sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Isus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu?!?


  

     Gili Cârstea a fost cel care mi-a provocat cea mai serioasă resetare personală în ceea ce priveşte religia, acum vreo opt ani în urmă. Articolele sale zilnice din acea perioadă despre implicaţiile respingerii soliei 1888 şi posibilele legături ale acestei respingeri cu necunoaşterea caracterului lui Dumnezeu de către biserică, mi-au captat ani de zile interesul şi admiraţia. Poate şi faptul că în rândurile grupului de studiu 1888 se află un mai vechi prieten de-al meu reformist, de aceeaşi vârstă cu mine şi exclus din biserică, m-a determinat să ascult cu atenţie ce aveau ei de spus. Şi recunosc că spuneau ceva cu totul nou faţă de ceea ce auzisem până atunci. Dar ultimele găselniţe teologice ale lor mă uimesc şi mă dezamăgesc deopotrivă.

     Am fost adeseori de partea lui Gili în controversele sale cu corifeii teologiei adventiste pe marginea temei sanctuarului sau a caracterului lui Dumnezeu. În afară de faptul că afirmaţiile lui se bazau pe argumentul cel mai tare dintre toate, şi anume modelul de viaţă al lui Isus, teologia lui Gili cu privire la nonviolenţa intrinsecă a caracterului lui Dumnezeu mi se părea de bun simţ din punct de vedere logic: e imposibil ca mintea mea să creeze un Dumnezeu mai bun decât e în realitate Dumnezeul adevărat. Pentru că dacă ar fi posibil aşa ceva, atunci eu însumi îmi sunt Dumnezeu şi nu mai am nevoie de nici unul.
     Deşi tema aceasta este una dintre cele mai captivante şi mai complexe, deşi teoria lui Gili despre un Dumnezeu care nu ucide este tratată exhaustiv pe pagina sa web de ani de zile, nu intenţionez acum să discut despre asta, deşi am atins tangenţial subiectul aici şi aici. Altceva m-a determinat acum să scriu despre el şi grupul 1888 românesc, şi anume ultimul articol al lui Teodor Erbiceanu.
    Am participat prin vara anului 2008 pentru prima şi ultima dată la o întâlnire a grupului, undeva prin munţii Făgăraşului. Modelul acela de interacţiune liberă dintre cei 30-40 de participanţi îl găsesc şi acum cel mai bun model de biserică posibil. Dar nici despre asta nu vreau să vorbesc. Întâmplarea face ca să mă fi întors spre casă luându-l în maşină chiar pe Teodor Erbiceanu. În discuţiile noastre în drumul spre Ploieşti el mi-a mărturisit noua „descoperire” a grupului, şi anume că Isus Hristos nu ar fi fost fiul lui Dumnezeu, ci doar un om normal ca şi noi, dar care a ieşit atât în evidenţă prin faptul că a fost primul om în care s-au unit după cădere natura umană cu cea divină în mod desăvârşit. M-am dat speriat înapoi în faţa unei astfel de idei, dar el mi-a mărturisit, ca de altfel şi prietenul fost reformist, că oricum nu au de gând să facă caz de această descoperire în mod public, „pentru a nu fi un prilej de poticnire pentru fraţi”, conform afirmaţiei lor.
     Aşa că din moment ce era o discuţie privată, nici eu nu am făcut-o publică pe blog sau prin altă parte. Dar observ că de câtva timp grupul a ieşit la „ofensivă”, publicând ideea cu pricina pe pagina lor oficială. Fapt care mă determină să rup şi eu tăcerea în ceea ce priveşte tema.
   Am s-o spun fără ocolişuri din start: în timp ce discuţiile despre mesajul 1888 şi caracterul lui Dumnezeu sunt îndreptăţite şi interesante având în vedere starea actuală a bisericii adventiste şi a creştinismului în general, ideea că Isus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu este o memă aberantă, care nu are nimic comun cu biblia. Desigur că Teodor Erbiceanu sau Gili Cârstea vor aduce texte biblice( oare cine nu face aşa când vine vorba să ne apărăm memele noastre?) în favoarea ideilor lor, dar de data asta argumentele lor sunt în mod categoric contrare Scripturii luată în ansamblu. Ei fac exact ceea ce fac toţi ceilalţi protestanţi care grupează câteva versete scoase din context ca să demonstreze existenţa iadului, a trinităţii sau a lui Moş Crăciun. De fapt, Teodor chiar crede în sofismul repugnant al trinităţii, şi o spune vădit chiar în articol:
   Dumnezeu, mai precis Una dintre Persoanele Dumnezeirii a dispărut veșnic din univers pentru ca moștenitorii, Avraam, Isus din Nazaret și noi, să putem intra în posesia moștenirii.    

