sâmbătă, 26 iulie 2014

Dumnezeul trăznetului și al sabatului

   

   Într-un articol de săptămâna aceasta, revista adventistă „Semnele timpului ” încearcă să ne convingă subliminal despre binecuvântările uriașe care însoțesc decizia de a nu călători în sabat. Binecuvântări ale unui dumnezeu adventist pentru copiii săi adventiști, se înțelege. Ceilalți oameni, care nu „păzesc” sabatul, sunt carne de tun numai bună pentru trăznete, accidente sau … rachete rusești. Lor Dumnezeu nu le vorbește. Pe ei nu-i avertizează. Adică, mai pe șleau spus: nu-i iubește așa de mult ca pe cei ce „țin sâmbăta” la minut și la secundă. 


    Această concluzie scelerată (despre un Dumnezeu tribal și care face favoritisme în funcție de religia pe care o ai) este cerută cu glas de tunet de autorul articolului. De altfel chiar femeia olandeză de origine indoneziană care își povestește pățania trage inevitabil aceeași concluzie: Dumnezeu m-a păzit de accidentul aviatic, deoarece Dumnezeu este Dumnezeul sabatului: „ Spiritul lui Dumnezeu mi-a spus la altarul de dimineață de luni să nu călătoresc pe acest traseu, deoarece va trebui să o fac și în sabat. N-o face.” Un pastor reformist rudă cu mine îmi povestea acum câțiva ani cu o figură contorsionată de groază cum în al doilea război mondial un băiat din Ploiești care renunțase la credința adventă ( și implicit la „păzirea sabatului” ) fusese în plin câmp ciopârțit de o bombă. Desigur, tot într-o zi de sabat ( de unde concluzia inevitabilă că Dumnezeu se folosea de aviația americană ca să dea o lecție veșnică tuturor celor care nu mai țin sabatul ). 

     … Am înțeles. Toate groaznice și înspăimântătoare cu sabatul ăsta și cu dumnezeul lui. Ori „păzești” sabatul său, ori te face chisăliță cu vreo bombă, sau cu vreo rachetă sol-aer rusească, după caz. Să nu îndrăznești să faci un pas în plus în ziua asta, deoarece marele Big Brother cosmic trage cu coada ochiului ca să vadă pe cine să mai facă praf ( la propriu ). Dar … dacă am întâlni cazuri în care se întâmplă și contrariul? Adică … dacă am da peste întâmplări când chiar adventiști au fost loviți în timp ce se rugau, chiar în biserică și chiar în ziua Domnului? Sau dacă am da peste cazuri în care copii adventiști sunt loviți de trăznet în ziua sabatului, în curtea bisericii? Atunci ce-am mai putea spune despre dumnezeul ăla adventist? Cam ciudățel un pic, nu-i așa? 

   Înțeleg ca dumnezeul acesta să turbeze de mânie împotriva celor pe care îi doare în cot de ziua lui sfântă și călătoresc sfidător cu avionul sau cu mașina sau cu trotineta în ziua sabatului. Înțeleg ca să permită nonșalant uciderea sfâșietoare a unor copii olandezi dar să avertizeze prompt o bunică indoneziană pentru același motiv. „ O mie să cadă alături de tine, și zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia”, nu-i așa? 

   Și totuși… Există și povești în care dumnezeul adventist era în concediu în ziua sabatului și nu i-a păsat câtuși de puțin nici de propii lui copii. Știai soră Alina Kartman că există și astfel de cazuri? Fie că au fost loviți de trăznet cu zecile chiar în biserica din Malawi ( în total opt morți ) în timp ce se rugau în ziua sabatului, sau în curtea conferinței generale, în 1915, păzitorii sabatului adulți sau copii n-au fost cruțați nici ei de accidente ciudate. Și atunci? Nu e un astfel de articol o manipulare de cea mai joasă speță la adresa unor capete cu câțiva neuroni și multiple găuri negre în scoarța cerebrală? Nu e o politică de teroare dusă în interese corporatiste? Nu e o ideologie șchioapă, o teologie schizofrenă și un dumnezeu de mucava? Nu este infantilism crunt și mândrie oarbă să crezi că Dumnezeu te păzește pe tine de moarte, femeie la 67 de ani , în timp ce tineri medici și cercetători de renume mondial în lupta împotriva SIDA sunt uciși la grămadă? Bașca câteva zeci de copii…

