vineri, 15 iulie 2011

Homo Pastafariens


        Conform evoluţiei, rasa umană apărută acum vreo 6 milioane de ani a trecut prin diferite stadii de dezvoltare şi conştienţă de sine, pe măsură ce acumula informaţii. De la Homo Habilis şi Homo Erectus, care s-a ridicat în sfârşit în două labe, până la superatotcunoscătorul Homo Sapiens, specia umană e într-un proces continuu de autodepăşire în ceea ce priveşte cunoştinţa. Ultima verigă modernă din acest lanţ de "aur": Homo Pastafariens.
     Întâmplarea hazlie  cu ateul din Austria  îmi dovedeşte încă odată, dacă mai era nevoie, că nu există nici-un sens să porţi o discuţie religioasă cu un ateu. Posibilitatea ca să existe obiectivitate şi constructivitate în cadrul unei astfel de discuţii este la fel de mare ca aceea a pastafarianismului , undeva la zero barat adică. E ca şi cum ai încerca ca medic psihiatru să îl convingi pe nea Grigorie că nu e Napoleon, în timp ce el te acuză că eşti ţarul Rusiei. E o muncă în van, pentru că el şi-o va ţine tot pe-a lui, oricâte pastile i-ai da...
      Ateii se consideră pe sine net superiori în ceea ce priveşte cunoaşterea faţă de restul turmei credincioşilor "slabi de înger", care încă mai cred în demoni şi în îngeri.Religia lor, a ateilor, e să crape de râs văzând prostia creştinilor şi să se bată reciproc pe burtă, întrecându-se în ironii înţepătoare la adresa lui Yahwe.  Tare inteligent, ce să zic...Concluzia care se desprinde fără să vrei dintr-o discuţie cu un ateu sau dacă parcurgi în zbor vreun site ateist e că "ei ştie totul" şi "creştinii este tâmpiţi". 
       Nu ştiu de ce, dar ca unul care am crescut  30 de ani într-o biserică fundamentalistă cum este cea reformistă sau adventistă, nu pot să nu observ imediat enorma asemănare de paradigmă de la care pleacă talibanismul religios şi ateismul anti-religios. Numitoruj comun, orice întrebare le-ai pune, este acesta: " noi ştim". Şi unii şi alţii NU AU NEVOIE de adevăr, ei îl posedă deja. Orice întrebare le-ai pune, ei au răspunsul pregătit. Nu există flexibilitate în gândire, nu există obiectivitate în a încerca să vezi şi cu ochii celuilalt, nu există interes pentru a sonda adâncimile fizicii şi metafizicii.
     Religioşii  fundamentalişti refuză să mai citească şi altceva în afară de biblie şi literatura lor specifică, consacrată. Ateii pe dealtă parte refuză să ia în considerare în totalitate biblia. Religioşii nu pot să priceapă că adevărul despre viaţă şi Dumnezeu nu va fi niciodată accesibil în întregime muritorilor. Ateii refuză să înţeleagă că a-ţi pune întrebări despre Dumnezeu şi a lua în calcul existenţa acestuia nu este nicidecum un act de prostie. Talibanii religioşi refuză să priceapă că nu toate visele, viziunile sau profeţiile sunt de la Dumnezeu, ci că mai sunt şi produse ale subconştientului "agitat" de peste zi. Ateii refuză la rândul lor să accepte că nenumărate vise, viziuni sau profeţii împlinite uneori literal, precum şi nenumărate experienţe personale misterioase readuc pe tapet existenţa supranaturalului. 
    Eu sunt de acord că în creştinism există multă şarlatanie. Sunt de acord că în cea mai mare parte a sa, aşa-zisul creştinism de azi e construit pe nisip, numai dacă mă gândesc la dogma trinităţii, de exemplu. Eu sunt gata să fac o concesie în privinţa vieţii pe Terra, cum că este mai veche de 6000 de ani. Sunt gata să fac concesie că biblia nu este nicidecum cuvântul direct al lui Dumnezeu, ci un amestec fascinant şi misterios de divin şi uman. Sunt gata să admit că nu ştiu cum a început viaţa şi că îmi bazez  teoriile mele doar pe...credinţă. 
    În schimb, fundamentaliştii religioşi şi ateii se vor lua la braţ fără să ştie declarând că ei nu vor să facă nici-o concesie. Credinţa lor, la fel de mare ca şi a mea, dacă nu chiar mai mare cum este cea a ateilor, e considerată cât ai clipi "ştiinţă". Pentru religioşi, concesiile reprezintă un pas spre apostazie şi moarte veşnică. Pentru atei, concesiile reprezintă renunţarea la suprema înţelepciune pe care o posedă deja. Inflexibilitatea este ceea ce îi caracterizează vădit şi pe unii şi pe alţii. 
