sâmbătă, 19 martie 2011

Cutremure şi "cutremure"


       Nu intenţionam să scriu un articol despre cutremurul din Japonia întrucât pe de-o parte, este plină presa de aşa ceva, iar pe de altă parte, am convingerea că astfel de tragedii se vor repeta din ce în ce mai des. Dar revoluţiile arabe din ultimul timp înnecate în sânge de satrapii din Libia, Yemen sau Bahrein precum şi alte mişcări ciudate pe scena actuală adventistă m-au determinat să-mi schimb părerea. Ce legătură ar putea exista între nenorocirile din Japonia, care ţin o planetă întreagă cu sufletul la gură, dorinţa după schimbare şi libertate tot mai pregnantă din tările arabe şi criza din creştinism în general( sau chiar adventism)?Există vreuna, sau doar bat eu câmpii? Există, în umila mea părere, şi aş vrea să pun degetul pe rană acolo unde doare mai mult, în inima doctrinală a adventismului.
         Deja au apărut pe youtube să apară tot felul de nebuni care afirmă că tragedia din Japonia este opera lui Dumnezeu. Nu este exclus ca după ce se mai linişteşte mass-media, să găsim şi cre(ş)tini care să afirme că Dumnezeu Tatăl a dat cutremurul, Dumnezeu Fiul a adus Tsunami-ul şi Dumnezeu Duhul Sfânt a rămas mai la urmă, cu ameninţarea cea mai mortiferă dintre toate, cea nucleară. Vor găsi ei versete din Scriptură ( ca de exemplu cu păcatul de neiertat împotriva Duhului Sfânt) să le potrivească după mintea lor sucită, nu mă îndoiesc.
     Se pare că dumnezeul ăsta al lor este din ce în ce mai implicat pe planeta asta şi-aşa amărâtă, dar nu ca să aducă pace şi fericire, ci cutremure după cutremure, şi catastrofe după catastrofe. Cel puţin de vreun an încoace, cutremurele care iau viaţa a sute de mii de oameni văd că se derulează apoteotic, neiertând nici-un continent. Ba spiritiştii din Haiti, ba catolicii din Chile,ba maorii din Noua Zeelandă iar acum ateii din Japonia dau faţă-n faţă cu dumnezeu. Şi constată cu durere că nu e bine să te pui cu el...mai bine taci şi execuţi ceea ce-ţi porunceşte. 
      În altă ordine de idei, privind la câteva fuse orare distanţă, planeta arde din alte considerente, şi anume politice şi sociale. A început în Tunisia, acum două luni şi ceva şi mătură cu intensitatea unui tsunami uriaş toate ţările islamice. După Tunisia, a urmat Egiptul, apoi Yemen, Libia, Algeria, Bahrein, Iordania, Oman iar astăzi am auzit cum la jocul sângeros de " dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu" s-a alăturat şi stabila Sirie. Ce se petrece acolo? 
     În epoca în care internetul wireless, televiziunea prin satelit şi comunicaţiile mobile sparg zidul de beton armat pe care dictatorii din aceste ţări l-au construit în jurul cetăţenilor lor, oamenii simpli nu mai îşi pot ascunde frustrarea, mânia şi dorinţa după libertate. Vor şi ei sărmanii să aibă cumva parte de realizările occidentului "civilizat" unde drepturile la liberă exprimare, la liberă asociere sau gândire sunt de mult timp inalienabile. Vor şi ei democraţia din vest şi înfăurirea propriilor vise şi idealuri de progres şi libertate. Oamenii sunt conştienţi că şi-aşa nu mai au nimic de pierdut şi că viaţa lor  oricum a fost o pierdere de timp până acum.
    În concluzie, planeta arde în aceste zile, iar pompierii, fie ei la propriu, cei japonezi care încearcă să răcească cu apă piscinele nucleare, fie ei la figurat, comunitatea internaţională care deja a demarat operaţiunea militară contra guvernului din Libia, încearcă să stingă disperat "focul". Vor reuşi, sunt convins. Dar nici nu se va termina bine un "incendiu", că va şi izbucni un altul...ducând la moarte alte mii şi mii de victime omeneşti. 

