sâmbătă, 9 august 2014

Dumnezeu în vechiul și noul testament, pedepse utilitare și retributive, islamizarea bibliei



   Cunoașteți deja insistența cu care apărătorii fanatici ai inspirației totale a Scripturii afirmă unitatea ei ideologică, fiind convinși că Dumnezeu este autorul ei principal, începând de la Geneza și până la Apocalips. Am purtat pe acest blog nenumărate discuții cu ei, încercând să le deblochez mințile din acele mantre „sfinte” care vorbesc despre infailibilitatea bibliei, mantre pe care le tot repetă oridecâteori vine ocazia. Am încercat prin numeroase articole să aduc argumente serioase cu privire la faptul că biblia este ( în foarte mare măsură ) doar un produs omenesc, o reflectare a culturii și mentalității arhaice a autorilor ei. Nu ai cu cine să te înțelegi. Eu am devenit ateu, iar ei… sunt vajnicii apărători ai lui Dumnezeu. Eu mi-am pierdut ireversibil credința, iar ei… cunosc gândurile lui Dumnezeu și îi îndeplinesc voia sa cea sfântă. Aici încetează din păcate orice discuție între noi. Pentru că nu-i așa…atunci când îți privești partenerul de dialog ca „unealtă a Satanei” dialogul devine în mod subit imposibil. Cum să stai de vorbă cu oamenii diavolului?!? Brrrrrrrr…..


   Rândurile care urmează, și pe care le-am considerat deosebit de prețioase în contextul referitor la inspirația scripturii, despre care discutăm, nu-mi aparțin. Ele au fost scrise de amicul Marcus Crassus, ca răspuns la pledoaria lui Florin Lăiu pentru unitatea ideologică a bibliei. Întreg dialogul merită însă să fie citit, și îl puteți găsi aici. Rămâne la latitudinea dvs să observați cine aduce argumente mai inteligente în discuție: profesorul de istorie sacră și teologul care militează acerb pentru inspirația totală a bibliei, sau studentul anonim din marea gloată, care pledează pentru rațiune și conformitate cu logica atunci când vorbim despre biblie. Lectură plăcută ( pentru mine chiar a fost plăcută ) și neuroni activi vă doresc!

   „ @Florin Lăiu,
Mulțumesc pentru răspuns. În continuare analizez câteva din ideile pe care le-ați afirmat.

FL:”Viaţa aceasta nu are nici o valoare dacă este trăită în afara voiei lui Dumnezeu.”
Nu înțeleg cum puteți afirma cu atâta certitudine că ați înțeles perfect voia lui Dumnezeu. Nu înțeleg de ce sunteți atât de sigur că popoarele antice, victime ale genocidului, respinseseră în unanimitate voia lui Dumnezeu și își pierduseră dreptul la viață. După același raționament (islamic, aș spune), hindușii, budiștii și adepții oricărei religii ”păgâne” fac umbră degeaba pământului. Nu există nici măcar un aspect în care să facă ”din fire” voia lui Dumnezeu; nici măcar dorința lor de a trăi în apropierea sacrului (Eliade) nu este curată. Toate pornirile lor sunt îndreptate spre rău și mai bine ar muri cu toții. Incredibil!
   FL: Cei din Ierihon ”merseseră prea departe în păcat şi preferau mai degrabă să moară decât să fie supuşii unui zeu şi ai unui popor care susţineau cele zece porunci.”
Din nou, mi se pare incredibil ce citesc! Oamenii din orice localitate sunt legați de locul respectiv în multiple feluri. Rudele lor, familia, sursa de existență și protecția de cotropitori se află în locul respectiv! Cum și UNDE să plece, lăsând totul în urmă? Pentru ei, evreii erau un popor nomad ostil, căruia deși nu-i făcuseră niciun rău, dorea să îi subjuge / să îi omoare pe toți. Dumnezeul evreilor nu le părea cu nimic superior zeilor lor, pentru că nu aveau de unde să-l cunoască. Singura predică despre IHWH pentru ei erau amenințările și sabia.
Dar bineînțeles, dvs. vedeți aici păcatul ca principalul motiv care i-a împiedicat să își salveze viața. Aztecii ar fi trebuit să se închine Dumnezeului lui Hernan Cortez, un Dumnezeu al milei și al păcii!
FL: ”Teocraţia mozaică a fost cel mai bun exemplu de stat care poate exista într-o lume ca a noastră.”

