vineri, 18 martie 2011

Găurile negre - porţi misterioase spre tronul lui Dumnezeu?


Deşi cu totul invizibile, găurile negre sunt surse misterioase de energie incalculabilă care influenţează puternic dezvoltarea galaxiilor în univers. Până nu de mult timp, aceste găuri negre treaceau în ochii astrofizicienilor drept nişte "guri" cosmice nesătule, înghiţind ameninţător materie şi încetinind timpul până la infinit. Dar noi uimitoare descoperiri au arătat că, deşi cele mai masive găuri negre din univers sunt de mărimea sistemului nostru solar, ele determină apariţia şi dezvoltarea unor alte corpuri cosmice la distanţe de mii sau chiar milioane de ani lumină.

    Ele contribuie uneori chiar la dezvoltarea galaxiilor-mamă, încălzind enorme cantităţi de gaz cosmic şi determinând astfel apariţia unor noi stele. Un lucru est cert: ele trebuie să se fi format chiar la începuturile universului, crescând enorm de repede după aceea. Un loc hotărâtor în dinamica universului l-au jucat până de curând găurile negre de mărime medie. Acum însă savanţii au descoperit mult căutata clasă gigantică a acestor monştri galatici.
    Dar ce sunt găurile negre? În teorie a existat aşa ceva cu mult timp până să fie numite astfel. Deja prin 1783 geologul şi preotul britanic John Michell a apreciat corect mărimea acestora. Bazându-se pe teoria gravitaţiei lui Newton, el a calculat că stele cu o masă extrem de mare pot imploda, adică pot colapsa, comprimându-şi densitatea până la valori infinitezimale, până acolo că nici măcar lumina nu mai poate "scăpa" de sub influenţa lor.  Termenul de "gaură neagră" i se datorează lui John Archibald Wheeler şi a fost adoptat în 1967, după care s-a impus cu repeziciune.
   

Ele sunt de trei tipuri, mici( cu masa a până la 100 de sori şi diametrul de 10-300 km), mijlocii ( cu masa între 100 şi un milion de sori şi diametrul de 300- 3 milioane de km) şi mari ( masa între un milion- 10 miliarde de sori şi diametrul de 3 milioane- 30 miliarde de km, întâlnite cel mai des în centrele galaxiilor). Găurile negre statice au fost descrise pentru prima dată în cadrul teoriei relativităţii în 1916 de Karl Schwarzschild. Mărimea lor, caracterizată de diametrul lui Schwarzschild, depinde de masa găurii negre precum şi de constanta gravitaţională G şi de viteza luminii. Dacă soarele nostru ar colapsa într-o gaură neagră, diametrul său ar avea doar 3 km, iar în cazul Terrei ar fi vorba de doar 9 mm!
     Marginea unei găuri negre este denumită " orizont de evenimente" , unde este graniţa imaginară între spaţio-timp şi necunoscut. Orice trece dincolo de acest orizont imaginar nu mai poate scăpa gravitaţiei găurii negre şi este triturat inevitabil până la dimensiuni minuscule. Ceea ce se întâmplă realmente în interiorul găurilor negre, este un mister care nu se lasă dezvăluit cu ajutorul teoriei relativităţii. Pentru asta am avea nevoie de o teorie cuantică a gravitaţiei, care încă nu există. Unii fizicieni speculează  că ar fi vorba de o poartă spre alt univers sau de scânteia unor noi big-banguri. Mult mai posibil însă este explicaţia unei concentraţii incredibile de energie- poate chiar sfârşitul spaţio-timpului.
     