    Dar ce legătură are tot ce se întâmplă în lume cu adventismul?  Ce asemănare poate să existe între teroarea din Japonia sau Libia cu biserica adventistă? Păi în primul rând, chiar liderii naţionali sau mondiali care conduc biserica sunt conştienţi de criza care o învăluie tot mai mult. Tinerii pleacă pe capete din biserică,
 doctrine ciudate şi erezii încep să apară, spiritul colectiv adventist nu mai este de mult un spirit misionar, ci sedentar gen spectator de cinema şi pe deasupra şi critic, iar unii din cele mai capabile capete dintre liderii ei devin evoluţionişti, agnostici sau chiar ateişti. "Biserica pare să cadă"...spunea fondatoarea ei  Ellen White acum un secol. Şi, spre deosebire de ea, eu cred că nu numai adventismul, ci întreg creştinismul va cădea zgomotos în cadrul unui cutremur spiritual mai mare decât cel japonez. Dar care este cauza? Ce mă face să fiu atât de sigur când prevăd eşecul general nu numai al creştinismului, ci chiar al adventismului, mişcare ridicată totuşi de Dumnezeu acum mai mult de un secol?
    Niciodată nu mi-a plăcut să văd lucrurile în alb şi negru. Istoria umană şi fiinţa umană este extrem de complexă, plină de dileme şi de necunoscute. Cei care au adoptat crezuri şi dogme au sfârşit prin a le impune semenilor lor cu pretenţia că vin de la Dumnezeu. Dar de data asta observ trist cum însăşi esenţa creştinismului este atacată. Iar adventismul a devenit o corabie veche între multele alte corăbii purtate aiurea de Tsunami-ul actual postmodernist. De ce toate acestea? 
       Adventismul a eşuat lamentabil în a-L reprezenta înaintea omenirii pe Dumnezeu, întocmai cum evreii au eşuat ruşinos în a înţelege şi apoi explica eventual popoarelor din jur teologia lor. Când aud persoane importante din biserică, precum Aron Moldovan sau Iacob Coman cum afirmă că "Dumnezeu va pedepsi până la exterminare pe cei care refuză oferta sa de salvare" mi se face părul măciucă. De scârbă şi de indignare. Aceasta să fie oare solia care trebuie să o vestim lumii, că Dumnezeu este un ayatolah suprem care se ocupă cu cutremure şi cu tsunamiuri? Unde au citit ei aşa ceva? Unde au găsit ei în evanghelie aşa ceva? Când L-au văzut ei pe Isus făcând aşa ceva? Şi măcar de-ar fi doar cei doi, dar culmea ...aceasta este viziunea oficială şi generală  adventistă !!! 
     Pe lângă asta, dezamăgirea îmi este mare să constat că unul dintre cele mai geniale capete adventiste româneşti, cu mult deasupra celorlalte şi cu mult înaintea epocii sale, Edi Constantinescu, NU MAI CREDE în existenţa diavolului. În schimb, crede cu tot sufletul în evoluţie. Pe situl său se petrece un adevărat cutremur spiritual, unde cei care mai cred încă în existenţa lui Dumnezeu şi a diavolului sunt înjuraţi ca la uşa cortului de ateii de pe acolo, iar asta în timp  ce aceştia primesc dreptul să scrie editoriale, dispreţuind şi batjocorind de la o poştă pe Dumnezeu. Ce e asta altceva decât un respect deosebit nu atât faţă de atei, ci faţă de învăţătura ateistă din partea unui lider de marcă adventist? Ce se întâmplă de fapt? Cum de are loc pretutindeni această subtilă metamorfozare din credinţă în necredinţă? Din bunăcuviinţă şi respect faţă de om în egoism generalizat, nepăsare faţă de problemele individului şi batjocură pe faţă la adresa lui Dumnezeu?
      Singurul răspuns lucid pe care îl găsesc la ora asta este că Dumnezeu se retrage tot mai mult de pe planeta asta şi din minţile oamenilor. Guvernele, bisericile, moscheile, sinagogile, universităţile, şi indivizii în ansamblul lor sunt prizonieri ai unui trend invizibil, dar mortal: DIAVOLUL NU MAI EXISTĂ!!! Iar când ajungi să crezi aşa ceva, devii o pradă a sa extrem de uşoară, orice IQ puternic ai avea. 