    Dar de ce să mă mai mir? Fiecare are dumnezeul pe care și-l dorește ( a se citi scornește ).   Țin să le reamintesc dragilor mei prieteni păzitori ai sabatului că turnul Siloamului, soldații lui Pilat, rachetele sol-aer rusești sau trăznetele pot lovi foarte bine și neamurile, și evreii, dar și pe adventiști. A ține cu dinții în continuare de ideea că tu ești mai breaz înaintea lui Dumnezeu deoarece păzești sabatul, este bătaie de joc la adresa bunului simț și a rațiunii. De ce? Pentru că refuz să cred că un Dumnezeu inteligent și milos cruță o bunicuță de la moarte, în timp ce spulberă cenușa copiilor olandezi deasupra Ucrainei. 

   

4 comentarii:

  1. Viata este darul Lui Dumnezeu pentru om, dar omul in gradina Eden, a respins acest dar in momentul cand, sub influienta sarpelui(satana) a vrut sa cunoasca BINELE si RAUL. Despre BINE cunoastem ca sunt darurile lui Dumnezeu, pt ca BINELE de acolo vine. Dumnezeu insusi nu putea sa ne invete RAUL, pt ca in Dumnezeu nu exista intuneric, Dumnezeu nu ispiteste si Dumnezeu nu poate fi ispitit. RAUL sau pacatul (care este sinonim cu IMPOTRIVA VOII LUI DUMNEZEU) s-a gasit in Lucifer, ingerul cazut, care a vrut sa fie deopotriva cu Dumnezeu. El, Lucifer care in impotrivirea lui a devenit Satana, ne invata raul. Daca viata vine de la Dumnezeu, moartea vine de la Lucifer, daca dragostea vine de la Dumnezeu, de la Satana vine ura, sanatatea si puterea de la Dumnezeu, boala si slabiciunea de la Satana. Dumnezeu uneori ca si in exemplul lui Iov, ii permite lui Satana sa ne "cearna", si atunci apar suferinte, rele asupra omului, dar Dumnezeu este mai presus de om, El, Dumnezeu cunoaste omul pana in adancul sufletului lui, pana si gandurile ascune ale inimii lui, si mai multe ne cunoaste pe cand eram in coapsele lui Adam, deci nu e nici o surpriza pt Dumnezeu cand apare un criminal, pt ca Dumnezeu il cunoastea inainte ca sa se fi nascut macar. De aceea este scris, unii sunt din samanta celui rau sau ca au ca tata pe diavol, pt ca acestia gasesc placere in rau, este peste puterea mea de intelegere cum ar putea fi acestia salvati ... Dumnezeu stie, pt ca ce e cu neputinta la om la Dumnezeu se poate iar gandurile Domnului sunt mult mai presus decat cele ale omului. Deci ca a murit un om bun sau un om rau noi nu putem judeca corect pt ca nu cunoastem in totalitate omul, asa cum stie Dumnezeu. Ce mai stim e ca Dumnezeu nici nu vrea moartea pacatosului ci indreptarea lui, deci cand un om moare ... vom intelege mai bine la vremea potrivita cand nimic nu va mai fi ascuns. Pot sa zic ca mi-am pierdut mama intr-un mod groaznic la varsta de 17 ani, nici azi nu stiu daca m-am refacut complet, dar nu indraznesc sa aduc vre-o acuza Domnului, intrebari am multe, dar acum si rabdare si incredintare ca Domnul ma va lamuri la vremea potrivita.
    Suferintele si raul de care au parte oamenii, in urma propriilor alegeri(asta am ales in Eden) sunt ca se putem vedea bine deosebirea intre BINE si RAU, intre VIATA si MOARTE. Si uite ca Dumnezeu a ales cu cale, prin propriul lui Fiu, Isus Hristos, ca toti cei indredintati in El sa avem parte de Viata desi murim. In concluzie cine a murit in Isus, totusi va trai si inca Vesnic. Acum daca pt lucrurile bune care le primim de la Dumnezeu, il laudam, pt cele rele sa hulim?? NICIDECUM! Sa avem doar rabdare si incredintare ca Raul are putina vreme si soartea lui e pecetluita VA DISPAREA, NICI MOARTEA MACAR NU VA MAI FI, NICI SUFERINTA NICI NECAZ, peste putina vreme Isus va veni, sa nu ne pirdem speranta aceasta!
    Despre Sabat am mai zis, ce avem pe pamant sunt umbre ale celor ceresti, omul sa fie incredintat de ce face in Sabat, face pentru Dumnezeu, la fel si in restul zilelor. Lumea trece si slava ei va arde, sa ne preocupam de cele nepieritoare. Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Admiratoru' lu' Behaila27 iulie 2014 la 04:08