      Aceasta este un exemplu tipic de gândire cu creierul altuia, mai concret cu cel platonic sau arian sau atanasian sau white-ian...Dacă tot vorbim despre precizie, noi muritorii NU ŞTIM cu exactitate ce s-a petrecut în ceruri, atunci când Satana şi îngerii lui au ales ireversibil calea răsculării. Un pasaj din Apocalipsa 11 şi o simplă sintagmă de genul „ Mielul înjunghiat de la întemeierea lumii” sunt mai mult decât insuficiente ca să ŞTIM SIGUR ce s-a întâmplat atunci şi acolo. Ştim într-adevăr ceea ce e important şi suficient pentru noi acum, în stadiul actual neuronal limitat de care dispunem. Dar a ne baza descoperirile pe crezuri aberante precum cele ale trinităţii( în speţă greceşti la origine) sau pe versete izolate din biblie mi se pare ridicol.Cum s-a hotărât care persoană din cele trei se aduce pe sine drept jertfă? Au tras la sorţi? Au constrâns-o celelalte două pe a treia, ca în "Baltagul" mioritic?
    Pentru TE şi GC & co,  dragostea lui Dumnezeu faţă de om, aşa cum am cunoscut-o noi deja prin evanghelie, este pur şi simplu insuficientă. Nu e destul că fiul lui Dumnezeu s-a dezbrăcat de Sine( adică de atributele divine) şi s-a făcut carne muritoare pe una din planetele insignificante dintr-o galaxie care la rândul ei face parte dintr-un univers cu miliarde de galaxii...Nu e destul că a murit pe cruce în chinuri ispăşind pentru totdeauna vina noastră colectivă( dacă credem în această ispăşire), nu e destul că a suferit de foame şi sete, arşiţa soarelui sau dispreţul oamenilor. Pentru ei, jertfa lui Dumnezeu a fost mult mai mare decât mare. Adevăratul fiu al lui Dumnezeu  a murit acolo în cer, pe muntele Moria, pentru îngerii răsculaţi...că deh, aveau şi ei dreptul la un plan de mântuire, nu-i aşa? Cu jertfă inclusă, desigur! Şi de unde toată această deducţie? Dintr-un singur verset biblic cu „mielul junghiat de la întemeierea lumii” plus o meditaţie personală a la Ellen White( „Îndată ce a existat păcat, a existat şi un Mântuitor”).
   Să fim serioşi. Nu avem în biblie absolut nici-o informaţie despre cine şi când a murit în ceruri pentru păcătoşi, ci doar că a avut un loc un război între răsculaţii lui Lucifer şi partizanii lui God. Desigur, nu unul cu arme laser sau bombe atomice, nici unul cu săbii sau efecte speciale ca în ultima producţie cinematografică Războiul Dumnezeilor, ci o controversă aprinsă despre viitorul lor şi al universului. Habar nu avem ce au discutat exact, d-apăi să mai contabilizăm şi victimele...
   Ellen White prezintă la rândul ei un scenariu deosebit de interesant despre această tematică în Patriarhi şi profeţi sau Istoria mântuirii, dar din nou...nu pot trage de acolo concluzia că Fiul lui Dumnezeu ar fi dispărut veşnic din univers. Nicăieri nu spune ea aşa ceva. Ba dimpotrivă, în nenumărate locuri în scrierile ei, îl identifică pe Conducătorul lui Israel cu viitorul Mesia care avea să se nască în Betleem. Cred că nu m-a lăsat pe mine memoria, deşi nu am mai citit de mult EGW...
   În plus cuvintele lui Isus în unele din confruntările sale cu evreii dau dovadă că El era transcendent timpului său, out of his time, sau cum vrem să-i mai spunem...Adică, carevasăzică, nu doar un om care se naşte în punctul Betleem şi moare la punctul Golgota, ci unul care îşi are „obârşia în zilele veşniciei”( Mica 5,2), fiind „zidit” înainte de orice lucru din creaţie( Proverbe 8,22-30) şi care a înviat şi trăieşte în vecii vecilor( Apocalips 1,18). Isus spunea despre Sine că este una cu Tatăl nu numai pentru că în El locuia pe deplin Duhul Sfânt al Tatălui( aşa cum încearcă să ne convingă grupul 1888), ci pentru că efectiv fusese lângă Tatăl la crearea universului şi a Pământului. Afirmaţia lui tranşantă „ Adevărat vă spun că mai înainte să se nască  Avraam, sunt eu” este ori o invenţie năstruşnică a unui tâmplar din cale afară de tupeist, ori este adevărul! Nu am mai auzit până acum să existe vreun om, chiar şi plin de "natură divină" sau de Duh Sfânt, care să trăiască de la începutul creaţiei şi până azi. Ei bine, după filozofia nereuşită a celor din grupul 1888, Isus este tocmai acest SUPERSUPERman.