   Demonizarea de azi nu îmbracă o singură formă, cea a intoleranţei islamiste sau a bigotismului şi fanatismului din creştinism, de pildă. Ci este mult mai educată, mai rafinată, mai cultă. Vorbeşte tolerant şi dă impresia că "însuşi diavolul s-a convertit". Citeşte din biblie, face misionarism, cântă laude la adresa lui Dumnezeu şi aşteaptă venirea lui Hristos a doua oară. Participă la acţiuni caritative, donează sume colosale pentru cei săraci, face evanghelizări pe bandă rulantă. Un singur lucru urăşte de moarte. Unui singur lucru îi dedică toată furia ei sălbatică: SEPARATISMULUI. 
     Orice individ care îndrăzneşte să gândească cu propria-i minte contra sistemului( fie că e religios sau secular, vezi cazul Wikileaks), orice om care îşi pune întrebări, care îşi exprimă nemulţumirile pe faţă contra guvernului sau bisericii sale, orice om care în definitiv înnoată disperat contra curentului popular, este adus la tăcere imediat, fără milă. Indiferent că pentru asta se folosesc gloanţele, avioanele de luptă contra propriului popor, şantaj mediatic, minciuni grosolane, tertipuri politice jenante, sau manualul comunităţii...individul trebuie anihilat. Mintea supremă, Bruxelles-ul, ONU, Comunitatea internaţională, diplomaţia şi status-quo-ul, dogmele şi tradiţia bisericii... trebuie nu numai să fie păstrate ci să se impună asupra dreptului inalienabil al individului. Cum altfel am putea rezista crizei, dacă nu cumva decât prin forţă şi violenţă, prin porunci şi decrete?
       Problema cea mai gravă este că toţi vor pune într-o zi exact această politică în cârca lui Dumnezeu. Şi asta în timp ce Satan s-a volatilizat definitiv din conştiinţa colectivă. Cu el s-a terminat de mult, la cruce...e un duşman învins de mult. Nimeni nu ştie că sunt cu toţii prizonierii aceluiaşi domn, al domnului pe care şi l-au ales când au ales să dea la o parte biblia şi esenţele acesteia. Nimeni nu bănuieşte că trenul în care s-au urcat duce omenirea cu o viteză ameţitoare la pieire veşnică. Doar pastorii şi în curând poate chiar guvernele lor îi vor asigura că se îndreaptă spre mult dorita pace globală.
    "Caci iata, intunericul acopera pamantul, si negura mare, popoarele; dar peste tine rasare Domnul, si slava Lui se arata peste tine. (Isa.60:2)"   Credeţi că diavolul şi supuşii săi vor sta cu mâinile în sân atunci când slava lui Dumnezeu se va arăta peste cei extrem de puţini ai Săi? Mă îndoiesc. Mai degrabă vor fi reeditate cuvintele lui Caiafa, când vedea că autoritatea sa şi a Sinedriului este pusă sub semnul întrebării: " Este mai bine să moară un om, decât să se piardă tot norodul"...
     Acesta va fi şi în viitorul apropiat argumentul decisiv, şi cu acelaşi roade teribile pentru omenire ca pentru evrei. De ce? Pentru că la fel ca şi atunci lumea asta cu toate bisericile, guvernele şi ştiinţa ei este guvernată de acelaşi drac, şi nu ştie. Cutremurul spiritual pe care îl va trăi omenirea atunci când va constata cu groază că tragediile naturale, sociale şi de tot soiul  nu numai că nu vor înceta, ci vor creşte geometric...va fi cu mult mai zguduitor, la propriu şi la figurat, decât cutremurul din Japonia. 
      Bănuiesc că trenul morţii în care se îmbarcă omenirea va pleca în sfârşit din ultima gară spre un destin cumplit, într-o ceaţă pe care nimic şi nimeni nu o va mai putea înlătura. Coborâţi din el, până nu e prea târziu!
       
