuneric. O sa aiba sfarsitul lui Balaam si a lui Iuda, negersit. De ce credeti ca spune in Apocalips ptr cei ce beau din vinul Babilonului si ii slujesc: platiti-i indoit; asa ca o sa-si ia tainul de la Cel pe care IL batjocoreste acum cu atata nerusinare.

    RăspundețiȘtergere