    Intenţia lui Gili & co este de natură să ne producă şi mai multă consternare despre dragostea lui Dumnezeu faţă de noi. Eu o asemăn cu încercarea lui Stephen Hawking de a ne convinge că mai există de fapt alte miliarde de universuri necunoscute, iar universul nostru( micuţul de el...) e doar o bulă de aer într-un cazan uriaş unde fierbe apa şi unde mai sunt multe alte bule. Ceea ce are în comun „strălucita” teorie cuantică a lui SH cu teoria teologică a lui GC este un singur lucru: sunt la fel de serioase şi durabile precum nişte bule de aer. Şi la fel de (de)„testabile” amândouă...
   Dar deşi teoria lui GC şi TE  despre Omul Isus Hristos este oarecum lăudabilă ca intenţie, ea este condamnabilă ca urmări. Pentru că dacă  este adevărat că Isus a fost doar un om, şi nu şi altceva în afară de om, atunci s-a adus în beneficiul rasei umane o jertfă...umană! Pot fi mai clar decât atât?!? Adio evanghelie, adio Pavel, adio biblie!
    Da, sunt de acord că Dumnezeirea în persoana Fiului s-a stins definitiv şi ireversibil. Dar nu pe un munte ipotetic din ceruri văzut de GC via EGW ci atunci când, potrivit lui Pavel, fiul născut al lui Dumnezeu a coborât pe pământ, dezbrăcând haina nemuririi, a atotcunoştinţei, a atotprezenţei, a atotputerniciei. Tot ce făcea Isus nazarineanul nu făcea prin puterea sa, ci prin puterea pe care o primea zilnic de la Tatăl, prin credinţă. El însuşi nu avea nici-o putere, nici să învie morţii, nici să liniştească marea, nici să vindece vreo boală. În acest sens, şi numai în acest sens, sunt total de acord că a murit pentru totdeauna Fiul lui Dumnezeu...Altfel...
    Altfel de ce mai era nevoie de o naştere miraculoasă a pruncului din Betleem? Dacă Isus a fost doar un om, şi nu ŞI fiul lui Dumnezeu, nu putea să se nască normal, ca toţi oamenii, dintr-un bărbat şi o femeie? Dacă Isus a fost doar un om, şi nu Fiul lui Dumnezeu, la ce bun tot tam-tam-ul lui EGW despre imuabilitatea veşnică a Legii morale, Lege care odată călcată pretindea jertfa Unuia egal cu ea ca autoritate? Dacă un om, şi doar un om putea foarte bine să rezolve marea controversă dintre Satan şi Dumnezeu, de ce a trebuit Dumnezeu să aştepte 4000 de ani până la Isus? Nu putea să facă acest lucru mai repede, prin naşterea lui Cain sau a lui Set? Dar intervenţia supranaturală de la conceperea lui Isus în pântecele Mariei este o dovadă puternică că doar un om era insuficient pentru salvarea neamului omenesc.
   Totul este învăluit în mister în ceea ce priveşte această temă extrem de importantă, şi e bine să rămână un mister. Nu avem toate răspunsurile, iar a înţelege acest lucru, nu este un semn de agnosticism sau ateism, ci de înţelepciune. Trebuie să învăţăm să trăim şi umili, cu multe semne de întrebare. A deschide cutia Pandorei nu mi se pare nici constructiv, nici înţelept, nici nimic. Aici Ellen White a fost genială când a spus:
   Privitor la această temă, tăcerea este de aur”.
      Numai că unii dintre noi nu pot să tacă, admiţîndu-şi sinceri limitele. Nici Stephen Hawking, nici Gili Cârstea, nici alţi învăţători  „cuantici”. Ei sunt siguri că ştiu totul, sau aproape totul despre tot. Iar cu atâţia învăţători pe bandă rulantă, ekklesia e mai dezbinată ca oricând...Trist, dar adevărat.