    

20 de comentarii:

  1. A spune ca nu exista diavol...
    Statul, spre exemplu e o notiune abstracta. Un monstru care te paraziteaza.( daca cineva crede altceva, il invit la o balacareala pe blogul meu ) Daca vrei sa'l prinzi de gat, nu vei putea. E abstract ! Te vei incurca intre itzele lui. Dar nu inseamna ca nu exista !
    Biserica, urmeaza acelasi construct. Same s**t.

    Nu vreau sa plictisesc cu paralelele sau indiciile despre indienii nord-americani, dar se pare ca ei sunt printre ultimii care au trait perfect integrati in natura si UNIVERS.
    N'au incercat sa'si "sintetizeze" viata, ci mai degraba s'au aplecat inspre a CUNOASTE si DESCOPERI locul lor.

    "Albii intotdeauna vor ceva; sunt tot timpul nelinistiti. Nu stim ce vor. Nu ii intelegem. Credem ca sunt nebuni.
    L-am intrebat de ce crede ca toti albii sunt nebuni.
    "Ei spun ca gandesc cu capetele lor" a raspuns.
    "Desigur. Voi cum ganditi?" l-am intrebat surprins.
    "Noi gandim aici," a zis el, indicand spre inima. "

    Ce am scris aici nu'i departe de mesajul Bibliei.
    Omul, la origine a fost plasat in Eden, unde nu trebuia decat sa'si gaseasca locul si sa'si ingrijeasca gradina GATA SADITA.
    A gustat fructul cunoasterii. Cunoasterea aduce cu sine simtul moral. Iar constienta simtului moral aduce..moartea. Mda. " In ziua in care veti gusta... veti muri ". Si asa este !
    Inima noastra s'a intunecat, cum spune apostolul. Gandim rational. Politic. Religios.
    Dar cat de departe suntem de simplitate ! Si de constienta faptului ca toate legile " morale " pe care le'am putut inventa ca specie n'au facut decat sa ne instraineze de noi insine,de fluxul naturii, al planetei si al Universului, care ne priveste ca pe niste copii ai LUI.
    Am ajuns atat de singuri! - toate cele 6 miliarde de pamanteni!
    Si nici prin cap nu ne trece ca totul e de fapt...EXTREM DE SIMPLU.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Imi ziceam in sinea mea ca tare-as vrea sa vad cum arata o temnita pe dinauntru. Satan imi auzi gandul si iata-ne in inchisoare, chiar in camera de tortura. Erau acolo roata si toate celelalte instrumente. Pe pereti atarnau unul sau doua feliare chioare, care dadeau locului o-nfatisare si mai sinistra. Erau si oameni acolo, chiar si calai, dar nu ne-a observat nimeni fiindca eram invizibili. Un tanar zacea legat. Satan imi spuse ca-l banuiesc de erezie. Calaii se pregateau sa-l faca sa vorbeasca. Ii cereau omului sa-si marturiseasca vina, dar el o tinea mortis ca n-are ce sa marturiseasca fiindca nu-i nimic adevarat. Atunci ii infipsera sub unghii aschie dupa aschie si tanarul urla de durere. Satan nu era tulburat defel, dar eu n-am putut sa-ndur si-a trebuit sa ma scoata-n graba de-acolo. Mi se facuse rau si-abia ma tineam pe picioare. Aerul proaspat ma aduse insa in simtiri. In drum spre casa i-am spus ca era ceva bestial, animalic.
    - Ba nu, omenesc. Sa nu insulti animalele, fiindca nu merita o palma ca asta. Asa e stirpea voastra, continua el, josnica. Mintiti tot timpul, gasiti virtuti pe care nu le-aveti, dar le refuzati totdeauna animalelor mai presus de voi, desi numai ele au virtutile-alea cu adevarat. Nici un animal n-a facut vreodata un act de cruzime. Cruzimea e talentul exclusiv al celor cu simt moral. Cand un animal provoaca suferinta, o face inconstient. Nu-i nimic rau in asta, pentru ca el nu stie ce-i raul. Si nu provoaca suferinta din placere. Numai omul face asta, inspirat de simtul ala moral al lui. Un simt care te face sa deosebesti binele de rau si-ti da libertatea sa-l alegi pe cel care-ti convine. Si ce castiga omul din asta? Alege tot timpul. Dar in noua cazuri din zece alege raul. Raul nici n-ar trebui sa existe. Si de n-ar fi simtul moral, nici n-ar exista. Dar omul e tare stupid si nu-si da seama ca simtul moral il coboara pana la treapta cea mai de jos de pe scara fiintelor vii. E rusinos sa ai simt moral. " - Mark Twain - "Strainul misterios "

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca o concluzie: Dumnezeu a creeat pe OM dupa chipul LUI. Dar omul a inebunit si delireaza dumnezei dupa propria asemanare.
    Asta, pe foarte scurt.