Unele găuri negre sunt încă active în prezent, stârnind stupefacţia savanţilor astrofizicieni. Daryl Haggard ,împreună cu colegii săi de la Washington University din Seattle, a constatat recent o vie conexiune în cel mai real sens al cuvântului între găurile negre active din centrele galactice şi galaxiile din care fac parte acestea. " Nu numai împrejurimile găurii negre influenţează centrele galactice( de exemplu galaxia M 87 în constelaţia Fecioară sau galaxia spiralată 0313-192) ci şi invers. Discurile de acreţie din jurul găurilor negre gigant formează enorme câmpuri magnetice. Ele înglobează particule încărcate energetic şi le lansează cu viteza luminii în cosmos. Aşa iau naştere "jeturi" de particule care încălzesc gazul interstelar, apoi îl străpung ajungând până la distanţe incredibile de mii de ani lumină în spaţiu. Este ştiut deja că aceste jeturi acţionează ca un "braţ cosmic" care colaborează la crearea de noi sisteme solare. Ele cuprind o paletă variată de efecte cosmice, lansând cu o putere de neimaginat energie chiar în afara galaxiei-mamă, timp de sute de milioane de ani.
    Rita M Sambruna de la Goddard Space Flight Center de la centrul NASA din Greenbelt, Maryland, explică: " Jeturile din găurile negre transportă enorme cantităţi de energie în spaţiul din afara galaxiilor, pun în mişcare mari cantităţi de gaz intergalactic şi constituie un feedback( legătură) între centrele galactice şi împrejurimile acestora." Jeturile produc bule fierbinţi de plasmă compusă din particule ionizate. De exemplu, la 250 milioane de ani lumină depărtare, în conglomeratul Perseus , se poate lesne observa cum unde de presiune se extind prin gazul turbulent. De asemenea în constelaţia Fecioară, Centauri şi A2052 s-au observat asemenea formări de bule de plasmă. Noi calcule demonstrează cum jeturile misterioase străpung imenşi nori de gaz interstelar, creează imense turbulenţe şi creează materie la dimensiuni cosmice.
   Jeturile de energie sunt numai un exemplu al creativităţii găurilor negre. Mult mai impactantă este radiaţia emisă în toate direcţiile de către acestea, atunci când este "înghiţită" materie. Dacă acest lucru se întâmplă în cantităţi impresionante, atunci radiaţia emisă poate frâna formarea stelelor. Radiaţia încălzeşte gazul, din concetraţia căruia s-ar naşte altfel stele. Acest lucru explică, conform unor noi calcule, de ce nu există multe galaxii cu masă ridicată, aşa cum de  fapt lăsau să se înţeleagă observaţii anterioare.
    În realitate nu este deloc de mirare că o gaură neagră gigant stăpâneşte asupra unei galaxii întregi. Pentru că energia care este eliberată din ea depăşeşte cu mult energia de legătură a galaxiei însăşi: de zeci şi sute de ori mai mult!! Prin cele două metode  de transport de energie, cel radioactiv şi cel cinetic, gaura neagră  acţionează precum un termostat gigantic care îşi regulează singur activitatea!
    

Aşadar dezvoltarea galaxiilor şi supermasivele găuri negre sunt într-o strictă legătură. Găurile negre şi aşa numitul "bulge"( teritoriu din galaxie unde are loc preponderent naşterea de stele) sunt precum oul şi găina, neputând exista unul fără celălalt. Efectele uimitoare ale acestor "maternităţi cosmice încep să devină din ce în ce mai cunoscute pentru om. Dar ceea ce se ascunde dincolo de "orizontul de evenimente" rămâne un mister impenetrabil.
     Doar revelaţia veche a Ellenei White ( deşi extrem de precară din punct de vedere ştiinţific) s-ar părea că poate pătrunde dicolo, acolo unde "ochiul omului nu a văzut, şi la mintea omului nu s-a suit" :
   " Toate comorile universului vor fi deschise spre studiu mântuiţilor lui Dumnezeu. Neîncătuşaţi de moarte, ei îşi iau zborul neobosit către lumile îndepărtate - lumi care au fost mişcate de durere la vederea necazului oamenilor şi au tresăltat în cântări de bucurie la vestea despre un suflet salvat. Cu o bucurie de nedescris, copiii pământului ajung părtaşi la bucuria şi înţelepciunea fiinţelor necăzute. Ei se împărtăşesc din comorile de cunoştinţă şi înţelegere câştigate prin veacuri şi veacuri din contemplarea lucrărilor mâinilor lui Dumnezeu. Cu o viziune neumbrită, ei privesc slava creaţiunii - sori, stele şi sisteme, toate în ordinea rânduită lor înconjurând tronul Dumnezeirii. Numele Creatorului este scris pe toate lucrurile, de la cea din urmă şi până la cea mai mare, şi în toate se manifestă bogăţiile puterii Sale. " Great Controversy,pag 678.
    Să fie aşadar aceste misterioase găuri negre  porţi  secrete spre tronul lui Dumnezeu ? Nu ştim. Ceea ce ştim însă cu siguranţă este că prin ele a avut şi are loc neîntrerupt creaţia în univers.

22 de comentarii:

  1. Pentru vizionarea documentarului în limba română, apăsaţi butonul roşu CC, apoi selectaţi Translate Captions şi alegeţi limba română. Nu este o traducere profesională, ci una automată Google dar e de ajutor pentru cine nu ştie engleza. Enjoy!