12 comentarii:

  1. Tocmai am vazut un documentar pe discovery ch. despre armura soldatilor din trecut care era facuta din otel,foarte greoaie si din pacate nu atat de rezistenta ca cea facuta din hartie. Da din hartie ati citit bine.Mai usoara ,mai flexibila, si mai rezistenta. Asa ca foarte multe armate isi fabricau armura din mai multe straturi de hartie,sabia nu facea decat o vanataie iar saceata o strapungea f. greu.ideile noi nu intotdeauna sunt mai rezistente si valabile. Si eu raman la ideea ta.Mai ales ca e scrisa pe hartie si nu iesita dintr-un cap tare.Fratelo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca în cazul în care Gili sau alți prieteni vor citi comantariul meu, să nu o ia ca pe un atac la persoană. Eu nu atac persoane, ci idei, idei care de multe ori din dorința de a crea o direcție nouă sau de a da un tonus nou vechilor adevăruri, nu fac altceva decât să introducă mai mult sau mai puțin subtil, rătăcirea, erezia și nu în ultimul rând, ridicolul.

    Ideea lansată de Teodor și susținută fățiș de cei din grupul gsm1888 (cu care dealtfel am discutat de câteva ori între anii 2008-2010) , nu are la bază nimic altceva decât confuzia doctrinară promovată de doctrina trinității sau de doctrina semi-arianismului.

    Atunci când descompui dumnezeirea și o divizi fie la doi, fie la 3 și atunci când nu înțelegi de ce primii adventiști au fost mai întâi semi-arieni și de ce au devenit ulterior trinitarieni, nu mai poți să împaci între ele toate versetele biblice și inevitabil, vorba populară, riști ”să dai în bâlbâială”. Iar în acest caz, bâlbâiala teologică este mai mult decât evidentă.

    Observația lui Martin este cât se poate de realistă: argumentele în favoarea acestei năzbâtii teologice se bazează pe un singur pasaj al EGW și pe un verset prost tradus în cele mai multe versiuni ale Bibliei. Fără a intra în detalii, deoarece m-am ocupat suficient de ele în cartea DUMNEZEU ESTE UNUL SINGUR, vreau doar să spun că atât cei din grupul gsm1888, susținători ai doctrinei semi-ariene cât și cei care susțin trinitarianismul, ignoră cu bună știință zeci de versete biblice care susțin total altceva despre Dumnezeu, decât lasă ei să se înțeleagă. Numeroase versete vorbesc despre planul de mântuire pe care Dumnezeu l-a conceput ÎN SINE ÎNSUȘI. În alcătuirea acestui plan, Dumnezeu soluționează problema păcatului oferindu-se pe sine însuși ca jertfă. Infinitul devine finit, transcendentul devine imanent. Doar în sensul acesta se înțelege corect versetul din Apocalipsa care spune că mielul a fost junghiat înainte de întemeierea lumii, sub formă de plan în mintea divină, nicidecum fizic pe fictivul munte din constelația Orion. Însă atunci când vinul babilonului alterează discernământul spiritual, îmbătând mintea și făcându-i pe oameni să vadă doi sau trei dumnezei, acolo unde Biblia afirmă monoteismul, învățăturile ciudate și explicațiile fantasmagorice sunt la ele acasă.