    RăspundețiȘtergere
  4. De obicei, nu ştiu cum se face că ce e mai scurt, e şi cel mai bun...şi mai profund.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu, doar ca va trebui sa supar niste sfinti adventi. Care au inebunit si au pacatuit cam asa: " Mărturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta. 19 Şi dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei proorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui dela pomul vieţii şi din cetatea sfîntă, scrise în cartea aceasta. "``Au tot pus de la ei, si'au tot scos ce n'au priceput. Numai ca..."Afară sînt cainii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli, şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!"
    Si nu doar ei au facut asta. De'asta e planeta asa cum e. Nu din cauza unui Dumnezeu diabolic, care te bate cu tzunami.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Si nici prin cap nu ne trece ca totul e de fapt...EXTREM DE SIMPLU."

    Evreii ajunseseră pe vremea lui Isus să aibă sute, dacă nu chiar mii de reguli şi reguliţe, care de care mai aberante şi care de care mai împovărătoare pentru trup, minte şi suflet. Suprema Înţelepciune din omul Isus Hristos a venit să facă lucrurile foarte simple:
    " Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca. Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii."
    Doar două porunci care să sintezizeze nevoia omului de o relaţie pe verticală( cu Creatorul) şi pe orizontală( cu semenul). Doar două...simplu, efectiv şi genial!!!
    La scurt timp însă după plecarea lui Isus, omul a început să creeze o religie, o biserică, şi apoi nişte dogme care mai mult rău au făcut decât bine. Azi, la 2000 de ani de atunci, încă nu a înţeles ESENŢA care ni se cere. Şi nici nu cred că va pricepe cândva. Sau dacă mă gândesc mai bine, ba da...numai că atunci va fi prea târziu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iaca, propun o noua dogma, care pe langa lipsirea trupului de mancare va contribui la apropierea de Dumnzeu.
    Deci, in timpul postului ne abtinem de la mancare pt a ne concentra mai mult pe spirit si pt a pune trupul in plan secund, refuzand satisfacerea unei nevoi fiziologice. Mai exista si alte nevoi fiziologice de la care ne putem abtine pt a intra in comuniune cu Dumnezeu ! Propun sa ne abtinem de la a face pipi. Iar atunci cand ne vine sa ne satisfacem aceasta nevoie, sa mai zabovim putin, mai strangem din picioare, mai tzopaim prin camera, ca sa mai amanam momentul satisfacerii nevoii, ca atunci cand e ocupat WC'ul. Astfel, abtinandu'ne de le pipi, vom putea sa ne concentram mai bine pe nevoile spirituale !
    In speranta ca vreun lider adventist citeste propunerea de dogma, propun sa o implementeze ca Lege ! Caci intr'o biserica in care de dragul legii te uiti cum ti se ineaca boul in ziua de sabat, n'ar fi considerata nici ilogica, nici greu de implementat.......

    RăspundețiȘtergere
  8. "Vor şi ei sărmanii să aibă cumva parte de realizările occidentului "civilizat" unde drepturile la liberă exprimare, la liberă asociere sau gândire sunt de mult timp inalienabile."- vad ca esti destul de controlat de asa zisa "civilizatie" si nu ai nici o diferenta intre tine si "ei"
    De ce vorbesti despre culturi pe care nu le cunosti decat, din ce ti se spune poate acolo la Baden?
    despre cutremur iti recomand si alte viziuni "crestine": http://www.youtube.com/embed/QtVMHe1_w4c
    si poate ca mai sunt....Asa ca,nici pe departe nu este viziunea generala si ...:"Şi măcar de-ar fi doar cei doi, dar culmea ...aceasta este viziunea oficială şi generală adventistă !!! "

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.youtube.com/watch?v=_juctwNvhIE&feature=player_embedded#at=11
    ... si o alta pagina care cred ca conteaza cand e vorba de marturia personala de cine sunt adevaratii dictatori.
    Si cand te gantesti ca nimeni din cei enumerati de tine nu considera ca Dumnezeu are de aface cu toate toate aceste evenimente la modul activ..
    Si iti recomand ca mai inaite sa vizionezi sau sa-l asculti pe Aron Moldovan, Iacob Coman si pe alti"lideri" si dupa acea sa faci afirmatii,nu e alta dar sa fi sigur tu insuti si sa nu ami traiesti cu iluzii