    RăspundețiȘtergere
  2. :))
    Iata aici revelatia precara a unui ATEU, care spunea ca "universul apartine celor care macar in parte au reusit sa'l inteleaga" ( am citat din memorie ) - C.Sagan - " Creierul lui Broca "

    http://www.youtube.com/watch?v=CSzyO86Npj0

    E necesar sa aduci aminte oamenilor ca fac parte din ceva mult mai mare decat pot cuprinde cu propria imaginatie. E un adevar mai presus decat toate idioteniile doctrinare. Te felicit pt ce incerci sa arati !

    RăspundețiȘtergere
  3. Filmul Contact cu Jodie Foster este unul din cele mai profunde realizări cinematografice omeneşti. Iar scena de final pe care mi-ai dat-o e pur şi simplu breath away... Ceea ce mă uimeşte însă la filmul ăsta e că în final se pare că omului nu-i rămâne altceva de care să se agaţe în oceanul de dileme metafizi(ln)ice care îl copleşesc decât CREDINŢA.
    Că biblia şi orice religie în general fac apel la credinţă ca la o coordonată sine qua non a universului metafizic mi se pare firesc. Dar faptul că în film ştiinţa şi credinţa îşi dau mâna timid pentru câteva clipe mi se pare ceva care "atinge" divinul. Trebuie neapărat (re)văzut.

    În altă ordine de idei, ai perfectă dreptate cu observaţia legată de doctrine. Când începi să pricepi cât de mare şi incredibil de minunat e Dumnezeu, şi cât de mică şi nătângă e mintea pe care o ai la dispoziţie pentru a-L înţelege, doctrinele bisericeşti îţi apar ca nişte jucării de plastilină la o grădiniţă de copii mongoloizi :-))
    Când vezi cât de infinit e Dumnezeu în putere şi cunoştinţă şi cât de mică e fiinţa umană, îţi pui întrebarea: ce păcat din lumea asta, oricât de monstruos, i-ar putea face rău Lui? Nimeni nu pricepe că cel mai mare păcat şi unicul e să-I întorci spatele, socotindu-te superior aproapelui tău. E ca şi cum un călător obosit de drum ar poposi lângă un muşuroi de furnici, şi...în timp ce le filmează cu camera digitală, ar auzi cum una îi spune celeilalte: " Eşti vinovată de moarte, pentru că ideea ta despre oameni este o erezie...Nu mai ai ce căuta printre noi".

    RăspundețiȘtergere
  4. I. "Unele găuri negre sunt încă active în prezent, stârnind stupefacţia savanţilor astrofizicieni."

    1. "stârnind stupefacţia savanţilor astrofizicieni"
    Da, prostalaii astia de astrofizicieni nu au habar de nimic!
    2. Si cum vine asta "unele gauri sunt inca active"? Da' ce-s gaurile negre? Vulcani? Ce, o gaura poate fi stinsa sau activa ca un vulcan? Hm.
    3. activitatea la care se refera Daryl Haggard este in legatura cu gazele atrase de gaurile negre. Gaura neagra devine "activa" daca ii dai sa manance. Ea nu doarme niciodata!

    II. "adică pot colapsa, comprimându-şi densitatea până la valori infinitezimale"

    1. Nu densitatea tinde catre zero ci dimensiunea gaurii negre. Densitatea tinde catre infinit. Dar ce conteaza!

    III. "Mărimea lor, caracterizată de diametrul lui Schwarzschild, depinde de masa găurii negre"

    1. este vorba de "Raza Schwarzschild" si nu de "diametru". Este distanta la care nu-i indicat sa te apropii de o gaura neagra...

    IV. "Ceea ce ştim însă cu siguranţă este că prin ele a avut şi are loc neîntrerupt creaţia în univers."

    1. Concluzia e evidenta: Dumnezeu e creatorul tuturor lucrurilor!

    P.S.: Ma intreb de ce creationistii iau din stiinta numai ce le convine?! Sau de ce interpreteaza(/siluiesc) stiinta cum vor ei?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pio, mai pune mâna şi tu serios pe o carte de fizică, sau dacă nu, măcar pe wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Astrophysics.
    Şi mai lasă videourile alea youtube cu clovni atei care distrează prostimea. Apoi, vino şi vorbim despre ştiinţă/religie. Sau vrei să fii şi tu comic la fel la fel ca părinţii tăi spirituali?

    RăspundețiȘtergere
  6. Fii mai explicit si spune unde am gresit!

    "Sau vrei să fii şi tu comic la fel la fel ca părinţii tăi spirituali? "
    Ce inseamna asta? Atac la persoana?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce usor e sa trantesti un link aiurea! Ce ai dovedit cu link-ul asta? Ai creat doar o diversiune jalnica...