    Sugerez astfel tuturor celor din grupul gsm1888 să iasă puțin din încleștarea ce o manifestă pe subiectul Minneapolis 1888 și al caracterului lui Dumnezeu și să studieze cu tot atâta zel doctrina despre Dumnezeu, pornind mai întâi de la afirmațiile Scripturii și înțelegând apoi că nu întotdeauna întoarcerea spre credința pionierilor AZȘ este cea mai bună soluție.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unul dintre cele mai serioase argumente împotriva acestei noi idei absurde cum că IH nu a fost Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om ca şi noi în care a locuit însă deplin natura divină...este concepţia Ellenei White că nu avea cum să răscumpere pe omul păcătos nici măcar un înger, d-apăi un om, fie el şi superneprihănit. Doar Dătătorul Legii putea face acest lucru, deoarece prin neascultarea Evei şi a lui Adam, Legea veşnică, fundamentul universului şi al guvernării divine, fusese atacată. Ori un om sau un înger nu erau egali cu Legea, ca să răscumpere din păcat omul căzut.

    Dar ăsta este un argument din Ellen White. Mult mai multe găseşti în biblie în sprijinul faptului că Isus fusese Domnul. Şi când zic Domnul, apăi înseamnă Domnul, nu domnul Isus ca şi când ai spune domnul Teodor Erbiceanu:-)

    Ceea ce fac cei din grupul 1888 este să-şi dinamiteze singuri toată lucrarea de până acum. Care în mai multe aspecte, măcar în ceea ce priveşte caracterul lui Dumnezeu, fusese remarcabilă. Într-un fel cred că sunt şi ei conştienţi de asta, dar merg înainte cu încăpăţânare. Ptr că, să-mi fie cu iertare, trebuie să fii încăpăţânat să nu-ţi recunoşti propriile greşeli. Păcat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai observ ceva, un fenomen general trist. Atât timp cât cineva manifestă interes disproporţionat numai pe o temă anume, şi insistă pe acel subiect până la exasperare, fără să ţină în seamă şi alte domenii mai largi de studiu( de ex cel cu trinitatea care are mare legătură cu orice temă despre Dumnezeu), nu este bine. Are loc o închidere în sine din toate punctele de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oh...daca ai vrea sa stergi titlul...
    am devenit intolerant la astfel de afirmatii; aud prea des asta de la arabeti dar nu credeam sa existe si crestini care sa creada asa ceva!
    Citesc destul de des in blogul tau si vreau sa te felicit pentru munca ta!
    CM

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulţumesc, CM!
    Eu aş vrea mai degrabă să şterg această idee din capul lor, că mi-s dragi, dar nu se poate din păcate. EI sunt absolut convinşi că au găsit "mărgăritarul de mare preţ", sau mă rog, ceva de genul ăsta.
    Nu am nimic împotriva celor mai năstruşnice dintre idei, dar susţinerea lor cu încăpăţânare este pentru mine un semn de slăbiciune. Nu mai zic de care...

    Când vine vorba despre Dumnezeu, nici-un cuvânt al ultimei instanţe nu este verosimil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe mine ma ia cu frig pe sira spinarii de cate ori recitesc ideea asta. Nu pot sa cred intr'un dumnezeu schiop. N'am cum.