Și totuși, era un sistem care nu ținea cont de libertatea de alegere a omului. Nu susțin că VT nu ar fi inspirat, dar cred că anumite adevăruri erau pur și simplu necunoscute atunci.
Liberul arbitru nu înseamnă doar libertatea de a alege între două căi predestinate (supunerea față de Domnul vs. supunerea în fața Diavolului); ea înseamnă libertatea omului de a-și decide viitoarea traiectorie a vieții, valorile, credințele, chiar și aspectele care nu țin cu nimic de moralitate.
Dumnezeu a oferit societății libertatea de a-și crea propria cultură, propria artă, propria devenire spirituală. Ori tocmai această libertate este ignorată în sistemul mozaic!
Deut. 13. 6-12
”Dacă fratele tău,[...] sau fiul tău sau nevasta care se odihneşte la sânul tău, sau prietenul tău pe care-l iubeşti ca pe tine însuţi, te aţâţă în taină, zicând: Haidem, şi să slujim altor dumnezei, dintre dumnezeii popoarelor care vă înconjoară, lângă tine sau departe de tine, de la o margine a pământului până la cealaltă [...] să nu te învoieşti şi să nu-l asculţi; Ci să-l omori; întâi mâna ta să se ridice asupra lui ca să-l omoare, şi apoi mâna întregului popor; să-l ucizi cu pietre, şi să moară, pentru că a căutat să te abată de la Domnul, Dumnezeul tău. [...]Să se facă aşa, pentru ca tot Israelul să audă şi să se teamă, şi să nu se mai săvârşească o faptă aşa de nelegiuită în mijlocul tău.
Să scoţi astfel răul din mijlocul tău. “(5)
Omul nu avea libertatea și dreptul de a-și alege drumul pe care să meargă, culegând singur consecințele pe parcursul vieții, sau pierzând viața veșnică la sfârșit (retribuție). El trebuia ucis imediat, pe loc – sub ce justificare? UTILITARIANISM! Ca să nu îi abată și pe alții de la Adevăr. Răul trebuia scos din mijlocul poporului pentru a nu ajunge ca o cangrenă care să-i afecteze și pe alții.
Desigur, îmi veți spune în atotștiința dvs. și ignorând justificarea scripturii (pur utilitariană) că oamenii care aleseseră rău erau de fapt pedepsiți retributiv, pt că păcătuiseră împotriva Duhului Sfânt și nu mai era nicio speranță pentru ei.
Cum puteți spune că genocidurile din VT erau retributive? Recomand filmul ”God on trial” pe acest subiect. Pentru a-l convinge pe faraonul încăpățânat să-i lase pe evrei să plece din robie, plăgile lovesc recoltele egiptenilor, le ucid animalele (care oricum sunt un decor inert pt evrei. și asta tot revelație o considerați?), le omoară oamenii prin diferite boli, iar în final – le omoară întâii-născuți (de la copiii demnitarilor până la copiii sclavilor). Faraonul, în schimb – singurul agent moral care contează în ecuație – este cruțat.

Desigur, dvs. ȘTIȚI că acei egipteni meritau moartea pentru că erau idolatri (ce alternative aveau?), împietriți și nu mai era har pentru ei. Mai târziu, când faraonul ordonă armatei să-i ucidă pe evreii care tocmai plecaseră, Dumnezeu nu îl lovește pe el – singurul agent moral, ci îi îneacă întreaga armată, care doar îndeplinea un ordin. Apele nu s-au închis în fața lor, lăsându-i incapabili să treacă dincolo. Nu! Focul s-a retras și apele s-au deschis, atrăgându-i într-o capcană, pentru ca apoi să moară toți ca niște șoareci. Să se curețe răul din mijlocul Egiptului și să fie evanghelizați egiptenii!
Mai târziu, Saul este tras la răspundere pentru că a arătat milă și pentru că a cruțat vitele amaleciților, care trebuiau să piară, purificând țara de păcat.
Când David păcătuiește cu Bat-Șeba, Dumnezeu nu-l pedepsește pe el, autorul moral al răului, ci îi omoară copilul – nevinovat, doar pentru a le da altora o lecție. Iar copilul nu a murit brusc, fără durere. A petrecut 7 zile chinuindu-se până la moarte. Unde vedeți aici retribuția și dreptatea?
Când regele Israelului trimite delegația de 50 de soldați la Ilie, pentru a-l întreba dacă va scăpa cu viață în urma accidentului domestic, Ilie cere ca focul din cer să ardă soldații care doar îndeplineau un ordin – nu pe autorul moral al poruncii. Și de ce trebuia să cadă focul? Doar ca să se știe că Ilie este cu adevărat omul lui Dumnezeu! Din nou o pedeapsă utilitară.
La fel stau lucrurile și cu numărătoarea poporului. Autorul moral este David, dar este pedepsit poporul. Dvs. spuneți că ”israeliţii nu au murit din cauza păcatului lui David că a iniţiat censul”, DAR aceasta este singura explicație oferită de Scripturi. Știți dvs. mai bine cum au stat lucrurile?