      Adrian, esti cumva baiatul lui Behaila?
      Raspunde sincer.

      Ștergere
  2. E extraordinar articolul, Doamne ce nenorociti santem si ce grozavi ne credem.

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt cosmin.
    Draga Martin, se vede de la o posta ca "sora Frieda" minte cu nerusinare si manipulativ. Nu i-a vorbit Dumnezeu, ca doar nu putea sa taca fata de sotul ei care ii era alaturi , la altar, sa nu-i spuna ca a auzit Vocea "Spiritului lui Dumnezeu" vorbindu-i clar, cu subiect si predicat, ceea ce nu-i un lucru tocmai obisnuit.
    De ce a asteptat pana vineri, ca sa-i comunice sotului aceasta extraordinara experienta????
    Faptul ca Dumnezeu i-a vorbit nu a insemnat nimic pentru ea, doar faptul ca i-a fost salvata scumpa piele a contat, a produs emotie in inima onorabilului membru al Uniunii Olandeze.
    Daca nu se intampla nenorocirea, am fi aflat noi adventistii (sunt azs) ca Dumnezeu a vorbit atat de clar cu un membru al bisericii??? E evident ca minte fara scrupule, surioara.
    Cum de avea rezervare la zborul respectiv, cine i-a facut-o? articolul spune ca ea a facut rezervarea..!!!!! pai cum sa-ti faci rezervare pe un zbor in sabat cand tu nu ai calatorit niciodata in sabat??? La asta te uiti prima data cand cauti zbor, sa nu fie in sabat.
    Apoi inca una: de ce spune ca a vorbit cu sotul la altar si in urma discutiei isi da seama ca zborul e in sabat, si deci se razgandeste, ca apoi sa spuna dupa patru zile ca Domnul i-a vorbit in timpul altarului ?????? patru zile de ce nu a zis nimic?
    Apoi "Spiritul Domnuuil", e cam ciudat in actiuni, caci avertizeaza pe sora care deja de luni dimineata isi da seama ca zborul e in sabat, impotriva principiilor ei, deci nu era in pericol sa urce in avion, in schimb nu avertizeaza pe nimeni dintre "neamurile" care nu aveau asemenea mustrari de constiinta, sau de nestiinta. Putea avertiza macar un copilas.
    Intrebare finala : Cat de idioti ne cred conducatorii azs de au curaj sa tipareasca asa enormitati, asa minciuni????
    Sa nu uitam ca acesti conducatori, calatoresc in sabat la greu, o stim toti , nu-i asa???
    "pastorul" care activeaza (sau nu) in districtul din care face parte comunitatea la care sunt membru, calatoreste peste 150 km in sabat, poate nu in fiecare, insa in mod obisnuit si des. Taman ei pun pe tapet problema calatoriilor in sabat?
    RUSINE SA LE FIE.

    RăspundețiȘtergere