    Dar asta se intampla de cate ori oamenii iau cuvintele altor oameni pe post de cuvinte ale lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am reusit sa-ti citesc blogurile recente si ma bucur iarasi de ideile adresate.Ma bucur ca-ti faci timp si ai interes pentru ceea ce scrii. Cred ca in multe dintre disputele legate de trinitate/arianism/semi-arianism se pierde din vedere faptul ca Biblia nu incearca sa detalieze natura exacta/numarul persoanelor dumnezeirii etc. Scopul Bibliei a fost acela de a vindeca (un alt sens al cuvantului grecesc "sozo" trsdus in general cu a salva, mantui, etc), de a readuce omul in relatie cu Dumnezeu. Porunca a 2-a era foarte clara: Exodus 20:4 "Să nu- i faci chip cioplit, nici vreo înfă işare a lucrurilor cari sînt sus în ceruri, sau jos pe pămînt, sau în apele mai de jos de cît pămîntul." Este imposibil pentru mintea noastra limitata sa cuprinda un Dumnezeu infinit, cu toate detaliile legate de numarul persoanelor, relatiile de "subordonare" dintre ele etc. Cei care cred ca au o imagine clara despre Dumnezeu se inseala si incalca porunca a 2-a care spune calr ca nu-i treaba noastra de a-l reduce pe Dumnezeu la imaginea mentala ingusta si logica noastra limitata. Biblia atinge tangential subiectul, suficient pentru a ne convinge ca Dumnezeu nu poate fi explicat sau inteles pe deplin de mintea noastra si logica noastra omeneasca. E absurd pentru noi ca Isus putea fi una cu Tatal. Biblia face aceste afirmatii contradictorii ilogice si chiar absurde pentru mintea noastra limitata tocmai pentru a ne opri de la a-l explica pe Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Isus este Yhwh, si ca YHWH este Isus. (Pavel referindu-se la Isus in Evrei 1:10 citeaza Psalm 102:25 psalm care se refera clar la Tatal – Numele YHWH apare inacest psalm in loc de Isus)

    In Ioan 8:58 Isus spune ca inainte de Avram EU SUNT- folosind numele lui YHVH (eu sunt – “Ego eimi” in traducerea greaca a ebraicului “YHWH”. Evreii au inteles foarte bine la ce se referea Isus pentru ca au luat imediat pietre sa-l omoare pentru blasfemie. Isus s-a inviat singur in Ioan 10:17-18: Tatăl Mă iubeşte, pentrucă Îmi dau viaţa, ca iarăş s'o iau. 18 Nimeni nu Mi -o ia cu sila, ci o dau Eu dela Mine. Am putere s'o dau, şi am putere s'o iau iarăş: aceasta este porunca, pe care am primit -o dela Tatãl Meu.`` In alte parti Tatal l-a inviat.)

    De asemenea se vorbestein multe locuri in Biblie ca Duhul Sfant e Dumnezeu si e o fiinta cu personalitate care experimenteaza emotii, in alte locuri e o putere, foc, etc. Ni se spune ca Maria a devenit gravida prin Duhul Sfant,deci Duhul Sfant e Tatal lui Isus. Deci Duhul Sfant e Tatal siTatal e Isus.

    Acum cum putem pune noi toate astea la olalta pentru a avea o logica omeneasca? Daca citesti inacest fel textul din Ioan 14:16 Isus a spus : Şi Eu voi ruga pe Mine, şi Eu vă voi da pe Mine care sã rãmînã cu voi în veac;

    Evident nu are logica din punctul nostru de vedere pentru ca Dumnezeu nu a intentionat sa ne descopere aceste detalii.

    E ca si uncopil de 4 ani care incearca sa inteleaga exact care-i relatia diintre parintii lui. El stie ca parintii au dormitorul lor separat si ca il iubesc si au grija de el. Tot ceea ce conteaza pentru copil este relatia pe care o au parintii cu el. Datorita varstei lui si a limitei de intelegere, copilul nu stie care-i relatia dintre parinti si care se subordoneaza, sau ce fac ei in dormitor,etc. Nu-i treaba lui. Cea ce e important pentru copil e caracterul parintilor si relatia lor cu el.

    In acelas fel ceea ce e important pentru noi e sa stim ca Dumnezeu ne Iubeste, are grija de noi, si-a dat viata pentru noi si vrea sa aiba o relatie zilnica cu noi. (acesta e scopul Bibliei) Restul sunt deductii, presupuneri, si speculatii. E ca si cum noi nu vrem sa ne multumim cu ceea ce ne e descoperit si incercam sa ne uitam prin gaura cheii in dormitorul lui Dumnezeu.

    Asa precum spui Martin, trebuie sa ne recunoastem limitele si ne obisnuim sa traim cu misterul divin.