În atotștiința dvs, știți că orice pedeapsă despre care VT spune în mod EXPLICIT că este utilitară, de fapt avea în spate alte rațiuni, necunoscute, care aveau de-a face cu retribuția? Bineînțeles, argumentul dvs este nefalsificabil, însă el contrazice învățătura care decurge în mod logic din text – care este utilitară.
Și dacă presupunem că ați avea dreptate, iar pedepsele acelea erau retributive – totuși, de ce agenții principali ai răului (faraon, David) au rămas nepedepsiți?
Dvs. nu vedeți contradicții între învățătura lui Moise și aceea a lui Iisus pentru că vă repetați la nesfârșit mantra că Scriptura este unitară și nu a implicat revelație progresivă. Cine i-a poruncit lui Moise să facă ce a făcut, dacă nu Iisus? – spuneți. Cu alte cuvinte, ignorați contradicțiile evidente, spunând că ele au avut același autor. (argument circular) Vedeți retribuție acolo unde este utilitarianism și negarea libertății individului!
De dragul credinței în unitatea Scripturii, îi distorsionați concluziile logice!
Singurul argument pe care îl puteți oferi este apelul la autoritate: ”Sorin, Stevanki, Crassus, dacă nu acceptați cutare și cutare chestie, nu mai credeți în inspirația Scripturii. Și ce vă rămâne? Ateismul”.
Acest argument, domnule profesor, este Slippery Slope, o eroare de logică pe care o găsiți pe Wikipedia.
De ce ar fi lăsat Dumnezeu ca autorii VT să aibă aceste percepții greșite? Ce ați fi vrut să facă, să-i lovească și pe ei cu moarte subită, să se știe că este un Dumnezeu în Israel?
La întrebarea dvs vă răspund cu o altă întrebare: de ce a lăsat Dumnezeu cataclismele naturale și epidemiile care au secerat nediscriminat viețile celor buni și celor răi? De ce nu l-a omorât Dumnezeu pe Hitler (utilitarian, înainte să fi apucat să facă răul), pentru ca masacrul unor nevinovați să fie limitat? De ce lasă Dumnezeu ca rebelii din africa centrală să ucidă atâția civili nevinovați?
Întrebarea dvs. se întoarce împotriva propriilor dvs. argumente!
Dacă Dumnezeu a permis moartea acestor nevinovați și nu a intervenit, a făcut-o de dragul libertății de alegere! Alt răspuns mai bun nu există.
Liberul arbitru este un bun atât de prețios încât Dumnezeu și-a oprit intervențiile. Iar rolul utilitar i-a revenit naturii și societății umane, care reglează singură lucrurile – fără o pedeapsă divină deliberată.” 
    
    Acestea sunt argumentele lui Crassus în fața teologului. Argumente de mult bun-simț și o logică copleșitoare. Trebuie chiar să fii idiot din cale-afară ca să nu dai dreptate studentului. Cum reacționează profesorul-teolog, serv umil al sistemului adventist, la asemenea argumente? Iată cum:

  „ Este trist că am ajuns să trăiesc zile în care tot mai mulţi credincioşi devin mai deştepţi decât revelaţia sacră, un fel de atei de ziua a şaptea. Perspectiva din care voi priviţi lucrurile este fundamental greşită, deoarece judecaţi descoperirea lui Dumnezeu despre Sine, după nişte criterii raţionalist-umaniste, procustiene, nepermiţând lui Dumnezeu să fie Dumnezeu. Există un mod de a studia Biblia care este mult mai rău decât ignoranţa crassă faţă de Biblie. Critica răutăcioasă şi miştocăreala savantă a unor corifei ai apostaziei AZS moderne îşi aduc deja roadele printre tinerii noştri. Dumnezeu va răs-plăti fiecăruia după fapte. ” 
   
   Ați auzit de argumentul ad-hominem? Ăsta este răspunsul marelui teolog adventist Florin Lăiu la obiecțiile cât se poate de pertinente ale lui Crassus. Ba mai mult, miștocăreala aia savantă care o pune pe umerii lui Sorin Petrof, a lui Marcus Crassus, ai mei, sau ai oricui altcuiva care gândește ca noi, îi scapă chiar lui de pe buze atunci când amintește de ignoranța crassă a lui Marcus Crassus. Domnule profesor, nu-mi amintesc ca M. Crassus să vă fi jignit cu ceva, nici măcar mascat, așa cum faceți dvs! El doar a prezentat slăbiciunea și nebunia dumnezeului de paie ( adventist sau nu, nu mai contează acum ) pe care-l slujiți. Dar nu v-a făcut nici miștocar, nici ignorant, nici spălat la creier în public. Dacă e vreo miștocăreală din partea noastră , ea se îndreaptă numai la adresa acelui zeu idiot pe care îl slujiți și sistemului corupt pe care îl reprezentați. Dar față de cultura dvs avem dimpotrivă toată stima. 