    RăspundețiȘtergere
  8. La care "părinţii comici spirituali" te referi? Explica!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. ah te referi la: http://www.youtube.com/watch?v=HhXOU5aoanU
    De George Carlin am auzit foarte tarziu (de aproximativ 1 an)! El nu a avut nici o influenta asupra mea!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. "Apoi, vino şi vorbim despre ştiinţă/religie"

    Cineva care (recunoaste ca) nu are habar de fizica (legea a 2-a a termodinamicii) si teoria evolutiei ma trimite pe mine sa mai studiez serios?! :( Oribil si penibil!
    Si cum se vede, nu are habar nici de astrofizica, teoria relativitatii (restranse/generalizate)

    Si acela se mandreste ca invins toate dogmele! Trist!

    RăspundețiȘtergere
  11. "Cineva care (recunoaste ca) nu are habar de fizica (legea a 2-a a termodinamicii) si teoria evolutiei ma trimite pe mine sa mai studiez serios?! :( Oribil si penibil!"

    Omule, take it easy...calmează-te. Şi citeşte ce scrii înainte de a posta. Ai spus că astrofizicienii sunt nişte prostălăi care nu au habar de nimic? Sau n-ai scris? LA care eu ţi-am dat referinţa wikipedia, în engleză ca să citeşti cu ochişorii tăi ce înseamnă astrofizică. Apropo, ştii engleză? Sau ăla e un link aiurea pentru că nu ştii? Altfel nu înţeleg ce nu înţelegi. Din ce scrii reiese clar că ai încurcat astrofizica cu astrologia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Astrologie, unde ai avea dreptate altfel...
    Numai având în vedere atâta lucru, şi în locul tău mi-ar fi ruşine de mine însumi. Crede-mă, nu ţi-o spun cu ironie, pune mâna pe carte mai înainte să combaţi creştinismul. Devii ridicol la un moment dat. Şi nu-mi mai rămâne decât să te ignor...

    RăspundețiȘtergere
  12. "Ai spus că astrofizicienii sunt nişte prostălăi care nu au habar de nimic? Sau n-ai scris?"

    Nu ai inteles: a fost o aroganta cu astrofizicienii...

    RăspundețiȘtergere
  13. "LA care eu ţi-am dat referinţa wikipedia, în engleză ca să citeşti cu ochişorii tăi ce înseamnă astrofizică. Apropo, ştii engleză?"

    Asta face un creationist cand nu mai are argumente: atacul la persoana...

    RăspundețiȘtergere
  14. "Din ce scrii reiese clar că ai încurcat astrofizica cu astrologia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Astrologie, unde ai avea dreptate altfel..."

    Aberezi si aici deasemenea...

    Astrologia (si homeopatia) e domeniul vostru favorit al credinciosilor in supranatural

    RăspundețiȘtergere
  15. Dar combate-ma cu argumente reale!

    vezi si: http://resetyourreligion.blogspot.com/2011/06/creatiune-sau-evolutie-v-argumente.html?showComment=1309896745630#c4926430466074054845

    RăspundețiȘtergere
  16. Apropo, intreb audienta, cine e mai fanatic Padre Pio sau Martin Luther?

    RăspundețiȘtergere
  17. deci, totusi, unde am gresit cu gaurile negre?

    vezi ca am mai comentat, un pic, si la articolul (tau): http://resetyourreligion.blogspot.com/2011/04/fizica-adventista-teoria-cecitatii.html

    RăspundețiȘtergere
  18. "deci, totusi, unde am gresit cu gaurile negre?"
    Nicăieri! De fapt nicăieri, nicicând. Eşti mulţumit acum? Pe bune, dacă nu poţi face deloc distincţia dintre astrofizică şi astrologie, chiar nu are rost să mai discutăm. Măcar enormitatea asta să o fi recunoscut şi tu. Sau eşti infailibil?

    RăspundețiȘtergere
  19. Ti-am spus ca astrologia e o tampenie ordinara tot asa cum e si homeopatia...

    RăspundețiȘtergere
  20. "Sau eşti infailibil? "
    Nu, nu sunt infailibil! Dar "forta" (adica adevarul) este de partea mea...

    RăspundețiȘtergere
  21. Zadarnic incerci sa ma discreditezi. Astrologia (horoscopul) este pentru... idioti

    RăspundețiȘtergere
  22. Rog audienta sa decida: Cine e mai fanatic? Padre Pio sau Martin Luther?
    Dar cine joaca mai... murdar?!

    RăspundețiȘtergere