    RăspundețiȘtergere
  10. Jony, fiind comentatorul cel mai activ al blogului, sa ma scuzi ca nu ma pot abtine si ca ma implic in observatiile tale. N'o fac cu rea vointa.
    Eu privesc ce se intampla in cadrul religiilor de pe margine. Nu'mi place niciuna, de fapt le urasc in egala masura, cum am mai zis, fara discriminare.
    Dar, prima data cand am auzit tampenia asta cu pedeapsa divina, si ma refer la epoca moderna, deci dupa Inchizitie, a fost din gura unor lideri adventisti. Daca vrei, le dau si numele cu mare drag. D'aia, nu cred ca a exagerat Martin. Si mai cred ca a evaluat corect lucrurile.
    ..si nu mai fi bre asa suparat pe om ! Mesajele tale, fara a fi agresive ca exprimare, emana totusi o doza de agresivitate. Si nu'i frumos, ca doar esti un adventist iubitor de oameni !...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu văd nici-o problemă ca Jony să-mi critice părerile. Fiecare poate spune liber opinii contrare a ceea ce public eu. Numai că problema intervine când lipsesc argumentele.
    Jony, crede-mă că nu debitez gogoşi de dragul de a arunca cu noroi în teologia oficială AZS. Dar asta nu înseamnă să tac din gură când văd cum au involuat lucrurile. Când generalizez, crede-mă că ştiu de ce o fac. La ora actuală, 99,99% dintre intitulaţii creştini nu il au ca model vis-a vis de tema asta pe Blândul Isus, ci Vechiul testament, plin de genocide si omoruri poruncite de dumnezeu. Ei încă mai trăiesc mintal şi spiritual pe vremea beduinilor din timpul lui Moise.
    Uite aici, ai o primă probă, unde profesorul adv în istoria religiilor Cezar Luchian pretinde că devastările apocaliptice din final vor fi aduse direct de Dumnezeu: http://oamenisiperspective.com/video/179-vulcanul-trambitele-si-apocalipsa-invitat-cezar-luchian.
    Aşa citeşte el în biblie, atâta poate, asta este. Dar asta nu înseamnă că şi aşa va fi.
    Cu privire la Aron Moldovan, afirmaţia din articol îi aparţine personal. Acum câteva luni bune în urmă, a ţinut o predică la ploieşti, com. Democraţiei, unde a "găsit" cauza cutremurului din Haiti: spiritismul gen voodoo practicat acolo pe scară largă de băştinaşi. LA întrebările incomode din public despre cum se face că în cutremur au pierit şi peste 600 de adventişti, el a răspuns cinic: " Trebuiau să plece de acolo. Au fost victime colaterale, ca şi rudele lui Lot".
    No scuzată să-mi fie acuma indignarea, dar eu consider asta o aberaţie cât Casa Poporului de mare. În primul rând, se zice de către EGW şi de către biblie chiar( Gen 19,14) că rudele lui Lot cel puţin au fost informate despre prăpădul care avea să vină de către Lot, ceea ce nu e deloc cazul cu adventiştii morţi în HAiti! Acolo se pare că dacă e să ne luăm după peroraţiile moldoveneşti ale unui Aron autohton, dumnezeul lui a folosit în Haiti marca înregistrată a US Army din Afganistanşi Irak: adică nu contează că mor sute şi mii de victime inocente în mod colateral, important e ca scopul misiunii să fie atins. Şi măcar de-ar fi fost atins, dar aud şi citesc că între timp nimic nu s-a schimbat: în Haiti tot voodoo e religia oficială... Concluzia despre dumnezeul ăsta al lor o trage fiecare de la sine...