    Cum să nu râdem de dumnezeul dvs, d-le Lăiu, când știm bine că el nu există decât în mintea dvs? Ilie n-a râs și el de Baal? Și cum să nu vă ironizăm subtil teologia aia de paie, d-le Lăiu? Ilie nu a făcut și el mișto de preoții lui Baal? Vedeți dvs de ce oamenii inteligenți nu au cum să mai fie interesați în secolul XXI de Dumnezeul adevărat? Pentru că e reprezentat incorect, abuziv și ilogic, tocmai de către oameni cu școală ca dvs! Pentru că dumnezeul ăla despre care vorbiți nu se ridică moral și  intelectual nici măcar la nivelul gleznei unor „atei” ca Marcus Crassus! Pentru că prin interpretarea absolut tâmpită a scripturii pe care o faceți, biblia devine în mâinile dvs o carte horror pentru copii și adulți! Prefer mai degrabă să-i pun desene animate cu Tom și Jerry copilului meu decât să-i citesc la fragedă pruncie povești cu un zeu care ucide indiscriminat alți copii de vârsta lui.
    În ce ne privește, nu-i nevoie să vă repetăm amenințările savante cu răsplata de la sfârșit. Dvs deja v-ați luat-o de pe acum: „ căci e cumplit a scrie rânduri, când nimic nu ai a spune ”. Poate doar sexagenarii să vă mai prețuiască gândirea, interpretările și monologurile superplictisitoare de la amvon. Pentru că dvs și cei ca dvs ați făcut din biblie un Coran pe care noi, ăștia mai „deștepții”, chiar îl detestăm cu toată ființa noastră. Detestăm atitudinea islamică de idolatrizare a bibliei, detestăm manipularea grosolană cu biblia în mână a enoriașilor și detestăm prostia, îngâmfarea și frica de zeu, adică tocmai acele coordinate principale ale oricărei religii creștine instituționalizate. Pentru dvs și cei ca dvs ( din păcate foarte mulți ) nu simțim decât compasiune. Și scriem pe aici tocmai pentru ca măcar niscaiva tineri din biserici să nu se molipsească la rândul lor cu Ebola misticismului, fanatismului și infatuării care sunt simptomele garantate ale idolatrizării Scripturii. Adică ale morții spirituale și intelectuale. 

17 comentarii:

  1. unu' din tribune !9 august 2014 la 22:29

    Ha, ha, ha...luati-i salariul, postul bine platit si va intra si el imediat in ,,gasca desteptilor".

    RăspundețiȘtergere
  2. Bro', asta cu rasplata....e geniala. Cainele lui Pavlov mai reactiona la bonificatii. :)) Si ma rog, religiosii.
    Despre nenea Laiu, saracu'...ce sa mai zici? E batran deja. Nu l'am crezut eu niciodata prea inteligent, insa de la o vreme mai si dai in regres. Si cel mai periculos este cand dai in regres si nu ai de unde. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Martin ,

    ...ce pretentii putem sa avem de pe urma unei persoane ca domnul Laiu , cand acesta exclude din start orice dovada stiintifica privind evolutia speciilor...

    ...din pacate dansul ramane tributar castei , dar cel mai grav este faptul ca îi numeste pe tineri atei , doar pt simplu motiv ca acestia nu mai doresc o religie de colivie , in care nu ai voie sa explorezi si alte informatii , altele decat cele bagate pe gat de catre o biserica sau alta...

    ..iar afirmatia dumnealui , citez:”În momentul acesta, nu pot fi decât adventist cinstit sau ateu”...mi se pare epica , pe bune.....Bigotismul si extremismul exacerbat i se potriveste ca o manusa !!

    ..Ateu il stim ca nu este, dar nici cu cinstea nu sta prea bine!...din simplu motiv ca obisnuieste sa” linga acolo unde scuipa”....