     Deunăzi am aruncat fără să vreau un ochi pe un site ateist. Pe forumul de acolo, un ateu i se mărturisea altuia că nu-şi poate explica nicicum din punct de vedere raţional o experienţă spiritistă avută cu colegul de cameră. Se vede treaba că întâmplarea respectivă îl marcase profund, din moment ce repetase procedeul de mai multe ori, şi cu alţi colegi, şi avusese mereu acelaşi rezultat. Iar la insistenţele celuilalt ateu ca să repete treaba cu o cameră de filmat de data asta, Stan păţitul şovăia. Oricum, deşi a promis într-un târziu că va filma cum spiritele morţilor vin şi răspund la întrebările lui şi ale colegilor lui, de vreo cinci luni nici urmă de filmare pe forumul cu pricina. Probabil că "jocul " cu "morţii" a fost atât de impactant că nimeni din căminul studenţesc nu a mai vrut să se "joace" astfel de jocuri. Sau probabil că între timp s-a convertit...
     Dar chiar dacă ar fi venit cu vreo filmare autentică suită pe Youtube, reduta formidabilă de încăpăţânare ateistă nu ar fi cedat câtuşi de puţin. " Ăsta e un truc ieftin" ar fi fost imediat răspunsul celuilalt ateu, sau mă rog, ceva de genul ăsta...
   Bun, fac o ultimă concesie: "înţeleg" că cei 500( cinci sute) de oameni înviaţi odată cu Isus au spus baliverne despre înviere şi alte "basme". "Înţeleg" că Pavel, Petru şi toţi ceilalţi apostoli, ba chiar şi Isus sunt invenţii iudeo-creştine. "Înţeleg" că milioane fără număr de creştini şi-au dat viaţa în chinuri teribile pentru cai verzi pe pereţi, deşi au trăit în aceeaşi epocă cu aşa-zisul Iisus. Dar nu pot să înţeleg cum de pot fi refuzate TOATE mărturiile a nenumărate persoane din secolul XXI despre experienţele lor supranaturale. Înţeleg să nu crezi când nu vezi, dar să nu crezi nici când vezi totul? 
   Sunt conştient şi de faptul că multe din "minunile" de azi sunt de fapt exagerări, farse, escrocherii şi prosteală pe faţă. Dar tot raţiunea îmi spune că NU TOŢI sunt escroci sau nebuni. Multe experienţe paranormale sunt reale, chiar dacă ateii refuză cu obstinaţie să creadă. Există mii de persoane pe faţa pământului chinuite psihic şi fizic de entităţi necunoscute, ale căror relatări nu pot fi puse la îndoială doar de dragul îndoielii. Adică ce ai avea de câştigat când relatezi cum "cineva" invizibil aruncă cu obiecte în tine prin cameră sau te strânge de gât în timp ce stai în pat? Întâmplări de genul ăsta au avut loc atât în curtea credincioşilor, precum şi cea a ateilor, fără deosebire. Atunci?!? Mint şi unii şi alţii? Sunt escroci cu toţii?!? E cu totul absurd. 
       Judecând însă după fotografia austriacului cu sita de spaghete în cap, îmi dau seama că totul se reduce la o singură , ba poate la două idei  care sunt definitorii pentru ateii de azi, ai căror guru celebri sunt  Dawkins, Denett , Harris şi Hitchens: caterincă şi narcisism. Atât de mult le plac ideile lor proprii şi atât de mult sunt îndrăgostiţi de Iq-ul personal, încât pentru ei universul încape într-o sită de spaghete. Şi nu se mulţumesc doar cu asta, ci îşi pun la cel mai literal mod cu putinţă strecurătoarea de spaghete în cap şi merg cu ea pe cap prin toată lumea, făcând paradă de cea mai înaltă treaptă de înţelepciune la care a ajuns omenirea : Homo Pastafariens. 
     Acuma, pe bune, nu e ridicol să stai de vorbă despre lucruri de o infinită importanţă cu indivizi al căror creier se confundă iremediabil cu accesoriile purtate? Pentru că aşa cum le este sita plină de găuri de pe cap, tot la fel le este şi capacitatea de a distinge realul de superstiţie: făcută franjuri. 
   Cea mai bună metodă de a trata un ateu atunci când apar discuţii teologice nu este să intri în controverse cu el. Degeaba, că o să-ţi facă mintea franjuri. Ia mai bine o cameră foto, pozează-i sita de pe cap şi lipeşte-i poza de frunte. O să-i faci cea mai mare bucurie.
    