    RăspundețiȘtergere
  12. Despre Iacob Coman pot spune că este efectiv paranoic, bolnav mintal ca şi Gaddafi.Uite aici ce limbaj şi atitudine de securist nenorocit( ceea ce de fapt chiar a şi fost pe vremea lui Ceaşcă!!!) are faţă de copii de 15-16 ani:http://www.youtube.com/watch?v=QOZQ7tH-EtI Nu vreau să vb prea multe despre el, pentru că mi se întorc maţele pe dos. Am avut ocazia să ascult peroraţiile lui despre Dumnezeu personal, nu pe youtube neapărat. Şi am rămas de fiecare dată cu un gust deosebit de amar.
    Vajnicul lui ucenic, Ştefan Nădăban, care actualmente manipulează populaţia adventă undeva printr-o comună arădeană, era obsesionat de tema caracterului unui dumnezeu care taie şi spânzură. De fiecare dată când îl ascultam, simţeam şi respiram o atmosferă demonică, unde nu era nicidecum vorba despre iertare, har, iubire, jertfă. Ci aproape numai despre pedeapsă,trăznete, despicări de pâmânt, Acani, etc,etc.
    Crede-mă că timp de 2-3 ani cât a stat în Castellon nu am auzit niciodată măcar vreo predică despre iubirea minunată a lui Isus.NICIODATĂ!!! Şi mai zici pormă că de ce exagerez...
    Îmi aduc aminte perfect cum la o predică de sfântă cină, unde în mod normal subiectul predilect ar trebui să fie Isus şi imensul dar al lui D-zeu ptr omenire, a vorbit ca un demon despre Core, Datan şi Abiram, susţinând ideea că e extrem de periculos să vii în prezenţa unui Dumnezeu sfânt cu păcate. Ştii care a fost urmarea? Poate nu o să mă crezi, dar din cele peste 400 de persoane prezente în sală, au mai luat cina numai 100. Evident ăia care nu aveau păcat, printre care şi el.
    bleah, nici nu mai vreau să vorbesc despre asta, mi se face o scârbă mare cât Everestul. Mai ales când ştiu şi ce făcea şi spunea el extra-amvon, întrucât eram pe atunci destul de apropiaţi...Dar repet, acest lup în pastor de oaie era fanul nr 1 al lui Iacob Coman, de la care şi-a împrumutat ideile.
    Monştri care iubesc un dumnezeu monstru, asta au devenit pastorii adventişti şi creştini în general. Evident că mai sunt şi excepţii, dar alea nu fac decât să confirme regula de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cât despre clipurile youtube, primul nu are de-a face nimic cu o versiune "creştină", deoarece e o explicaţie aşa-zis ştiinţitifică. Eu aş spune mai degrabă pseudo-ştiinţifică, întrucât nu mai cred de mult în teorii ale conspiraţiei gen George Bush senior fabrică cutremure pe bandă rulantă. Mi se par penibile astfel de teorii.
    Al doilea clip e din păcate imposibil să-l văd în germania. Imi pare rău că trebuie să confirm cele spuse: teologia AZS este o teologie diabolică, cel puţin la acest aspect cu cutremurele...Iar pastorii AZS care se disociaza ideologic de Coman şi alţii ca el,dar nu iau nici-o atitudine clară de condamnare a colegilor lor, nu sunt altceva decât nişte curvari spiritual.

    RăspundețiȘtergere
  14. http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romani-rataciti-in-credinta-secretele-sectelor-care-vand-minuni.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Satana pentru evreii vechiului testament era un inger al lui Dumnezeu si nu opozantul lui. Numele de Satana apare in 3 locuri in vechiul testament si de fiecare data in contextul asta, un inger ce are misiunea sa ispiteasca omenirea.
    Schimbarea se produce sub influenta zoroastrismului, o religie duala, unde Ahura Mazda era divinitatea buna si Angra Mainyu cea rea. Acest sincretism religios se coagulase destul de bine in secoul I si pe aceasta baza se naste crestinismul.
    Cat de reala poate fi o astfel de entitate care se metamorfoseaza in functie de ciocnirile culturale ?