    O zi lipsita de fanatici veterotestamentari iti doresc bro*:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Isus Hristos a marturisit printre altele ca El a venit sa implineasca legea data in vechiul testament, si profetiile din vechiul testament faceau referire la El. Cum se poate noi niste amarati de oamnei sa contestam vechiul testament cand Isus Hristos insusi il recunoaste? Biblia consider ca nu se poate sorta sa iei din ea doar ce iti convine si ce nu iti convine sa omiti. Ori o primesti pe toata ori e degeaba orice alta incercare de a intelege corect biblia. Sau ce alte surse mai potrivite avem pentru a cunoaste cuvantul lui Dumnezeu? Adrian

    RăspundețiȘtergere
  5. Adrian, ți-am mai spus: biblia nu este cuvântul lui Dumnezeu în mod direct, iar evangheliile nu sunt scrise de Isus Hristos în mod direct. NIci nu-ți trece prin cap ( și nici n-ai crede ) câte chestii au băgat scribii care au copiat scriptura copie cu copie, de la ei din burtă. Biblia trebuie citită cu înțelepciune. Trebuie înțeleasă în funcție de mentalitățile și cultura primitivă în care au trăit cei care au scris-o. Ce? de ex... dacă într-o luptă cu un alt bărbat ești ajutat de soția ta, iar aceasta pune mâna pe testiculele adversarului, ai mai aduce-o în fața bisericii ca să o omori cu pietre? Ai mai pironi urechea angajatului tău de ușă dacă a încercat să fugă de la tine? Cum să mai crezi că Dumnezeu s-a supărat pe oameni că aceștia cpnstruiau un turn înalt și le-a încurcat limbile cu forța? Cum poți să crezi în 7 zile ale creațiunii, când este cât se poate de evident că viața a apărut pe Terra treptat, în sute de milioane de ani?

    Biblia e bună doar ptr mesajul evangheliei: există un DUmnezeu care ne iubește. Punct. Conform promisiunilor evangheliei, viața asta nu este totul. punct. Restul e maculatură umană și tradiție iudaică cât cupprinde...

    Acum, dacă vrei cu adevărat să vezi ce a scris Dumnezeu chiar cu mâna lui, apucă-te de cosmologie, de biologie, de genetică. Cartea naturii e scrisă cu adevărat de DUmnezeu, și nu biblia. În biblie oamenii doar au vorbit despre acest Dumnezeu, cfm cu înțelegerea/lumina pe care au avut-o atunci. Azi e absurd să mai crezi că Dumnezeul adevărat se supără pe tine că nu crezi mots-a mots în biblie. Mult mai degrabă cred că se supără atunci când ne jignim, ne scoatem ochii, ne excludem și ne facem rău reciproc unii altora. Și uneori chiar cu biblia în brațe...

    RăspundețiȘtergere
  6. Argumentul auzit până la epuizare în lumea religiei , cum că biblia este adevărată ptr că este Cuvântul lui Dumnezeu, și știm că este Cuvântul lui Dumnezeu deoarece ea ne spune acest lucru, este un argument circular complet idiot. E ca și cum ai spune că teoria relativității este adevărată deoarece este a lui Albert Einstein, și mai știm că Einstein a spus că teoria lui este adevărată. Deci dacă el ne spune că e adevărată, atunci teoria lui e adevărată!!! Poți să înțelegi stupizenia unui astfel de argument? Cei care idolatrizează biblia fac exact același lucru: de unde știu că asta și asta e adevărat? Pentru că o spune biblia! De unde știu că ce spune biblia e adevărat? Pentru că biblia spune că e adevărată, bună de învățătură, mustrare, etc, etc... Absolut ridicol!

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca faptul ca Biblia are o multime de profetii, unele dintre ele care se intind peste sute de ani si toate s-au implinit precis, ca istoria atesta despre asezarile si oamenii care apar in biblie invatamintele si nici invataruile pretioase care le gasim acolo probabil nici daca s-ar deschide marea in doua in fata dvs. nu ati crede si tot ati cauta nu stiu ce dovezi stiintifice pt asta pe care cu siguranta le veti si "gasi" si tot nu veti crede. Nu stiu daca veti sfarsi asa sau nu, eu ma rog lui Dumnezeu sa vi se releve ca sa credeti. In biblie se mai evidentiaza foarte bine lupta intre bine si rau, intre Dumnezeu si Dracu, in sacrificiul lui Dumnezeu (al propriului Fiu) si pe urma rascumparea prin acel Sacrificiu care este viu, desi a fost mort. La fel de bine se evidentiaza oamenii Dracului(care au ales sa faca voia satanei) cat si ramasita lui Dumnezeu, primii prigonindui si in urma autoritatilor din vremea respectiva "judecandu-i" si ucigand oamenii lui Dumnezeu, la fel se va intampla si in zilele de pe urma. Se vede clar caracterul lui Dumnezeu care vrea sa ierte sa salveze, ce apreciaza mai mult: "mila voiesc nu jertfe" dar daca este o lege, intarita prin minuni si semne Dumnezeiesti care au fost vazute si nu pot fi contestate, iar omul face intentionat impotriva lui Dumnezeu, si nu ii pare rau ci vrea sa faca raul atunci Dumnezeu sa inchida ochii? Adica daca unui cioban ii dau iama lupii in turma cu oi si incep sa ii manance oile, poti sa ii zici ciobanului de ce ai fost asa dur cu lupuii? Pai ciobanul are datoria sa aibe grija de oile care isi pun increderea in El. Dumnezeu deci cunoaste bine sufletul omului nu asa cum percepem noi limitat, Dumnezeu stie bine cine e lup si cine e oaie, chiar daca dupa inteligenta noastra toti oamenii is buni, sa ne judecam intai pe noi insine si apoi sa judecam pe altii, iar pe Dumnezeu nu se poate sa il judeci pt ca e Dumnezeu Stapande drept, Facatorul tuturor celor vazute si nevazute, totul e al Lui si nu a primit de la nimeni nimic. Daca tu ai in casa ta un vas unde iti speli fata, si ai si alt vas unde iti speli picioarele, acum va zice vasul unde iti speli picioarele de ce il faci de ocara? Intelepciunea Divina e cu mult mai presus de a omului, daca Dumnezeu insusi nu spune planurile Lui omului, omul nu are cum sa Il inteleaga pe Dumnezeu, pentru ca suntem prea prosti si prea manjiti de pacate ca sa putem intelege, si la fel ca si trupul nostru si mintea ne putrezeste daca nu e hranita din cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca stim ca: omul nu doar cu paine si apa se hraneste dar cu orice Cuvant de la Dumnezeu. Adrian