20 de comentarii:

  1. Referitor la site-ul ateist la care te-ai uitat "intamplator" ("Deunăzi am aruncat fără să vreau un ochi pe un site ateist [...]")
    1. Daca vrei sa fii credibil precizeaza si sursa (asa e cinstit)! Pentru ca nu ai facut-o tu am sa postez eu link-ul de unde te-ai inspirat: http://lazypawn.com/wordpress/conflictul-dintre-stiinta-si-religie/#comment-1686 (zi daca nu-i acesta site-ul!)
    2. Discutia la care te referi incepe la: #9 | Scris de johnytif aproximativ acum 5 luni
    3. Discutia nu este intre 2 atei!!! E intre un farsor evlavios (johnytif) si un ateu serios (LazyPawn - sincer nu-l integ cum poate avea atata rabdare). Ai mai auzit de LazyPawn si de la mine (de aia zic ca nu chiar intamplator ai dat de site-ul ateist)
    4. zici ca farsorul probabil intre timp s-a convertit. Dar farsorul te contrazice: "ok…am inteles ideea…banuaiam ca vei reactiona astfel si te vei gandi ca ti-am intins o capcana, eu fiind de fapt un evlavios"
    5. Cum vezi cel uimit de experimentul spiritist nu e ateul ci DOAR evlaviosul!

    6. Martin Luther, DE CE denaturezi tot ce are legatura cu ateismul sau ateii???? Si vrei ca oamenii sa te creada prin ce experiente/minuni inexplicabile ai trecut. Ca lumea sa te creada, in primul rand trebuie sa fii SINCER!!!

    7. Tu esti un exemplu de ce oamenii rationali nu trebuie sa creada marturisirile oamenilor ce au trecut prin experiente paranormale! Tu nu esti sincer nici macar cu tine insuti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Măi Padre,
    De ce nu începi tu să ne delectezi cu propriile tale articole pe blogul tău şi să ne laşi odată în pace? Tu chiar nu vezi că nici măcar nu te bag în seamă? Pune mâna şi scrie ceva pe blogul tău ca să rămânem toţi "uimiţi" de beneficiile ateismului...
    Eşti atât de patetic în acuzaţii că nici nu mă sichisesc să le răspund. A, şi încă ceva, te citez:
    " un ateu serios (LazyPawn - sincer nu-l integ cum poate avea atata rabdare)".
    Nici eu nu înţeleg cum de am atâta răbdare cu tine. Credincioşii şi ateii duc un război pe viaţă şi pe moarte, fără armistiţiu. Dacă îţi închipui că îţi mai permit mult timp să-mi murdăreşti blogul, te înşeli grav. Totul are o limită. Până acum nu am banat pe nimeni, dar tu s-ar putea să fii primul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Bine poate ca sunt atat de patetic, dar te rog sa te explici si arata-mi unde am gresit si unde am fost rautacios."

    Ce folos? Mă îndoiesc că vei recunoaşte ceva. Şi nu am chef să-mi pierd timpul de pomană.

    RăspundețiȘtergere
  5. raspunde si la "Pentru inceput spune-ne, site-ul aratat de mine e chiar cel pe care l-ai citit intamplator despre cei doi "atei" bulversati de experienta spiritista a unuia?"

    RăspundețiȘtergere
  6. "Ce folos? Mă îndoiesc că vei recunoaşte ceva. Şi nu am chef să-mi pierd timpul de pomană."

    Eu te-am acuzat ca ai denaturat (adica intentionat!) discutia celor 2 "atei"! Esti obligat sa te explici cititorilor tai si nu mie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, site-ul la care m-am referit este cel semnalat de tine. Mulţumit? Mă îndoiesc...
    Cât despre johnytif că ar n-ar-fi ateu,ci un evlavios, nu ştiu cu ce ochelari citeşti...iar asta e un motiv în plus să nu te mai bag în seamă. asta ai dedus-o tu...Cititorii meu pot să vadă şi singuri cine are dreptate şi cine nu dintre noi doi. Nu simt nevoia să mă apăr în faţa lor.