    Ceea ce e descoperit in Biblie e ca Dumnezeu e unul,si cu toate astea in Biblie apar 3 persoane care sunt Dumnezeu.Cum e asta posibil? Nu stiu! Nu-lpot explica pe Dumnezeu! Nu pot explica de ce ne iubeste! Nu pot explica de ce a lasta tronul ceresc si avenit sa moara pentru mine! Dar sunt coplesit de dragostea lui si ma bucur de relatia extaraordinara pe care El a initiat-o cu mine!

    E intelept ca sa tacem si noi acolo unde Biblia tace, si sa invatamsa traim cu un Dumnezeu invaluit mister.

    Iar in privinta vederii unilaterale si a fixarii obsesive asupra unui singur aspect, sunt cu totul de acord: este tentativa Diavolului de a ne orbi cu privire la imaginea de ansamblu. Pentru mine de asemenea aceasta atitudine in orice grup ridica semne de intrebare si stegulete rosii. (red flags)

    RăspundețiȘtergere
  10. Biblia face multe afirmaţii despre Dumnezeu. Oamenii care au scris-o L-au descris aşa cum au putut pe Dumnezeu, fiind condiţionaţi de cultura timpului în care trăiau. Dar nici-unul, nici măcar profeţii, nu s-au apropiat atât de mult de imaginea adevărată a lui Dumnezeu pe cât a făcut-o Isus. El a şters prin autoritatea lui toate concepţiile vechi şi greşite despre Dumnezeu, spunând că doar prin acceptarea lui există cunoaştere a Tatălui.
    Acest lucru este de o importanţă covârşitoare ptr mine: nimic de pe lumea asta, nici-o învăţătură, nici-o carte, da...nici măcar biblia, nu ni-L poate descoperi pe Dumnezeu aşa cum este El în realitate şi mai ales în totalitate. Exemplul tău cu părinţii şi un copil de 4 ani este mai mult decât revelator.

    Intenţionez să scriu o carte despre acest lucru şi să o public în vreo doi-trei ani. Dar cartea nu va atinge doar religia şi biblia, ci şi ştiinţa. Prin ea doresc să arăt că orice domeniu de cercetare omenesc atunci când se caută ADEVĂRUL este limitat la un moment dat, inclusiv biblia. Şi că Dumnezeu NU ESTE O CARTE, ci este o persoană învăluită în mister. Dacă L-am înţelege pe deplin, nu ar mai fi Dumnezeu, ci doar o teorie a totului, ca aceea pentru care se sforţează acum fizica, de ex.

    De fapt, am văzut în ultimii doi ani nenumărate similitudini între încercarea oamenilor de ştiinţă de a înţelege universul, începuturile sale, găurile negre, etc...şi încercările teologilor de a-L explica pe Dumnezeu. Mi se pare că se lovesc toţi de un zid impenetrabil. Cu cât mai mult vrei să ştii, cu atât ai şanse să baţi câmpii mai mult.
    Nu sunt împotriva cercetării continue şi a emiterii de noi ipoteze în nici-un domeniu, deci nici în cel teologic. Dar un pic de umilinţă şi flexibilitate în gândire nu ne-ar strica deloc, mai ales când vine vorba despre cel...prea înalt. Ori este PREA ÎNALT ca să Îl putem pricepe, ori ne tragem de şireturi cu El...Amândouă nu merg.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bravo Martin!!!!! Sunt de acord cu tot ce ai scris in articol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sunt la fel de contrariata si eu de ideile astea NOI.Urmaresc si eu de cativa ani discutiile de pe gsm1888 si pot sa spun ca in mare parte am fost de acord ,, ,dar acuma mi se pare ca au luat-o razna de tot.Pai daca ajungi sa crezi asa ceva trebe sa schimbi evanghelia frate.
    Am avut o discutie cu ei in urma cu 2 saptamani si parca imi sta mintea in loc,orice argument am adus din Biblie ei il reinterpreteaza.
    Imi plac discutiile de pe blogul tau!!!!
    Tine-o tot asa.
    Luminita Dobra

    RăspundețiȘtergere
  12. Va multumesc ca va spalati rufele in public , altfel ,era greu sa aflu atatea dedesupturi ale teologiei voastre .

    RăspundețiȘtergere