    RăspundețiȘtergere
  16. betelgeux,

    Îţi dau dreptate că în Vt apare termenul doar de trei ori, ceea ce confirmă că evreii erau într-o ceaţă groasă cu privire la acest subiect extrem de important. Dar nu-ţi mai dau dreptate mai departe.
    Creştinismul nu a apărut pe baza sincretismelor religioase derivate din concepţii păgâne, ci ca urmare a declaraţiilor tranşante şi inechivoce ale lui Iisus din NAzaret vis-a-vis de acest subiect. Poţi arunca o privire aici: http://www.ebible.ro/cautare-expresie.php
    sau aici: http://www.ebible.ro/cautare-expresie.php
    şi vei vedea că în noul testament personajul malefic Lucifer este demascat şi planurile lui sunt în sfârşit deconspirate.
    De fapt o teologie care nu ţine seamă de oponentul lui Dumnezeu principal nu are cum să stea în picioare. În eventualitatea în care există doar un Dumnezeu atotputernic, şi NU EXISTĂ un diavol foarte puternic, atunci Dumnezeu este indiscutabil vinovat de nedreptatea şi suferinţa inimaginabilă din acest colţ al universului. Fără un diavol care să fi adus răul în univers, Dumnezeu însuşi devine un incapabil, un tiran nemernic, un despot fără milă.
    Nu ai cum să crezi într-un Dumnezeu fără să crezi în existenţa diavolului amintit atât de des totuţi de NT. Trebuie să îi iei la pachet pe amândoi, n-ai încotro. Sau să renunţi la a mai crede în ambii. Depinde ce alegi.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu exista religii care sa nu fi trecut prin vreun proces de sincretism religios. Crestinismul e in mare parte un hibrid intre iudaism si elensim. Ia de exemplu conceptul de logos. Deasemenea, arata-mi un ritual crestin autentic, tipic crestinismului.
    Apoi, din moment ce esti constient ca vechiul testament are niste probleme cum poti stii ca noul nu la are ? Ma gandesc ca nu crezi ca Isusul din evanghelii e identic cu Isusul istoric.
    Uite de exemplu crestinii din secolul I acceptau cartea lui Enoh si chiar se fac referiri la ea in noul testament. Cu toate astea, cartea lui Enoh nu este canonizata.
    Erau crestinii secolelor 4-5 mai indreptatiti sa ia astfel de decizii decat primii crestini ? Pentru ca daca aceasta carte ar fi fost canonizata perceptia asupra diavolului si a demonilor ar fi fost cu totul alta, deci probabil era cu totul alta ins ecolul I decat in prezent. Ceea ce vreau sa zic e ca dogmele se schimba in timp si dion nou pun aceeasi intrebare de mai sus ? Cum poti sa crezi ca o entitate ce se schimba in fucntie de cultura e reala ?
    Cat despre dualitate, nu e necesar ca Dumnezeu sa aiba un oponent pentru a explica lumea. Exista explicatii religioase ale acestei lumi fara a apela la acesta dualitate. Si explica lumea chiar mai bine decat crestinismul Vezi de exemplu religiile orientale.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ti-am raspuns oarecum prin editorialul de azi.
    Ai multă dreptate în ceea ce priveşte combinaţiile şi împrumuturile evreilor din alte religii păgâne. Eu ţin cont de ele fără îndoială.
    Însă mă îndoiesc că ai ţinut şi tu cont de argumentaţia mea din ultimul meu comment privitoare la diavol. Un Dumnezeu fără diavol este ori un papă-lapte, ori un tiran nemernic, ori nu există pur si simplu.

    RăspundețiȘtergere
  19. Poti sa mi spui si mie ce s a intamplat in Iordania daca tot vad ca le stii pe toate? Ca eu traiesc in tara asta din 2004 si inca n am auzit ca aceasta tara sa fi fost "maturata" de nu stiu ce "tzunami"! Tara musulmana este si Arabia Saudita si alte cateva despre care probabil n ai auzit atata timp cat afirmi ca "toate tarile musulmane" au fost afectate de acest "tzunami"!Doamne cum ne mai dam cu parerea aiurea!

    RăspundețiȘtergere
  20. Domnule anonim,
    Întreabarea ta de început este vădit tendenţioasă. Nu, e clar că nu le cunosc pe toate, dar atât cât cunosc îmi place să împărtăşesc cu alţii. Dacă ceva am greşit( de ex exprimarea "toate ţările islamice) îmi cer scuze.
    Dar tu, dacă eşti civilizat, îmi poţi atrage atenţia într-un mod mai puţin neortodox! Se pot găsi şi alte exprimări cu siguranţă...
    Despre Iordania am citit în presa spaniolă( el mundo.es9 că a fost şi ea scenariul a câteva demonstraţii astă primăvară contra guvernului, nimic mai mult însă, e adevărat) S-au înşelat ziariştii respectivi?
    Anyway, articolul nu era nicidecum destinat Iordaniei. posibil să mă fi înşelat, nu asta era ideea articolului meu...http://www.ziare.com/articole/proteste+iordania
    Cât despre dat cu părerea aiurea, cel puţin eu mă semnez după ce o dau, tu deocamdată nu!

    RăspundețiȘtergere