    RăspundețiȘtergere
  8. 1. Sa-ti fie clar, un ateu convins nu participa la sedinte stupide de spiritism. Iti spun sigur! In cel mai bun caz, johnytif poate fi cel mult un ateu care face pe smecheru'.
    Vai, sarmanul johnytif a cautat ajutor pe un site ateist. Mai bine mergea la psihiatru...

    2. zici: " Ăsta e un truc ieftin" ar fi fost imediat răspunsul celuilalt ateu, sau mă rog, ceva de genul ăsta..."
    Cum se face ca James Randi nu a "reusit" pana acum dea premiul de 1 milion de dolari la nici un paranormal?
    http://forums.randi.org/forumdisplay.php?f=43
    http://forums.randi.org/showthread.php?t=32779

    Martin, tu iei din ce spun ateii doar ce-ti convine! Nu stiu la ce-ti serveste asta.

    3. "Cititorii meu pot să vadă şi singuri cine are dreptate şi cine nu dintre noi doi. Nu simt nevoia să mă apăr în faţa lor."
    Dar pentru asta trebuia, din start, sa arati sursa povestii. Nu crezi?!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Dar chiar dacă ar fi venit cu vreo filmare autentică suită pe Youtube, reduta formidabilă de încăpăţânare ateistă nu ar fi cedat câtuşi de puţin."
    http://lazypawn.com/wordpress/efectul-ideomotor/

    RăspundețiȘtergere
  10. Ideea efectului ideo-motor este sustenabilă ştiinţific( din punct de vedere psihologic, aşa cum este explicat şi aici, mult mai concis: http://www.descopera.org/efectul-si-raspunsul-ideomotor/
    Da, eu sunt pe deplin conştient de validitatea argumentului ştiinţific. Dar asta nu exclude alte argumente de natură religioasă în sprijinul existenţei spiritelor, pe care ateii, "deştepţi" cum sunt, nu le vor accepta niciodată.
    Spune-mi tu, domnule Pio, dar cu la fel de mare seriozitate ca şi mine, cum reuşeşte o femeie poloneză de 57 ani, care în viaţa ei nu a învăţat engleză la şcoală, care în viaţa ei nu a văzut vreun film în engleză, nici nu a vizionat vreun youtube, nici nu are nepoţei care vorbesc engleză, deci NICI-UN FEL DE CONTACT ÎN TOATĂ VIAŢA EI cu limba engleză...să vorbească în timpul exorcizării făcută de prietenii mei într-o perfect coerentă limbă engleză? Articolul cu linkurile de rigoare despre background-ul povestii îl ai la articolul Exorcism vs Scepticism.

    Ai grijă! Dacă e un răspuns serios, îl voi publica. Dacă vrei să faci mişto din postura de ştie-tot, nici nu are rost să te oboseşti...

    RăspundețiȘtergere
  11. 1. Am inteles ca nu ai luat parte la exorcizare. Ai auzit doar niste tipete ale unei femei isterice. In biserica se mai intampla astfel de evenimente regizate. Acestea au un efect puternic asupra audientei... astfel popa/predicator nici nu trebuie sa-si pregateasca un discurs-predica si de multe ori nu-i nevoie de a angaja un actor caci unora le place sa aiba un rol in actul religios (chiar de-i unul negativ).
    In rest sti doar ce ti-au spus "prietenii" tai... Cu toate ca tu nu ai auzit-o vorbind in engleza relatezi ca si cum erai de fata:

    "We are seven"..."we are seven"...insinuand prin asta ca sunt mult mai multi decat ei, care se rugau, si care erau doar doi. Si cu scopul vadit ca sa-i sperie sau descurajeze. Toata aceasta poveste a durat in felul asta pana apare in camera si Vlad Ardeias si Howard. Au venit "intariri" ca sa spun asa. Intre timp, eu habar n-aveam de ce se intampla sus, si iesisem prin curte sa ma plimb, era o superba zi de primavara. "

    2. Mai declari: "Mai sunt demn de remarcat doua chestii. desi femeia a tipat la un moment dat foarte tare incat prietenii mei au fost asurziti, si desi fereastra spre curtea motelului, care la acea ora nu era lipsita de turisti, nimeni nu a auzit abs nimic. NIci macar cei care erau inca jos, in sala de conferinte nu au sesizat abs nimic straniu. Alta chestie care pe mine m-a uimit e ca atunci cand i-am intrebat pe prietenii mei daca au simtit vreun pic frica in fata demonilor, mi-au raspuns ca nu au avut deloc frica, ci desconcertare."