    RăspundețiȘtergere
  8. Adrian a scris :

    ”Biblia consider ca nu se poate sorta sa iei din ea doar ce iti convine si ce nu iti convine sa omiti. Ori o primesti pe toata ori e degeaba orice alta incercare de a intelege corect biblia”..

    ....pai mai Adrian daca spui ca nu poti sa iei din ea doar ce-ti convine, de ce nu te imbraci, mananci, aduci jertfe ca in urma cu ”4000” de ani?...de ce te mai uiti la televizor ca doar multi preoti spun ca este unealta diavolului, de ce folosesti internetul ca in biblie nu scrie nimic de el...De ce ai tv, telefon , masina ...si de ce nu dormi in padure izolat de pacatosi .Eu cred ca altfel nu ati mai avea voi astia ”iubitori” de oameni , pe cine sa aratati cu degetul..Ati ramane fara obiectul muncii , izolati pe muntele prejudecatilor voastre (sâc)!

    Nu cumva ai selectat ce s-a pliat pe dorintele tale, pe intelegerile tale si intr-o masura sau alta pe ce ti-a fost bagat in capsor cu forta, de religia a carui practicant esti !..daca traiai in India astazi nu-mi mai vorbeai cu atata fervoare de cat de adevarata este biblia sau de neadevarat coranul , no?..Te manifestai conform spatiului cultural si geografic in care te-ai nascut, si chiar te rog sa ma contrazici , daca cumva nu am dreptate...De ce se cred crestinii buricul pamantului?..doar ca au o carte cu coperti negre de pe urma careia au murit o gramada de oameni din pricina dumnezeilor inchipuiti de te miri ce, sarlatani extremisti..Unde a fost Christosul in tot acest timp?.dar Mohamed ?....a ramas doar pe hartie , evident !!

    ....nu vreau sa te cred mincinos si neimplinitor al ”cuvantului lui DUmnezeu” dar din comentariile tale anterioare reiese ca iti dai singur la glezne , pt ca te zbati intre nou si vechi, intre adevar si minciuna, intre disonanta cognitiva si antagonism.

    ...Mesajul evangheliei este unul : Fiti destepti si luminati asa cum am fost Eu , dar multi indivizi(no offense you) doresc sa fie prosti si incuiati de teama sa nu implineasca la litera fiecare cuvintzel ce sta scris de altii...Si sa nu piarda atat de ”scumpa” mantuire...In cazul acesta toti sunteti egoisti , si va raportati la mantuirea prin fapte..Ce fapte marete poti face sa imbunezi un Dumnezeu asa cum ti-a fost prezentat tie in vechiul testament, de asa maniera sa nu-ti superi Zeul.....

    .Te comporti ca un copil care ajunge la majorat , dar care inca tanjeste dupa scaunul premergator si biberonul cu lapte.Iar cand isi i-a carnetul, primul drum este in pom, ca s-a bazat doar pe teorie..Scuza-ma ca sunt mai dur in exprimare, dar cred ca sosit vremea sa te trezesti la realitate...Uneori este bine sa le multumesti si alora care iti spun ca esti orb dar iti arata calea, decat sa-i perii pe cei care te-au adus in stadiul de orb si iti vand doar ”ochelari de soare”..