    Femeia i-a asurzit pe prietenii tai exorcisti pentru cateva minute dar nimeni (dar NIMENI) nu a auzit nimic. O alta minune! Vrei sa sugerezi ca legile fizicii au avut efect local, limitat la camera? Diavolii au oprit propagarea undelor sonore mai departe? Care-i rostul? Oare chiar au existat astfel de tipete puternice?

    Tare curajosi mai sunt prietenii tai. Cum de nu au facut pe ei cand au avut de-a face cu 7 diavoli (de parca e aproape ceva normal sa dai de 7 diavoli - doar o stare de dezorientare, nimic mai mult...). Inteleg de ce eu n-am dat pana acum de Dumnezeu (ca-i numa' Unu) dar ma intreb cum de nu dau si eu macar peste un diavol mic (ca sunt, cica, 1,758,064,176 diavoli!!!). Poate pentru ca nu merg la biserica si implicit nu cred in draci?!

    3. Eu zic sa te feresti de prieteni ca de dusmani te poti feri si singur!

    P.S.: Nu-i nevoie sa-mi publici comentariul!

    RăspundețiȘtergere
  12. 1. Faptul că nu am luat parte personal la exorcizare dovedeşte imposibilitatea întâmplării? Eşti pur şi simplu comic, dacă ăsta ţi-e argumentul. Concluzia e că prietenii mei mi-au tras o ţeapă. Să nu am încredere în ei. Tare argument din partea ta, mai ales că eu te-am întrebat cu totul şi cu totul altceva, legat de limba engleză. Eu zic să-ţi încordezi mai tare neuronii înainte să scrii...altfel vorbim în cerc.
    2. Nici nu are rost să-ţi răspund. Din argumentaţie dai din nou în caterincă românească...
    3. Aici ai dreptate, nu zic nu. Dar crede-mă că am destulă experienţă de viaţă ca să sesizez anumite lucruri...

    RăspundețiȘtergere
  13. "Tare argument din partea ta, mai ales că eu te-am întrebat cu totul şi cu totul altceva, legat de limba engleză."

    Ai auzit-o tu pe femeia poloneza vorbind, nemijloct, in limba engleza? Sincer te intreb!

    La 2. nu e nici o caterinca "romaneasca". Aici eram chiar serios si doar analizam, la rece, relatarea ta. Te rog sa recitesti ce am scris eu aici (nu e nici o caterinca in: "O alta minune! [...] Oare chiar au existat astfel de tipete puternice?")
    Nici macar numarul celor 1,758,064,176 diavoli nu-i inventia mea = 6legiuni a cate 66cohorte, a cate 666 companii fiecare cu 6666 de diavili - vezi cartea lui George Minois: Diavolul editura Corint, pag.34

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu am fost atee si am participat la o sedinta de spiritism numai ca sa-mi bat joc de ei.Pentru ca in primele minute nu se misca paharul,(pe o masa quija) imi bateam joc de ei spunandu-le ca au plecat spiritele in vacanta s.a.Dar ce a urmat timp de cateva saptamani a facut sa-mi piara zambetul si ironia.O prietena era chiar sa moara.
    Mi-am dat seama ca nu vin nicideum spiritele mortilor ci draci in toata regula.Am facut o legatura simpla:exista diavol,exista Dumnezeu.Am inceput sa-l caut,dar de aici incep alte experiente,dar frumoase,imposibil de descris.Dar,bineinteles ca nici pe mine nu ma crezi.Pacat! Bine a zis Iisus: "Nici daca o sa vada inviind mortii nu o sa creada" Iisus intelegea acest tip de oameni,stia de unde li se trage,dar eu nu inteleg.Oare sa fie mandria asa de mare incat sa te incapatanezi in orbire?Nu stiu.(pt.Padre Pio}

    RăspundețiȘtergere
  15. Marceil, mersi din nou pentru relatarea ta. Personal sunt de părere că o experienţă personală povestită( cu diavolul sau cu Dumnezeu) face de 10 000 de ori mai mult ca o predică despre aceştia.
    Asta este şi propunerea mea serioasă pentru Padre pio şi pentru orice ateu, să meargă la o şedinţă PROFESIONALĂ de spiritism, la un medium cunoscut( că sunt şi mulţi şarlatani, e adevărat, precum ţigăncile de la noi)şi să vadă dacă mai gândeşte la fel după aceea. Doar ateii merg pe văzute şi auzite, nu?
    În altă ordine de idei, sunt bucuros pentru tine că ai scăpat de ateism, fie şi printr-o experienţă dureroasă. Mi-ar place foarte mult, şi în plus ar fi şi în interesul cititorilor, dacă ai fi de acord să ne povesteşti măcar ceva din experienţele tale, fie şi în cadrul unui articol mai lung pe care să-l public. Detaliile le discutăm privat, dacă eşti de acord.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pio
    "Ai auzit-o tu pe femeia poloneza vorbind, nemijloct, in limba engleza? Sincer te intreb!"