    ..Poti sa fii un copil al lui Dumnezeu si fara sa crezi in povesti de genul : a scris cu degetul, a despartit apele, sau a transformat apa in vin, sarpe vorbitor si lei care mananca iarba...Poti sa cunosti un Dumnezeu real si din cercetarile oamenilor de stiinta, chiar daca nu intodeauna intra in tiparele cu care ai fost obisnuit...Numai puturosii si lenesii intelectuali , accepta o creatiune ce pana si un copil de clasa 5-a o poate demonta cu destula usurinta cu argumente logice .

    Vad ca la teorie si limbaj de lemn stai bine, dar sa nu-mi spui ca in momentul in care iti da politistul o amenda, nevinovat fiind ,incepi sa te rogi ca nu te cred!..hai sa fim seriosi ...Iar cand ai luat bataie in liceu(nu neaparat tu), intorcea-i si celalalt maxilar.!..astea sunt povesti la gura sobei...

    ..Ipocrizia si fariseismul sunt punctele forte tocmai ale carturarilor care supravegheau pastrarea legii !...si ca sa inchei intr-un ton usor optimist o sa-ti pun o intrebare : Ce este imposibilul?..nu cumva singura justificare este imposibilul, atata vreme cat tu sustii ca in biblie orice este posibil....

    Adriane , nu te-ai saturat sa fi naufragiat pe undeva intre epigrama si suspin.....*Iti propun o regula de aur : Sa lasi o imagine a Dumnezeului cartii : incompleta !!...si stii tu mai bine de ce !..cel putin in teorie :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iluminatul cu tine am mai avut dispute, esti tot la fel, ce spui aceea te va condamna tu cu cuvintele tale iti faci singur rau. Imi aduci acuze si ma judeci fara ca macar sa ma cunosti, nu e un spirit prea etic si te-as ruga sa renunti la influientele lui. Ma si jignesti dar nu ma supar, si nici nu te condamn, imi pare rau de tine ca te condamni singur. Imi doresc mult sa iti vii in fire si sa renunti la astfel de ratiuni bolnavicioase. Cauta in continuare pe Dumnezeu in stiinta, pt ca nimic pe lumea asta cat nici pe cealalta nu Il poate contesta, si toate-I sunt supuse. Toate cele bune Iluminatu-le, rog pe Dumnezeu sa te pazeasca de rau si de ispite.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand vad comentariile lui Behaila, ma intreb de ce nu s'a gandit nimeni sa scrie o carte despre implicatiile sociale si psihologice a existentei la nivel teoretic a creierului la om. Sunt sigur ca s'ar dovedi o munca titanica, insa cu specialisti din microbiologie, chimie anorganica sau chiar aviatie, s'ar obtine rezultate. Sau macar s'ar putea demonstra, prin teoreme ale fizicii cuantice ca, chiar daca nu exista, ar exista totusi posibilitatea. Beha! There's hope! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt Behaila nici nu il cunosc macar. Din comentariul tau insa nu am inteles nimic. Ai un limbaj tare abstract si mi-e greu sa il diger. Daca doar ai vrut sa fii ironic ... eu chiar sunt serios in ce spun, pentru ca nu sunt vremuri de glumit cele in care traim noi. Adrian

      Ștergere
  11. Adrian, nu sunt de acord cu jignirile sub nicio formă, dar din ceea ce a scris Iluminatul nu consider că este vorba despre așa ceva. A folosit un limbaj dur pe alocuri, e adevărat... dar sunt sigur că intenția lui ptr tine e cea mai bună, cum este cazul și invers. Știm că ne dorești binele și ca DUmnezeu să ni se reveleze. Am înțeles. Dar vorbești dintr-o poziție ca și cum Dumnezeu ți s-ar fi revelat ție personal și orice întrebare și căutare au încetat ptr tine. Deoarece ai biblia și e suficient. Am dreptate?

    Ei bine, dacă așa este, adică ptr tine biblia chiar îți răspunde la toate întrebările, ferice de tine. Uite că mai sunt și oameni sub soare ptr care biblia nu răspunde la toate întrebările nici pe departe. Nu înseamnă că ne-am răsculat contra lui DUmnezeu, nu înseamnă că ne-am pierdu credința... ci doar suntem altfel ca tine. Poți accepta asta? Dacă da, fii bun și nu mai numi rațiuni bolnăvicioase ceea ce noi considerăm pur și simplu... doar rațiune. Dacă acest site te deranjează, și dacă aici nu ai NIMIC bun de găsit, nu-l mai frecventa. Sunt de acord că dilemele nu sunt pe placul oricui...





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Martin, daca nu ma opun agresiv, celor care imi persecuta viata, cu atat mai putin voua care aveti alte opinii. Bolnavicios numesc orice cuvantul Domnului condamna ca fiind pacat. Nu e atat de grav cand zic bolnavicios nici insulta nu e, asa cum nu e rusinos pt cineva sa aiba o gripa, pana la urma trece, si in cele din urma microbul(pacatul) va fi eliminat pentru totdeauna. Daca Dumnezeu mi s-a relevat, asta e intre mine si El, nu pot sa vorbesc prea multe despre acest aspect. Am si multe intrebari, dar pentru raspunsul lor inca trebuie sa astept. Biblia in schimb raspunde la foarte multe intrebari, nu la toate, dar la tot ce are nevoie un credincios sa stie. Nu zic ca v-ati rasculat impotriva lui Dumnezeu, stim bine ca un inger s-a facut satana dar nu a putut sa biruie, iar acum i s-a dat putin vreme pe pamant, iar el(satana) fructifica fiecare secunda care a primit-o. Eu impotriva lui si a influientelor lui sunt, dar pe oameni, chiar si pe cei care gandesc diferit fata de mine ii consider prieteni, pt ca nu ma vad deasupra la nici unul dintre voi si stiu ca toti avem parte de aceleasi suferinte si necazuri pe pamant dintre care inca nu am vazut mare lucru. Eu prin comentariile mele doar am vrut sa ma folosesc de libertatea de exprimare care mi-ai acordat-o, acum nu pot sa zic ca nu am fost deacord cu nimic din informatiile postate, cu unele da cu altele nu, si am raspuns in consecinta fara intentie de a jigni pe cineva. Daca cineva s-a simtit ofensat in urma comentariilor mele, imi cer scuze ca i-am produs tristete, dar daca a iesit ceva bun din asta, atunci ma bucur pt el. Adrian

      Ștergere
  12. Foarte bine-venit linkul tău cu argumentele false, Maximus.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu toti avem aceeasi perceptie asupra realitatii Maximus.

    RăspundețiȘtergere
  14. ”Adrianu-le” multumesc frumos pentru rugaciunile pe care le inalti catre mine..Deja simt cum ma furnica ceva la proteza de la piciorul stang (de lemn)...Dar te rog nu inceta sa te rogi fierbinte, poate reusesti sa muti muntele:))...doar se scrie ca poti totul in ”litera” care te intareste !!...

    Si vad ca nu ai reusit sa-mi raspunzi la intrebarea : Ce este imposibilul?...asta nu se invata la scoala de sabat din (ne)fericire!

    Martin , nu era cazul sa-mi justifici iesirea un pic mai dura(realista), ca pot sa ma descurc inca bine cu oameni ce dorm cu ”cuvantul lui Dumnezeu” sub perna..thank you:))...Sa nu uitam totusi ca iluminarea pe care a trait-o Diogene, conform legendei s-a petrecut intr-un butoi ...In alta ordine de idei , ma intreb si eu daca nu cumva sentimentele ultra religioase implica mai mult decat o regiune a creierului?..

    Miza ,...

    ...cam scump la vedere bro*...dar analizand la rece , câta inteligenta exista in comentariile unora , cred ca te-a luat deja somnul:))

    Ce sa facem fratelo daca fanatismul religios este moartea conversatiei...De regula nu flecaresti cu un candidat la martiriu...Ce sa-i spui cuiva care refuza in ati intelege argumentele si care, de vreme ce nu te supui in fata alor sale, ar prefera sa piara decat sa cedeze !..In cazul prietenului nostru existenta =suferinta, iar ecuatia mi se pare destul de evidenta !

    ...dar cel mai tragic mi se pare ca tipul accepta fara frica ideea unui somn neintrerupt. Oricum trag nadejdea ca odata trezit sa nu fi inghitit dintr-o data afrontul ”nasterii din nou”...

    Ps:..de ce sa traga jaluzelele?..hibernarea pe intuneric este mult mai la moda:))

    Maximus,

    ....interesant material !!..”ti-ai gasit ochelarii ”(pierduti).. pana la urma ?...stii tu :)) caldura mare la Capitala omule !..si tre sa recunosc ca nici berea rece nu-i chiar asa de rea precum predicau popii ####...Ce frumos e fara calus la minte bro*....

    RăspundețiȘtergere
  15. Iluminat-ul pana cand ai de gand sa ologesti? Pana cand ai sa te mandresti cu desertaciuni si cu putregai ? Vino-ti in fire si fii om! Eu nu port conversatii cu tine Iluminatul, nu am pt ce inca, eu doar iti marturisesc pe Dumnezeu. Marturia mea e adevarata, Martor mi-e Domnul Dumnezeu, acum cerceteaza daca vei vrea, dar bine ar fi sa vrei.

    RăspundețiȘtergere