    Şi eu sincer îţi răspund. Chiar atât eşti de singur şi susceptibil la orice? Tu nu ai nici-un prieten adevărat în care să-ţi pui încrederea? Nu ai crede nici măcar pe cel mai bun prieten dacă acesta ţi-ar povesti ceva mai neobişnuit? Rău trebuie să fie, dacă e aşa...
    Prietenii mei nu aveau ce să câştige de pe urma unei minciuni cu femeia aia. Nici bani nu primesc de pe urma la aşa ceva, ne întâlnim foarte rar ca să zici că manipulează, efectiv NU VĂD SCOPUL unei farse...Dar poate tu îl vezi...Vlad Ardeiaş îmi este prieten de peste 15 ani. Normal că nu mi-aş pune soarta în mâna lui, dar nici să mă îndoiesc de tot ce spune, doar de dragul de a fi mai interesant.

    Întrebarea asta duce la un stil de gândire care este absurd dacă e dus până la capăt. De exemplu, dacă un prieten al cuiva vine din concediu şi povesteşte că a fost muşcat grav de o pisică de mare sau că a scăpat de un urs grizzly fugind...etc...nu ar fi crezut din start pe motivele invocate de tine...În felul ăsta, nimic, nici măcar din presă, de la Tv, absolut nimic nu mai are valoare, ptr că NOI NU AM FOST ACOLO să vedem dacă este adevărat. Imaginile sau foto pot fi azi foarte uşor trucate...Şi ex pot continua.

    RăspundețiȘtergere
  17. 2. "O alta minune! Vrei sa sugerezi ca legile fizicii au avut efect local, limitat la camera? Diavolii au oprit propagarea undelor sonore mai departe? Care-i rostul? Oare chiar au existat astfel de tipete puternice?"
    Lumea supranaturală e plină de lucruri neobişnuite pe care le numim, simplu, minuni. Da, ţipetele femeii au fost extrem de puternice, asurzindu-i pe prietenii mei, dar nu au fost auzite de cei de jos sau din curte. Habar nu am DE CE s-a întâmplat aşa. Nu pot da răspunsul la fenomene inexplicabile. Şi nici în mintea demonilor nu pot să citesc. Dar aşa s-a întâmplat. că nu crezi, asta e altă poveste.

    Dacă vrei să dai de dracu' sau de draci la modul cel mai serios posibil, îţi recomand o şedinţă de spiritism făcută de un medium puternic şi " serios". Nu ţigăncile de pe stradă. Sau încearcă personal, fie cu ouija, fie cu cu ce vrei tu, şi vezi ce ţi se întâmplă. Dar dacă ţi se întâmplă ceva groaznic să nu vii la mine după aceea să te plângi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Da,e OK.Adresa mea de mail,o stii.
    Asa credeam si eu,ca experientele personale fac mai mult decat o predica,dar te lovesti de negura groasa ca un zid a neancrederii,prejudecatilor,negura la care dracul a muncit mult.Nu poate sa lase sa-i scape prada asa repede.Cred ca si acest soi de draci(de fapt orice fel),ies cu post si rugaciune(asa cum si-au dat seama David si Vlad)
    Marceil

    RăspundețiȘtergere
  19. Padre pio,
    Te oftici degeaba că-ţi şterg comentariile . Oricum zi mersi că nu ai primit din partea mea acelaşi tratament pe care ţi l-a administrat Escu. Când vei învăţa să vorbeşti civilizat ( numai spun despre jigniri la adresa lui Dumnezeu) atunci poate că te voi băga în seamă. Până atunci, du-te şi mănâncă pâinea amară a ateismului cu prietenii tăi. Şi lasă-mă în pace,ţi-am mai spus-o. Nimeni nu te-a invitat pe aici, şi nimeni nu te ţine cu forţa.

    RăspundețiȘtergere
  20. Marceil,
    Mă tem că mă confunzi cu altcineva căruia i-ai dat adresa ta de mail. Eu nu o am şi nu ştiu cine eşti. Poţi să mi-o dai, dacă vrei, dar o păstrez ptr mine, desigur.

    RăspundețiȘtergere